{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

剛開始了食避孕藥

註冊日期: 2009之前

在家計會配了2個月的避孕藥, 已經食了3個星期, 不過發現有以下不舒服:
- 胸部漲痛
- 少少水腫
- 睡眠質素差了

我食既牌子係Microgynon 30ed, 我聽姑娘講一開始有呢d症狀係正常既, 請問大家有冇相似既經驗分享外呢?

其實出面買既避孕藥貴d, 會唔會負作用冇咁大呢?

同埋呢, 食左避孕藥, 係咪真係唔食得煙同唔飲得酒架?
+ Favorite

Re: 剛開始了食避孕藥

我都係家計會配, 我吾係食呢隻牌子但係冇你所講既吾舒服
不過咁, 每個人對吾同藥反應都吾同
你係家計會配最好啦, 有咩問題可以問姑娘,
既然佢話正常應該冇問題既
我都食過出買既其他牌子, 貴同平對我黎講冇乜分別
食左避孕藥最好吾好食煙飲酒

小魔女 Wrote:
-------------------------------------------------------
> 在家計會配了2個月的避孕藥, 已經食了3個星期,
> 不過發現有以下不舒服:
> - 胸部漲痛
> - 少少水腫
> - 睡眠質素差了
>
> 我食既牌子係Microgynon 30ed,
> 我聽姑娘講一開始有呢d症狀係正常既,
> 請問大家有冇相似既經驗分享外呢?
>
> 其實出面買既避孕藥貴d, 會唔會負作用冇咁大呢?
>
> 同埋呢, 食左避孕藥, 係咪真係唔食得煙同唔飲得酒架?
-------------------------------------------------------
家計會會keep住check你對d藥有冇不良反應, 如果食幾個月都係咁就會同你轉藥, 轉到岩為止, 我so far食過幾隻oc, 都用左4個月時間, 第5個月先搵到最岩自己食的oc

Microgynon 30ed 出面藥房同manning watson's都有得買, 只係家計會平好多

食左oc如果食煙飲酒, 對身體唔好, 同埋避孕效果相對減少, 如果只係久唔久一次半次去飲野都仲ok, 但唔好多

我食 pills 都無特別唔舒服喎, 都係在家計會配的, 食 yasmin, 比出面平好多.  下次返去覆診, 可以同姑娘講你的情況, 睇下佢有咩意見, 你唔駛咁擔心.

等我又share下

我食左yasmin 4年
上年搭完長途機後右腳開始腫脹同麻痺
睇私家醫生佢叫我即刻去急症室
最後得出黎既結果係診斷我係深層血管栓塞
好彩唔死得

經過成年既治療, 好就好返晒
但醫生都check唔到點解會咁
唯一解釋都既就係我食左control pills同之前搭左長途機

晌yasmin既說明書上都有列明食control pills會有我呢種side effect, 如果食煙同飲酒仲會增加個risk

機會雖然係微, 但唔係冇. 起碼我就係一個例子

control pills始終係藥, 長期食藥點都對身體有負作用

cool_tea Wrote:
> 等我又share下
>
> 我食左yasmin 4年
> 上年搭完長途機後右腳開始腫脹同麻痺
> 睇私家醫生佢叫我即刻去急症室
> 最後得出黎既結果係診斷我係深層血管栓塞
> 好彩唔死得
>
> 經過成年既治療, 好就好返晒
> 但醫生都check唔到點解會咁
> 唯一解釋都既就係我食左control
> pills同之前搭左長途機
>
> 晌yasmin既說明書上都有列明食control
> pills會有我呢種side effect,
> 如果食煙同飲酒仲會增加個risk
>
> 機會雖然係微, 但唔係冇. 起碼我就係一個例子
>
> control pills始終係藥, 長期食藥點都對身體有負作用
>
>
>

多謝大家既sharing呀~

我上網睇都見到有"血管栓塞"呢個負作用既可能性, 同埋生乳癌既機會會增加~

有時都有d驚, 想唔食~~ 不過有時又諗, 食咸魚都話會生癌, 唔驚得咁多啦~~:fa00

我而家諗緊洗唔洗去搵姑娘, 定下次覆診 (下個月) 先再見呢~~

我食左4個月左右~
係去私家e生度配的開頭~ 後尾發覺我買個隻去卓悅配平40蚊..haha~

冇咩副作用呀..
但本身我一d m到ge 感覺都冇..e家就會有d m痛..
我家姐都有食..佢就明顯肥腫左少少~~~~

唔知係咪唔同brand有唔同反應呢:fa18

我就係驚有副作用,所以唔敢試....

不過最近在地鐡見到有隻賣廣告話冇乜副作用,唔知有冇sis try過呢?

Phoebe Chan Wrote:
> 我食 pills 都無特別唔舒服喎, 都係在家計會配的, 食
> yasmin, 比出面平好多.  下次返去覆診,
> 可以同姑娘講你的情況, 睇下佢有咩意見,
> 你唔駛咁擔心.

請問家計會嘅yasmin賣幾錢?可唔可以就咁walk in買?

我想開始食番藥,幾年前食過,現在無食了,
我想問下幾時食,經前還是經後食,我唔記得,
我之前食過都無咩特別反應,只係皮膚好左D,
現在都有做安全措施,但想再安全D~~

THX

我食咗Microgynon 30ed有五年以上,
冇咩唔舒服, 亦冇水腫, 冇肥~~
樓主, 可能呢隻藥唔啱你了, 返去家計會問問啦

各位, 我今日番左家計會搵姑娘呀, 原來我呢個月內, 重左2磅! -__-

後尾佢叫我下個月試下轉食"Hormonet" (樂輕偶), 呢隻係輕劑量, 比30ed貴30蚊~ 我6月頭會再去見醫生, 希望轉左藥會好d啦~~~

遲d我再上黎匯報!

家計會配避孕藥幾錢呀?

我以前都是食Microgynon 30ed,我係藥房買的~
沒有肥,沒有不舒服~

之前數年食緊yasmin....呢3個月開始轉食YAZ,

因YAZ係不用停藥, 係連續食, 轉食佢貪可以減低情緒上的波動,  

不過兩者都會在經前兩星期有少少血出, 上年曾去看過婦科,

醫生同我驗柏氏抺片及超聲波都話係正常, 冇問題....

不過, 都想找一隻係輕劑量, 少副作用的來食,

請問仲有邊一隻係比較少副作用 ?

我都係食樓主0個隻
已經食左1年
開頭食,都會有唔舒服, 症狀大致上同樓主差唔多
都有肥左d,個人好腫,個胃唔舒服,胸部漲痛 ..
不過食耐左(過多1-2個月)
呢d就症狀開始消失喇

小魔女 Wrote:
> 各位, 我今日番左家計會搵姑娘呀, 原來我呢個月內,
> 重左2磅! -__-
>
> 後尾佢叫我下個月試下轉食"Hormonet" (樂輕偶),
> 呢隻係輕劑量, 比30ed貴30蚊~ 我6月頭會再去見醫生,
> 希望轉左藥會好d啦~~~
>
> 遲d我再上黎匯報!
我就係食樂輕偶的..
e生同我講呢隻最少副作用..較適合我地亞洲女仔食
但佢就話個價錢比其他貴~
的確我都比較過其他牌子,佢係較貴的~
但我又真係冇咩轉變wo身型上~~
我諗你食呢隻都應該好d啊

呢排我見佢有o係mtr同巴士站賣廣告~~:fa30

喵b Wrote:
> 小魔女 Wrote:
> --------------------------------------------------
> -----
> > 各位, 我今日番左家計會搵姑娘呀,
> 原來我呢個月內,
> > 重左2磅! -__-
> >
> > 後尾佢叫我下個月試下轉食"Hormonet" (樂輕偶),
> > 呢隻係輕劑量, 比30ed貴30蚊~
> 我6月頭會再去見醫生,
> > 希望轉左藥會好d啦~~~
> >
> > 遲d我再上黎匯報!
> --------------------------------------------------
> -----
> 我就係食樂輕偶的..
> e生同我講呢隻最少副作用..較適合我地亞洲女仔食
> 但佢就話個價錢比其他貴~
> 的確我都比較過其他牌子,佢係較貴的~
> 但我又真係冇咩轉變wo身型上~~
> 我諗你食呢隻都應該好d啊
>
> 呢排我見佢有o係mtr同巴士站賣廣告~~

第2隻我唔知幾錢呀, 30ed 就$30, 樂輕偶$55, 都比出面平既..
而家連BE都有Ad啦.

我仲要食埋餘底個5粒30ed, 等7日先開始得樂輕偶
希望我個2磅快d減番啦!!!! :fa04

喵b Wrote:
> 小魔女 Wrote:
> -----
> > 各位, 我今日番左家計會搵姑娘呀,
> 原來我呢個月內,
> > 重左2磅! -__-
> >
> > 後尾佢叫我下個月試下轉食"Hormonet" (樂輕偶),
> > 呢隻係輕劑量, 比30ed貴30蚊~
> 我6月頭會再去見醫生,
> > 希望轉左藥會好d啦~~~
> >
> > 遲d我再上黎匯報!
> -----
> 我就係食樂輕偶的..
> e生同我講呢隻最少副作用..較適合我地亞洲女仔食
> 但佢就話個價錢比其他貴~
> 的確我都比較過其他牌子,佢係較貴的~
> 但我又真係冇咩轉變wo身型上~~
> 我諗你食呢隻都應該好d啊
>
> 呢排我見佢有o係mtr同巴士站賣廣告~~
樂輕偶, 吾知係咪我一直記錯呢? 我以前食過一隻叫輕樂偶
係藥房已經買得到, 好似$80左右
聽完你地講我都有d擔心, btw呢隻最少副作用, 吾知係家計會配幾多$呢?

我有個fd因食避孕藥,肥左20磅...真的.係三個月