{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

(長篇)同男朋友一齊無耐就已經好灰,求各Sis俾啲意見!

註冊日期: 2016-7-8

好長篇,但我真係好迷惘。求各Sis俾啲意見。

我今年24 做 sales 男朋友27 做地盤
我本身都一早定晒性,拍拖都係希望有將來嘅。
未同呢個男仔一齊之前單身左成年幾,同依家男朋友上網識,佢追我嘅。
未一齊個陣我已經好擔心大家住得太遠嘅問題,我將軍澳佢屯門,好怕大家住得遠會好難見面,當然我都知道有心唔會怕遠,識左兩個月多啲最後都一齊左。

我地一齊左一個月多啲啲,岩岩一齊正常係熱戀期,但我地完全唔似。
事緣我地一齊之前佢轉左新工,頭兩三個星期都有見,睇下戲行下街咁。呢排佢岩岩升左,要管下人睇住啲工人之餘自己都要落手落腳做。
佢逢星期日放,但呢排有時連星期日都要返 我就輪 shift 嘅,sales放閒日係常識吧。
我地已經就黎三個星期無見面,其實呢三個星期已經約過兩次,但兩次都係因為佢工作問題搞到最後出唔成。
作為女朋友我好想見佢,就算係食一餐飯見一兩個鐘都ok! 同時亦好心痛佢返工日曬雨淋嘅環境下仲要做啲咁勞動嘅野,雖然我無可能真心體會到大熱天時返地盤到底有幾辛苦,但我都盡量係佢返工時唔騷擾佢,唔會怪佢已讀不回,甚至寧願佢放工可以早啲返屋企休息,唔好出黎見面。

佢返工辛苦加上我地住得遠,難約出黎見我諒解,但呢三個星期,唔但止無見面,佢好多時夜晚8點幾就無上過線,亦覆得我好疏,朝早起身又唔會搵我,我搵佢多過佢搵我,以前 whatsapp 都會腥下啲過黎,依家我話(掛住佢),佢都係覆(收到)。之前有同佢講過話佢無啦啦唔見左人我會唔開心,佢之後個一兩日就好啲,訓前會講聲,但再之後都係無左回事。。

自問已經好體諒同包容,我亦無發過佢脾氣。
但事實上,又有邊個女仔想拍拖拍到咁?有男朋友就好似無咁,如果真係無男朋友都無咁難受,至少心中無咁多牽掛。
一次又一次咁樣嘅情況下,我對呢段感情已經睇得好灰。因為我覺得一個人就算幾忙,重視你同有無掛住你其實係應該會感覺到,但我感覺唔到。
我覺得自己就快唔可以好似以前咁正面咁諗
(佢真係只係因為工作太攰,我應該體諒包容。)
呢個男人,到底值唔值得我繼續。。。。

+ Favorite

註冊日期: 2016-5-19

做地盤真係好辛苦,如果唔使你做嘢凈系戶外行幾個鍾都體會到幾咁辛苦…
夜晚返嚟真係好攰的,我老公好多時返嚟,食飽飯就訓嘞
我發訊息搵佢,佢都係好耐先覆,或者好簡單咁迴應,多數都衹講重點
有時工作上好多嘢煩,又大壓力,連講嘢都唔想講

最緊要係個人夠專一對你好姐…或者夜晚返到屋企facetime一陣都OK嘅
而且你都話佢依家係管人嘅,應該係科文或者判頭,都真係幾忙嘎~

一生愛你一個 發表於 2016-7-8 11:45
做地盤真係好辛苦,如果唔使你做嘢凈系戶外行幾個鍾都體會到幾咁辛苦…
夜晚返嚟真係好攰的,我老公好多時返嚟,食飽飯就訓嘞
我發訊息搵佢,佢都係好耐先覆,或者好簡單咁迴應,多數都衹講重點
有時工作上好多嘢煩,又大壓力,連講嘢都唔想講

最緊要係個人夠專一對你好姐…或者夜晚返到屋企facetime一陣都OK嘅
而且你都話佢依家係管人嘅,應該係科文或者判頭,都真係幾忙嘎~

我當然知道返地盤好辛苦
夜晚唔好話 FaceTime, Msg 都無一個。。。
因為岩岩先一齊無耐就已經咁,所以無乜信心

註冊日期: 2015-8-22

三十幾度你行出街都辛苦喇,仲要成日响地盤,仲有,地盤危險重重,要專心做野。你體諒唔到佢,只有放棄。

註冊日期: 2016-5-13

我明白個種感覺,有男/女朋友好似冇咁……

我無要求佢返緊工期間覆我,我亦無怨過三個星期無得見面,因為好多時都係我主動話不如都係等你無咁忙先
但我只係想佢收工之後可以覆我,同埋訓前可以講聲,唔好夜晚會唔見左人。。。

tiit 發表於 2016-7-8 11:55
三十幾度你行出街都辛苦喇,仲要成日响地盤,仲有,地盤危險重重,要專心做野。你體諒唔到佢,只有放棄。

依家開始覺得自己無咁正面,有放棄嘅想法,但又唔捨得。

註冊日期: 2016-7-3

bananab 發表於 2016-7-9 0:0
引用:

我諗我明你意思
你係覺得佢完全對你唔上心咁
掛住一個人,幾忙見唔到面都好
msg都總會有掛
返工放工傾一陣都應該令你叉滿電唔會亂諗
但好似連呢啲好基本嘅基本都做唔到

係唔係咁??

註冊日期: 2015-7-11

我同我男人都係網上識
我天水圍佢香港仔
佢都做地盤
一齊6年。。
開頭我係會接收工。 多數星期六晚去星期日晚走。
做地盤好多高空工作。
好似今日都36度。。
係攰d.
想見咪主動d囉

註冊日期: 2016-4-17

我男朋友都係做地盤
但幾攰幾忙放工都總會打比我傾幾分鐘
初時一齊都經歷過你而家個階段
真係有點難捱既感覺...
你試下同佢溝通下

註冊日期: 2016-3-25

我明你感受...
但其實男仔真系有心既話一定幾攰都搵你
佢唔覆你其實已經代表唔再對你有感覺...

221879 發表於 2016-7-9 12:29

其實我想要嘅都真係只係咁簡單。。
睇完Sis你個留言,突然好想喊

M!M!BbChn\"\" 發表於 2016-7-9 12:32
bananab 發表於 2016-7-9 0:0
引用:

我諗我明你意思
你係覺得佢完全對你唔上心咁
掛住一個人,幾忙見唔到面都好
msg都總會有掛
返工放工傾一陣都應該令你叉滿電唔會亂諗
但好似連呢啲好基本嘅基本都做唔到

係唔係咁??

其實我真係知佢返工辛苦。
有約過,但最後都係因為佢工作問題出唔成
失望就點都會有架啦
好似今日咁,因為真係太耐無見,所以早幾日我就話今晚出去拍拖,我去搵佢。
最後尋晚我收工打俾佢,佢好似已經燥燥地,話公司點點點,有老細過兩日行場,突然好多野做,又落唔夠人俾佢,實OT啦。本身我都話我等佢,佢大約知幾時收工我就去搵佢,佢話佢都唔知自己O到幾時,本來都想堅持話等佢,最後諗諗下都係想佢早啲返屋企休息,決定唔見。
我覺得自己有體諒佢,但咁耐以黎佢完全無氹過我,好似唔認為我會失望咁。。。。

Hachiko 發表於 2016-7-9 12:38
我同我男人都係網上識
我天水圍佢香港仔
佢都做地盤
一齊6年。。
開頭我係會接收工。 多數星期六晚去星期日晚走。
做地盤好多高空工作。
好似今日都36度。。
係攰d.
想見咪主動d囉

就係佢呢排連打俾我都無
我諗我地下次見面時會好好傾下,希望我以繼續堅持。。我唔想放棄,但好怕最後自己太投入傷害左自己

aya__ 發表於 2016-7-9 12:42
我男朋友都係做地盤
你試下同佢溝通下

佢有覆,只係覆得好疏同好簡單。
如果完全無覆,我諗我已經放棄左呢段感情

註冊日期: 2015-10-14

真係要等見到面再好好傾下,將你想講嘅一次過講哂,再睇下佢點反應
如果佢有心的話多多少少會試下改
如果都係無,就要開始考慮抽身了

bananab 發表於 2016-7-9 0:51
引用:

221879 發表於 2016-7-9 12:29

其實我想要嘅都真係只係咁簡單。。
睇完Sis你個留言,突然好想喊

乖,唔好喊
會唔會佢太攰,自己都搞唔掂而忽略你情緒??
你好好同佢傾吓睇吓會唔會好啲
如果冇改善先再諗堅唔堅持吖

我角度係搭車總有時間app得長時間小小,但可能佢喺搭車時已經要安排工作??

仲有呀,你已經好乖好體諒,如果傾果時佢d7你嘅你要反佢枱呀

加油!!!!!

amychuuu 發表於 2016-7-9 01:38
aya__ 發表於 2016-7-9 12:42
我男朋友都係做地盤
你試下同佢溝通下
佢有覆,只係覆得好疏同好簡單。
如果完全無覆,我諗我已經放棄左呢段感情

電話同佢講過
咪就係講完個幾日好啲啲。。之後都係無左回事
就係因為已經講過,出黎又講我怕佢唔耐煩
坦白講,有得見我都淨係想開開心心咁度過,但如果唔同佢傾,攞共識,我之後會更加唔開心

221879 發表於 2016-7-9 01:44
真係要等見到面再好好傾下,將你想講嘅一次過講哂,再睇下佢點反應

應該係佢轉呢邊工作量大所以好攰,又岩岩升所以大壓力,所以我先一直同自己講,要做支持佢嘅女人而唔係煩住佢,所以一直都就算已讀不回都無脾氣,好乖咁默默支持佢
佢返工搭車會選擇訓教。。。
之前一直都撐得住,呢幾日我真係覺得咁樣好攰,成日自己安慰自己。。。

bananab 發表於 2016-7-9 2:23
引用:

221879 發表於 2016-7-9 01:44

應該係佢轉呢邊工作量大所以好攰,又岩岩升所以大壓力,所以我先一直同自己講,要做支持佢嘅女人而唔係煩住佢,所以一直都就算已讀不回都無脾氣,好乖咁默默支持佢
佢返工搭車會選擇訓教。。。
之前一直都撐得住,呢幾日我真係覺得咁樣好攰,成日自己安慰自己。。。

你唔好諗佢已讀不回了
佢可能用whatsapp做緊嘢架
因為我老公都係咁