{ BEAUTY }
02 Jul 2019
化妝白痴速成班!學識「川字」&「三字」眼影法輕易化韓星大眼妝

邊個話女仔一定識化妝,就算會化妝都會化少許底妝畫條眼線,甚少會用上眼影塑造眼妝,因為化出自然嘅眼影需要一定技巧,所以唔少女仔就直接避免化眼影!網上就流傳兩款簡易化眼影嘅方法「川字」&「三字」眼影畫法,超簡單都可以化出如韓星般嘅精緻大眼妝!

川字眼影川字眼影

「川字眼影法」就係由最淺色開始,眼頭最淺色、眼中央位就係重點色、眼影就用最深色,垂直畫係眼蓋位置形成「川字」,最後再用眼影掃暈開,就可以打造自然嘅漸層眼影!如果想令雙眼睇落圓潤啲,可以眼頭同眼尾都用上同樣色號就能令雙眼自然放大!

川字眼影川字眼影

在 Instagram 查看這則貼文

Tutorial & Tips tampil cantik(@tampilcantik)分享的貼文 張貼

「三字眼影法」就係先用最淺色做打底色,然後再疊加第二種顏色,最後再用最深色係眼線對上位置加深輪廓,呢款畫法係日系眼妝經常會出現。


川字眼影川字眼影

學識呢兩款簡易眼妝畫法,就算係化妝新手都可以化出超靚嘅眼妝啦!

川字眼影

Photo Source: Instagram 

KEYWORDS / 川字眼影
YOU MAY ALSO LIKE
News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION