{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

分享: 我目前在用的護膚品 (Updated P.85 - Mud Mask)

註冊日期: 2009之前

2009年1月
有關圖片請到此觀看~
http://s304.photobucket.com/albums/nn195/mauve_mauve/Jan%2009%20Skincare/

中性皮膚, 剛剛步入3字頭

眼唇卸妝: Kanebo eye makeup remover ($80/ 120ml)
非常好用, 不油不膩不刺激, 卸mascare易如反掌

卸妝: kao curel (1050 yen/ 130g) 現在全線已換新包裝, 部分產品更係改良配方.
非油性卸妝gel, 卸妝效果令人相當滿意, 沖洗容易, 不殘留, 超級好用, 最重要真係好抵用

洗臉A: 日本美容網@cosme大紅的洗臉 (扁罐, 1890yen/ 60g) , 以摩洛哥黏土同玫瑰精華製成的洗臉膏, 起泡容易, 泡泡細緻,溫和清潔, 乾淨不殘留又無繃繃緊感覺

洗臉B: ESS Papawash dela (70g/ 3990yen) 呢個係20g trial size
清潔同去角質效果極好的無泡洗臉粉, 去黑頭真係有一手.
-----------------------------------------------------------

Kose Cosme Decorte AQ Vitializing Emulsion & Lotion (200ml)
價錢, 應該係800-850左右啦,太耐唔記得
先乳後水的護膚步驟, 除左日本好紅的albion, 就係kose.
我本身一直用開albion的乳液, 不過而家手上只有一支stock, 唔捨得開, 見AQ係度zzz咁耐, 決定用佢地先

乳液好稀, 泵三下係化妝棉度, 搽幾下就咩都無左. 水份好重.

lotion, 我覺無佢舊版的circulation咁好, 不過都算唔錯.

Albion skin conditioner (330ml/ 8925yen)
好好用的化妝水, 粉粉既味道清新舒適, 美白, 鎮靜同保濕效果都好好.
-----------------------------------------------------------

美白: SKII Whitening source dermdefinition (50ml/ $980)
整體提亮同減淡痘痘印都好理想, 吸收好快

眼霜: Shiseido The Ginza Cosmetics Eye Revitalizer (15ml/ 15750yen)
資生堂有三條殿堂級系列: cle de peau beaute, dicila (只於日本及台灣有售)及The Ginza Cosmetics (只於日本有售)
The Ginza Cosmetics同Dicila比較少人認識, 不過佢地既質素, 比cpb更好
呢支眼霜質地豐潤但唔油, 帶淡淡菩提花香. 保濕效果好好.

防曬: Chantecialle Firming Sun Cream SPF30 (50ml/ $1050)
充滿濃濃植物芳香, 滋潤度好足夠的防曬面霜.

乳液: Kao Curel Milk (呢個係旅行裝, 正常係120ml/ 1575yen)
早晚都用的乳液, 吸收好快好滋潤

Cream: Cle de peau beaute la creme
天氣太凍太乾燥時, 會加埋佢

Lip care: Shiseido Therapino Oil Balm
又平又好用的潤唇膏

一堆面膜有: SKII, 我的美麗日記, Cle de peau beaute同雪花秀
按摩係suqqu, 用完會用佢隻face refresher抹

That' all~
+ Favorite

Re: 分享: 我目前在用的護膚品

你用D野都係偏偏地架WOR~~唔係好大路個D~~
我遲D都想試下用AQ呀~~~

樓主用既

KAO係吾係日本先有得賣?係

lamoilin Wrote:
-------------------------------------------------------
> KAO係吾係日本先有得賣?係
-------------------------------------------------------
SORRY未完架..........係HK有冇得賣?

好多hk都無得賣:fa02

你用果隻kao curel同呢隻同產品嗎?

http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b9640638

mauve,
kao curel 落妝我以前都用開呀..真係好好呀..又平.
果時去日本旅行買左好多支...但之後用哂又買吾返..先轉用其他...
cosme decorte 我用過佢支liposome 保濕精華...好正..都想試下佢其他pdt...你用果隻AQ line 主要係for咩皮膚ga?

JJ,
AQ...以佢個價錢的話, 同類的albion比佢好太多啦, 仲平好多 (最基本的exage乳液差不多係AQ一半價錢). 我都係努力儲錢去台灣/ 日本再買~
另外, 雖然cle de peau beaute用法有d唔同, 但效果比AQ好.
我唔會再買emulsion同lotion, 不過, AQ卸妝同潔臉真係好好用~

lamoilin & 無所謂,
curel係香港有水貨, 我見過chic之堡有.
無所謂提供的link, 如果價錢唔變的話, 家陣yen咁貴的情況下, 絕對值得買.
我06同07年去東京時, yen大約6.5左右; 即使我舊年去時7.3都比而家好好多...8.6, 真係好恐怖, 唔去又唔安樂, 去又大出血...

Tammy,
AQ係kose最高級的系列, 效果嘛, 佢梗係話好.不能否認, 佢地滋潤保濕既效果係幾好, 但係有比佢更好, 又無佢咁貴既~
我覺得25歲以上的姊妹, 除左極油性皮膚之外, 都可以用.
印象中, 我好似有AQ的emulsion同lotion包裝sample, 唔知用左未添...我去搵下, 有的話可以送妳.

對日本美容網@cosme大紅的洗臉 (扁罐, 1890yen/ 60g)
同埋ESS Papawash dela (70g/ 3990yen)  有興趣

請問邊度有得買?

Thx for sharing~

專業又好人的Mauve ~ 開左新post~~我入黎坐lu~~

我係晌之前果個post度請教過你eye product架~
不過咁多人, 應該有d混亂, 所以我post返自己同你既對話出黎先~

======================================
Mauve 你真的好厲害! 好專業!!

我睇晒上面你給各sis的建議,
但係我有d不知道點好,
因為我係油性眼皮, 眼蓋油, 眼肚就唔係油,
眼肚有一條帶con而拉扯出黎既眼紋,
眼皮肥腫...眼肚有時常夜訓就會浮浮, 未至於變成眼袋..

所以上面睇大家d case都不一樣, 唔知點選才好?
我都28囉:fa09

請問可以給我一些意見嗎, 我想了好久亦都沒買.....
萬分感激!!
======================================

Uglygirl,

我介紹果幾隻妳都可以試試, 搽eye cream只係keep住唔好差落去. 我提過, 紋一出現係唔會消失的; 而妳既浮腫亦都好難搞: Contact lens user雙眼容易浮腫 -- 諗下, 一塊野撻左係個眼球度播, 點會無影響丫.

眼蓋油眼肚唔油, 搽眼霜時就唔好搽太多上眼蓋, 選擇比較清爽的eye cream. 我始終覺得, 25歲以上既姊妹, 無論點都唔可以只用eye gel, 唔夠架

妳而家用緊d咩eye product?

若果我答你我係用呢支, 你一定會搖頭嘆息~:fa13

BIOTHERM WHITE DETOX BIO-A[2]
極淨白眼部精華
Eye Essence

而家苦惱ing , 實在難決定買邊隻..........:fa47

我都係albion fans呀!得閒來我開albion個post分享吓丫,條link在我個signature有^^

thx for sharing..

albion真係咁好用??日本係唔係藥房就買到架啦?

台灣買定日本平d?

kao curel 我都用過, 幾好用, 但一支用得好快, 香港又無得賣, 而家用 biore cleansing oil 都唔錯, 平靚正呀

thx for sharing

~aR 峰~,

摩洛哥黏土潔臉日本先有, 仲要無shop, mail order架 (Japan only). 不過可以係新宿lumine est B2的 @cosme store買得到.
有關資料可以用  石鹸 google下

至於ess papawash, 佢有shop, 不過主要都係mail order. 比較好係佢地肯做海外生意, 亞洲區郵費一律1100yen.

可以用ess japan search. 雖然佢接受海外order, 不過website全部都係日文, 唔識日文都幾麻煩架.

另外, 台灣tokuyu hands有papawash賣, 不過好貴...

如果係有興趣試papawash, 我有多可以share, 請pm我.

UglyGirl,

我記得妳~
Biotherm隻auqasource gel幾好用架, 當年佢剛剛係香港launch時, 應該係2001年度啦, 我都有買黎用.
不過佢除左aquasource, 其他就好一般...

未至於搖頭嘆息啦, 有用總比無用好既.
妳不如試下lancome renergie先啦, 好似$440.

JJ,

我持續用albion既乳液同skin conditioner已經4年啦, 期間好多skincare都換左, 就係無換albion. 4年內唔係日日用, 唔易買嘛, 一用完stock就係咁先~

Albion要去百貨公司買, 不過個別美妝店 (唔係藥房)都可以搵到.
本來係台灣貴過日本既, 而家yen貴, 台灣反而平少少.

不過, 台灣albion ba送得比較小氣, 唔似日本ba幾乎有求必應. 兩睇啦.

如果yen落番7, 絕對應該去日本買.

anniechung,

我有留意妳兩個albion post, 妳去買野果度, 應該係新宿lumine 1/2, b plus~

我有d買toner既癮...
暫時keep住用AQ Lotion(清爽&滋潤)、AQ Meliority、Albion Skin Conditioner同KP Cell Drink,最最最鍾情AQ Meliority,拍上面個效果好似皮膚飲飽水咁!!AQ真係好好用!!

樓主用既野, 某部份我都有用過

kao curel cleansing gel 我反而覺得麻麻, 可能我個人偏愛用cleansing oil多d, 如果唔喜歡油, cleansing gel 係一個好選擇

albion 我依家只用 exage balancing milk, 沒有買佢其後既step i.e. toner and serum..  我覺得先乳後水 要迫住用整條line, 唔係好識夾其他牌子來用.

sk-ii whitening serum 我用左一支, 沒有keep 住用, 依家用 shiseido haku II, 對黑色素確實有用.

hi, mauve, 之前你幫我解答左好野,我都係入黎十卜下你~~~

講開skin care,我又為lifting而煩惱,臉頰下d位置好似開始loose,唉!魚子 or 羊胎素(唔係打,係外用,卓悅有隻$880既serum我見more推介)可以嗎﹖

mauve有無聽過elemis呢個牌子﹖sis話連卡佛有,上外國網平d買。或者你有無心水推介下﹖thx~~~