{ FORUM - 交易評論專區 }
Search
Title / Tags Author

喺另一forum見到此評論 只想澄清

註冊日期: 2009-12-16

我平時好少發言 除咗join團搞團之外 基本上係cd-rom
我一直只有喺be搞團 因最近嗰團face crie未夠數 但啲sis又想要
所以上y!search吓有冇其他forum可以做團儲人
先喺d字頭forum發現依個關於face crie嘅post
其中一個reply係一位be sis寫嘅

我就係BE度買
買得好唔愉快!!!

我都唔明自己點解會為幾10蚊等1個月 + 得到既唔係自己想要既色 ,, 都冇所謂 ,,  
係個賣家黑口黑面 唔想理你 冇禮貌!

面交個日見到有個sis問佢部機點用
佢黑口黑面答: 下.. 都係看圖識字架啦
sis再問
佢黑口黑面再答: 冇架你睇圖就識
shxt.

我同佢講: 我第1係揀粉紅色架 ,, 請問仲有冇可以換比我呀?? [我得到白色]
佢黑口黑面: 下.. 冇架喇 分好晒

顏色唔係問題
但我只想聽1句唔好意思
成個過程1句thank you 謝謝 唔好意思都冇
完全唔似買緊野 似求佢比你咁shxt.
你地見到佢個樣就知道有幾乞人憎!!

絕不建議你係be買!!!

我就係上述seller 亦記得依位sis係r2嘅 不過過程依我記憶就同佢有出入

首先 我開團post從r1已講shipping要運三程 一定會耐

答唔實幾時到貨 只可以有新消息就update大家
而且我人喺香港 控制唔到日本當地嘅事 所以心急勿join
r2 cut order後日本賣家係唔夠貨出荷

要向日立廠攞貨 所以再等多咗個幾兩個禮拜

我亦話 日本貨源短缺 顏色未必一定可以滿足每位sis

如果冇1st choice嘅顏色仲會唔會要
各sis亦好合作喺order from內填好此資料 我跟入數先後分配
每次confirm交收幾多部我就帶幾多部出嚟

如果我肯俾另一部顏色你 即係俾另一位sis件貨你
跟入數先後分配就係為公平 咁換貨就違背咗最初嘅意願

團購價錢係比市面平 要join都需要同意團主喺post內所列條件
大部分團主唔係專業seller 亦唔係retailer 一團幾十人 好多嘢都要互相遷就
收得order form就默認團員同意post內所有條件

至於我理唔理團員所提出嘅問題 當日對話我唔會完全每粒字都記得 但大概意思係咁:
sis - 裡面有冇說明書
me - 有但係日文嚟
sis - 唔識睇日文
me - 有圖 好簡單 看圖識字 日立有短片教點用 我post有link 你睇吓先 唔好用recharge電
跟著論到bubblexxx依位sis
me - 係邊位
b - (答)
me - receipt?
b - (搵receipt俾我)
me - (收receipt)
b - (唔放) 你要收返?
me - 係 (跟當日交收list搵咗部白色俾佢)
b - 我1st choice係要粉紅色 仲有冇
me - 冇啦 分好哂嫁啦

如果依位sis覺得我態度唔好冇禮貌我都無謂反駁
依啲係好個人嘅感覺 冇分啱定錯
但點解一round交收四十幾個人 我會仲記得依位sis呢
有sis join我幾round次次面交 我都未認到咩樣
禮貌依啲嘢互相嘅 有啲sis亦好好傾
暫時除咗今次之外我交收時都未喺其他sis面上見到負面表情
此round後我email通知每團嘅sis都會不斷提醒要keep入數紙
分配會跟入數先後安排 以免再有sis要求換貨

一round四十幾個入數record 我用e-banking唔會顯示ref.#
有時對數都會有少 咁只有信啲sis已經入咗數
到交收時對a/c# 銀碼 日期 同個transcation有冇accept到
上開trade版嘅人都知 有發生過呃貨嘅事
收番receipt至少可以基本保障唔會兩個id一張receipt重覆攞貨
認紙唔認人亦唔會俾咗貨冇俾錢嘅sis
基本做法係咁

只想澄清 thx

+ Favorite

註冊日期: 2009之前

咁啱睇到呢個post,竟然見到有個類似自己o既id名,我都要澄清,我從來無join過呢個sis搞o既團購架~

註冊日期: 2009-12-16

唔好意思樓上依位sis
唔記得講bubblexxx係嗰位sis喺d字頭forum嘅id

有D女仔係咁架啦..
佢地成日以為D團主係SELLER..
唉..
遇到呢D人真係唔好彩囉..

有d人真係.... 冇睇清楚個post就order
有事就話係團主唔岩

其實我都覺得做團主唔容易!
開幾次團,一次比一次憫,,,,因為有d人真係好唔合作!!
不過而家我已經睇開左,定左幾條rules!!
落左order,reply左 email叫佢入錢,如果係指定日期仲未收到!
會remind多次俾多日時間!如果都係唔入就 black list上黎forum!!

有唔少sis order左又唔reply又唔覆==
真係好無奈!
呢d我會remind下佢~如果唔覆都係 black list上黎forum!!
一黎自己唔使咁勞氣~2黎forum ge其他團主可以知邊個有問題!!!

而你個單野都幾慘~
佢直情去第度唱你....
不過都無謂同佢地爭論,因為態度ge野好難講!
攪左一排而家已經唔想攪,因為有d女仔真係好似當你工人咁!

anyway~sis你都唔好太激氣啦!
幫佢做左咁多野仲要再受呢d氣~太唔抵啦!!!

註冊日期: 2016-5-10

註冊日期: 2018-7-20

無奈