{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

樓主: ckm80

媽媽討論區

註冊日期: 2009之前

唉..講就講唔俾掂電子野, 好似我兩個而家成日痴住個電腦, 我又得老爺99湊, 又唔鬧得老爺99, 仲有呀..你想佢唔掂, 學校都要佢地曉用電腦架
noel  po 發表於 2012-2-8 13:48

我個仔都係奶奶湊, 但奶奶好明白我地既教育方法,
所以我個仔放左學返屋企係無得睇電視,
只可以玩玩具或睇書,
食飯都無得睇,
不過食完飯可以睇一陣,

星期六我都會比佢睇下卡通, 睇完要佢講返個故事比我聽

我指唔比佢掂電子野係電話同電腦

註冊日期: 2009-12-5

我囡4歲2個月,仔就2歲9個月,唔好話電腦,老爺99係一定開電視果啲人,如果要㨂,我情願佢地玩電腦,好過睇電視,我老爺99可能只幫手湊唔包教架,我而家成日好勞氣

你個b戒左夜奶未呀?
我好感動呀,阿女三個月後就自己戒咗夜奶,而家十一點幾就瞓,八點到至嗚咽下要食奶咋!
ckm80 發表於 2012-2-6 14:58

其實有無方法可以等BB快D介到夜奶, 唔介朝早6/7點起身喂, 甘樣會唔會OK, 雖然我未係mama, 但聽到親戚朋友講到我怕, 我甘醒訓, 一定唔使有覺好訓- -

我囡4歲2個月,仔就2歲9個月,唔好話電腦,老爺99係一定開電視果啲人,如果要㨂,我情願佢地玩電腦,好過睇電視,我老爺99可能只幫手湊唔包教架,我而家成日好勞氣 ...
noel  po 發表於 2012-2-8 19:22

咁實係包湊唔包教.教係爸爸媽媽O既責任嘛.咁當然,最好就可以同62&99佢地傾一傾,取個平衡

其實有無方法可以等BB快D介到夜奶, 唔介朝早6/7點起身喂, 甘樣會唔會OK, 雖然我未係mama, 但聽到親戚朋友講到我怕, 我甘醒訓, 一定唔使有覺好訓- -
ccccccccccccccccc 發表於 2012-2-8 19:40

其實六七點至再食已經好好.其實夜奶係指兩三點,三四點呢D時間要再餵一次,六七點至起身再食已經好好O架啦.
如果真係想BB飽D,咁就臨瞓前嗰餐餵奶粉.量多少少.睇下佢食唔食到.

我都知包湊唔包教係應該,但而家係包左"教壞"或者叫"竉壞",本來都已經唔好教,而家仲死

註冊日期: 2011-10-18

我有2個小朋友
大囡J, 3歲1個月
細仔K, 1歲7個月

全職湊仔婆呀. 日日時間過得勁快. 係自從細佬出世後, 時間就過得好好快. 大囡讀緊pre-k啦; 細佬黎緊9月又入學啦!

我都知包湊唔包教係應該,但而家係包左"教壞"或者叫"竉壞",本來都已經唔好教,而家仲死
noel  po 發表於 2012-2-9 10:02

所以要同佢地傾下呀.同埋老人家未必有咁O既精力同佢地糾纏

noel  po 發表於 2012-2-9 10:02

所以要同佢地傾下呀.同埋老人家未必有咁O既精力同佢地糾纏

我有2個小朋友
大囡J, 3歲1個月
細仔K, 1歲7個月

全職湊仔婆呀. 日日時間過得勁快. 係自從細佬出世後, 時間就過得好好快. 大囡讀緊pre-k啦; 細佬黎緊9月又入學啦! ...
tremyy 發表於 2012-2-9 12:00

三年抱兩喎

我有兩隻小魔怪:大果個3歲半,又係半夜會醒,細果個歲半,反而唔會,唉!唔知係未因為阿仔自己一間房有關,女就同我地同房
obsmid 發表於 2012-2-8 14:09

我個仔都可以一覺瞓天光.呀

註冊日期: 2009-8-7

我個女今日岩岩六個月大!人奶b, 係大隻baby, 好驚佢大左都咁大件頭!同時佢係個happy baby, 成日笑,氹到身邊既人好開心!包括我!haha!!

之前佢夜晚都訓到五六個鐘,後來一次growth spurt 之後就訓唔到,三個鐘就醒一次。我由開頭好醒訓,餵完奶未必訓得返,而家已經俾佢train 到一定訓得返。

過兩日去打針,諗住見完醫生就開始同佢食solid food 同戒夜奶。好緊張,新旅程開始!

我個女今日岩岩六個月大!人奶b, 係大隻baby, 好驚佢大左都咁大件頭!同時佢係個happy baby, 成日笑,氹到身邊既人好開心!包括我!haha!!

之前佢夜晚都訓到五六個鐘,後來一次growth spurt 之後就訓唔到,三個鐘就 ...
atom 發表於 2012-2-11 11:01

阿仔嗰時食SOLID FOOD我係煲粥仔佢食,雖然有買過糊仔粉,但我覺得好怪,所以都無俾佢食過呀.

岩岩先睇到呢個post tim....報到報到~

我有一隻小魔怪, 岩岩擒日16個月大啦!!! 望到我頸都長先16個月大....我希望佢聽日就16歲呢!

呢個女冇時停, 個pat有針吉, 唔肯坐!!! 所以湊佢仲辛苦過返工多多聲!!!好彩係自己阿媽湊一至五, 所以都冇乜問題, 而家係怕老公想個女k1跟返我地, 又唔夠錢請工人, 個女放學就要俾奶奶湊, 放工仲要日日做家務, 到時我怕我發din呢!

我4月先生.....但同老公已經plan好之後要點樣分工合作:

1.我會keep返做嘢(because no $$$$$)
2.已經請咗保母幫我地揍日頭,我收工會自己揍返
3.晚上做家務時,老公會幫手揍(佢而家都有揍下佢細佬果個...1個月大咋!)
4.已經搵到樓搬(由於我住係禁區,搬去中英街住,租又平,地方又大)坐完月就會搬入新屋,可以有自己嘅家
5.我都幾享受做家務,煮飯,洗衫,因為我覺得做得人老婆就要做呢d嘢,而且我之前
同奶奶住,佢好古代,又迷信,真係好難相處,同埋佢煮d餸又無新意,我成日都覺得我老公做嘢咁辛苦,夜晚果餐好緊要,一定要俾佢食得好.......

同埋唔自己揍,我覺得個B會唔"痴"我地,我奶奶又停係古代,唔想俾佢揍,用d好傳統方法揍緊"叔仔個B",好得人驚

eg:
1.奶奶成日話驚bb凍,將d門窗關咗,搞到屋企好似密室,我覺得咁樣會唔好
2.呢幾日D天氣都唔凍,佢可以話好凍,叫叔仔唔好同個b沖涼,話驚凍親

同埋唔自己揍,我覺得個B會唔"痴"我地,我奶奶又停係古代,唔想俾佢揍,用d好傳統方法揍緊"叔仔個B",好得人驚

eg:
1.奶奶成日話驚bb凍,將d門窗關咗,搞到屋企好似密室,我覺得咁樣會唔好
2.呢幾日D天氣都唔凍,佢可以話好 ...
lilic 發表於 2012-2-14 12:39

同我老爺99咪一樣, 不過我仲衰係99同老爺都好懶, 99就成日指老爺做, 老爺以為自己好勤力架, 但就成日問我對仔囡, 沖唔沖涼呀, 食唔食xx呀, 做唔做功課呀, 乜鬼都問, 搞到佢地以為自己有得揀, 可以揀唔食唔做唔沖...etc. 我就快顛喇~~ 仲渴令我做野, 我唔鬧都有鬼啦...但又俾人話我無eq無耐性. 佢完全唔知係佢搞到我對仔囡驕縱成性.

我真係好沮喪, 我老爺成日問完, 我對仔囡say no 佢就唔洗做, 所以我個囡好興講 "等媽咪返黎先"
仲有, 我堅持既野佢永遠轉頭就同我破壞, 我堅持而家半夜唔俾奶俾我個囡飲,   (我個囡有d肥, 係頂磅) 佢就我做做下, 總係要問下我個囡飲唔飲, 我幫佢夜晚介片, 佢就成日日頭訓晏覺同佢著片, 仲要弟日落雨叫我幫佢著返條片, 仲同我講我有人九歲都仲懶尿, ..我唔彩佢, 介成功, 但我要用多人地好多倍時間, 勞力, 而家我個仔又係咁. 柯屎都唔肯去坐馬桶, 我老爺求其問一句坐唔坐馬桶呀, 又唔dum, 求其薜張紙响個pat pat度就算, 我成功一次叫佢坐馬桶柯, 佢第二次又去薜張紙就算, 我點努力都做唔好, 佢只要做少少野我就功虧一簣

同我老爺99咪一樣, 不過我仲衰係99同老爺都好懶, 99就成日指老爺做, 老爺以為自己好勤力架, 但就成日問我對仔囡, 沖唔沖涼呀, 食唔食xx呀, 做唔做功課呀, 乜鬼都問, 搞到佢地以為自己有得揀, 可以揀唔食唔做唔沖.. ...
noel  po 發表於 2012-2-14 13:23

你惡搞好多.....

雖然我62,99係古代人,但佢地都會聽我地講.......點教都係我地決定!
佢地咁樣,好似"闊佬懶理"咁.........

註冊日期: 2009-8-7

唉,雖然我自己揍,但我同佢地一齊住,而家bb 乜都唔識,又未開始食d 乜,佢地又要返工先冇乜野,遲d bb大d, 就會有煩野,唉,諗起都頭痛。

不過呀Noel po 你都唔好灰心,為左bb 好一定要抗戰到底