{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

:fa01五樣最得你心的產品:fa01

註冊日期: 2009之前

可以係化妝品/護膚品都可以
只要你認為你冇左佢唔得/真係超好用的
都可以

格式希望一致d
大家都睇得明白d

肌膚情況:
產品:
原因:
-----------------

我分享先-

肌膚情況:混合性偏乾肌,T-ZONE比較油,兩頰容易長暗瘡/暗粒

產品一*
產品:Estee Lauder Double Wear 濕粉
原因:遮瑕度高,12小時不脫妝,我到下午時會印一印油便可以
個人覺得用手指上遮瑕比較高,用卜上會比較薄身,
可以完全不用遮瑕膏,遮起暗瘡印會比較自然,沒有一達達的情況

產品二*
產品:Shu uemura胭脂, 色號是:M Pink 30
原因:老實講,不是太Long lasting,
想持妝度比較高的可以試Mac/Nars,
顏色好自然,岩偏白的sis會有白裡透紅感,
本身比較淺色的,上多左也不怕會馬嬲屎忽

產品三*
產品:Clinique Bursh-on Cream liner 色號 : 04 Deep Brown
原因:都幾Long Lasting的,我主要是畫內眼線的,
可以keep到6小時左右吧,不會化落眼位變熊貓眼,
幾好畫,唔乾身易推,之前用過Kate,實在太太太太太乾
畫內眼線我會用佢跟的掃雖然不太好用,
不過唔吉眼,唔會Bill眼水,算係咁啦,
畫外眼線我會用返自己掃,
佢跟果個,我自己畫唔到幼線條,可能我功力未到家

產品四*
產品:IVORY象牙皂
原因:對我黎講,真的可以改善暗粒,暗瘡,
雖然呢幾日我有幾粒暗粒出返黎,
不過我估係天氣太焗而我又化妝的關係,
除左令我暗瘡情況改善,仲令我面油小左,
老實講,我之前用Double Wear/其他粉底,
T-zone都是油油的,有時可能會有一達達的情況
但用了呢個皂黎洗面後,面油情況大大改善
我e家真的可以完全唔補妝

產品五*
產品:CLINIQUE Toner
原因:我諗唔到寫咩就寫呢個了,但唔等於佢唔好用啊
我都用了三支400ml的,
佢去角質的確很好,暗瘡也消得比較快,
但我唔建議天天用,因為真的很傷,
皮膚有變薄的情況,我現在間唔中會用下

:rotate等你們的分享啊:rotate
+ Favorite

Re: :fa01五樣最得你心的產品:fa01

產品一
kiehls yerba tea lotion
用了它之後出少了很多暗瘡
而且皮膚顏色均勻了很多,夠保濕又不易出油
我想我不會再轉lotion了

產品二
haba white lady
一日唔查都會覺得不舒服!
臉上的深色印全箊這一支
每次出粒粒後都要狂查white lady!

產品三
kiehls藍水
其實最不開心時才要用這一支藍水(因為出瘡了)
但真的不可以沒有它
它的消炎作用很好
雖然不能每一次都成功kill剛長的暗瘡
但起碼可以殺掉一半的紅腫暗瘡!

產品四
shiseido white lucent brightening base
粉底可以不用,因為這支base可以代替粉底
coverage幾高而且又很控油
皮膚狀態不好時一定要用它

產品五
真的很難揀,在make up forever和mj eyeline中挑選:fa11
MUF的lift concealer真的是無可代替
超級long lasting!

1.Clinique Moisture Surge
超補濕,但一d都唔lup,可以當face cream, mask, base...一年4季都用得,冇香料

2.Loreal body scrub
夠勁,一磨即滑

3.Avon anew ratioactiv
用完皮膚質數好左好多,但香料幾勁\

4.Nippi Collagen 100% nano pure collagen
睇個名都知係好野...用完又滑又彈

5.biotherm white-d-tox make up base
純粹個人喜好~

產品1
orbis UV Cut Sunscreen On Face Light
好清爽唔lup,岩晒我油性暗瘡skin,加上我皮膚易敏感,用佢冇事,有少少色可以均勻d膚色,唔錯~

產品2
Dermalogica Special Cleansing Gel
用左幾年都冇轉,因為佢洗得好乾淨而唔dry,味道好舒服,而且佢係soap free~其實dermalogica好多產品都有用,而呢支cleaser係可以改善我暗瘡皮膚,好耐都冇生大大粒暗瘡喇 : )

產品3
Origins Plantidote Mega-Mushroom Treatment Lotion
我塊面本身易紅易敏感,用佢之後敏感情況大大改善,皮膚穩定左,底層好似強壯左haha

產品4
everyday mineral foundation
貪佢mineral唔傷skin,日日都用,開頭用可能技巧唔好會易厚粉,但依家化都好貼好自然,coverage都好

產品5
Mario Badescu Calma Mask
有時捱夜﹑夜訓搞到皮膚好差時會fu,fu完皮膚會好飽滿,又可以舒緩敏感,係我既急救用品

好post!我一陣先打~

1)fancl cleansing oil
呢隻係我用過咁多隻make up remover之中最好用ge...有幾好用?? 用過ge sis會知,總之就好好用啦~!

2)fancl sunguard30
用左好多支,1支用到2個月,雖然剛搽時會feel到立立地同油油地,但佢又真係防到晒wor,立同油呢2個問題只要掃返loose powder就冇事...而且最重要係佢好溫和,係物理性防晒~~~

3)sulwahsoo sleeping mask
之前用過幾支sample (yahoo bid的),好好用,最後買左支貨size, 好滋潤但又唔會潤到出粒粒....用完第2天feel到skin好soft, pores都細d

4)kylrie sheet mask
近期至愛~~一用就愛上,好貼面,fu完d skin好soft同埋skin好細緻...因為太好用怕佢賣晒~趁而家sasa特價19.9/3pcs我分3次掃左差唔多50pcs~~~~~:fa00 遲d會再去掃多次!!

5)kose whitening mask
用過好多支...因為平均1-2星期1次,大約1支用到10次左右, 好有效,次次都痴到好多粉(次),死皮....正正正

肌膚情況:混合性,T-ZONE比較油,冇暗倉冇粒粒,有黑眼圈
產品一:IVORY象牙皂
原因:洗面完乾淨得黎唔會乾~而且好平:fa00

產品二:芬琳絲溶脂水(黑頭水/粉刺水)
原因: 用左唔會生暗倉,粒粒,雖然貴但一定要用

產品三:美容院海澡泥
原因: 有暗倉敷左D暗倉會好快謝~有粒粒敷左D粒粒會唔見左~去印

我只有呢3樣野係必須~

我又SHARE先

我係中性皮膚,膚色較暗

1) SHISEIDO REVITAL II WASHING FOAM - 超好用,乾淨又唔乾脆
   用左N支

2) HABA O/W FOUNDAITION - 用左5支以上,好透薄,好保濕

3) ETTUSAIS DAY AMULET POWDER - 用左10盒以上,用完好似棉花
   糖咁...不過好似唔再左出啦

4) Coffret D'or 5色胭脂 - 隻色超靚。。用左2盒

5) FANCL cleansing oil - 乾淨

1. rmk foundation
之前都唔知佢咁好用,我同好多sis一樣都成日化妝都試過好多唔同foundation, armani太厚而且會黃, sofina ok但又唔叫好, ipsa都會黃而且好易溶,dior厚左少少,lancome又係厚,仲有好多,總之用極都係唔多岩心。但rmk就唔同,我好滿意,又薄,Long-lasting,顏色非常岩我!係我既must have!

2. shu 記cleansing oil
乾淨又light,唔起粒粒, 對我黎講好過dhc, Neutrogena, fancl..

3. KP loose powder
貼薄,用左會白淨左但唔會白面人,而且有閃粉,上面好有光澤,而且唔乾。我用過面具覺得好光,lancome就黃黃地, ipsa太白而且貴, 得好少。Bb唔夠幼細….

4. dermologica special cleansing gel
唔用唔得! 我用過無數咁多cleaning foam and gel,一係太乾, 太多泡, 一係唔夠泡。我想要既係mild得黎乾淨但唔乾, dermologica special cleansing gel 有lavender extract, 對我黎講係100分既product!

5. 白潤toner
平、靚、正!白到, 潤得黎唔lup! 之前用dior, 都白到但價錢爭一大截。我用過shiseido, lancome, ipsa, kose…好多好多, 我自己覺得toner唔洗太貴,因為用量太多! 白潤is my best buy =)

1. MJ automatic liquid eyeliner
持久,唔化,個掃唔會太軟 or 太硬 容易抑制。
用完一支又一支。除非佢唔出如果唔係應該唔會再去試其他啲!
無錯就係鐘意到呢個程度!!:fa00

2. NARS blush
買咗好多隻色,隻隻都愛不釋手,
顏色多,持久,顯色度高,係眾多牌子中我最愛!
搽一次 last 一日,唔洗補 :fa12

3. Becca face powder
完全無負擔既 face powder,全 mineral,
粉細,透薄,小小香,係用過中最幼既 pressed face powder

4. Trilogy rose hip oil
平,靚,正,用咗皮膚滋潤唔 lup。
一年四季都要有支旁身 must have
(一般護膚品對我來說是試下就算,
絕小是不好或缺,這個例外,你說這個多了不起!)

5.MAC fix +
可以用作定妝,當 toner 及 噴濕個 make up brush 將可濕用的 product 上妝,eg e/s 同 濕粉,很好用很百搭!

肌膚情況: 中性皮膚

1)shu記胭脂..
真係好令:fa03

2)la mer碎粉
粉幼細又有1定的遮霞力:fa03

3)黑龍堂落妝油
之前用開fancl,但呢隻又平又好用,
又唔會la眼...已經用左第3支啦:fa00

4)dr ci labo uv spray
完全冇太陽油味

5)ipsa 睫毛膠水
只係識用呢款膠水,其他膠水,連shu的膠水我都唔識用:fa00

1. Liposome Essence
一直都愛用,我覺得可以滲入我皮肤裹,用完唔dry

2. sonfina toner
用完皮肤好有光澤同d wrinkle唔見左好多

3.fancl cleansing oil
真係去得好干淨

4. TONY&GUY CONDITIONER
用完之後我飞起既頭髮再唔飞,正

『小小kay』 Wrote:
-------------------------------------------------------
> 產品1
> orbis UV Cut Sunscreen On Face Light
> 好清爽唔lup,岩晒我油性暗瘡skin,加上我皮膚易敏感?> A用佢冇事,有少少色可以均勻d膚色,唔錯~
>
> 產品2
> Dermalogica Special Cleansing Gel
> 用左幾年都冇轉,因為佢洗得好乾淨而唔dry,味道好舒?> A,而且佢係soap
> free~其實dermalogica好多產品都有用,而呢支cleaser?> Y可以改善我暗瘡皮膚,好耐都冇生大大粒暗瘡喇 : )
>
> 產品3
> Origins Plantidote Mega-Mushroom Treatment Lotion
> 我塊面本身易紅易敏感,用佢之後敏感情況大大改善,皮
> 膚穩定左,底層好似強壯左haha
>
> 產品4
> everyday mineral foundation
> 貪佢mineral唔傷skin,日日都用,開頭用可能技巧唔好?> |易厚粉,但依家化都好貼好自然,coverage都好
>
> 產品5
> Mario Badescu Calma Mask
> 有時捱夜﹑夜訓搞到皮膚好差時會fu,fu完皮膚會好飽滿
> ,又可以舒緩敏感,係我既急救用品
-------------------------------------------------------

產品2
Dermalogica Special Cleansing Gel
係邊到買, 幾多錢架?

肌膚情況: 混合偏乾, 轉季會易敏感

產品 1: 雪花秀宮中蜜皂
原因  : 洗面好乾淨, 又唔乾, 去死皮暗粒唔錯, 好香中藥味, 雖然唔平, 但一舊都用到好耐, 而家轉左用其它 brand, 遲 d 都想買返黎用

產品 2: biore cleansing oil
原因  : 平靚正, 唔 lup, 唔會出粒粒, 我化淡妝多, 所以卸妝效果我覺得唔錯, 用左好多支啦

產品 3: nars blush
原因  : 都唔洗多講啦, 好多 sis 有用, 買左三個色, orgasm, sin, oasis

產品 4: smith's rosebud salve
原因  : 係我最鍾意既 rose 味, 夠潤, 一罌又襟用, 萬用膏唔止可以搽唇, 有時指甲邊乾, 都會搽少少, 另外買左黑莓味

產品 5: crabtree rose hand therapy
原因  : 好香, 夠潤, 但唔會好油, 不過加價貴左好多, 又無 250ml pump 裝, 要等 promo 先會買啦

肌膚情況: 混合偏油, 易出暗瘡, 皮薄易敏感

產品一: cdp concealer
原因: 用過好多唔同牌子的遮瑕膏, 呢隻無論遮暗瘡同黑眼圈都一流, 自然又long lasting

產品二: loreal waterpoor eye make-up remover
平靚正, 所有防水mascara同eyeliner都落得好乾淨

產品三: mj mascara base
用咗佢眼睫毛廷身好多,同埋用邊隻牌子mascara個效果都出好多架

產品四: l'occitane handcream
好潤d味又香, 最愛rose味, 化妝袋一定有支細裝傍身

產品五: jill stuart 胭脂
係好似碎粉裝個款, 好顯色又long lasting, 少少閃, 個盒又靚

肌膚情況: 混合性 偏油

產品一: cdp cream foundation
原因: 易推易上 coverage 又好..  但貴, 呢個都係人地送既tester黎. 好彩又岩色 小小巳經用到成塊面~ 所以都用到十幾次

產品二: mj mascara 二代
原因: 一對迷人眼睫毛都係靠佢. 我呢d懶人用梳 梳上去 連夾都可以 慳翻

產品三: integrate 眼影 閃耀奶茶
原因: 易上色 (好上色) 持久度又高  一盒4種色 又唔洗費心 諗點配搭

產品四: UDPP
原因: :fa30 眼影打底 令到眼影不易脫 油人岩用

產品五: KATE LIQUID EYE LINE (BLACK)
原因: 幼幼的眼線就靠佢 又乾得幾快~ 推!

肌膚情況: 混合性, 兩頰容易長黑頭粉刺

產品1*
產品: differin a gel
原因: 幫到我收毛孔同控油好好
      未清曬黑頭, 但有小到

產品2*
產品: origins modern friction
原因: 有deep cleansing同scrub ge功能.
用完又白又滑又清曬d黑頭!

產品3*
產品: clinique ddml
原因: 冬到用一流! 一定唔會有甩皮, 分量小小已經好足夠!
就算有甩皮, 用佢2次到, 甩皮都無曬, 上妝又貼d!

產品4*
產品: body shop spa wisdom body scrub
原因: 用完真係有白同滑左! 大大權有排用!
有微香, 我鐘意<3

產品5*
產品: neostrata facial cleanser
原因: 用佢唔會再有breakouts!
超級好用又唔貴

產品6*
產品: cdp concealer
原因: 係我用過最好最唔乾coverage又好好ge concealer!
完全深深地愛上左佢!! 唔會令加深我d眼紋

產品7*
產品: nars blush deep throat
原因: 隻色好靚好自然, 係我第1個nars blush
用完有白裡透紅ge假像, 又long lasting

多左tim, 不過我真係覺得好好用

肌膚情況: 混合性偏油

產品一:Uriage 保濕lotion
原因: 補濕功效明顯,又唔油。仲有,有暗瘡時搽佢,d暗瘡會好得快d。

產品二:清肌晶潔面皂
原因: 把皮膚清得好乾淨,唔算太乾。仲可以減少暗粒同美白。

產品三:simple toner
原因: 清爽唔lup,能夠補濕,而且價錢便宜。

暫時只有呢三樣產品得我心:fa00

Margaret Wrote:
> 肌膚情況: 混合性偏油
>
> 產品一:Uriage 保濕lotion
> 原因:
> 補濕功效明顯,又唔油。仲有,有暗瘡時搽佢,d暗瘡會�
> n得快d。
>
> 產品二:清肌晶潔面皂
> 原因:
> 把皮膚清得好乾淨,唔算太乾。仲可以減少暗粒同美白。
>
>
> 產品三:simple toner
> 原因: 清爽唔lup,能夠補濕,而且價錢便宜。
>
> 暫時只有呢三樣產品得我心
>
>
產品一, 想問sis係指邊條line?
係保濕定均衡油脂條line?
thx :]

肌膚情況: 混合偏乾  t-zone位油

產品1: clinique liquid soap
原因: 我用過幾隻洗面  係呢隻先唔會敏感  又乾淨  價錢唔貴

產品2: simple toner
原因: 價錢超級ok!!  而且用完唔會覺得乾or lup  舒服

產品3: loreal moisture gel
原因: 因為我買唔起clinique moisture surge

產品4: shiseido anessa perfect UV sunscreen EX (金色)
原因: 用左既話  你想曬黑都好難  都算爽

產品5: fancl cleasing oil
原因: 好乾淨   咩化妝品都比呢支野落晒

呢5個產品  係我暫時覺得冇左佢係唔得既 :fa03