{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

探索四十學習研修??

註冊日期: 2009之前

究竟呢個課程係咩野黎架? 有冇SIS上過? 有冇用呢?

我有個成十年冇見既朋友, 突然約我食飯, 跟住勁氹我報讀呢個COURSE, 三千蚊上成五日課, 我唔好意思推, 大家可唔可以俾D意見呀? :fa13:fa13:fa13
+ Favorite

Re: 探索四十學習研修??

:fa18:fa18
你有冇上網search 下先?

Post呢個topic 之前係Yahoo & Google search 過, 只有一個matched, 係一個女仔上過呢個course. 好似好激咁, 上課時又喊又笑.

之前睇過D網友講過, 呢D course 會洗腦既, 然後令你再讀D幾萬蚊既課程......

我想如果有其他SIS上過呢個課程既話, 可唔可以分享下, 值唔值得讀呢?

咁驚...唔好去la
你同佢都唔熟
成十年冇見,突然約你食飯...
唔方好野

琴日搵到BE曾經討論過呢個topic, 正正係呢個course 既comment. 探索人生, 叫你搵人生目標, 叫你攬下D唔識既人, 叫你同阿媽講我愛你.

我都係冇興趣囉.......

這個課程我上過, 介紹我讀的是我家姐, 以前我在別人(包括 : 家人, 朋友, 同事) 面對是今裝作行堅強, 什麼事都跟家人, 朋友講, 不想他們擔心, 我看到在我過去20年裹的生命中有什麼是行得通, 什麼是行不通, 以前我是一個不懂得愛人, 關心人及信任人, 慢慢把自己收藏起來, 覺得世界好冷漠, 沒有愛, 自私, 但上完這個課程後, 我發覺我身邊是充滿愛的, 只要自己行踏出第一步, 關心身邊的人, 從家出發, 世界大不同的, 是充滿溫暖的, 但每個人體驗到的是不同的, 這課程是人生中一定要上的, 因為可以探索自己是一個點樣的人, 是值得的!

Nicole ^_^ Wrote:
-------------------------------------------------------
> 究竟呢個課程係咩野黎架? 有冇SIS上過? 有冇用呢?
>
> 我有個成十年冇見既朋友, 突然約我食飯,
> 跟住勁氹我報讀呢個COURSE, 三千蚊上成五日課,
> 我唔好意思推, 大家可唔可以俾D意見呀?
-------------------------------------------------------

佢真係當你係「fd」喎:fa20, 冇見十年都特登搵番你仲介紹d好野俾你添:fa40

佢d佣應該會有好多!!

五日就冇左$3000 ,好貴lor, 一日幾多個鐘嫁?

Kimi Chan Wrote:
> 這個課程我上過, 介紹我讀的是我家姐,
> 以前我在別人(包括 : 家人, 朋友, 同事)
> 面對是今裝作行堅強, 什麼事都跟家人, 朋友講,
> 不想他們擔心,
> 我看到在我過去20年裹的生命中有什麼是行得通,
> 什麼是行不通, 以前我是一個不懂得愛人,
> 關心人及信任人, 慢慢把自己收藏起來,
> 覺得世界好冷漠, 沒有愛, 自私, 但上完這個課程後,
> 我發覺我身邊是充滿愛的, 只要自己行踏出第一步,
> 關心身邊的人, 從家出發, 世界大不同的,
> 是充滿溫暖的, 但每個人體驗到的是不同的,
> 這課程是人生中一定要上的,
> 因為可以探索自己是一個點樣的人, 是值得的!

恭喜你成功被灌輸新o既價值觀ar新會員~:fa39

我覺得呢個course有呃人既成份!

由於我呢個FRIEND係小時候既好朋友, 佢又當差既,我覺得佢都唔會呃我既.
但我講到明上課個幾晚我都唔會得閒,佢都仲要我報左名先,又要我馬上禁$$俾佢幫我報名, 咁我就覺得好有問題囉.但我念左大家係多年既好朋友,佢咁想要$,我咪當借俾佢囉.
返到屋企, 再上網了解這個課程,發覺真係唔啱我,因為我做人都樂觀開朗積極,做事又有信心,根本都唔需要再建立D咩信心,需要探索人生意義.
我呢個朋友結果有幫我報名既,但係我真係唔想上,所以我要求退$.咁當然呢間公司唔肯啦.咁我咪當買左個教訓啦.呢個朋友我以後都唔會再聯絡架. 即使佢知我冇上堂, 佢都有打俾我問點解,我都冇聽佢電話,佢有SEND SMS俾我, 我都唔理佢啦.
其實佢呢十年發生左好多事,令佢受左唔少打擊,甚至眾叛親離,個人覺得好迷失, 所以佢有機會上到呢個課程,當然覺得非常有用啦.而我,一生都好開心平穩,工作,家庭,愛情都好順利,咁當然我唔覺得有咩用啦.
所以,呢D課程又唔可以完全抺殺佢既用處,但手法的確有D問題.

oic~

不過曾經響電視睇過呢d course o既報導, 入面d人真係咩情緒都爆發哂出黎, 右要響人地面前罵到自己體無完膚....= =''
有d恐怖啊......!!!!!

我睇過一編評論都覺得幾啱,佢話呢個課程主要係要參加者主動面對自己過去唔敢面對既行為,但每個人都總有佢本身既心理原因唔想面對,如果呢個係單對單既療程還可,因為可以一步步跟進.但呢個係一個集體課程,仲要其他係陌生人, 個導師又唔係專業既心理學家,好容易攪到人地講左出黎之後,要承受更大的精神壓力,後果可大可小!
所以,呢個都係我覺得呢個課程有保留既地方而唔去參加.

哈...估唔到係呢度有人講呢個課程
我身邊有個朋友早排就係俾佢男朋友逼佢join咗呢個course
仲要係4千幾蚊
但佢一個月只搵六千
好似話五日上足四十個鐘..上到半夜三更
讀完仲要成日上去佢個會
又要不停介紹新會員入去
如果唔係就踢你出會:fa13

我個朋友上課期間好似走火入魔咁
問佢學d咩..佢就好緊張話係秘密..
個幾日佢心情好緊張..又有d神經質咁..
因為佢係請假去上堂..
佢老闆娘見佢讀到個人仲衰過以前
就叫佢唔好再報..如果唔係就唔好繼續做
後未佢無聽佢男朋友話繼續讀...佢男朋友唯人搵佢d朋友
結果佢d朋友話..如果逼佢地讀..就無朋友做

真無謂..為乜搞到自己咁神憎鬼厭咁..
讀咗都唔方好...:fa00

我和女兒都剛剛完成了這個課程 , 以下是女兒blog上的體驗說話 :-

經歷左不可能的五天  是我一生人的轉捩點

極震撼的體驗  永遠也不可能有下次

扭轉我對所有事的觀點角度  拋得開往日的悲慘創傷

原諒毒打我的父母  嘗試相信世上還有誠實的男人

尊重對自己對人的承諾  對所有所有人貢獻愛及關懷

多謝介紹人帶給我這個機會  無條件地對我投這張黑票

我必須把這體驗散發給所有我愛及珍惜的人  因為我不想大家再存活在這樣的生活

我要你們釋放  不論你們會對我作出多次的拒絕

minhk Wrote:
> 我和女兒都剛剛完成了這個課程 ,
> 以下是女兒blog上的體驗說話 :-
>
>
> 經歷左不可能的五天  是我一生人的轉捩點
>
> 極震撼的體驗  永遠也不可能有下次
>
> 扭轉我對所有事的觀點角度  拋得開往日的悲慘創傷
>
> 原諒毒打我的父母  嘗試相信世上還有誠實的男人
>
> 尊重對自己對人的承諾  對所有所有人貢獻愛及關懷
>
> 多謝介紹人帶給我這個機會  無條件地對我投這張黑票
>
> 我必須把這體驗散發給所有我愛及珍惜的人
> 因為我不想大家再存活在這樣的生活
>
> 我要你們釋放  不論你們會對我作出多次的拒絕
>
>
"永遠也不可能有下次" <-------重點:fa00:fa00:fa00:fa00:fa00:fa00

我真係要係到多謝我嘅好好好朋友,佢亦都係我嘅介紹人,多謝佢帶咗我去探索四十呢個課程,我真係認識咗自己好多,同埋我而家懂得如何選擇喇,之前嘅我,成日都會收埋自己係自己框框裡面,成日都好驚會受到傷害,成日都比自己一個保護膜,但係上完探索四十之後,我學識如何去愛人,懂得面對自己嘅選擇,懂得面對自己嘅責任,未上嘅我,我會成日去找籍口去逃避,一日復一日,對人嘅承諾,成日都唔會做嘅,但係我而家真係真係知道人同人嘅「承諾」「信任」「不出賣」係好重要架!!
  同埋真係知道咩叫「生命只有當下」。
  我以後嘅人生都會比一張黑牌人,我要自己活得有價值!!呢個世界係有愛架 ………。
-

diu! Kimi Chan, minhk, shan1, 你咪X扮晒野啦,要搵食就死開D,唔好污染呢度:fa21真係李老媚:fa21

哇,好多....槍手!!

>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
我認為正常o既人係唔需要上呢d堂,就如正常o既母親係唔會"毒打"兒女,你同你個女去上下係好事o既,一來點知你幾時會毒打死你個女,二來你個女成日俾你毒打,心理上唔多唔少會有問題。

>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
你個女個blog呀?
http://www.xanga.com/Type_Viv