{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

樓主: ckm80

媽媽討論區

註冊日期: 2009之前

我4月先生.....但同老公已經plan好之後要點樣分工合作:

1.我會keep返做嘢(because no $$$$$)
2.已經請咗保母幫我地揍日頭,我收工會自己揍返
3.晚上做家務時,老公會幫手揍(佢而家都有揍下佢細佬果個...1個月大咋!)
4.已經搵到樓搬(由於我住係禁區,搬去中英街住,租又平,地方又大)坐完月就會搬入新屋,可以有自己嘅家
5.我都幾享受做家務,煮飯,洗衫,因為我覺得做得人老婆就要做呢d嘢,而且我之前
同奶奶住,佢好古代,又迷信,真係好難相處,同埋佢煮d餸又無新意,我成日都覺得我老公做嘢咁辛苦,夜晚果餐好緊要,一定要俾佢食得好.......
lilic 發表於 2012-2-14 12:11

我個囡只係星期五晚至星期一朝跟我, 都痴身都不得了, 我想去廁所都難呀!!! 又要抱埋佢入廚房煲佢D粥仔...

我本身都對做家務係ok既, 亦都做得企理, 但自從個囡出左世, 一湊佢既夜晚就醒幾次, 訓得唔好, 所以一到平日晚唔駛睇佢個人就會好倦..... 而家有平日晚俾我做家務都仲好, 如果個囡跟返我地住, 對足佢咁多晚, 我估到時散晒都似, 最起碼我一定煮唔到飯, 食味精都食死!

我個仔都係奶奶湊, 但奶奶好明白我地既教育方法,
所以我個仔放左學返屋企係無得睇電視,
只可以玩玩具或睇書,
食飯都無得睇,
不過食完飯可以睇一陣,

星期六我都會比佢睇下卡通, 睇完要佢講返個故事比我聽

我指唔比佢掂電子野係電話同電腦
ChocolateTam 發表於 2012-2-8 18:21

我奶奶都不知幾鍾意睇電視, 咁多年都聽住佢鬧姑奶既仔女唔做功課, 但係你俾佢係房開住電視, 佢有乜理由唔睇卡通片, 同你去做功課呀??? 一諗到咁, 就好怕真係要俾奶奶湊...

我有兩隻小魔怪:大果個3歲半,又係半夜會醒,細果個歲半,反而唔會,唉!唔知係未因為阿仔自己一間房有關,女就同我地同房
obsmid 發表於 2012-2-8 14:09

我阿囡16個月半夜都係會醒, 一定要拍先唔會醒晒, 唔知幾時先可以俾佢自己一間房了.....

我個囡只係星期五晚至星期一朝跟我, 都痴身都不得了, 我想去廁所都難呀!!! 又要抱埋佢入廚房煲佢D粥仔...

我本身都對做家務係ok既, 亦都做得企理, 但自從個囡出左世, 一湊佢既夜晚就醒幾次, 訓得唔好, 所以一到平 ...
*OK* 發表於 2012-2-14 16:34

你都要返工???

你都要返工???
lilic 發表於 2012-2-15 11:34

要, 仲要星期六長、短週tim~~~

以前做女時都會諗下過FTM既生活, 不過到個女出左世, 我就知我頂唔順全天候對住佢了~
而家有阿媽幫, 就算阿媽遲D唔幫手湊, 我都會揀請工人~

岩岩先睇到呢個post tim....報到報到~

我有一隻小魔怪, 岩岩擒日16個月大啦!!! 望到我頸都長先16個月大....我希望佢聽日就16歲呢!

呢個女冇時停, 個pat有針吉, 唔肯坐!!! 所以湊佢仲辛苦過返工多多聲!!!好彩係自己 ...
*OK* 發表於 2012-2-13 23:50

加油呀.
湊仔真係辛苦過返工,但如果湊仔加返工,就更加辛苦

我4月先生.....但同老公已經plan好之後要點樣分工合作:

1.我會keep返做嘢(because no $$$$$)
2.已經請咗保母幫我地揍日頭,我收工會自己揍返
3.晚上做家務時,老公會幫手揍(佢而家都有揍下佢細佬果個...1個月大咋!)
4 ...
lilic 發表於 2012-2-14 12:11

你地好有計劃呀...........

我真係好沮喪, 我老爺成日問完, 我對仔囡say no 佢就唔洗做, 所以我個囡好興講 "等媽咪返黎先"
仲有, 我堅持既野佢永遠轉頭就同我破壞, 我堅持而家半夜唔俾奶俾我個囡飲,   (我個囡有d肥, 係頂磅) 佢就我做做下, 總 ...
noel  po 發表於 2012-2-14 13:41

咁真係好難做呀...........
佢地咁做覺得方便到自己,但就難為咗你.唉

我而家幫緊阿仔戒片呀,都叫做去到幾次廁所.................星期六又轉凍,可能又功虧一簣,HAHA

註冊日期: 2009-12-5

係呀, 老師都話介片最好响夏天, 半夜起身都無咁凍嘛.

要, 仲要星期六長、短週tim~~~

以前做女時都會諗下過FTM既生活, 不過到個女出左世, 我就知我頂唔順全天候對住佢了~
而家有阿媽幫, 就算阿媽遲D唔幫手湊, 我都會揀請工人~ ...
*OK* 發表於 2012-2-15 13:12

我都係長短週,我老公d 女性朋友都話唔可以全日對住個仔or囡,寧願請工人揍!!!

你地好有計劃呀...........
ckm80 發表於 2012-2-15 19:12

因為我老公好like小朋友,我之前講咗,要生就要好好照顧佢,唔好諗住呢d係女人嘅責任,而將所有嘢推曬俾我.....
你會有可能無得踢波,賭馬,出去玩!!!

係呀, 老師都話介片最好响夏天, 半夜起身都無咁凍嘛.
noel  po 發表於 2012-2-15 22:55

臨瞓前我俾佢著片呀.唔博住,haha.
不過我留意到其實佢瞓覺時唔係點痾尿.好多時瞓醒條片都係乾.

今朝早吹頭,妹妹換緊片,魚頭仔走過嚟
魚頭仔:媽咪,唔好吹頭呀!
我:點解呀??
魚頭仔:你會嚇親我同妹妹呀.
我:................

妹妹都無喊................結果,梗係無得吹啦

咁我都慶幸佢咁錫個妹!!!

因為我老公好like小朋友,我之前講咗,要生就要好好照顧佢,唔好諗住呢d係女人嘅責任,而將所有嘢推曬俾我.....
你會有可能無得踢波,賭馬,出去玩!!!
lilic 發表於 2012-2-16 09:58

good!因為有d人就算有咗小朋友都唔想犠牲自己o既時間.............

good!因為有d人就算有咗小朋友都唔想犠牲自己o既時間.............
ckm80 發表於 2012-2-16 13:13

我自己就預咗唔會好似以前咁!!!.....
我老公話會好好分配time,佢琴晚都係"咩"住佢細佬個b,一路um,一路賭馬,好搞笑.....
其實我又唔會好似潑婦罵街咁,要佢將d時間俾曬我地兩個,只係想佢知道邊d重要d!!!有責任要好好照顧我地........

註冊日期: 2009-8-7

我自己就預咗唔會好似以前咁!!!.....
我老公話會好好分配time,佢琴晚都係"咩"住佢細佬個b,一路um,一路賭馬,好搞笑.....
其實我又唔會好似潑婦罵街咁,要佢將d時間俾曬我地兩個,只係想佢知道邊d重要d!!!有責任要好 ...
lilic 發表於 2012-2-16 13:45

冇錯,係完全兩種生活,以前諗都唔駛諗就約人出街,行街睇戲食飯唱K睇演唱會,而家?真係除左食飯之外全部都唔得啦!!BB 唔係唔肯跟人,但係一到食奶同訓覺就除左阿媽個個都唔得,因為佢係埋身食人奶,訓覺就阿爸都得既。佢近呢兩個月連樽都唔食,所以我真係差唔多唔可以離開佢多過三個鐘頭!!

早兩日去打針順便同醫生話講佢仲未會轉身(佢未識由 front to back, 但back to front 左好一陣),醫生第一時間問係咪成日抱。。。。。的確我地係成日都抱住佢,返到黎即刻唔夠膽抱咁多,第二日佢就轉左身...... =p

Atom , 你個仔幾大?

吓......

我叔仔佢兩公婆,日抱夜抱,我奶奶見佢一叫/喊就即刻抱........