{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

打印 上一主題 下一主題

唔結婚,唔生仔=有罪嗎

註冊日期: 2016-12-14

我今年30,我同我男朋友8年,我地係外國大,性格有啲怪。。
我冇童年陰影,但係唔知點解 細細個時,當有男仔同我講 “我地大過結婚囉!” 我就會好嬲,我好唔中意“結婚”2個字。 雖然我14歲開始拍拖,都有好多個ex,但係我從來唔會諗咩結婚,生仔,聽到已經好抗拒。我真係唔知點解。。
8年前,我識到以家呢個男友,佢份人好內向,好多嘢都係我做主動,anyway,我地拍拖好低調,從來唔會上Facebook個啲曬相,有好多人到以家都唔知我原來有男朋友。
佢其實都已經講明唔會結婚,好多人話係佢唔想附責任,但係我識咗佢好多年,我了解佢性格,就好似我了解自己點解唔想結婚一樣。我唔識講到低係咩理由點解我地諗法咁怪。

我成日比d結咗婚,生晒仔嘅 friend話我同男友好怪,仲成日講埋晒啲“佢其實係米唔愛你架,你唔生仔一定後悔,到時你就知!” 我覺得好難聽嘅說話。

其實,佢地想我點?我哋有共識唔結婚,唔生仔,都已經成8年。你地係米想我同佢分手,然後求求其其搵過我唔愛嘅人結婚生仔? 咁會開心嗎?

我好老實講句,佢地唔系關心我,似係想八掛多啲。。
呢個世界唔系人人可以搵到個錫自己,而你又愛佢,又肯同你結婚生仔嘅人,點解你哋會覺得呢件事係咁簡單同理所當然?

佢地成日係我耳邊吹我,我聽洛似係佢哋想攞威多啲。“你睇吓,我有老公同個仔錫我~”

點解啲人要去理人地既人生? 係米你保證我結婚就一定唔會離婚?係米你保證我生仔,個仔一定係好孝順? 係米你保證我如果結咗婚生咗仔,我老公唔會搵第二個?

點解要成日講啲說話好似我哋犯咗罪咁?次次見面,你哋不停係到judge我,我覺得真係好煩好煩,搞到我都唔係好敢見你哋 。

我唔系傻架,我知道,好多人生細路係為咗將來有個保障,老咗有人陪你。我知道架,但係每個人嘅人生唔同,我地有自己嘅諗法,我都冇話你哋結婚生仔係啱定錯, 所以我真係好希望你哋唔好再比壓力我。
而且你哋覺得BB得意係你哋嘅事,我真係好唔鐘意細路仔。

咩30歲嘅女人唔結婚唔生仔就太遲。。? 乜啲女人到30歲唔結婚唔生仔就會死架啦咩?

我只係希望大家唔好成日吹人結婚生仔,真係唔關你事架。。

我尊重所有父母,我覺得你哋係好偉大,但係,都唔關我事架喎。。
+ Favorite

註冊日期: 2014-10-22

我明白你想表達嘅意思,亦都感覺到你對你班朋友內心充滿不滿。
我係已婚嘅女性,我身邊都有好多姊妹,已經結咗婚嘅,生咗仔嘅,離咗婚嘅,未媽媽都有,甚至乎拍拖好耐,但一直唔結婚亦有 。
我覺得每個人嘅感情狀況,只有當事人先最清楚。結婚唔代表一定係最終嘅結果,如果結婚係唔開心,結呢係冇意思㗎。
最緊要兩個開心 。
我有個friend佢同男朋友甚至乎同居 ,都已經有六至七年。 有部分嘅人成日都話~無名無份同個男人一齊住,日頭扮女朋友,夜晚做埋老婆嗰份,又冇名冇分,好唔著數。 其實呢啲係舊派思想 ,佢哋兩個人ok,傾掂數咪得囉。
至於你班friend,唔排除佢哋真係為你好著急,但你有冇好明確表明你嘅立場呢?如果你已經表明咗,但佢哋啲說話都係咁,你要清楚佢哋嘅內心係咪別有用心??
你唔好成日拘泥於人哋嘅眼光,人哋嘅睇法,享受當下。

kit c
多謝您嘅回覆 。
冇錯,就係 “冇名冇分” 呢樣野。。
我啲朋友,父母都有講過呢個問題。。我都已經好表明立場,佢哋都成日話“你一定會後悔” 。唉,我都唔知點可以講到佢地明。
其實我同男友呢一年搬咗去另一個國家住,個度冇我哋識嘅人,我反而覺得好自在。
我呢排係放假先返黎見吓屋企人同朋友,點知一見面又係呢啲。。。

註冊日期: 2018-7-10

超認同呀
尤其認同果班朋友根本就係攞威果句
D結左婚生左仔既朋友成日都勸人生仔結婚,真係超煩!
乜個個都要過一樣既人生架咩?

我已經決定唔再見我果班朋友喇,見親面都曬幸福,老公又點好阿仔又點叻,見親面都係show off大會????

或者調返轉 ,如果佢哋真係咁執著個名分,你問佢哋~你地有冇人可以保證,結婚係唔會離婚呢?
就算結婚結咗50年,臨老離婚嘅大有人在。 一紙婚書真係唔能夠保障啲,乜反而強行結婚,令感情變質,先至會產生問題。
當然結婚與否,係取決於每個人嘅個人選擇同態度。 有部分人希望有名分,覺得保障。
反而有啲人唔想,拘泥於一張紙。

但係,你亦都要細心去諗,如果你身邊基本上絕大部分嘅人,都同你講同一番說話 。
咁事實上,男係咪有D問題呢?會唔會佢有啲缺點,係你忽略咗,而旁人睇到 ?
如果當全部人嘅意見都係一面倒嘅時候,你自己都要細心去慢慢諗清楚。
有陣時,可能結果並唔係你想像中嘅。

註冊日期: 2015-5-27

我結咗婚 成日俾人迫生仔
但我完全唔想

雖然由我把口講出黎話我男朋友只係性格怪怪哋嘅話 啲人一定話我只係太愛佢,比佢玩緊都唔知。
但係我同佢咁多年,我諗我識分我哋相處係真定假嘅。佢係性格上有問題,不過真系勁內向個隻 (朋友都唔多個)。我都唔知點解釋。。

其實之前有個friend同我講 “唉,你2個,都咁耐啦,仲唔結婚!好心你哋啦!”

我忍唔住答佢 “我男朋友唔煙唔酒唔嫖唔賭,係唯一唔想結婚,有咩問題呢? 係米我要搵個又賭錢,又飲酒但係肯同我結婚嘅男人 你哋先會唔出聲呢?”
我個friend即刻冇聲出。

仲有我好頂唔順係我啲friend成日覽住佢哋個B問我 “幾時到你呀~?” “你同呀邊個以家到低點姐~?”。
句句都帶有暗示。。 真係唔明佢哋點解要咁講。。

我本來開開心心架,比佢哋成日咁講,搞到我成日亂諗嘢,以家仲訓唔著添。(呢邊係半夜 )感覺好似我做錯嘢咁。。

我成日都記得係男親女愛入面,仙姐同Miss毛講過句 “你會唔會為咗個1分而放棄個99分呢?”

註冊日期: 2018-7-30

羨慕你唔需要一張婚紙去keep 你地長久関係,覺得更加經得起考驗。因為唔會因責任上去保持婚姻。支持你,加油!

註冊日期: 2018-7-30

我現在跟男生交往,都唔會比壓力大家以結婚為交往目標,如果人物,時機合適,自然會發生。

註冊日期: 2018-1-27

之前我同男朋友已經9年左右就分手...他心變了就唔愛我...他唔想和我結婚,如果結婚後好唔開心和唔好幸福!

註冊日期: 2017-10-10

樓上個名咁似我ge?!

milktea20 發表於 2018-9-13 23:58
之前我同男朋友已經9年左右就分手...他心變了就唔愛我...他唔想和我結婚,如果結婚後好唔開心和唔好幸福! ...

9 年感情都可以咁。。。
一張婚紙算係咩呢。。

註冊日期: 2018-8-18

其實而家婚姻已經變得好兒戲,結完轉頭話離都唔少。如果唔打算生小朋友,真係結唔結都冇咩分別,除非老公好有錢,離婚有機會分到啲。

ichaicha 發表於 2018-9-13 11:04
我結咗婚 成日俾人迫生仔
但我完全唔想

樓主,就咁睇你形容,唔似係朋友明白你跟本唔想結婚,同埋覺得你的理論合理,至當堂冇聲出,係佢都見你發嬲,就唔敢再出聲。

如果你真係覺得朋友講ge野好騷擾,不防同佢地講清楚,係你同男友雙方都唔想結婚,但會繼續拍拖落去,只係唔會簽紙,唔會計劃生仔,唔係男方不負責任,而係你都決定左唔會結婚,個原因唔洗深入同佢地交代,只係話雙方都唔喜歡婚姻,又唔會生仔,覺得冇大問題。

不過,又問下你,如果你男友同你講,都係決定結婚,咁你嫁唔嫁? 又或者同呢個散左(touchwood), 下一個男友話要結婚生仔,你又o唔ok? 還是拍任何拖都好,都會揀個不婚男?

純粹係想知下你係因為愛呢個人,而作出遷就唔結婚,還是本身係抗拒婚姻,因為我有女性朋友,拍拖十年以上,係講到明唔相信婚姻,唔會結婚(因為家庭背景問題)。

唔結婚,唔生仔,係冇罪的。
反而我好奇怪,你同朋友好疏離? 由細到大/由讀書到工作,你都會同佢地傾計ga ma, 冇人知你係不婚主意咩?
反而我覺得樓主朋友們,係真心本身唔知樓主係不婚主意,所以在適婚年齡時,至會問樓主幾時結婚生仔,做朋友有時唔太識講野,以為自己問一句都係為你好,唔知咁樣令人反感,相反,如好確實咁答過朋友們,係係唔會結婚,唔會生仔的,其實人地下次唔會問。

註冊日期: 2018-9-5

簡單講句
當你滿足對方 而哩樣野對於對方黎講係重要既 你有能力做但選擇唔去做 假以時日 對方容忍到了底線 出現另一個人可以滿足到佢既要求 你估下會點?

註冊日期: 2010-12-5

有d人根本唔係在意你結唔結婚生唔生仔,只係口痕搵野講,或者見你做既野同佢地眼中正常人唔同就想將你推返去做佢地眼中既正常人,覺得咁樣係為你好,其實佢地根本冇諗你想點亦冇打算理你同你男友既實際情況同諗法

註冊日期: 2010-10-5

我都係剛剛30,都係同輩壓力。

結婚後就不設防想生小朋友,到而家都仲未有。身邊嗰啲已經生左仔嘅朋友見親面就會問你哋開始緊未㗎,係咪已經有咗啦? 我真係覺得好煩惱,就算佢哋係幾好嘅朋友,我依家都想漸漸咁疏遠佢哋。。。