{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

對防曬勁勁勁勁fussy o既請進 (最新update - 又有好用防曬介紹@P.7)

註冊日期: 2009之前

我係混合性膚質,本身白淨,好怕曬黑,如果只係俾我選擇一隻護膚品,我一定要防曬,自我知道需要用防曬以o黎,我都堅持只用有 spf 20 或以上同埋有 pa+++ o既產品,試試埋埋都有 d 感覺想同大家講o下。

我覺得算係好好用,會再買o黎用有以下呢 d。

vichy spf 50 pa+++:係數夠高,去完泰國玩埋水上活動都仲係曬唔黑,唔油,又唔泛白,正到暈,陣味就不過不失,唔香但又唔難聞o既。

givenchy spf 55 pa+++:呢隻個係數仲高少少,又係曬唔黑之餘仲好爽身o下,不過搽o左上面就會有少少白,唔嚴重o既,未至於勁假o個隻白,肌膚暗沉o個時用就完美,要提一提o既就係佢其實勁香,香得都幾誇張o下,我諗唔係人人鍾意。

以下呢 d 就係表現不過不失,唔算好差,但我唔會再買o既產品。

dior spf 50 pa+++:呢隻個係數又係夠高,但搽落就唔夠上面o個 2 隻咁爽,另外,用o係兩邊面豬就無事,但一搽o係油少少o既 t 字位就好似好快會出油咁,好彩都仲算係o係接受o既範圍之內。

ipsa spf 50 pa+++:嘩!呢隻真係嚇親我,我未見過一隻咁高係數o既防曬個質地係咁鬼薄o架!搽完之後摸o下塊面係會滑少少,而且好好推,不過好似用好多先夠搽哂塊面咁,同埋搽o左都好無安全感o下,怕咁薄其實會防唔到曬,冬天用會o岩d。

fancl spf 30 pa+++:有成 60 ml 咁大枝產品o係 fancl 入面唔算多,用落覺得除o左o岩o岩搽o時有少少焗身之外,整體上都算ok,唔會臭酒精o個 d 化學味,泛白就都會有,但唔嚴重o既。

lancome spf 50 pa+++:又係好香o既產品,有少少厚重,不過,等多陣之後,唔知係咪肌膚吸收o左定咩,會變番爽身,另外,泛白得最勁o既係佢,要化妝o既人用可能會o岩用多d,我後尾送o左俾個 friend 用,佢話用完上埋粉底就有好好氣色。

差都喊,送俾我都唔會再用o既嚇死人產品有以下呢d。

sofina spf 24 pa+++:輕就係輕身,夏天o個時仲搽得我鬼開心,但防唔到曬o個o下死,用o左好似仲衰過無用咁,我黑o左少少呀!不過都好過我個friend,佢仲慘,出o左少少雀斑,真係喊都無謂。

biotherm spf 25 pa+++:臭唔在講喇,又厚身又難推,雖然係唔笠,但就乾到連鼻頭都甩o左 d 皮,我用o既係紫色,但唔單止無明亮膚色,仲搞到我塊白好似灰灰o地咁,咁多缺點,頂唔順,無用哂就扔o左,大佬呀,佢都唔算係平啦,俾 d 咁o既質數我,簡直就係浪費金錢。

面部防曬o既就講到呢度,如果大家有覺得好好用,又有 spf 20 或以上同埋有 pa+++ o既防曬產品想推介,願聞其詳。
+ Favorite

Re: 自問對防曬產品勁勁勁勁 fussy o既請進

我同你膚質算似(t位油)
混合性膚質,本身白淨,勁怕曬黑
(深信只有物理性防曬先係真正既防曬:ll)

Anessa SPF 30(town use) :ut :ut :ut :ut
冇黑過, 但好難推, 有d lup, 滿面油光

Orbis :ut :ut :ut
好用好推, 膚色均云左, 唔lup唔油, summer用最好, 但防曬一般

Clinique SPF 30 (green one) :ut :ut
lup同有點油, 難上, 溝biotherm aqua gel上會好d, 防曬一般

Skin C SPF 30(冇再出啦) :ut :ut :ut :ut :ut
我會買Skin Med 黎用

Ettusais SPF 24 PA++ (oil block) :ut :ut :ut
易上, 唔油唔lup, 但winter用唔算乾, 防曬一般

可能我只覺得物理性防曬, 先真正防到曬
ett果隻我問BA係咩防曬
BA: 非化學性
me: 咁係咪物理性?
BA: 非化學咪物理lor
me: :fa11

我係混合性皮膚,會生暗瘡,所以防曬會揀d 爽身ge

好用:
Anessa spf 50 :fa01:fa01:fa01:fa01
好薄,防水防汗,防曬能力高

ettusais spf 23 :fa01:fa01:fa01:fa01:fa01
好爽,搽完少少白同埋滑滑地,仲可控油添

曼秀雷敦acne line spf 50 :fa01:fa01:fa01:fa01:fa01
可以潤色、even skin tone, 不過無以上兩隻咁爽,搽後要加碎粉, if not 會少少lup

skinceutical spf 30 :fa01:fa01:fa01
cream 狀,所以少少厚,搽完少少白,不過防曬能力好高,唔會點甩

sunkiller spf 50 :fa01:fa01:fa01
膚色防曬,不過潤色能力唔算高,搽完feel 到有一層野起皮膚上,不過唔算lup. 防水幾好,游完水都無點甩

sunsense spf 30 :fa01:fa01:fa01
亦係膚色防曬,質地易推,防曬能力亦高,不過同某d moisturiser 唔多夾,會搽到有一條條野

唔好用:
orbis spf 34 :fa02
潤色能力好高,不過都幾lup, 用到我出粒粒 :fa21

biotherm spf 25 :fa02
調色防曬 make up base. 質地好油,難推

mistress Wrote:
-------------------------------------------------------

> 我覺得算係好好用,會再買o黎用有以下呢 d。
>
> vichy spf 50
> pa+++:係數夠高,去完泰國玩埋水上活動都仲係曬唔黑�
> A唔油,又唔泛白,正到暈,陣味就不過不失,唔香但又�
> 躞艭Do既。

-------------------------------------------------------
我對呢隻幾有興趣喎,質地係點嫁?有無色?用後可以即刻化妝嗎?

Cosme Decorte AQ SPF35 pa++ extra protection UV.....very good... bad thing is only PA++ and it's been out of stock for a while now

用左咁多最好都係skinceutical 無色無味 好似一般cream 咁
orbis 一般 無咩特別 用用下唔想再用

For me, orbis spf 34 is good coverage and inexpensive. :fa01

i have tried Vichy, it is very "sticky", very thick
i hate thick sunscreen but most Spf50 sunscreen is thick:fa10
i still havent found a suitable sunscreen,
出o左雀斑 :fa19, coz i am infront of computer often
i need something good for preventing UVB :fa10

loccitane immortelle spf45 pa+++
已經係第二支喇~都幾爽身,但我個fd話有D焗...
不過我用又OK喎~
起碼無出暗粒先啦
可能我太油,用左兩個鐘T位會見油,但其他地方都爽
剛上面會有少少白,但唔太嚴重
最大缺點係貴!!!:fa20
但自從用左佢就無黑到,勁出去晒都無多到斑斑
防晒效果幾好!

OMI既白金spf50 pa+++
平但幾好,又係勁爽身,不過我用三個鐘後都出油....
勁晒都無黑到,但反而我覺得有D焗身
要缷乾淨D,如果唔係易有暗粒

OMI既白金spf 25 pa++ UV gel
平,平日用唔錯,但只係for summer
因為有酒精味,冬天用怕敏感
無色易上,summer返工or室內活動用OK架!
(但唔推介敏感皮膚者使用)

bioderma 爆差ar唔該~lup 到lei~去where 都咁"shiny" ar!~!!!~

la roche posay spf 30 好好用﹗防晒一流﹗一 d都唔lup! 又唔會白﹗不過我唔中意佢係防水﹐平時用卸個時好麻煩。

Anessa SPF 30(town use) 一般﹐搽完塊面好令。

cellix-c spf30 都好用呀, 成份同skinc spf30 差唔多, 質地亦接近skinc 既cream 狀, 不過比skinc 易推, sasa ~$300/900ml

skinc spf30 係好用, 但市面無得買, 又唔想上網買...

orbis spf34 is the best:fa00

我都混合性偏油皮膚   
之前用Sofina hadaka個隻防曬
都幾爽~
依家轉左用Clinique SPF25個隻防曬
都好輕身好薄   塊面仲有咁令立立
最緊要係因為佢冇animal testingggg

Ally Wrote:
> mistress Wrote:
> --------------------------------------------------
> -----
>
> > 我覺得算係好好用,會再買o黎用有以下呢 d。
> >
> > vichy spf 50
> >
> pa+++:係數夠高,去完泰國玩埋水上活動都仲係曬唔黑&
> #65533;
> >
> A唔油,又唔泛白,正到暈,陣味就不過不失,唔香但又&
> #65533;
> > 躞艭Do既。
>
> --------------------------------------------------
> -----
> 我對呢隻幾有興趣喎,質地係點嫁?有無色?用後可以即
> 刻化妝嗎?
我都想知哩隻幾多錢?

最好 : Skin C,我係用30度,唔lup,真係outdoor活動都晒唔黑
最差 : sofina,50度,前年去布吉日日用佢,一日補幾次,有一日係出外島,每次一上水就補,但都黑到成個賓妹咁,激死

請問sis 喺邊度買skinc spf30 呀? 幾多錢?

我最鐘意ipsa個枝

SOFINA UV MILK 24 PA+++ IS QUIET GOOD TO ME~:fa01
I HV USED ALMOST 3 YEARS LA, & SUITABLE FOR A WHOLE YEAR.

vichy spf 50 pa+++<---係邊有得買呀?貴唔貴嫁?
因為我遲d都去泰國呀:fa32