{ FORUM - DINING }
Search
Title / Tags Author

澳門有咩必食/必買 推介??!!

註冊日期: 2009之前

印象中, 雙皮奶好食, 不過香港都有

仲有木糠布甸,在那?
邊間葡撻好味?
豬扒包必食?榮記豆腐花?
杏仁餅邊間好?   我平時只買開鉅記咋

請介紹時提供大約地址呀,THANKS!!
+ Favorite

Re: 澳門有咩必食/必買 推介??!!

Ms. Coffee Wrote:
-------------------------------------------------------
> 印象中, 雙皮奶好食, 不過香港都有
>
> 仲有木糠布甸,在那?
> 邊間葡撻好味?
> 豬扒包必食?榮記豆腐花?
> 杏仁餅邊間好?   我平時只買開鉅記咋
>
> 請介紹時提供大約地址呀,THANKS!!
-------------------------------------------------------
木糠布甸係氹仔手信街尾, 覺得普通
葡撻路環果間,正!!!
青州劉記,係open rice 會有

瑪嘉烈葡tart!!!好好食架!~~~

好坦白講, 澳門D 野食差左好多
天書D 推介10個有9個都吾好食
D 人話去澳門係賭同食
我又吾賭, 而家食都吾好食, 所以吾會再去LO
又悶......去兩日一夜都好悶!!

木康布旬<--氹仔近官也街個間, 好難食, 好硬!
官也街個間食大菜糕吾錯
濤濤介紹魚翅面<--好普通..
祥記虾子面<--19蚊碗得一注咁大把, 夠ZIP 牙拿, 但好普通
之後再轉彎個間食雙皮奶個間<--又係好普通!

有一檔牛雜好出名, 10蚊串, 貴到PK, 但係吾好食,好"UN",
大陸都食到咁既質素!!

豬扒包<--新X利, 無乜特別, 反而去左一間普通餐廳食仲好食

而我會推介杏仁餅一定要買"晃記"
係官也街....超好味..一粒粒杏仁係上面, 吾似得鉅記咁粉!

仲有, 食葡國菜既"法蘭度",貴,又小CHOICE`

Ling Wrote:
> 好坦白講, 澳門D 野食差左好多
> 天書D 推介10個有9個都吾好食
> D 人話去澳門係賭同食
> 我又吾賭, 而家食都吾好食, 所以吾會再去LO
> 又悶......去兩日一夜都好悶!!
>
>
> 木康布旬<--氹仔近官也街個間, 好難食,
> 好硬!
> 官也街個間食大菜糕吾錯
> 濤濤介紹魚翅面<--好普通..
> 祥記虾子面<--19蚊碗得一注咁大把, 夠ZIP
> 牙拿, 但好普通
> 之後再轉彎個間食雙皮奶個間<--又係好普通!
>
> 有一檔牛雜好出名, 10蚊串, 貴到PK,
> 但係吾好食,好"UN",
> 大陸都食到咁既質素!!
>
> 豬扒包<--新X利, 無乜特別,
> 反而去左一間普通餐廳食仲好食
>
>
> 而我會推介杏仁餅一定要買"晃記"
> 係官也街....超好味..一粒粒杏仁係上面,
> 吾似得鉅記咁粉!
>
係啦~之前搜集左好多資料話邊度d野好食...去到食過都唔係...
好多人話大利來記個豬扒包好食....真係普通到普通....一d都唔值得去食
官也街值得去...係買手信既地方...有間賣五顏6色既大菜糕都係果度..我幾鍾意食
鉅記的迷你棋子餅同鳳梨酥好食
同埋樂宮曲奇餅好食....我成家都話好食...我食到停唔到..係葡京地庫有得買

葡撻如果去唔切路環, 近葡京都有間係後巷都ok
好似係瑪嘉烈... 其實只要係出爐就好味la
榮記豆花都好味.

木糠布甸我記得最初係出自大三巴一間好貴既西餐廳,
街邊都應該唔太好食

其實唔好太高要求同期望, 好多鋪頭太多人, 都貴左同差左
而且唔係咩特別野,
當去幾日悠閒下就會開心好多.

我都係覺得瑪嘉烈葡撻必食!食幾個tim啊!:fa01

杏仁餅推介大三巴餅店, o係上大三巴的斜路會見到
鉅記只有鳳凰卷好食, 杏仁餅還是大三巴好好好多

yip ling shan Wrote:
> Ling Wrote:
> --------------------------------------------------
> -----
> > 好坦白講, 澳門D 野食差左好多
> > 天書D 推介10個有9個都吾好食
> > D 人話去澳門係賭同食
> > 我又吾賭, 而家食都吾好食, 所以吾會再去LO
> > 又悶......去兩日一夜都好悶!!
> >
> >
> > 木康布旬<--氹仔近官也街個間,
> 好難食,
> > 好硬!
> > 官也街個間食大菜糕吾錯
> > 濤濤介紹魚翅面<--好普通..
> > 祥記虾子面<--19蚊碗得一注咁大把,
> 夠ZIP
> > 牙拿, 但好普通
> > 之後再轉彎個間食雙皮奶個間<--又係好普通!
> >
> > 有一檔牛雜好出名, 10蚊串, 貴到PK,
> > 但係吾好食,好"UN",
> > 大陸都食到咁既質素!!
> >
> > 豬扒包<--新X利, 無乜特別,
> > 反而去左一間普通餐廳食仲好食
> >
> >
> > 而我會推介杏仁餅一定要買"晃記"
> > 係官也街....超好味..一粒粒杏仁係上面,
> > 吾似得鉅記咁粉!
> >
> --------------------------------------------------
> -----
> 係啦~之前搜集左好多資料話邊度d野好食...去到食過都?> 曮Y...
> 好多人話大利來記個豬扒包好食....真係普通到普通....
> 一d都唔值得去食
> 官也街值得去...係買手信既地方...有間賣五顏6色既大?> 瞈|都係果度..我幾鍾意食
> 鉅記的迷你棋子餅同鳳梨酥好食
> 同埋樂宮曲奇餅好食....我成家都話好食...我食到停唔?> ?.係葡京地庫有得買

我都上網搵左好多資料, 依家d旅遊書都未必可靠, 寧願上澳門openrice睇好過, 睇啱再print出嚟, 到時慢慢諗!

澳門有d茶樓仔d點心好好食0架

以前細過同屋企人每次去澳門都會幫襯一間好街坊式0既茶樓~~:fa00

果間雙皮奶差咗好多, 唔止食物差咗, 連服務都好差

其實鉅記d萄撻都唔錯0架~~

推介官也街既"波爾圖",係食葡國菜既...佢既焗乳豬飯同馬介休必食~~
新馬路個頭街市上面既熟食檔,牛什~~正!!
街市附近有間叫"何漢記"~~食撈麵~~正!!

仲諗住遲d會去澳門tim...
有無sis食過有間野賣碟仔糕?? 有3隻味ga! $2一個~
好想試下好唔好味呀!

官也街晃記既香蕉糕...勁好食..

我會食洪馨椰子雪糕~勁好味:fa08

洪馨椰子雪糕! 我都想試!

瑪嘉烈葡撻其實即係kfc葡撻..因為瑪嘉烈將個配方賣左比kfc...

我前日先去完澳門,我個fd帶我地去勁食
佢去過好多次,又做左好多資料搜集. 所以食左好多好味野!
有d我唔記得左乜野名啦..

澳門主島:
3元金銀丸粥,但一定要早d去,開7-11am, 7-11pm

豆腐, 有2間唔同架..但我唔記得乜名..2間都好出名. d豆腐超滑!我眼見都覺得勁滑!!!!!!!!

蹈蹈介紹個間腸粉鋪..但腸粉唔得別,係蘿白糕超正!我地食左幾件

九如坊木hong布甸. 一件好貴(唔知5定6十幾),但好好食. 個時我地都係4個人share1件. 個間係貴餐廳黎...但唔使怕火羅,大把人都好似我地咁!

響盧九大屋斜對面有間 curry魚蛋個d, d curry汁勁正

推介必買手信:
潘榮記金錢餅!超香蛋味!
佢響議事亭前地個道有檔仔,即係街邊檔. 用gas爐新鮮整,無碳味. 我鐘意哩隻多d
響上大三巴要斜路就有鋪頭. 個間就用碳爐燒, 所以有碳味. 風味唔同,但都好味!真係必買呀...好過買乜鬼鉅記啦..無乜特別

tum仔:
莫壽記, 出名大菜糕. 但其實大菜糕係無乜特別(although好好味)..但佢個durian雪糕好正!我d fd話正到爆, 係金枕頭味. 佢地食左好多杯. 仲有焦糖雞蛋pudding又係好好味

又係蹈蹈推介的魚翅(翅頭翅尾)撈飯
d人通常叫魚翅撈麵,但因為d麵唔索湯,而且d鹼水味會落左湯. 所以唔好食. 反而飯就正!吸左d湯..好好味

誠昌飯店. 我覺得都係必食呀. 個水蟹粥very yummy...隻蟹又甜...
我最滿意!

安德魯葡撻...響路環. 味道比瑪嘉烈清淡. 我鐘意哩間多d
本身瑪嘉烈同安德魯係夫妻,離左婚,就有2家鋪la~

邊度有得食?

我冇記錯上年去左一間叫內港餐廳,
佢既木康布甸係超好食!
d西餐味道都唔錯,呢間野年老既柯德莉夏萍都去過,
我覺得好有feel啊

船屋...必食牛仔骨..REALLY REALLY NICE...SEAFOOD 焗飯都OK

六楊記...蝦子撈面AND 雲吞...必吃..又平..
雲吞勁好味...蝦子撈面好過祥記勁多...

仲有去到手信街..去晃記(巨記對面)..牛耳勁好味..好似8蚊包..好平值得試下
我後悔買左一包ONLY..佢既其他餅都好好味

P.S 我五月頭先狂食完..哈哈哈..肥死我喇