{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

我的隱適美箍牙分享(羅振道牙醫)

註冊日期: 2012-3-31

箍左半年牙,同各位sis分享下我既經歷
講下background先,我今年25,由細到大d牙都唔齊,細個呀媽都有問我想唔想箍牙,但果時覺得要剝前面4隻犬齒好唔捨得同埋好痛,而家大個左愈來愈想d, 所以出左黎做野幾年就萌生左箍牙嘅念頭。舊年24時用左大半年時間去左不同牙醫做consultation,因為問朋友同上網睇都分別介紹左不同既牙醫,始終排牙都用一世,想搵個好既牙醫做箍牙,所以都搵左大半年。

比較一下我去左咁多間:

長沙灣趙創波:
如何得知:上youtubealicehaha
consultation: 免費,包照x-ray,不包做牙模send去美國做3D動畫
價錢(公價)$48,000(原價), $45,000 (有介紹人價錢), $43,000 (full pay)
價錢包括:箍牙需要剝既牙既剝牙費用(for剝牙方案),做牙模send去美國做3D動畫,箍牙前一次洗牙,箍完牙之後需要既retainer, 美白牙齒藥水
點解唔揀:睇完x-ray就即刻話我要剝晒4隻犬齒,問唔剝牙方案又話,我想盡量唔剝前面既牙所以

觀塘黃東康:
如何得知:有個fdfd度箍緊話幾好
consultation: $180,打開個口望下,齋吹水
價錢(for 我自己個plan)$51,000(我個plan係唔剝牙方案,但要另外出去剝左智慧齒先,即係自己再俾錢)
價錢包括:箍牙需要剝既牙既剝牙費用(for剝牙方案),做牙模send去美國做3D動畫,箍牙前一次洗牙,其他細節唔係好記得
我本身都諗住貴都照做呢間,因為暫時得佢話可以唔剝前面4隻犬齒,只需剝後面4隻智慧齒,覺得對d牙好d
所以都俾左$1,300做牙模,諗住睇清楚個方案先,如果真係做就從$51,000扣返d 錢。
最後都係唔揀,因為:後期有朋友介紹中環羅振道,真係平好多又技術好d, 呢個醫生講野咁串

尖沙咀林靜怡:
如何得知:上BE睇見有dpost 有介紹
consultation: 免費,包照x-ray,不包做牙模send去美國做3D動畫
價錢(公價)$48,000(剝牙方案), $41,000 (唔剝牙方案) *都係剝牙不包剝智慧齒費用
價錢包括:箍牙需要剝既牙既剝牙費用(for剝牙方案),做牙模send去美國做3D動畫,箍牙前一次洗牙,其他細節唔係好記得
點解唔揀:差唔多同時見同中環羅振道牙醫,覺得羅醫生平d技術好d. 同埋係林醫生度要坐係度等好耐先到我,可能因為比較出名掛

中環羅振道 ***我依家箍緊呢間***:
如何得知:係我尋尋覓覓既後期有朋友介紹
consultation: 免費,打開個口望下,齋吹水
如果俾$1,500就即刻照晒x-ray,影晒相,仲包埋做牙模send去美國做3D動畫,費用可以如果之後confirm箍牙係total數扣返
價錢(公價)$35,000(剝牙方案), $40,000 (唔剝牙方案) *都係剝牙不包剝智慧齒費用
呢兩個價錢都係有人介紹嘅價錢,如果冇介紹人個價錢係5萬至6萬蚊。
另外箍完牙之後既retainers要另外俾錢,有兩款:可以除下來既係$1,000一個,上下排夾埋$2,000.另一款唔需要除下來既,即係牙既背面固定,前面睇唔到,就$2,000一個,上下排夾埋$4,000.不過用邊種retainer就係箍完牙之後醫生睇情況決定,我都未知我會需要用邊種retainer.
價錢包括:箍牙需要剝既牙既剝牙費用(for剝牙方案),做牙模send去美國做3D動畫,箍牙前一次洗牙

講下我個人經歷:
經過大半年尋尋覓覓,最後舊年5月決定羅醫生。
點解揀:
1。價錢最平:total數本身已經係最平, 仲可以只俾左當中既$1,500先,已經包埋做牙模send去美國做3D動畫,即係分析得最準確,之後決定左箍先俾晒lump sum. 我去以上其他牙醫做consultation,即使照左x-ray,都唔會俾個3D動畫你睇,一定要落左搭俾晒lump sum先會俾個3D動畫你睇。觀塘嗰間即使俾左$1,300做牙模都冇得睇3D動畫,都係要俾晒lump sum先。咁我覺得羅醫生真係好d囉,可以有最詳細既分析先至決定。
2。儀器最先進: 我去觀塘嗰間俾左$1,300做牙模,係用傳統方法用d液體狀膠水倒入個口,等幾分鐘等佢凝固,再攞返出黎,個過程都幾唔舒服,而羅醫生係用一支棒狀既電子掃描器,係個口入面環迴掃一圈就直接入左電腦製成個模。聽聞診所既儀器係比起養和牙科仲先進。
3。分析比較仔細: 箍牙前係要影d相黎睇下箍牙對面型有咩影響既,羅醫生d姑娘比較professional d,會有一個area打晒燈正面側面都影得清楚。到羅醫生分析既時候,x-ray唔止會睇d牙,仲會睇埋d牙移動時對牙既影響。我個cased比較薄,如果用剝前面既犬齒方案,d牙會收到好入,對用黎支撐d牙既牙負苛好大,所以唔suggest剝前面既犬齒方案。
4D姑娘好好人,診所好乾淨舒服: feel d姑娘接受既trainingprofessional d, 會好standardize有禮貌地交待所有注意事項,而診所亦係我去過最大最新既。每個月都要覆診,搵間行入去覺得舒服既診所都係好d既。
5。有好多明星都係度箍牙:第一次去consultation會俾個ipad你睇下d介紹,有好多明星會同羅醫生合照做生招牌,我記得有JW, 森美,黃心穎,王浩信, 仲有好多唔記得。我覺得d明星靠樣搵食都搵羅醫生箍,都算係一個信心保證啦。

繳款方式:咩信用卡都收,包括AE卡,匯豐信用卡可以做24個月分期付款,其他好似恒生,東亞都有12個月分期付款,但詳細你可以做左牙模先再申請信用卡都未遲,因為等睇個3D動畫都要等一個月。我自己就係專登申請左張AE國泰卡賺asia miles迎新優惠=P

箍牙過程:
俾左$1,500做牙模,等左1 個月就睇3D動畫,一開始美國邊俾左個剝前面既犬齒方案,但羅醫生都擔心我d比較薄,如果用剝前面既犬齒方案,d牙會收到好入,對牙負苛好大,咁就再等左23個星期美國邊再做一個唔剝牙方案。
今次呢個新方案係要剝晒4隻智慧齒,之後將d牙慢慢褪去後面,等前面門牙有位可以排列得整齊d.
我個程比較耐,total75個牙套,每個要戴14日,即係接近3年。
咁我剝智慧齒都揀返係呢個診所做,係就係貴d, (3隻用左$11,000)(有一隻好多年前已經剝左), 個醫生係剝牙專科,而且可以一次過剝晒3隻,所以好好。剝完之後第二日已經即刻正常飲食,唔會好痛.
之後開始箍牙都有d慣,姑娘話可以幫我磨平d個牙套嘅邊,幾體貼。仲送左一大包旅行牙具套裝。
我覺得主要係每換一個新牙套頭兩日比較痛,尤其係一除一戴嘅時候,不過之後好快就慣。
而家我每一個月去一次覆診,約好左時間唔使點等就入得去。
我戴牙套都好勤力,每日都有21-22個鐘(官方建議每日22個鐘),所以覆左幾次診之後,羅醫生話可以戴快d,每10日換一副牙套。所以我計返total我用2年多d就可以箍完喇!
至於減肥方面,對於我黎講係完全冇效嘅haha,因為我都係keep住咩都食,如果食零食我就會食完飯即刻食埋先去刷牙。如果有人請食下午茶我就會除左個牙套食完再刷牙。好明顯我嘅為食係>>>我嘅懶惰 =P
以上整理左我去過咁多間牙醫嘅,希望各位sis有用^^ 出左黎做野真係花多左好多錢同心機係自己身上,想不斷追求再靚d,而家見到d牙慢慢移動緊會好開心,好期待最尾d牙齊晒嘅一日! *v*

+ Favorite

註冊日期: 2017-1-23

想要details pm please

註冊日期: 2009之前

Please pm

Pm jor la

註冊日期: 2016-4-1

Please pm
And can u be my referee. ?

註冊日期: 2012-5-2

Pm me pls, thx!

Ok ar pm jor!

註冊日期: 2017-2-5

可否做介紹人?

Yes sure! Pm jor!

註冊日期: 2011-2-8

Can pm me ma? Thx

註冊日期: 2017-2-7

可否做介紹人啊

Please pm

Sure! Pm jor!

Please pm
and doctor address?
Many thx

Yes done!

註冊日期: 2017-2-8

please pm me detail!!
另外可唔可以做介紹人呀??

註冊日期: 2017-2-9

Sis可唔可以做我介紹人?pm 我thanks

註冊日期: 2016-7-22

之朋友介紹, 同阿妹去左旺角箍, 個醫生超pro又有耐性, 格過價價錢都OK幾抵

Ok pm jor u gals

註冊日期: 2017-2-10

Please pm details 可以做介紹人嗎?