{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

小三出現了。點算好?

註冊日期: 2017-7-27

拍拖10年結婚2年,以為我同老公可以平平淡淡,白頭到老。老公係別人眼中的好好先生,我一直以為自己好幸福好幸福,但老公卻突然告訴我佢愛上別人了,晴天霹靂,心如刀割⋯⋯

老公同小三係工作上認識,以我所知,佢地識左2星期,我老公就決定放棄我,想同我離婚。小三係一位老師,知道我的存在,自己又有男朋友,我唔明白為人師表,點解佢仍然選擇做小三,破壞人地家庭。(我明白一隻手掌拍唔響,我老公都有錯。)

事件折磨拖拉左大家成個月,因為咁我有少少情緒問題,我覺得老公有少少可憐加內疚下,最終選擇返我,話同小三斷絕來往。

事件發生前,我一向唔會check 老公電話;事件發生後,我好想知佢地仲有無whatsapp,係咪真係無聯絡?我成日亂唸野,好想偷偷地check 但又好怕睇到佢地真係仲有來往⋯我怕我承受唔住,究竟我應該點算好? 我對老公完全失去信任,我唔知點修復重建我地嘅婚姻,有無人可以話我知點做好? 我唔知我仲可以點樣行落去,但又唔可以同身邊人透露,好辛苦。我應該點做?

+ Favorite

如果為左個 2星期既唔要個12年既,呢個男人有問題 , 呢段婚姻又係有問題 , 你睇下守唔守lor , 你老公肯同你講唔係因為佢想唔要個小三 , 係想唔要你 , 所以都佔左下風, 你有咩野想法呀?

註冊日期: 2017-6-6

當喺一個考驗。一齊相處12年既時間得來不易,俾個機會佢亦俾個機會自己,起碼日後無論如果自己都唔會後悔。樓主加油

註冊日期: 2016-7-12

你諗返當初佢點解同你結婚,係大家共同意願?定係其實已經淡咗,以為結婚會好D?或者其實佢唔想結只係諗唔到唔結的原因?
如果問題一早出現,就趁未有BB及早解決,繼續也好,分開也好,唔好諗住用生BB挽救。

pear1veg 發表於 2017-7-27 12:16
如果為左個 2星期既唔要個12年既,呢個男人有問題 , 呢段婚姻又係有問題 , 你睇下守唔守lor , 你老公肯同你講唔係因為佢想唔要個小三 , 係想唔要你 , 所以都佔左下風, 你有咩野想法呀?

我而家6神無主 ⋯ 唔知點做好。雖然佢話同小三斬攬,我選擇左原諒⋯但個心仲係好唔舒服⋯⋯⋯

雖然佢係我身邊,但我feel 到佢個心未完全返黎我度⋯ 攤牌後未主動攬過我錫過我⋯好傷心。

其實我都無退路⋯一齊左12年,大家生活圈子完全重疊,唔想俾朋友知,實在太多common friend,唔想俾屋企人知,唔知點面對,突然覺得好孤獨⋯個世界好陌生⋯唔知點解決個問題⋯好想一走了之

註冊日期: 2017-7-12

唉,唔給機會好難完全不後悔而放手,給自己和他一個時限,睇下你老公真情的假意啦。

既然知道左,不會再被矇在鼓裏也是好事,記住你是有選擇權的,不要屈就自己,冷靜後想清楚想怎樣走下去吧!

請問有小朋友未?

找一個你最信任的好朋友或家人傾下、喊下、發洩一下,你有需要的!

mimibb16 發表於 2017-7-27 12:20
當喺一個考驗。一齊相處12年既時間得來不易,俾個機會佢亦俾個機會自己,起碼日後無論如果自己都唔會後悔。樓主加油

多謝你。我都係咁唸⋯ 所以先選擇原諒。但原來要做到真正原諒,真係好困難,我要好好努力⋯⋯⋯
突然覺得自己好無用,好卑微⋯

Re YYYYU

當初話結婚都係佢主動提出,我從來都無迫婚,係共同意願。

最慘係未攤牌前
我仍然每日都覺得自己好幸福,我地仲係好恩愛,唔覺感情淡左,所以佢突然同我佢鍾意左第二個,我真係由天堂直落地獄。

LookUpon 發表於 2017-7-27 12:26
pear1veg 發表於 2017-7-27 12:16
我而家6神無主 ⋯ 唔知點做好。雖然佢話同小三斬攬,我選擇左原諒⋯但個心仲係好唔舒服⋯⋯⋯

雖然佢係我身邊,但我feel 到佢個心未完全返黎我度⋯ 攤牌後未主動攬過我錫過我⋯好傷心。

其實我都無退路⋯一齊左12年,大家生活圈子完全重疊,唔想俾朋友知,實在太多common friend,唔想俾屋企人知,唔知點面對,突然覺得好孤獨⋯個世界好陌生⋯唔知點解決個問題⋯好想一走了之

多謝你,我就係唔捨得放手⋯⋯⋯
我地未有小朋友,本身計劃緊有⋯而家唔敢再唸

另外,你老公單方面講畀你知的「工作上」、「兩個月」、「她知道你的存在」不用太在意,即是熟真熟假無可能知,除非你主動去搵真相。所以諗點算好時,就睇佢出軌的行為、冷個向你坦白、為乜仍然留低和唔攬唔錫啦!摟主,你是受傷的一個,何苦將佢嘅不好、錯來懲罰自己,不要一走了之呀!有朋友、有common friends、又有屋企人,冇面見人嘅係佢,絕對唔係你!你的辛苦和傷痛無助無望很理解,但路是自己行出來的,快慢隨你,你一定有好多十卜,不要怕!

註冊日期: 2017-6-6

我覺得現代人好多愛情觀都唔係太啱。一段關係出現裂痕,第一時間應該努力修補,哩個喺最正確既做法。而唔係所有野一壞,就有種心態想換。感情唔喺電器,唔喺一壞,話換就可以換...

知道自己唔捨得就好嘞!既然已經有一個月,先收拾心情,專注重建信任和關係吧!這條路不易走,二人傾下,定下目標,同心跨過啦!

LookUpon 發表於 2017-7-27 12:28
唉,唔給機會好難完全不後悔而放手,給自己和他一個時限,睇下你老公真情的假意啦。

既然知道左,不會再被矇在鼓裏也是好事,記住你是有選擇權的,不要屈就自己,冷靜後想清楚想怎樣走下去吧!

請問有小朋友未?

我最好嘅朋友佢全部都識,我啲朋友又識佢,我怕講左出黎會破壞佢好好先生形象,我唔敢講。
我同父母關係唔算好好,所以我都唔想同佢地講。就算最後離婚,我都唔會返返娘家住⋯

seoulgal 發表於 2017-7-27 12:43
知道自己唔捨得就好嘞!既然已經有一個月,先收拾心情,專注重建信任和關係吧!這條路不易走,二人傾下,定下目標,同心跨過啦!

所以搵一個你最信任嘅朋友囉!佢唔會四圍講給其他人知。如果你仍然是怕,找輔導傾下,不過要$。

註冊日期: 2014-9-12

佢選擇你,如果你都係想要反段婚姻,吾好亂諗 好好重新經營反段婚姻,就算第時佢拋棄你 你起碼盡過力。你依家愈懷疑只會愈快令婚姻完結

註冊日期: 2016-7-12

既然決定繼續,就唔好咁多猜疑,重建信任,去下旅行,拍下拖,搵返兩個人一齊時的開心感覺。

你都識話小三自己有男朋友,應該唔會同你老公認真。

LookUpon 發表於 2017-7-27 12:48
LookUpon 發表於 2017-7-27 12:28

請問有小朋友未?
我最好嘅朋友佢全部都識,我啲朋友又識佢,我怕講左出黎會破壞佢好好先生形象,我唔敢講。
我同父母關係唔算好好,所以我都唔想同佢地講。就算最後離婚,我都唔會返返娘家住⋯

其實我有唸過 不過唔知有無人一個人去見婚姻輔導⋯⋯⋯ 好想搵人傾 但又唔敢同家人朋友講,所以係黎度開post 搵人傾訴下。因為我真係唔知下一步可以點做⋯⋯ 或者時間真係會沖淡一切 ⋯

bear2dog 發表於 2017-7-27 01:30
seoulgal 發表於 2017-7-27 12:43
所以搵一個你最信任嘅朋友囉!佢唔會四圍講給其他人知。如果你仍然是怕,找輔導傾下,不過要$。

我已經好努力去忘記 叫自己唔好唸
只係有時都仲係會失眠⋯ 訓得好差
有時見到WhatsApp 左好耐
又會開始亂唸野
情緒好抑鬱
我會好好努力 唔好再唸咁多⋯

註冊日期: 2016-7-24

唔好話小唔小三, 永遠有d人系新鮮感行先