{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

喂喂喂喂喂喂 --- 疤痕"肉芽"治療 -- 開了Facebook 專頁

註冊日期: 2009之前

大家好, 我會FACEBOOK 開了個專頁, 跟大家分享冷凍等治療效果

Keloid 疤痕 - 香港

https://www.facebook.com/pages/Keloid-%E7%96%A4%E7%97%95-%E9%A6%99%E6%B8%AF/997354780315970

+ Favorite

Re: :fa12 我想share: 增生性疤痕 ~~ 肉芽~~(再續篇) :fa12

我唔知道有幾多SIS 被肉芽困擾..但我好希望我既經驗可以幫到大家..因為我知道香港好少人提有關係INFO..但事實上..我知道有好多人係打完針..做完手術..甚至穿耳..生暗瘡..都會變成肉芽..我係年幾前..仲以為一世都無得醫..我希望我可以幫到被肉芽困擾既SIS!! 我見到TAIWAN有好多人討論..但香港好少..但受影響既人卻不少!!

Re: :fa12 我想share: 增生性疤痕 ~~ 肉芽~~(再續篇) :fa12

什麼是肉芽?
肉芽一般是指疤痕增生組織,當皮膚受創時,創傷損及真皮或皮下組織,便會產生一類狀似肥大疤痕的組織隆出皮外,是謂「肉芽」。肉芽出現地方亦非遍及全身,多以胸骨、鎖骨、上臂和下半部面部位置,亦有些人沒有特別損傷也見肉芽產生,例如暗瘡患者,因患暗瘡而同時形成肉芽,亦有部分人士因體質有異,他們的皮膚容易有疤痕增生症,那麼亦會見肉芽長於上述部位。

i have this problem a few years ago
做完手術去除左疤痕同埋做左兩年幾職業治療
個傷口先完全撫平, 無增生危險

toystory Wrote:
-------------------------------------------------------
> i have this problem a few years ago
> 做完手術去除左疤痕同埋做左兩年幾職業治療
> 個傷口先完全撫平, 無增生危險
-------------------------------------------------------

你係做手術去疤痕家? 係割?
你既治療方法同我有d唔同..不過我好想知!!

Re: :fa12 :fa12我想share: 苦戰增生性疤痕 ~~ 肉芽~~(再續篇) :fa12:fa12

我想要有關多d dr chan o既info呢
你可以pm俾我嗎
同埋budget要幾多架?

我都有受 肉芽困擾左幾年,係因為暗瘡問題,我去睇醫生.醫生就開elomet0.1%俾我搽,都搽左幾個月,但都無咩進展.可以點解決啊?請指教......thx

Re: :fa12 :fa12我想share: 苦戰增生性疤痕 ~~ 肉芽~~(再續篇) :fa12:fa12

我屋企人都有這個問題, 佢係因為背脊生暗瘡。

KITTY你打針打左幾多次先無晒呀??
做laser係令佢可以無色還是令佢變平返呀??
同埋幾多錢到呀??

我都有呢個問題,就係細個果時無啦啦生左一粒又大又紅又腫既暗瘡係個鼻頭個度,因為細個唔識點處理,冇理佢,粒瘡好返之後就留低左一個凸出黎但無顏色既疤痕係度喇..........

之前上網search過,好似話打類固醇既針可以整平佢~kitty,你話係dr chan度打針係咪就係打類固醇?可唔可以俾佢既聯絡電話我呢?thx~!

有冇肉芽的相?
其實睇完文字形容都唔係好明咩係肉芽?
thx~~~

我都有依個呀~~~我想知多d information 呀~~~因為我生個位係條頸下d,so 著衫要著d 高領既衫~~~因為好唔美觀我都因為咁好唔開心呀..........之前去睇醫生....醫生話無得整~~~因為整完都會再生過.......而家睇你個post我開始有小小希望喇~~~可以話比我知要用幾多錢呀~~痛唔痛呀~

我十幾年前讀中學時都生過(暗瘡引起), e生又係講話如果唔理佢會越生越大咁我生0係塊面到實要正啦, 做左切除手術到宜家都冇野, 但唔知係咪個人問題, 我又好鍾意穿耳, 成日穿完耳間唔中都會生肉芽, 宜家岩岩又穿完耳, 又黎過啦....唔知點算, 但我生0係耳仔到唔知點做手術, 所以都係唔理佢住:fa23

thanks for your sharing, be sis is very nice

我都有scar係面到,,好想remove佢
can share more information
wt knid of laser同針黎架
好想冇左d scar:fa02

等我沖完涼慢慢講..我好想同大家share..我既漫長經驗

我都有
打咗好多次針
每次效果都好好
平番好多
但半年後就會凸番起
每隔半年至八個月打一次針
我都唔記得打過幾多次
次次打針都痛到標晒眼水
我都想放棄唔再打針
但唔打針
嗰個位有時會好唔舒服
同埋會擴大
我都唔知點

原來其他人都有呢個問題
希望大家可以分享下

可以去邊到做laser同打針呀????

我o既疤痕...令我唔敢見人

我的肉芽:
在我14歲時因要去旅行, 去打肺結核針, 但年少無知,打針後覺得好痕 , 不停"r"佢 , 漸漸變成又大又紅的肉芽, 而且一生長後就不會消失甚至變細, 成為疤痕, 肉芽長在左手臂 , 長度如尾指長,2cm 闊, 因為生長不規則, 外形似肉瘤, 你會覺得好痕又痛 , 感覺似剛剛結焦既傷口, 但依種感覺會整日陪著你 , 而且你因為佢痕而抓它, 它會增生 , 所以就算痕都要忍. 而且我3年次背脊生暗瘡, 因為係背脊唔在意, 又"r"佢, 又起左肉芽!!
我現在25 歲, 由14  歲開始我沒有穿過背心出街, 我游水要穿t-shirt , 大熱天時 , 我還要穿著外套出街.
因為家境不太好,竟然肉芽對身體無礙,就無看醫生.
但肉芽實很影響我個人生活, 我不敢游水, 不敢穿背心, 甚至短袖衫, 終日穿著外套, 我做9 月姊妹時, 都要披著披肩 , 試過去psyical 做jam , jam 完後同朋友去steam 我也披著毛巾, 朋友問我點解唔除, 我不知點回應. 我有時不遺意露出疤痕,有人會很驚訝, 問我是什麼, 又說"好核突"..媽媽成日同我講, 叫我唔好介意, 但我真的做不到.
我由中六開始做part_time , 我覺得唔想疤痕跟著我一世, 我去睇政府醫生, 佢幫我打針(類固), 打了8次, 只平了一少部份既疤痕, 當第9 次去看醫生時, 醫生說幫不到我, 叫我2年後再去睇..
我真是晴天霹靂, 醫生說幫不到我, 叫我2年後去睇, 咁我這2年點算? 爸爸帶我去法國醫院皮膚科, 醫生說"你打過針都無平, 即係無用,而打針係最好既方法, 既然對身體無礙就算吧"..我看完醫生哭了!!!!!!
我上年剛出來做野, 我儲了1萬元, 去搵史泰祖醫生, 醫生說打針是最好, 但我說我已經打了8 次但沒有用, 史醫生話用藥既分量同手勢會影響效果, 我打了4次 , 真的有用!!平了7 成,但紅紅的顏色無改善, 史醫生不讚成做彩光或激光, 驚會令佢番發.
之後, 我去搵陸宏隆做彩光, 因為我以前生暗瘡搵過他醫, 他說做彩光可對付肉芽, 我做了二次, 一點作用也沒有.
最後, 我決心搵陳洐里醫生 , 我當時想他是我最後一著, 如他幫不到我, 就無人幫到我了, 第一次看診金$1000 , 陳醫生叫我打針加做laser , 我說我打針已打了超過十次, 但效果不理想, 他說打針會令佢平, 但laser 可改變色素, 而且laser 可會血管不明顯, 也切斷肉芽既食糧, 令血管不能運送營養給肉芽, 肉芽就不能增生了, 我到現在做了6次, 效果十分明確, 最起碼一直不能變平既地方, 都平了, 已平了的地方就沒有了紅 . 不過我想提的是, 當我做第3次時, 情況反覆, 因為我忍不住抓它, 令本身變好的地方又隆起了, 隨後, 我訓覺著多幾年衫, 醫生再比左d 藥膏我搽, 就沒有痕, 有明顯既進展, 現在我雖然未著得背心, 我希望做多幾次後,我可以著我25 年來第一件既背心出街, 我可以跟朋友去海灘!!
我既經驗有血有汗, 是很痛苦的, 希望先苦很甜, 我最希望當我結婚那天, 我可以著一件low -cut 婚紗!
希望我可以幫到大家

豆豆 Wrote:
> 我想要有關多d dr chan o既info呢
> 你可以pm俾我嗎
> 同埋budget要幾多架?

佢既電話:21099999
第一次診金: $1000  , 之後$700
$2400 (打針+laser )
要預約一個月

halen Wrote:
> 我都有受
> 肉芽困擾左幾年,係因為暗瘡問題,我去睇醫生.醫生就開e
> lomet0.1%俾我搽,都搽左幾個月,但都無咩進展.可以點解
> 決啊?請指教......thx
唔好講指教..搽藥膏效果不大的