{ FORUM - TRADE }
Search
Title / Tags Author

樓主: BeautyExchange

防止Trade版洗版措施 (暫緩執行) 及新措施意見收集

註冊日期: 2009之前

如果TRADE版可以分區, 我覺得可以試下咁分:
1. 團購區
2. 出清區(入面再分): 化妝品及護膚品、服裝、其他物品, 至於係全新定2手就由SIS在標題或內容寫明囉
我覺得咁樣搵D POST都會易D{:1_84:}

好多時見到有D SIS係一件貨品開一個POST, 如果佢有10件貨要出清就開成10個POST, 唔知大家有咩感覺, 我就覺得好煩厭囉同埋其實都算係洗版
如果大家都可以自律D, 每位SIS盡量將D貨品集合0係一個POST度出清, 唔 ...
瑤瑤~ 發表於 2010-2-27 03:37

同意所以我覺得應該limit每個account出post數目

支持分區{:4_162:}
明明係團購區,
就變左俾人用黎SELL自己貨,賺錢

1.  團購專區
2.  現貨區  
3.  轉讓區 (買左返黎唔岩用)
4.  2手區  (清貨區)
Creamery 發表於 2010-2-27 12:00

其實trade版從來冇imply只係"團購區"
但我同意trade版應該分區
1) 團購專區
2) 出清區 - beauty
3) 出清區 - fashion & others

經收集各方意見, 我們會將新措施重新修改, 以配合大部分會員需要.

新措施已暫停, 至另行通知
BeautyExchange 發表於 2010-2-27 01:11

我覺得新措施動機係好, 但細節上有好多漏洞, 需要一邊實施一邊fine tune.
(同"即時生效"嗰吓太霸道咗d)
而家比人話兩話又話暫停, 仲朝令夕改啦

我都認為分區會好過限post,
限post只會令更多新a/c出現推post,
另外分區可以令到團購/代購sis加快group整order,
要搵/買現貨or sample既sis又可以快D睇晒D POST搵岩既野

1) 團購專區
devoteshum 發表於 2010-2-27 16:37

大部份都係團購,所以我覺得呢個係團購區~O~

個人認為最滋擾就係呢d case 麻煩be真係要做下野
delete左佢....

同埋o係trade版要搵番某d post都真係幾難....因為實在去得太快喇
最好加個"我已發表的主題 ...
cici* 2009 發表於 2010-2-27 02:36

呢個仲誇呀~仲唔係洗版~?

我都讚成分區
同埋instead of限制每個人的回應數目,不如限制d人push post,即係打push/圖案/留位....等等果d就要禁止,或者我係其他論壇見過每24小時只可以push一次,我覺得咁樣會好d

註冊日期: 2009-11-14

我建議團購區內可再細分, 因為團購post佔左好大部分~

我個post比人blog左!!!
整左好耐up相嫁=-=
有冇得開返嫁]
一 日得3個太少啦!!!!

呢個仲誇呀~仲唔係洗版~?
Seaman1982 發表於 2010-2-28 02:35

以個真係誇左d=-=

註冊日期: 2009-11-12

岩岩又見到ed人...
一件貨開一個post狂推...
如果版主可以先針對e類人做野...
相信對防止d post沉得快都有一定幫助

3次又少左d 同埋sis會開新ac去推post嫁嘛

1) 團購專區
devoteshum 發表於 2010-2-27 16:37

agree ar~

分區!!

或者 ..be 可唔可以 create online shop 比人擺上去賣??
類似我簽名檔果間咁 ...

be快d解決佢la ...我d post 1日就沈左落 p.10 或更後 !!!!!!!!!!

你問下大家覺得用post定pm方便d??BE個pm係咁好用就唔會有d開團ge sis講明唔受pm la...防洗板個動機係好但可唔可以諗考慮下可行性呢
詩詩* 發表於 2010-2-26 18:59

我係團主因為pm 咁細格 ...又開唔到 link ...又冇得留底 ..講咩都可以唔算啦 ~
所以我會叫人留post / e-mail比我 ~~

be 防洗板 ..陣間攪到冇人上be ..咁就好笑喇

唉,呢一排我見到有d sis為左賣野係咁開新ac谷post,
我e+唔開名當比多次機會=.=
版主,快d諗方法立例,我唔想見到推post既十幾個唔同ac係個post到打表情符號同叫人黎買啦=.=咁
不如玩舉報啦=.=,反正我地d sis見到咁既人都會唔太中意,我地睇到反映返上黎都係一個方法

註冊日期: 2010-3-17

版主, 呢個方法唔知可唔可以試下. 我覺我以下方法係可以防上樓主開得太多post...
而令到第一二版來來去去都係個幾個人既post. 及推post

限制每個be account (樓主) 每次最多只可以出 一至兩個  (新標題) 不理是代購又好, 團購又好, 清post 又好. 二手又好,
每個人不可出多個兩個標題post.
真真正正用完個post (關post) 才可再出.  

這對其他守規則的人來說, 這便不太公平了,
一個post不夠一天便被推出大哂洋.

可能有人會話, 我有好多野賣喎,   唔可以出多o的post 咩 ??
...如果係o甘, 集合埋一兩個post 就可以了, 難道我有十件貨物要放,
就可以理直氣壯地開十個新標題 ??

我見到有其他forum 限制每個a/c 每星期(每半個月)只可post 一至兩個新post,
舊post 亦會lock.

那想出第三個post 第四個post 怎辦 ??

出得第三個post , 就要証明之前的post 的動作已經完成.
例如團購, 代購,  二手等等.... (運作已經完成, 代購已經完全攪掂.)
樓主便通知版主lock post.
又或者, 將標題設期限, 過了一個月或個半月的, 便自動lock post,
讓它沉底, 不讓樓主推post 推足半年. (但有o的post 真係chat 緊既, 要留意)
那就可以關post.

將舊的post 設為 灰link, 及不能再次回覆.
之後就可以出新post 了.
即是一個be a/c 只可以有一至兩個標題在 運作中.

而人人都可以開好多新a/c 推谷post 方便.
在我申請be 既a/c 時, 我留意到要入電話同問收唔收sms 資訊.
如果be 有呢個功能,
不如將佢改為 而家 申請新a/c 時, 要輸入手提電話,
be 將會用sms send 個 認証碼比佢. 作為第一次登入 or 激活a/c 之用
.
(如果有人可以收集朋友既mobile 開好多a/c) 呢o的人已經心存不正, 我無野好講.
...呢個辦法唔知會唔會增加貴網成本, 不過有良好風氣, 個forum 就會越多人黎.
此舉可以限制任人亂開a/c, 亦可讓人珍惜自己已經擁入既a/c.
由於登記了電話號碼記錄, 應該唔會o甘多放肆既樓主, 特登走人數.

至於推post, 我覺得係一個惡性循環.
有人可以推一個09年10月的post,
一直無人問, 自己推到現在.

有人自己一個已經開了五六個標題,
兩個人就會有成十幾個標題 (不過只係兩個樓主)
o甘已經食左成版了. 其他人見到又鬥快pust post.
推足一天.

又有人一日推足十次post,  其他人見到亦有樣學樣.

反而唔push個個樓主個post 一日已經去左第七頁.

可否o甘樣, 回覆問題貼無得限制, 呢樣大家都知. 因為如果人地唔係用pm or e mail 無可能唔在forum 覆人問題.

樓主每個每標題可否限制每日只可以自行出(無人問野) 最多兩次post,
作為推post / 發表資料之用.

可能有人會問, 我個日推左兩次post, 如果o甘o岩訂貨個度有新消費要通知各位sis,
o甘點算呀. ???
個日推左既post , 係可以 edit 番佢更改內容的, 那便不會超過每天推兩次post 的規定, 而且 edit 係任改的....

問: 但edit 左既post 唔會浮面個喎 ?
o甘...所以咪要每個樓主都自律同珍惜每日出post 既機會lor.
況且, 你edit 出左既post 既通知各位新資料時,
都可以同時出mail 另外通知買家架ma...係咪.

o甘如果有人開新a/c 自問先題谷post 呢 ???
所以希望可以用mobile no. 申請account 既方法....
減低隨意開新a/c 谷post 既機會...

希望各位sis 睇完比o的意見..... tkx

我諗首先要做係BE開左出清區先, 呢排好多人放野, 仲要一樣開一個, D post想唔沉都幾難~.~