{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

你有在麥當勞見過有老人家食人地食剩ge...

註冊日期: 2010-5-5

唉,我覺得會好心up,
人情冷暖,有冇sis都試過遇過一d事令你動起側忍之心,不妨share一下
+ Favorite

註冊日期: 2009之前

我見過後生仔咋~

註冊日期: 2009-8-10

我喺中環大會堂附近,見過一位伯伯揾垃圾桶執垃圾食,好心酸,立即去美心買咗個飯盒比佢,佢開頭有啲尷尬,但好快就笑住攞咗
我知長遠唔係辦法,但果一刻只想佢起碼有一餐係飽嘅

係成日都見!!!  其實在food court都好常見架, 你坐坐下就會見倒有d人不停行來行去.. 係吼住邊枱食完即刻在d清潔阿姐未來到前搶先一步! 我成日都在又一城見倒!
我都覺得好陰公..食淨咁核突都食..唉

係澳門見過...嗰次有成碟蒲國菜食剩,因唔想浪費就拎走埋,咁岩係街到見到有個婆婆拾紙皮同係垃圾筒拾飯盒...我覺得好可憐...就比咗盒外賣佢。

我有個美國朋友話佢哋去d類似food court嘅地方食嘢
如果知可能會食唔晒d食物
佢哋食儘可能保持剩餘一部分嘅原狀
走時留低喺位,只拎走垃圾
自然會有人埋去拎去食
有時有後生仔拎tim

其實香港人咁浪費,我有朋友係特登去食呢D野
http://hkgreen.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2800359
因為佢話見過好多次,D人真係冇食過/食左好少好少就走
所以決定咁樣做黎減少浪費

不過老人家生活得錢少辛苦亦係事實
香港政府對老人家真係唔太尊重!

係成日都見!!!  其實在food court都好常見架, 你坐坐下就會見倒有d人不停行來行去.. 係吼住邊枱食完即刻在d清潔阿姐未來到前搶先一步! 我成日都在又一城見倒!
我都覺得好陰公..食淨咁核突都食..唉 ...
BiBi A6688 發表於 2011-11-19 01:03

食淨咁核突都食,SIS.....係你眼中O既核突,係佢地眼中呢D 係最珍貴O既糧食,人本來就無分卑賤,
佢地一地係生活得好困難,先會選擇去O甘樣做,為左支持體力,你會選擇食定係唔食呀?

我唔會用核突呢個字去形容LOR,有同情心同愛心都會覺得佢地真係好值得大家幫助!

註冊日期: 2011-7-18

我未見過阿婆阿伯咁,反而見過一個中年男人0係快餐店係咁囉,d職員應該見慣佢所以冇趕走佢,但係會快速收哂d野。

如果真係見到d阿婆阿伯係咁,都真係幾陰公0架,我都會好似上面o個個sis咁買個飯盒。

試過係快餐店食野,有婆婆生過黎問我可唔可以俾一個塊格格脆佢,
我呆左一呆,之後俾佢,但係咁樣都唔會夠飽,希望D公公婆婆只少得到溫飽

註冊日期: 2009-9-13

通常都係見到中年男人@@

註冊日期: 2009-10-10

下....我又從未見過喎! 可能係我無留意啦~

註冊日期: 2011-10-7

2年前係m記見過一次,伯伯唻,果時我準備走,佢行過我附近既枱坐低左,第一次見,都唔知咩反應,完全唔識話去買個飯盒俾佢
剩係識一路走一路流眼淚囉...好心酸

我喺中環大會堂附近,見過一位伯伯揾垃圾桶執垃圾食,好心酸,立即去美心買咗個飯盒比佢,佢開頭有啲尷尬,但好快就笑住攞咗
我知長遠唔係辦法,但果一刻只想佢起碼有一餐係飽嘅 ...
brandyalexander 發表於 2011-11-19 01:01

你好好人心地好好呀 n_n, 我無見過呢D老人家 ,如果見到我一定會學你咁做呀~

我都覺得好陰公..食淨咁核突都食..唉 ...
BiBi A6688 發表於 2011-11-19 01:03

對佢地黎講, 食人地食淨既野, 佢都唔想, 邊個想咁冇尊嚴?
佢搵到食淨好多既已經好開心

註冊日期: 2009-10-14

未見過..
#3 sis心地好好

大家都俾d 愛心出o黎就好啦!!
好彩,香港點衰都仲有少少人間溫暖,
大陸好得人驚ga,如果你俾野d 人食,之後會番o黎搵你,話你俾d 有問題野食俾佢,佢會問你拎錢睇醫生....

呢個惡性cycle就係而後無人做好心....香港千奇唔好變成o甘!!

我試過係大排檔見到有個婆婆問我地拎氣水罐~
咁我地飲完果d都會比晒佢(其實大排檔成日都有d公公婆婆係咁做)
有次我同呀妹兩個人去食, 又有個婆婆問我地拎氣水罐, 咁我地比左佢~
之後佢走左又返黎係咁同我地講佢未食飯, 果陣已經11,12點!!
意思係佢想要我地食剩既野食, 我地又衰, 樣樣野凈係食左3份1~
跟住我地就包起左d野食比佢, 仲問佢洗唔洗要多個飯
佢係咁話唔洗夠架喇, 多謝多謝!!!
果一刻我覺得自己好無衣食, 呢d公公婆婆食都冇得食, 我地就係度浪費食物!!
但係我又唔知可以點樣幫佢地.......

註冊日期: 2011-6-8

我試過係椰林食食下野..見到有個婆婆手震哂係到食野...(佢又嗌海南雞飯~~)但d雞又大件又佢切唔到野...放入口....
飲湯都飲唔到...又一路流哂眼淚。...睇睇下都覺得太慘..行去幫去切細d雞去左d骨。..試下扶住佢隻手飲湯食d飯。睇得出佢見到我咁樣幫佢手,好似都有d開心,佢就講起本身佢有工人照顧佢,點知佢個仔無多餘錢再請工人,就由個婆婆自己一個人咁樣。婆婆講講下,,又話今日有我幫佢手,聽日都唔知點算,話死左去好過。
佢講到咁..我都唔識講.........唯有繼續講下其他野。
最尾佢話佢都飽..我都順便幫佢埋單,走左。
但諗番..覺得我公公真係好好彩仲有一大班子女....個婆婆好可憐。

註冊日期: 2009-8-7

我試過係椰林食食下野..見到有個婆婆手震哂係到食野...(佢又嗌海南雞飯~~)但d雞又大件又佢切唔到野...放入口....
飲湯都飲唔到...又一路流哂眼淚。...睇睇下都覺得太慘..行去幫去切細d雞去左d骨。..試下扶住佢隻手飲 ...
Cassadee* 發表於 2011-11-19 14:39

點解佢唔嗌d易食到既野??
sis你都好有愛心

我又未見過人有人食人地食淨既野, 可能我少去food court, 快餐店堂食(多數買外賣)