{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

搵工、面試交流區:Monster.com有專人教你見工竅門! 入黎問下專家意見啦!

註冊日期: 2009之前

4月起,BeautyExchange.com將請到Monster.com搵工專家,在這裡回答你們各種有關見工等等問題,大家見工遇到奇人奇事?搵工阻礙重重?想轉工又唔知點入手?快d來問下Monster.com,他們的專家會盡快回覆你們! 大家一齊來交流、討論,互相打打氣吧!
+ Favorite

註冊日期: 2011-4-1

(今年20既我,現在做建築行的文員..)
其實入一些大公司,其實係未一定要5科合格人地先so 你?!
依家好努力讀緊hkma同lcci初,中!唔知條岩唔岩@[email protected]

註冊日期: 2010-9-15

sis大家好, 我今日好唔開心... 之前放咗d 嘢喺msn 個status (關於工作唔開心既嘢), 點知俾老細叫我delete 佢, 好河蟹呀!!! 我明, 呢d 唔係咁應該post 出嚟既, 但我都係舒發吓自己既感受啫, 咁都要河蟹? 點做好呀..

註冊日期: 2011-3-31

各位sis,大家好呀!有咩疑難、問題...見工、返工開心唔開心都一齊發問、發洩同互相打氣呀!!

Sarah,學歷當然重要,但最緊要都個心態者!只要有心學,我相信無論大公司、細公司都好,都一定得既!

註冊日期: 2010-9-15

Sarah, 有時我都要幫老細 arrange interview. 其實考試唔代表一切, 你個cv 可以寫埋自己讀緊 hkma 同lcci, 老細睇落會覺得你有上進心.
同埋做文員, 最緊要係有交帶, intervew 果陣要表現到出嚟.

我岩岩先開始做野, 都唔知份工岩唔岩自己..其實宜家有咩工係好架?

依家搵工應該幾好景喎!Nanasha,你本身讀咩架先?

宜家環境好似係好左D既, 不過有冇話邊行宜家會有前境D呀咁呢? 我本身讀英文架

我想問下如果IN MARKETING工既時候,應該要點先可以SHOW到比人睇你係識得轉彎..醒水架..?因為做MARKETING要轉數快....

註冊日期: 2010-11-22

我有1個問題ar ,
就係普遍黎講 , 需要1個月的通知期.
但係如果去其他公司interview , 無理由同老細講 我要1個月後先可以返工..
但係辭職左先搵工 , 又好容易加入失業大軍.

好矛盾 , 究竟應該點先可以順利咁轉到工呢?

Thx.

註冊日期: 2010-11-22

同埋 而家5天工作的工係唔係得好少?

@Nanasha, 你讀英文可以有好多出路呢! 因為大部份工作都需要有良好語文能力, 但偏偏僱主就成日話好難請到良好中文英能力既員工. 至於出路, 可以考慮吓自己興趣, 如果自問捱得又鐘意動腦筋既, 可考慮做marketing或廣告公司, 甚至做廣告公司既copywriter, 寫創作文字. 如果文靜d既, 不妨留意吓research公司, 大學或教育機構既職位等. 再唔係, 投身教師都是一個好选擇!

@janice_love, 睇你個signature 係"無時無刻都好想買野", 就知你(俾錢時)轉數好快啦~ kakaka~~~
interview 時要突出自己既強項, 幾時都記得要舉多d examples去證明~ 咁樣有說服力好多. 例如你可舉例以前做過什麼marketing campaign係好成功既, 或者有咩困難但係好快幫公司解決咗, 呢d 可以令interviewer 留下深刻d 印象.
詳情可以睇吓呢篇: http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150115414131688

MONSTER..

我失業左3星期..見左幾份工 但都完全冇聲音
係咪呢排太多人轉工呢??
以前我搵工 2個星期內就有offer
而家見左咁多工都冇回音..
自問我學歷唔算好 外國讀左5年書
返黎做左2年野 但普通文員都唔請我..
次次都比問人 :: 你讀咁多年 淨係o係我地度做個文員?????
唉~~

@bo_chans, 唔單止你, 其實好多人都擔心呢個問題.
但係調轉諗, 公司如果覺得一個人啱用, 佢會等一個月定係請個冇咁好既人呢? 好多時公司如果覺得你啱, 都會主動同你傾通知期可否縮短. 你可以有2個方法既:
1. 儲定多d 大假唔放(如果公司policy容許), 咁辭職時就可以扣多d假, 快d返新工.
2. 睇清楚你現職公司既contract, 萬一需要提早離職, 是否要賠錢. (有些公司明文寫了要賠, 但會彈性處理的). 也有些極端情況, 新僱主會願意替你付錢, 好讓你快d返新工!

以前多是外國公司係5天工作, 但因為有政府帶頭, 宜家好多本地既企業都5-day work 了. 但勤力的香港人好多時星期六日都忍唔住check吓email 做公司嘢, 這不是我們鼓勵做的, 但你都要有心理準備. 抱著多労多得的心態, 或許會工作得開心d.

@mandi, 唔清楚你既學歷係大學定college呢? 如果是大學畢業, 有幾年experience 但只是要求一份普通文員工作, 僱主會考慮點解學歷同工作不相符, 甚至懷疑你工作能力有問題架. 你不坊在resume 列出多些上一份工既實例, 突出工作能力或專業資格, 又或者如果有上緊進修課程, 可一拼列出, 讓人了解你做文員是專業及是自己興趣, 也有上進心, 不是懶懶閒的人.

11# Bo_chans

其實依家十居其九都返五日架啦!不過我公司都係岩岩先轉5天工作,之前星期六都仲係長短週...講真呀,我寧願平時做夜D lu~星期六返工好冇mood..可以的話,再轉工都會考慮依樣野..^^

註冊日期: 2009-11-6

我U grad (Marketing) 之後就做marketing executive
但偏向sales方面多
要出去見客...
做左1年...想轉工...轉d可以坐office既工
但搵左差唔多半年工...大大話話in左十幾份
都係冇回音....真係好灰
點解所有冇sales成份既marketing工
都好似好講經驗好難in咁既...

@bo_chans, 好多僱主衡量過, 5天工作對於大部份企業都是較有效率的; 有些公司如商貿行業, 特別以歐美為生意來源的, 則傾向5天半工作天. 你找工作時可留意公司業務性質.

註冊日期: 2010-4-6

Monster你好, 本人剛加入一間公司,好出奇地係沒有sick leave (即使過完試用期後都冇,要請病徦都要扣annual leave),成日聽人講勞工法例係有病假嗎? 請問如何是好?