{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

【小三就係唔啱?】

註冊日期: 2016-10-22

第三者從來都係被鬧的一方,如果係一齊之後先發現佢有另一半,又真係鐘意到現階段唔捨得放手,有冇需要為左顧及唔認識嘅原配感受而放棄自己嘅愛情?

其實小三被正室帶隊當眾群毆嘅新聞已經唔係第一次見到,無論個女仔被人打得幾慘,甚至係街被對方扯走哂所有衫公然侮辱都好,只因為佢係「小三」,好多路人就會理所當然地旁觀,大部份網友睇完都會直接comment 「小三抵死」。

但做人第三者,係咪就真係罪該萬死呢?
回答呢個問題之前反而想大家諗一諗,當一個人愛上另一個人之後先發現佢有另一半,有冇需要為左顧及一個佢可能完全唔識嘅原配感受而放棄自己嘅愛情,令自己承受哂所有嘅傷心、難過同委屈?就算一個人係選擇同另一個人一齊時明知佢有另一半,又應唔應該為左唔破壞對方嘅關係而選擇退出,唔去爭取可能係自己一生中最愛嘅人呢?
如果一個人無係肉體上傷害原配、無係語言上侮辱過對方,只係因為唔願意犧牲自己嘅感受,想爭取同所愛嘅人一齊嘅機會而成為第三者,大家可以覺得佢好自私,真係罪不正死,亦唔應該承受咁多罵名。正所謂感情係雙向嘅,話「如果唔係個隻狐狸精勾引我愛人,我愛人一定唔會咁對我」嘅原配都係自欺欺人。
+ Favorite

註冊日期: 2016-10-22

註冊日期: 2015-6-2

係 就係唔啱
一句講晒 他朝君體也相同

註冊日期: 2015-1-24

Nolove1234 發表於 2016-12-17 04:32

第三者從來都係被鬧的一方,如果係一齊之後先發現佢有另一半,又真係鐘意到現階段唔捨得放手,有冇需要為左顧及唔認識嘅原配感受而放棄自己嘅愛情?

其實小三被正室帶隊當眾群毆嘅新聞已經唔係第一次見到,無論個女仔被人打得幾慘,甚至係街被對方扯走哂所有衫公然侮辱都好,只因為佢係「小三」,好多路人就會理所當然地旁觀,大部份網友睇完都會直接comment 「小三抵死」。

但做人第三者,係咪就真係罪該萬死呢?
回答呢個問題之前反而想大家諗一諗,當一個人愛上另一個人之後先發現佢有另一半,有冇需要為左顧及一個佢可能完全唔識嘅原配感受而放棄自己嘅愛情,令自己承受哂所有嘅傷心、難過同委屈?就算一個人係選擇同另一個人一齊時明知佢有另一半,又應唔應該為左唔破壞對方嘅關係而選擇退出,唔去爭取可能係自己一生中最愛嘅人呢?
如果一個人無係肉體上傷害原配、無係語言上侮辱過對方,只係因為唔願意犧牲自己嘅感受,想爭取同所愛嘅人一齊嘅機會而成為第三者,大家可以覺得佢好自私,真係罪不正死,亦唔應該承受咁多罵名。正所謂感情係雙向嘅,話「如果唔係個隻狐狸精勾引我愛人,我愛人一定唔會咁對我」嘅原配都係自欺欺人。

你可能覺得自己沒有錯或問題,但你所愛的人就一定係錯和有問題!
觀念與行為都勁差的男人,愛上他只會是錯

註冊日期: 2016-5-17

做第三者就係唔好,唔好用d咩爭取幸福嘅垃圾廢話黎美化呢件事,唔識個元配就可以去傷害人?咩道理呀,咁有個人係街無啦啦殺一個唔識嘅人就因為唔識佢可以判無罪?做第三者就無資格學人講委屈啦

註冊日期: 2016-10-25

點解做小三都可以咁理直氣壯?

註冊日期: 2016-5-17

世界變!小三都可以大聲話系為爭取所愛!

註冊日期: 2016-12-3

我之前就係比小三害跟男友分手了,
所以我對小三這名詞冇特別好感。

我不會說只有男人才找小三,因為女人都有機會出去搵綠帽比男友戴。

我只會說自己好彩男友迷途知返,但我係背後付出幾多,又有誰知道呢?

註冊日期: 2016-4-15

咁我想問呢   你咪你覺得自己無錯?
咁個元配夠唔識你啦,佢捍衛自己既幸福,唔比你搶走自己個一世中最愛 仲要名正言順既男人    咁有咩問題?跟你邏輯,係啱架喎
唔知到你做元配果陣  有女搶你男人 你係咪咁大方呢

註冊日期: 2015-1-12

就是有你這種人
才會有這麼多小三
把所有錯的事情都合理化
把自己講得多麼的偉大
什麼捍衛愛情
你捍衛了你的愛情
那人家的愛情呢?
就要犧牲嗎?
愛情是要講究天時地利人和
在對的時間遇到錯的人
你終究要放手
在錯的時間遇到對的人
你也只好認命
肉體上沒傷害
可是心靈上的折磨才痛苦
希望有一天有小三搶你老公或男友時
你會開心的放手

註冊日期: 2016-6-20

作為一個有男朋友嘅女人,一個人介入果陣,有時乜真係個男人錯先咩?冇話全部,但有啲的確係因為一個女人明知人地係女友再係度姣人地再死纏爛打再上埋個男人,咁呢個係咪一開始就係個女人嘅錯?

註冊日期: 2016-3-27

男人先係最該死果個

註冊日期: 2016-12-17

明知人哋有另一半,你為咗追求自己所謂嘅愛情而去破壞人哋本來有嘅幸福,係咪真係啱呢?如果你覺得小三冇錯的話,咁我想問原配又得罪你啲咩?佢又做錯啲咩?導致佢無原無故一定要受到因爲小三而帶來精神傷害呢?為你一時開心,愛情,幸福,會另到人哋一生嘅痛苦或者就咁了結生命,你又有否知道?你諗咁多不知所謂嘅大道理為小三依個角色合理化,又真係啱咩?

註冊日期: 2016-12-17

明知人哋有另一半,你為咗追求自己所謂嘅愛情而去破壞人哋本來有嘅幸福,係咪真係啱呢?如果你覺得小三冇錯的話,咁我想問原配又得罪你啲咩?佢又做錯啲咩?導致佢無原無故一定要受到因爲小三而帶來精神傷害呢?為你一時開心,愛情,幸福,會另到人哋一生嘅痛苦或者就咁了結生命,你又有否知道?你諗咁多不知所謂嘅大道理為小三依個角色合理化,又真係啱咩?

註冊日期: 2016-10-16

人人只敢說小三不要面,卻沒有人敢罵自己男人賤

註冊日期: 2015-12-12

當一個人發現自己係小三時應該知道呢個人佢唔值得你愛。

註冊日期: 2016-8-2

依家你就講得輕鬆,試諗下你接唔接受到第三者先啦,可能唔止第一個,陸續仲有第二個,第三個 ,到時你又點諗!一句講曬針唔吉到肉唔知痛!!弓

註冊日期: 2016-8-2

再者 你男人瞞住你有女朋友,你確保到將來佢會唔會瞞住其他人有你存在,你不斷幫自己搵藉口,只係未報到係你身上,我可以講 你將來仲同呢個男人一齊,就要承受番佢現任女朋友果種傷害。

註冊日期: 2016-9-19

唔理你係咪同人地個男朋友一齊左先知自己係第3者
總之呢段關係一開始就係錯
知道左人地有女朋友你仲中個頭埋去呢d人先叫自欺欺人
破壞人地感情既賤小三
係,個男人係有錯,但你都唔好得幾多仲咁多y理
醒下啦,一個男人有女朋友仲要出去搞搞震他朝有日佢都係咁對你
就算你幾愛呢個男人都好,等人地分左手先一齊啦

註冊日期: 2015-10-11

咁你自己呢?如果你既另一半都有小三,個小三又係唔知情下同你男朋友一齊左,有左感情,你點睇?