{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

我唔係唔想結婚 但真係未係時候....

註冊日期: 2017-2-15

我同男朋友已經拍o左拖八年左右,佢大我6年,我今年23歲,佢就快30。其實我地拍拖咁耐感情都好穩定,第一年就已經見過哂家長,雙方屋企人都幾中意對方。
當然,我o地都視對方為結婚對象o既,呢個問題都有討論過,其實我自己就想最早都27,28先結,但最近我發覺自己有左bb....... 其實基乎每次都有做安全措施,可能間唔時有一兩次無,男朋友其實一直都想奉子成婚,但因為我暫時唔想,所以我連避孕藥都食埋,每日都準時食,唔知點解咁都中到,好似整定咁。
男朋友知道o左佢第一下反應睇得出佢真o係開心,真係想做爸爸o既,但問題o係我,我今年先23歲,大學畢業無耐,我重計劃o緊出國讀master,去旅行,等等好多o既事我都未做,而且我都希望結婚前有自己o既事業....
就o係咁,八年來極少吵交o既我o地,吵o左一場大交,因為我真係覺得我未準備好做媽媽,如果係我自己唔小心我都認,但預防左都中,我真係諗都無諗過
如果我而家就結婚生仔,其實我o既人生就係呢到完,要湊仔要做人新抱,唔可以再做自己中意o既事,就算想去讀書都要等廿年後先有機會再去....
男朋友屋企知道我有左直頭開心到飛起,係咁催我男朋友話快o的搞結婚,男朋友重未同佢屋企講我唔想生既事...其實我自己都1516緊,始終係一條小生命。我係中意小朋友o既,但做媽媽同結婚老實講我真係未準備好...我重有好多事未做,唔想23歲就結婚生仔...
我應該點做好...
+ Favorite

其實我o地中學o既時候已經同佢一齊,我o地經歷過好多事,好多年感情,真o係唔想因為咁而分開...

註冊日期: 2016-6-20

既然有左BB 就最好唔好唔要,即使你信又好唔信又好,落左b 可能會有嬰靈跟住你,運勢轉差等等,或者可能你會個心唔安樂。有左個生命,你應該要接受現實,冇得話未係時候

註冊日期: 2016-6-8

而家你應該結婚和生仔,讀書個度我覺得你暫援一下好D

註冊日期: 2009之前

咁都中,擺明個天送比你
有時做左媽媽未必你想像中咁差,唔可以係外國讀咪係香港讀囉
有左BB之後都可以讀書返工架,睇下有無家人可以幫手睇一陣...或者你照顧BB幾年之後出返黎做野又得
有時幸福唔一定做自己想做既事,夢想先係
到時生左BB可能你更想照顧佢更覺得家庭重要D都未定..

註冊日期: 2015-8-22

即刻去睇醫生,因為食緊避孕丸而有咗,bb可能會有問題,聽下醫生意見先。

Warwick999 發表於 2017-2-15 23:18
即刻去睇醫生,因為食緊避孕丸而有咗,bb可能會有問題,聽下醫生意見先。 ...

已經睇左醫生啦,bb暫時無問題,係我自己糾結姐....

覺得你過份擔心咋,咁早有得生,第時小朋友大左,仲有大把時間享受人生啦!好過好多人,年紀大先至生,照顧又要體力,挨到退休,個仔都仲未畢業,咁仲慘啦!如果唔要 BB, 男朋友一定無硬,8年感情無曬,諗清楚輸唔輸得起先啦!

註冊日期: 2016-12-6

諗清楚,吾係到時後悔

註冊日期: 2016-7-12

畀著我係你男朋友,知道你咁諗實好傷心。

註冊日期: 2016-4-17

其實外國讀master既人有好多上左年紀都會去讀 唔係話後生先可以讀 我一直都係外國大同住所以我知 其實佢屋企人咁中意你 我相信生完之後再出去讀佢地唔會反對既 最緊要係依家同男朋友商量日後既打算 你地咁少嗌交 佢應該都係明白你既人既 溝通係最重要

同埋如果想去旅行個啲 我相信 你或者佢屋企人都唔會介意睇住bb幾日既
落仔真係好傷身 萬一以後唔生得......可能男朋友都冇埋呀

Athena M 發表於 2017-2-15 10:51
而家你應該結婚和生仔,讀書個度我覺得你暫援一下好D

我都覺得係天意!

不如咁啦,照結婚生仔,讀書可能擱置2-3年先,等小朋友大小小再讀番。反正你有料,Master幾時讀都得!唔係叫你放棄讀master,只係延遲少少去讀啫!

或者應該咁講,同男友搞得就預左有機會懷孕,唔好話諗住做足安全措施就無事,聽唔少case係做左結紮手術/食避孕藥都有左,我覺得呢d係天意!

註冊日期: 2016-8-25

if you wait till 27-28 then get marry then your bf won't wait for that long and might end the relationship.  it's a few years away... if waited for that long,  your bf will choose another younger girl by the time you turn 28...

註冊日期: 2015-6-5

Master幾時都可以讀,事業幾時都可以有,但要殺死自己BB, 你男朋友應該接受唔到。

註冊日期: 2015-10-3

我同你差唔多,都係未想有b住,甚至我男朋友都係,我個時都諗住好耐,同男友都8年,剛好我有想轉職,但有左係轉唔到,我都有食藥、但都中左,我最後決定生,依家都3個幾月,甘有得就有失,小朋友係無辜,每個媽媽都好偉大,甘你要諗下,係咪真係要甘自私,啲野係咪遲一年就會無得做?甘我覺得你係咪有心想讀書,唔會係因為時間問題而讀唔到,旅行呢啲,都係7-10日,所以我更覺得不是問題,最快3年你所講嘅全部都可以做,只係3年時間換一條人命,我覺得好值。

註冊日期: 2017-2-10

你想唔要bb呢個想法係不負責任, 唔係話又食藥又點防都有左, 咁樣想唔要就叫做可接受, 唔做就一定安全, 做左出事就應該要為自己做過的事負責任, 道德野唔講啦, 你都識嫁啦..
會唔會因為個bb而無晒自己所有人生就要睇好多野, 係呢到我有個朋友的經歷想同你分享, 佢係大住個肚畢業, 嫁左之後就真係坐牢咁! 男仔屋企係有幾個臭錢, 佢生完又唔幫佢補身, 小朋友又唔幫佢湊, 細戈時行唔開, 現加小朋友讀書啦又話信唔過請工人會打佢個孫, 總之佢又唔幫手湊, 重要日日得把口係到鬧, 就算一聲早晨叫小左咁小事都發大來鬧, 又唔比佢出去做野, 要佢做湊仔工人, 但又要話佢係呢個家無貢獻, 去旅行戈d就更加唔洗講, 就算老公送個袋比佢, 佢家婆都一定會話係佢大洗...
我講咁多唔係想嚇你, 結左婚, 生左仔, 你的日子人生就係咁..我想問, 你男朋友家人會對你咁差的嗎? 會唔比你做任何野, 又日日醜言毒語對你嗎? 我同你講, 女人除左搵到個好老公, 好家婆都好重要, 好似我朋友咁, 老公好錫佢, 每個月比兩萬佢洗又點? 佢每日只係過住坐監的日子, 想做咩都唔得.. 好家婆, 好男人, 你好好珍惜, 錯過可能就不再有..再講有bb都唔係必然, 落左唔係包一定可以係你計劃的時間內再有...上面有sis講得好岩, 其實早捱早嘆世界嫁咋, 有唔好, 亦有好..你自己諗清楚

註冊日期: 2016-11-2

其實你既諗法好自私,俾我開心都黎唔切,有左bb無論咩情況都絕對唔會落,因為真係生命黎。
如果今次你決定唔生,你叫你男朋友屋企人果邊點睇你,點去交代

男家屋企人知道你有左咁高興,如果知道你落左佢會點呢?

註冊日期: 2016-12-15

你落左就一定失去8年既男朋友+bb,你話幾年後再生,到時應該唔係同呢個男朋友生喇,你肯定識另一個男朋友會對你好過而加既男朋友??