{ FORUM - HEALTH & FITNESS }
Search
Title / Tags Author

有冇人試過/諗過抽脂?

註冊日期: 2009之前

超憎我個肚腩,無論咩方法我都試過(節食,食藥,做機),已經晒左好但錢,唔單止一d成果都見唔到,身體反而仲愈黎愈差...聽講抽脂真係work同徹底,但其實會唔會好危險??又會唔會有後遺症呢??最重要係幾錢同係唔係一次見效....我之前已經'晒'左好多錢同時間,我唔想再比人呃..不如你地比d抽脂既意見我啦...thx !!
+ Favorite

Re: 有冇人試過/諗過抽脂?

我本身都有諗過抽脂,因為我係上身瘦同埋高,有5尺9,下身好肥,同人講有140磅著29,30腰褲都冇人信,我同個fd講話想減下身,佢話下身係最難減同埋自己係減唔到,我都信因為以前減過淨係上身同塊面勁瘦,下身都冇反應,佢話比人抽脂仲好,一了百了,因為佢個fd上年都係去抽脂係抽手臂,2萬蚊一對,抽完之後手臂瘦哂,咁就叫佢幫我問下要抽大比連小腿要幾錢,問左之後要成6萬8蚊咁我就開始心郁,係咁上網睇下其他人抽完會係點,話要頭幾日唔沖得涼,超痛同超腫,要成三個月先會消腫,呢樣我覺得可以接受,但係我最唔接受ge係要一日24小時都要著住件緊身褲,要著足成半年,如果唔係d皮會鬆返哂,同埋有d人抽完二三年之後開始有小小鬆,我先唔再諗抽脂呢樣野!後尾有個fd話我知佢個fd去比人做機減肥唔係貴,可以試做一次睇下有冇效果,我做左一次之後好似冇咩點瘦到,淨係覺得slim左小小,佢話你可以下次再做多次睇下,咁我前後做左三次,好開心係瘦左同埋之前塞唔落d褲可以著返哂!

你都唔洗甘擔心wo~我係年頭做左肚既抽脂~
我都ok明白你有咩擔心既~其實做完真係痛同腫~
個feel就好似好空心甘~著左個緊身衫札住個感覺好好多~無甘痛~
我又唔聽話,做完果幾日~我又唔聽話~唔係屋企休息~
搞到自己腫哂law~又”如”又黑~簡直好傷心呀~
不過依家做左半年左右,我條腰真係好得架~
你可以諗下架~

我想問下瘦面可唔可以抽脂?

我都好想做~~ 不過唔知邊度好~~ 有冇SIS試過好既?

每一日都有諗呢個問題,亦都做過唔少RESEARCH .
SO FAR RESEARCH 返黎GEI RESULT 係:
做抽脂前做一個唔知咩STEP (係可以震散D 脂肪架), 然後先再做抽脂, 咁就可以比傳統抽脂抽更多,而且會冇咁腫痛.因為傳統果D係搵支管伸入皮下脂肪度LI下LI下咁抽, 新果隻就震散左之後D脂肪流入個管度, 睇news 講新gei比傳統的多抽幾倍! 當然價錢亦都係幾倍!

傳統gei:1萬至3萬, 新方法gei 就3萬至5萬.真係好拿利!(不過唔係度度做到架, 我only 知養和有, 其他就唔知了)

我亦都research 過大陸, 雖然聽到不少正面評價(出自港人口中),但劣等評價也相當多!唔怕一萬, 最怕萬人的心態令我到目前為止都唔肯輕舉妄動!不過講真, 佢真係好平, 一對手臂香港最少都$10000(可能唔止), 大陸only $7000 (可能仲平).不過真係搵命博呀!

我見台灣好似有laser 抽脂
傷口好細, 1個星期到就recover
我好想好想好想整呀都

我是讀food & nutrition的~
抽脂..各位sis千其唔好試...
每個人的脂肪細胞在成年後的數目是不會轉變的~
抽脂..係可以即刻見到會廋左~但脂肪細胞數目也不會改變~
但身體會因為突然其來的被抽掉大量脂肪數目..
身體會作出一個反應,就是立刻製造回失去的脂肪,
所以你食咩都會好吸收~
而且抽脂所承受的痛楚..絕對不值得~
而且可能換來一身鬆持的皮膚~
若你不持之以行改變生活習慣~日後更加快會反彈..
但美容院己完成他的任務,賺了你一大筆~
均衡飲食+運動=健美身段的不異法門
各位sis千其唔好浪費金錢啊!!!

I'm very interested to take the surgery in ShenZhen, do anyone try? Please share!!:fa12

gloria:
are you sure your theory of adipose tissue is right?

from my knowledge,the number of fat cells increases during stage of infancy, adolescence, and for female, pregnancy.
since the number of fat cells are fixed after adolescence, for individuals that would like to lose weight, they can only decrease the size of fat cells by dieting and exercising; however, the number of fat cells won't change. that's why peope gain back the weight once they start to overeat and stop exercising. (the size of fat cells increase)

liposuction works by taking out extra amount of fat cells from the body. that's why people can see a dramatic result after recovery. however, if we keep on the bad habit (overeating, no exericses..etc) the fat cells that are left still can increase in sizes, but can't be "身體會因為突然其來的被抽掉大量脂肪數目..
> 身體會作出一個反應,就是立刻製造回失去的脂肪,
> 所以你食咩都會好吸收~"

please refer to a doc's extract

抽脂與減肥的不同,抽脂是將深層脂肪吸出來,雕塑妳身體的曲線,使曲線更優美,是可減輕一點體重,但是減肥是使脂肪細胞縮小,體重減輕,但體型是不會改變的。人體脂肪的數目在青春期後就會固定一定的數目,如肥胖的細胞已形成,就不會增加或者減少,造成肥胖的身軀,是因為肥胖細胞數目太多或過大所造成的。所以 ,抽脂能去除過多及過大的肥胖細胞,雕塑體型。
 在想用抽脂來減肥或雕塑體型前,需要了解抽脂的重要性及目的,並不是每個人都適合及需要。抽脂手術不是減肥手術,所以想以抽脂減肥的可以打消念頭,它是為了經過飲食及運動治療後,仍無法減去局部脂肪的人。