{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

查看: 10821|回覆: 50

立即行動!分享妳的Rachel K 皇牌CC Cream用後感 有機會贏取價值$1,000 Rachel K彩妝禮盒

[複製鏈接]

註冊日期: 2009之前

發表於 2012-1-6 10:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本帖最後由 BeautyExchange 於 2012-1-9 18:33 編輯

來自新加坡的星級化妝品Rachel K自從登陸香港後,為一眾愛美的女士帶來全新的化妝體驗。其皇牌產品Color Control Cream (CC Cream) 蘊含豐富天然礦物質成份,並具有高效鎖水功能,適合任何肌膚使用;產品還具有防水及提供SPF 35 PA++功效,為肌膚提供全天候保護!

分享妳的Rachel K皇牌CC Cream體驗
究竟CC Cream與市面上傳統的BBCream有何分別?!除了立即到屈臣氏指定Rachel K化妝專櫃買一支皇牌CC Cream之外,現在亦誠意邀請妳將親身體驗與其他姊妹分享!

現在,只需要將妳關於皇牌CC Cream體驗,例如:使用小貼士、CC CreamBB Cream之分別、用後感等意見,寫下一篇不少於100字的文章,以發帖形式於下面分享,其中100位分享者將有機會獲贈皇牌CC Cream試用裝(40g) 乙份。

寫得最好的10位參加者,每人更有機會獲得由Rachel K送出價值$1,000Rachel K彩妝禮盒!

事不宜遲,立即行動!將妳的最新彩妝體驗與大家分享!


RachelK sticky post.jpg

RachelK facebook專頁: http://www.facebook.com/rachelk.hk

RachelK 銷售點: http://beta.beautyexchange.com.hk/click_track/redirect.php?link_id=3823
回覆
+ Favorite

舉報

註冊日期: 2011-5-3

發表於 2012-1-6 15:46 | 顯示全部樓層
我要說說CC Cream與BB Cream之分別啊!~
曾經用過幾種BB、CC霜,開始的時候覺得他們差不多,後來感覺到他們有以下分別(不知會否因牌子不同有異...):
  首先,我覺得CC霜比BB霜水潤,摸上手已經感覺質地比較水,用CC霜後的脫皮和不貼粉的狀況幾乎沒有,BB霜則有一點
  其次,我覺得CC霜較自然,兩種cream好多牌子都無色號,因為說會自動配合你的肌膚,但我覺得BB cream 如果不小心用多了、按壓得不夠還是很容易過白,CC cream相對較自然,也較容易上面。
  不過,我覺得BB霜較高遮瑕度,可能是CC cream較水的關係,也可能是牌子的問題,我總覺得BBcream 的遮瑕度比較好,不過如果想要自然裸妝,我都系prefer CCcream~

註冊日期: 2009-12-23

發表於 2012-1-6 16:33 | 顯示全部樓層
經同事介紹我買了它們的皇牌Color Control Cream (CC Cream), 它蘊含豐富天然礦物成份, 可以高效鎖水之餘, 還有效改善膚色不均, 令肌膚整體看起來水潤飽滿及光澤亮麗, 還有SPF 35 PA++防曬成分, 能夠改善膚色常見問題之外更能保護肌膚, 確是護膚美容集於一身的產品。Rachel K的CC Cream 有3款顏色, 我買了中和深的兩色, 可作打陰影之用。

CC Cream呈乳霜狀, 很容易均勻推開, 它含的礦物粉可吸走過盛油脂逹到控油效果, 還有SPF35 PA++阻隔紫外線, 有效抑制黑色素形成, 這樣便可保持妝容整日清爽啞緻, 雖質地細膩輕薄仍可掩蓋全部毛孔、細紋, 因此遮瑕能力都算不弱。 我喜歡裸妝所以每次都以CC Cream混合護膚乳液, 薄薄一層塗上作為有滋潤保濕的粉底液, 再撲上少許蜜粉, 看上自然透薄感覺完全零負擔, 就算午飯後仍不溶妝脫妝, 面色依然美白有神采, 效果真的非常令人滿意。

我現在已棄用之前的BB Cream了, 嫌它太油太厚, 不知何解BB Cream於臉上好像會變色一樣, 未到中午時分臉色已又黃又深沈, 午飯後整個化妝更溶得像熊貓般似的, 完全變了個黃臉婆, 試過買些薄身點的又全無遮瑕作用, 毛孔雀斑清晰可見。 好彩認識了Rachel K的BB Cream, 既省回不少買BB Cream和粉底液等的錢而且一支過方便攜帶。 它簡直物超所值讓人愛不釋手, 我應該會一直使用。

註冊日期: 2010-9-8

發表於 2012-1-6 19:11 | 顯示全部樓層
本帖最後由 SUGAR 於 2012-1-12 12:23 編輯

傳統的BBCream比我感到好焗身好唔舒服,好快就油光滿面,因為香港唔同韓國,香港潮濕,好易就出油,而且太唔透氣令面上生粒粒,仲有好多隻BB CREAM D色勁灰白,好多都無色號,查上後除左令面色沒氣息外,仲好唔岩亞洲人膚色的黃色,令到條頸同面隻色系2節,真系唔敢行出街。
第一次試Rachel K的皇牌產品CC Cream,而且有3隻色號選擇,我擠曬3隻黎試發覺完全唔系灰白色!!系自然既,岩亞洲人的色,同我膚色勁FIT!遮瑕能力不錯,毛孔也不見了。CC CREAM乳霜狀,質地柔滑~好易推~蘊含豐富天然礦物成份, 並具有高效鎖水功能, 鎖水後出油就少D拉^^肌膚水水潤及充滿光澤~好貼面,完全不厚妝擁有持久的妝容!!再上埋碎粉,個妝真系好然好裸妝的感覺呢,番到屋企一粒豆豆都冇生,輕盈的妝容我很喜歡!!仲有SPF35 PA++!抑制黑色素形成~一支CC CREAM比粉底液有咁多的攻能,更能好好保護皮膚,BB CREAM真的不能做到。
貼士:1.成日化妝的SIS有時上妝會難貼面,可以加入少量你平時用的精華系CC CREAM度一齊LOAD埋,甘樣查上面更貼同持久嫁~
2.暖手後擠適量CC CREAM在手心,之後用手慢慢以拍的方式拍上CC CREAM,甘樣會令妝貼D薄D~更唔會搞到落手重左搞到太厚。
3.CC CREAM有3色,可另外買較深色的色號,當陰影,例如鼻粱2測,平時上胭脂的部份..等.令到面部更立體!!有細臉的效果

總評:遮瑕唔夠,但可用遮瑕膏補上。
遮瑕度:★★★  
滋潤度:★★★★
持久度:★★★★★
防油度:★★★★
易推度:★★★★★

註冊日期: 2012-1-6

發表於 2012-1-6 22:10 | 顯示全部樓層
Rachel K的皇牌產品Color Control Cream 比起一般的BB Cream顏色選擇更多, 以往的BB Cream顏色通常只有2款, 而CC Cream的顏色有3款, 真的讓不同膚色的女士也能選購一種合自己的粉底色!
CC Cream呈乳霜狀, 質地柔滑, 容易推開, 用後零負擔, 很貼臉的, 也不易出油, 遮蓋力不錯, 皮膚看起來自然! 只要再撲一點蜜粉, 就會令妝容更持久~ 而且具有防曬成分SPF35 PA++, 真係一枝就搞掂~

註冊日期: 2009之前

發表於 2012-1-7 17:24 | 顯示全部樓層
Color Control Cream(CC Cream) 蘊含豐富天然礦物成份,推出了3種不同顏色的供大家選擇,含防曬SPF35 PA++,擁有高效鎖水功能,适合所有肌肤种类,对高度敏感性肌肤的人尤其适合(红血丝)。有著所有BB霜的功能,又多加了超级润肤的营养成分。修飾膚色-可以達到裸妝的效果,同時護膚-平日護膚品都可以省不少。

CC霜比BB霜的優勝之處:
1.CC霜--肤色变得容光焕发亮白红润;BB霜--脸色暗沉。
2.CC霜--拥有轻盈乳液般清透薄润的质地;BB霜—過度厚實。
3.CC霜--薄薄一层营造出具有"晕染"效果的自然光裸妆;BB霜—需要一定分量才可遮蓋全面。
4.CC霜—適合各種膚質,尤其是敏感皮膚;BB霜—暗瘡性和敏感性無法使用。
5.CC霜—長期使用可以均勻返膚色,皮膚更白皙;BB霜—刺激生成暗瘡,引起暗粒。

個人用後感:遮蓋能力強,輕薄又貼面, 不容易脫妝,不會乾,不會出油,皮膚自然白皙(透出本人的粉紅面色), 用後肌膚沒有負擔。
專家教路:出门前,先擦上底妆,然后是CC霜,再来是CC粉饼。在8小时之内 ,只需要用粉饼轻微地补妆一次就行了。如果当天出汗比较多,可以用清水轻轻拍打在脸上,消除黏腻感即可。

註冊日期: 2011-10-24

發表於 2012-1-7 18:28 | 顯示全部樓層
CCCream=Color Control Cream ,高效鎖水,我好奇,試用後的確如此!
本身我一直都有用BBCream,質地較結同厚身D,而CC Cream觸感較BBCream柔滑容易推開,可能因有天然礦物質成份,並具有高效鎖水功能,用後,會比較貼面D,皮膚看起來較自然,顏色不會過白,我是油性皮膚,保濕好重要,令肌膚油水平衡不易出油脫妝,而CC Cream妝容持久度的確比BBCream好,而遮瑕度,BBCream比較厚遮蓋暗瘡印較優,CC Cream較薄可遮蓋一般毛孔&細紋,如想妝容更持久,最後還是建議再撲一點蜜粉會更好!冬天天氣較乾我覺得用CCCream較滋潤保濕,又方便快睫,啱晒一早趕返工的我!!!^_^

註冊日期: 2009-8-23

發表於 2012-1-8 01:46 | 顯示全部樓層
CC CREAM的顏色選擇比一般BB CREAM較多,令不同膚色的朋友可以買到適合自己的產品。一般BB CREAM偏向稠一點,很難推開,妝感比較厚重,而CC CREAM質偶向乳霜狀,很容易推開而且保濕度很高又不會油油的,皮膚負擔較少,質地很貼薄。我是痘痘肌,用BB CREAM很容易長暗瘡,但用CC CREAM卻不會有此問題,因為CC CREAM比較水潤而且有控油功效,不但可以維持整天不脫妝更不會令痘痘問題惡化。

我認為CC CREAM最特別的地方是它不只有遮瑕和均勻膚色的作用,更會令皮膚有光澤感,看上去氣色也會變好。

我覺得塗CC CREAM最好的方法是用手,因為手部的溫度可以令CC CREAM與皮膚完全貼合,造出無瑕的底妝。

註冊日期: 2011-1-25

發表於 2012-1-9 11:47 | 顯示全部樓層
早前朋友介紹,第1次接觸cc cream 自此之後,
幾乎每日天都用,因為在早上時候,通常時間都不足夠,
且冬天比較乾燥,又怕平日用的粉底唔夠滋潤,
現在一次 cc cream 就剛剛好可以應付


現在連遮瑕膏也不需要用到,CC Cream蘊含豐富天然礦物質成份,
並具有高效鎖水功能,適合任何肌膚使用,
且還具有防水及提供SPF 35 PA++功效,即時令面部毛孔及皺紋全面隱藏,
使肌膚變得更幼滑柔嫩


而我平時認為 B.B Cream 一般都偏白了一點點,
CC cream就剛剛好 不會過白 又可以透出皮膚的紅潤,
而用的時候只需擠出一少點,用手就可以輕易推勻,
cc cream比bb cream 更加易推 因bb cream一段比較厚身
有時用耐面上還會長粒粒 但cc cream就沒有這個情況
薄薄的一層 已經遮掩了不少瑕疵
但又不會有焗的感覺 加少少碎粉定妝便可以了!

總評:
遮瑕度:★★★★★
滋潤度:★★★★
持久度:★★★★★
防油度:★★★
易推度:★★★

註冊日期: 2009之前

發表於 2012-1-10 17:15 | 顯示全部樓層
CC Cream與市面上傳統的BBCream有何分別
CC Cream比較薄身, 效果比較自然,含有蘊含豐富天然礦物質成份,同時兼具護膚功能,保濕效果比BB Cream好
BB Cream比較厚身,遮瑕度比較高, 而且比較乾,我用過好多隻太白太厚效果唔自然

最近試左呢隻CC Cream都愛上左,返工唔夠時間化妝會用CC Cream, 因為用完睇落皮膚會好d ,又唔會好似搽左粉咁唔自然, 而且唔需要再加一層防曬,二合為一省時方便,適合我呢d懶人

註冊日期: 2010-7-14

發表於 2012-1-10 21:50 | 顯示全部樓層
RachelK 的皇牌產品Color Control Cream (CC Cream) 具有高效鎖水功能, 有效改善膚色, 令肌膚看起來水潤及充滿光澤, 還具有防曬成分SPF 35 PA++ , 改善膚色又能保護肌膚! 鎖水度高, Color Control和遮蓋能力都好好, 膚色自然

註冊日期: 2009之前

發表於 2012-1-11 12:58 | 顯示全部樓層
Rachel K 的皇牌產品CC Cream 蘊含豐富天然礦物成份, 並具有高效鎖水功能, 而且有效改善膚色, 令肌膚看起來水潤及充滿光澤, 還具有防曬成分SPF 35 PA++ , 能夠改善膚色之外更能保護肌膚!  
BB Cream 比CC Cream 的分別, 除了它所推出的顏色多選擇外(有3款色), 而且CC Cream 含礦物成份, 同BB Cream 所含的質地唔同, 更能令妝容持久,  用後零負擔, 貼臉及不容易出油,  遮瑕能力不錯, 皮膚看起來自然, 而不會過白,  想妝容更持久, 建議再撲一點點蜜粉會更好!

註冊日期: 2011-9-8

發表於 2012-1-11 14:18 | 顯示全部樓層
CC Cream 的顏色分別有3款, 會比較適合不同膚色人士使用
CC Cream呈乳霜狀, 質地柔滑, 很容易推開, 含防度SPF35 PA++! 用後零負擔, 蠻貼臉的, 不容易出油而令妝容脫妝, 遮蓋能力不錯, 皮膚看起來自然, 不會過白, 也不會臉及頸有2種顏色! 想妝容更持久, 還是建議再撲一點點蜜粉會更好
1# BeautyExchange

註冊日期: 2011-4-7

發表於 2012-1-11 14:54 | 顯示全部樓層
平時用開BB Cream既感覺係比較油,杰d難推d~同埋顏色經常都過白~但CC Cream的質感真的很輕爽,好柔滑,比較水,容易推!用完也不會油光滿面~雖然薄但遮蓋力不錯,好自然,好貼服又持久!

註冊日期: 2012-1-11

發表於 2012-1-11 17:17 | 顯示全部樓層
本帖最後由 Jasemine 於 2012-1-11 17:36 編輯

根據包裝所列成份分析的產品特質:

1. 使用矽系+乳化基底, 矽系基底特點是滑順易推, 快乾, 防水, 最重要是揮發後無殘留, 安全不刺激(可惜沒有採用全矽系);

2. 使用titanium dioxide 及 zinc oxide作主粉體, 遮暇度足, 兼發揮物理性防曬功能;

3. 抗氧化成分有白茶萃取, 維他命E, 維他命C, 保護皮膚免受自由基侵害;

4. 以甘油, 透明質酸及山梨醣醇作表皮保濕;

5. 含有human oligopeptide-1人類表皮生長因子(EFG), 幫助促進肌膚表皮新陳代謝;

6. 滋潤成分包括腺磷酸, 橄欖脂, 卵磷脂, 蘆薈萃取, 澳洲胡桃油;

7. 以矽粉silica幫助控油.

LESS IS MORE. CC Cream比一般BB CREAM配方簡單. 不含化學性防曬, 基底刺激性低.  越少化學成分, 對皮膚的安全性越高.


實際使用效果:

完全無打底的情況下, 遮暇度高, 有點乾.

產品聲稱"blemish balm", 針對暗瘡皮膚一般過油的缺點來設計配方 - 少油, 並加強控油 - 健康皮膚塗用後覺得乾是正常的.

建議中至乾性皮膚春夏可用保濕霜打底, 冬天則用較滋潤的乳霜打底, 不撲碎粉, 可解決過乾問題.

整體ok, 修飾面容之餘, 防曬, 抗氧化, 保濕, 修護, 反正你想要的都有.

90分

註冊日期: 2011-4-30

發表於 2012-1-11 23:12 | 顯示全部樓層
Rachel K的皇牌Color Control Cream (CC Cream), 它蘊含豐富天然礦物成份, 可以高效鎖水之餘, 還有效改善膚色不均, 令肌膚整體看起來水潤飽滿及光澤亮麗, 還有SPF 35 PA++防曬成分, 能夠改善膚色常見問題之外更能保護肌膚, 確是護膚美容集於一身的產品。CC CREAM的顏色選擇比一般BB CREAM較多,令不同膚色的朋友可以買到適合自己的產品。CC CREAM有輕爽,防曬,遮暇度高,柔滑,比較水,易上妝等功效,最重要是揮發後無殘留, 安全不刺激。我使用後覺得妝容很自然,以前用BB Cream時出現的毛孔粗大,不貼妝,皮膚感覺乾燥的現象消失了我又配合同品牌 亮白CC粉餅和Lolita豐厚唇蜜。力求有個完美妝容出現在大家面前。這樣的自信是前所未有的。

註冊日期: 2009之前

發表於 2012-1-13 19:22 | 顯示全部樓層
以往我有用bb cream的經驗,感覺也不是太差,但試了cc cream後,覺得後者更勝一籌.雖然用了bb cream或cc cream同樣貼面,但cc cream是保濕感重點,沒有bb cream的滋潤感,所以很適合香港的天氣,也適合間中出面油的我.因為用後不怕過份油膩而增加油脂分泌,妝容自然持久又貼服.

而cc cream比bb cream更吸引之處,當然是加了礦物成份,可以於化妝期間同時護膚,對於每天也要長時間化妝的女生,這點是很重要.我以前覺得化妝會傷皮膚,但用了cc cream後,可化妝同時護膚,當然不再怕令肌膚造成負擔了!

註冊日期: 2009之前

發表於 2012-1-14 01:01 | 顯示全部樓層
早前透過Blogger而認識Rachel K 的皇牌CC Cream,然後在網路上搜索有關Rachel K的資料,從而得知是來自新加坡的星級化妝品,當中最吸引我想試用的,當然是皇牌CC Cream啦!因為它蘊含豐富天然礦物質成份,具有高效鎖水功能和防水配方,SPF 35 PA++,嘩!擁有咁多功效!當然會心思思想試下啦!見價錢合理,於是下定決心試一試啦!點知一試便愛上了它呢!

我是混合性肌膚,缺水易出油,但CC Cream的質感很輕爽貼面,容易均勻推開,遮蓋瑕疵效果很好,而且妝容非常自然,肌膚沒有厚重感,到中午也不會油光滿面,臉色亦不會出現暗暗沈沈,妝容仍然保持良好呢!現在我的化妝包不能沒有它呢!只可以用四個字來表達我的感受"愛不釋手"。

註冊日期: 2011-12-21

發表於 2012-1-15 05:04 | 顯示全部樓層
這個品牌之前也有聽聞過, 好像是 09 年成立的, 雖然成立了不算是很長的時間, 但口碑已相當不錯, 真高興 Rachel K殺到來香港呢~~~
這枝皇牌產品Color Control Cream (CC Cream)真的非常好用, 以往用 BB Cream 時已覺得很好, 估唔到一山還有一山高, CC Cream有齊BB Cream 的優點, 化妝同時又可以護膚, 而且比BB Cream發揮得更好, 例如: CC Cream同BB Cream一樣, 含有護膚保濕成份, 而CC Cream仲更加滋潤架, 唔知係唔係因為CC Cream蘊含豐富天然礦物質成份0既關係呢?
而且, CC Cream 有白茶成份, 又有維他命E, 仲有防曬 SPF 35 PA++, 抗氧化功效好好, 又可以淡斑, 亦夠晒阻擋UVA、UVB, 唔單止即時令到膚色更加均勻, 遮晒面上小瑕疵, 包括毛孔、色斑、細紋,長遠仲可以改善埋肌膚問題, 我個人來說就是緊緻美白淡斑。
仲有, CC Cream好易推開, 而且好簿好貼服, 遮晒面上小瑕疵得來面色又有光澤, 看起上來面色、皮膚好了,又不會覺得你明顯的上了妝, 佢仲比BB Cream多一隻色, 我選擇左用 neutral果隻色, 非常自然, 就好似你D 皮膚本來就係咁好, 所以, 而家用佢當埋粉底咁用,最多加埋蜜粉, 已經好足夠。
最後最後, CC Cream比BB Cream好0既係, CC Cream真係較清爽輕盈, 老實說, BB Cream向夏天用時係有D笠, 我有d 朋友用BB Cream後會生瘡, 佢地估係太笠, 而CC Cream就完全冇呢個問題, 佢係滋潤得來唔會笠, 感覺不油不膩, 外出時面部也感覺舒適, 仲比較long lasting, 我都要介紹我D朋友仔用CC Cream先得。報告完畢 

註冊日期: 2010-7-1

發表於 2012-1-15 16:53 | 顯示全部樓層
CC CREAM顏色選擇比BB CREAM多,令唔同膚色既朋友可以買到適合自己膚色既產品。

CC CREAM質地係乳霜狀,容易推開而且保濕度高又唔會油膩,皮膚負擔較少,質地很貼薄。反而BB CREAM比較難推開,妝感比較厚重。

CC CREAM最特別的地方係它唔只有遮瑕和均勻膚色既作用,仲會令皮膚有光澤感,睇上黎氣色會好d。

我覺得搽CC CREAM最好既方法係用手,因為手按既溫度可以令CC CREAM與皮膚完全貼合,造出完美既底妝。
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

News
Feature
Blog
Load more
 
NOTIFICATION