{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

去暗瘡/暗瘡印偏方(內有其他sis用後感)

註冊日期: 2010-5-29

上星上期係hk discuss見到個post
樓主教人用
茶加鹽來洗臉(暗瘡)/豆腐敷面(暗瘡印)
因為自己係印問題嚴重,試左5,已經覺得d都淡左,好開心呀~
特別係洗完面果下,d印係勁淺色!!!
所以上黎sharesis ^___^
+ Favorite

轉自hk discuss:
之前唔知咩事下爬位勁生暗瘡 (唔係腸胃問題, 冇食熱氣野, 都唔係太夜瞓, 總之就係唔知咩原因), 幾個月啦, 搽極暗瘡水/膏都冇效, 好無奈   早排同好耐冇見既婆婆見到面, 佢一見我就話我啲暗瘡好犀利, 教我每朝用隔夜茶加鹽來洗臉, 我就諗住試下都冇壞, 反正屋企日日都有沖茶既習慣... 連續用左2個星期, 而家啲暗瘡差唔多消晒, 都冇咩點再生出來啦  

除左用隔夜茶加鹽來洗臉之外, 我仲每日係洗完臉之後用豆腐敷面 (又係婆婆教既, 老人家好多偏方   本來係要來俾BB仔敷面去臉上既胎毒粒粒, 我見咁神BB仔用完塊面又白又滑, 就試下), 係2個星期之內, 本來好嚴重既暗瘡印, 而家淡左一半有多  

有暗瘡/暗瘡印煩惱既姊妹不妨一試   方法如下:

隔夜茶加鹽:
*每朝用, 一杯隔夜茶 (約250ml)加1/4茶匙鹽攪均後洗臉, 有姊妹話美容應該用粗鹽, 不過我只係隨便用屋企煮餸用既幼鹽  (*如臉上有傷/暗瘡有損, 洗臉時會有少少乸)
*個人有時用普洱, 有時用香片 (屋企人沖開咩茶就用咩茶, 婆婆話基本上咩茶都冇所謂)
*我係就咁用隔夜茶加鹽洗臉, 唔使再用清潔用品(如洗面奶), 不過我慣左會搵清水再洗一次, 印乾水後就即時做埋豆腐mask.

豆腐敷面:
*街市買到既"林"豆腐 (應該係任何豆腐都得, 不過個人覺得"林"身既好用啲", $3左右有一舊) 每次可以cut少少出來用, 剩下既搵個盒仔收起可放入雪櫃存放幾日.
*洗完臉後將豆腐壓爛後敷上臉, 我係搵手指禁到佢一pat pat, 之後搽上面, 之後再捽(我慣左打圈咁捽, 好似搽護膚品咁), 捽到成面都白色好均勻就可以停, 敷一陣就可以洗. 唔使敷咁耐, 1~2分鍾就夠. 豆腐最好買啲"林"身既, 我試過用布包豆腐/硬身啲既豆腐, 比教難捽得開.

試完既sis既用後感:
estra: 我之前都有睇中醫,睇嚴重暗瘡,
佢都叫我用龍井茶洗面,no other skin care,
我有食藥加茶洗面,三個月好返好多…
不過之前草落好多印同巴…maybe try to use the ToFu Mask

toyc5:
1/ (2010-7-12) 我用左鹽加茶幾日,開始d暗瘡摸到佢係結焦,所以係得既你唔會嫌煩每朝用。
2/ (2010-7-24) 新鮮豆腐我可以用5日. 5日之後多數都會變壞...
3/ (2010-8-4) 我淨係照返樓主所做,朝早用茶+鹽+tofu,夜晚用返正常果d。d瘡係會快d收同埋無生得無咁多。不過紅印方面就未有效果。
4/ (2010-8-7) 去暗瘡係有效,不過又無話令佢唔生,但已經明顯少左。達紅印本來用左兩星期之後淡左,但過一兩日又打回原形,其實都淡左少少。
5/ (2010-8-12) 而家達紅印終於淡左!之前兩邊臉d石頭瘡都俾我控制住! 有少少開心,哈哈

Yvonne_river:
1/ (2010-7-16) 我有好多痘印嘅人, 用過好多方法, 喜療疤, 各式各樣嘅去疤膏, 果酸都用過, 本來果酸真的很好用, 但是可能是因為我太貪心吧... 一次塗很多, 兩個星期後, 我的皮膚受不了, 又紅又癢的...看到你的推介, 立即衝到街市買了水浸豆腐, 心想, 只是豆腐, 應該不會敏感吧..我早晚都用一次, 用了一個多星期, 奇蹟出現了!!!!平常我要用兩到三層的遮暇膏才可以遮得住, 現在, 用薄薄的一層, 就可以把它們遮住了~~~~~~真的沒有想過, 3塊錢的豆腐, 可以有幾百塊護膚品的效果~~~我會繼續努力, 變回一個皮光肉滑的女孩, 哈哈~各位SIS, 一齊努力吧!!!
2/ (2010-7-16) 我也有用鹽加水洗面, 真的對痘痘非常好, 只是用了幾天, 本來要長出來的痘都收回去,消炎真的一流...只是不用兩塊錢的東西, 可以這樣, 真的很開心~~
3/ (2010-7-17) 其實我沒有跟樓主一樣用茶加鹽, 因為我用了兩天, 皮膚變黑了...  看到樓主說用鹽才可以去痘, 我就把心一橫, 用鹽加水來早晚洗面, 沒想到剛出來的痘痘, 一天後就變小顆了, 又過了一天, 又變成有白色的東西,我就用3M的痘痘貼把它連根拔起, 然後繼續用鹽洗面, 本來有痘痘的地方, 變平了, 好像沒有長過痘痘一樣, 看到我的臉的變化, 開心的沒話說了,所以我想把自己的經驗跟樓主一樣分享給各位SIS.
4/ (2010-9-12 ) HI~ 之前我有留言說我跟著樓主的方法,結果,兩個星期之後,豆印退了一半,不經不覺,我用了這個方法已經有2個月了,每天的用豆腐MASK,我的豆印已經退了九成了,不用粉底,只是用一點點遮暇膏,就可以出門了,我沒有想過我可以回復到這個樣子,我打這帖,是希望各位姐妹加油,我的皮膚回來了,謝謝你,樓主!(面上沒有紅紅的感覺真好!)P.S. 其實我只用了一個星期茶葉加鹽,因為常常忘記要留隔夜茶,所以最後我直接用鹽加水來洗面,原來也是可以的... 已經沒有再出豆豆了....大家也可以試一下這個方法~

hungyeung: 我每朝都係用鹽加溫水洗面, 面上的暗瘡就謝得快地, 同埋聽講鹽有美白, 消炎作用.

natasha425: 真係幾work喎 !! tofu mask 真係可以去到印!

--[fu: 我真係用樓主方法試左, d暗瘡 係好左, 印 係淡左     少少

kerby: 用左3日, 等我黎報告一下: d暗紅色印好似浮起左+紅左, 印既周圍淡左少少不過唔知係咪心理作用  會繼續努力!!!

i_wish: 岩岩用豆腐MASK,真係滑左喎.而且唔會覺得唔舒服~

wing2368: 我都FU左3次豆腐 MASK, 早+晚都FU 下, 我覺得D印白左少少, 生緊的暗倉冇"禁"紅及平左   

climbv33832:
1/ 茶用完,d暗瘡好左d  ,mask都好
2/用水+salt都得,我晚上就用水+salt,早上用茶

pklamlam: 小弟不斷keep著用樓主教的方法做,早晚洗加fu面,中午就鹽水洗.兩星期過左,暗瘡的回復度"的確"有"明顯"的好轉!!好多人都鑽豆腐maks,去印的顯著大大超過一般maks的功效!!!廢話唔多講啦,說話都唔想咁例牌,小弟o係到向樓主和樓主的婆婆鞠躬!!(彎腰90∘..)唯一可惜既係之前種落的因實在太多,除左身體未調理反好,仲不斷咁生(少左係咁爆)..印同"孔"都留下大量未去,依家個面係""可遠觀"而不可褻玩焉",明嗎??  我仲會keep著咁做落去,再過兩星期後反黎留言.如果樓主得閒既,可以反黎再睇睇個post既進展.

Pistachio: 係呀﹐我用咗呢個方法﹐塊面真係好咗!無用豆腐淨係用隔夜茶加鹽都可以去到d印!d暗瘡快d謝TIM!

ultraman4ever: 因為近排冇咩爆豆,所以一直keep住用豆腐mask. 我喺沖完涼未著衫個陣敷,敷咗5日,雖然未有明顯效果,不過感覺好似白咗小小. 繼續keep住做.

高級用戶~世杯:
1/ (2010-8-4) 今日我試左隔夜茶加鹽..好似皮膚敏感..變得紅左..同痕左..生多左幾顆豆豆...!
2/ (2010-8-12) 之前試左茶加鹽...而家試左四天豆腐整碎敷面覺得唔錯!d紅印去左好多...!!我係整到好碎好碎!好似漿咁!抹在面部!..好過有一小塊!會跌落地。
3/ (2010-8-13) 之前用街市豆腐..今日轉左用百福豆腐!滑真係好滑!整碎變水咁!好難敷!

HAZLUVEM: 我之前用過tofu,d印暫時都好似冇咩點退到不過唔關樓主事ga,係我懶,有時唔記得就成日都隔日咁fu......  所以我而家會再試多次!!!   
不過之前fu tofu果段時間我覺得皮膚白左少少唔知係咪心理作用呢......不過淨係對腳白左....個身就唔多覺

lemonaaaaa: just tried tofu mask! super white now!! cool~~but a bit dry for me, thx for this wonderful recommendation

多多公主: 樓主,我用你個方法(隔夜茶+鹽)洗面洗左一個星期左右,額頭上面D粒粒真係好左呀,連D(挫)瘡(即係O即唔出o個)d都KO埋呀,試左咁多野終於都可以有方法治到我D粒粒la,Thanks~  我而家剛開始試緊用豆腐夫面,有好消息會再上黎同樓主你講

kammy250: 樓主,我用你方法隔夜茶+鹽洗面,d豆豆真係細左,,,好左好多!!!

k-bi: 我都學樓主咁用隔夜茶+鹽洗面,真係幾work wo,我連續用左一個星期到,都係朝早用.d暗瘡生少左同埋d印淡左好多!  不過我鐘意用綠茶茶包沖,因為之前睇韓國節目,佢地話隔夜綠茶茶包fu眼可以去黑眼圈XDD

ueue010:
豆腐mask我full就覺得乾啦, 本身我係臉上搓1分鐘左右就fu 10分鐘,但發現太乾啦!!!所以依家都係搓完fu多2 3分鐘就洗左佢~~ps我d皮膚係乾到查保濕gel都勁快吸晒果d人
, 所以大家皮膚乾就唔好fu咁耐

roxycester: tofu mask is really good, i have been using it =) cheers

cute-cute: 我用左隔夜茶洗臉,好似真係少左瘡瘡,唔知係唔係心理作用

yesboy123: 用左隔夜茶加鹽洗面兩星期左右 真係work wo

lky1223: 我d皮膚都算係油性既 , 所以一係唔生 , 一生就生粒幾大既暗瘡  我用左隔夜茶同豆腐皮膚真係好左好多~ d暗瘡一,兩日就消哂 , 而且d印愈黎愈淡^^我用左1星期左右就見效喇~而家都用左差唔多1個月lu 不過因為之前有個星期懶左無整..  所以.. 而家要努力番xDDsupp0rt!!

註冊日期: 2010-8-3

其實就咁用鹽都得架~唔洗用隔夜茶架~
貪快既就咁樣啦~我平時都係用鹽,,而家一D暗瘡印都冇~
白白滑滑xd

4# Isabella 啤梨仔

咁豆腐呢???
就咁放上面到洗定當mask呀鹽?

註冊日期: 2009之前

我想問用鹽洗面,d鹽係要溶晒定要唔溶做埋磨沙架?日日做磨沙咪好傷囉?

註冊日期: 2010-9-17

去暗粒得吾得伽?我D暗粒有小小紅...睇落好似D細細粒既暗瘡噤

6# bubibu

睇到hkd個樓主d reply
係等佢溶晒呀

7# Rcn

我都唔清楚
因為我剩係試左豆腐~~~勁正呀

豆腐咁勁...我都想試下.

thanks sis, i'll try later

咁勁, 有D想試 但係凍水D鹽會溶到嫁咩?

註冊日期: 2010-9-3

用鹽真係work架
我間唔中都會咁做..又可以當磨沙

12# noise17

用熱水咪得囉

不過來想問下點樣用鹽加水wash???
等鹽溶左之後就咁整落塊臉wash??

我想試豆腐果個喎...好似好得咁@@~~~

咁勁!!!!!!!!!!!! 返去試下先, 我都有幾個印, 煩死人

我D印爆多~但我屋企5近街市LOR........
有冇人試過用盒裝豆腐????

thanks for sharing

我又試下先