{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

樓主: ckm80

媽媽討論區

註冊日期: 2009之前

早兩日去打針順便同醫生話講佢仲未會轉身(佢未識由 front to back, 但back to front 左好一陣),醫生第一時間問係咪成日抱。。。。。的確我地係成日都抱住佢,返到黎即刻唔夠膽抱咁多,第二日佢就轉左身...... =p
atom 發表於 2012-2-16 13:55

yeah!!! BB真係唔應該抱咁多架, 同埋抱佢亦都減低左佢既活動能力~

註冊日期: 2009-8-7

Re: cowcowcow
我個女六個月呀岩岩

唔,可能係第一個既關係,我地真係抱好多,同埋唔係關唔關佢係女事,佢好嗲架,所以邊捨得唔抱?不過醫生咁講之後咪收斂d 囉,hahaha.

不過抱慣左同就慣佢呢,佢做唔到既野(例如佢拎唔到個玩具),佢真係情願喊,要你俾佢,都唔肯自己郁架!但你又明知佢夠力喎!真係激死!所以而家我唔理呀,係隔離鼓勵佢囉,就唔會真接俾囉

我自己就預咗唔會好似以前咁!!!.....
我老公話會好好分配time,佢琴晚都係"咩"住佢細佬個b,一路um,一路賭馬,好搞笑.....
其實我又唔會好似潑婦罵街咁,要佢將d時間俾曬我地兩個,只係想佢知道邊d重要d!!!有責任要好 ...
lilic 發表於 2012-2-16 13:45

女o既會咁諗,但男o既未必知要有幾大犠牲呀.所以呢,真係要講清楚

冇錯,係完全兩種生活,以前諗都唔駛諗就約人出街,行街睇戲食飯唱K睇演唱會,而家?真係除左食飯之外全部都唔得啦!!BB 唔係唔肯跟人,但係一到食奶同訓覺就除左阿媽個個都唔得,因為佢係埋身食人奶,訓覺就阿爸 ...
atom 發表於 2012-2-16 13:55

我諗自阿仔出世以嚟,我單獨同朋友食飯/老公拍拖應該十隻手指數得晒..............
不過好在阿仔有嘢食就乜人都跟,阿女就係人都俾抱,咁都唔算極黐身,差在我老公唔捨得放低下佢地,haha.其實佢最黐身.
不過我覺得bb俾多d人抱係好o架.同埋出去見多d人,咁會無咁怕人.但其實喺屋企我無必要都唔佢,因為抱慣咗真係好難戒甩佢呀

吓......

我叔仔佢兩公婆,日抱夜抱,我奶奶見佢一叫/喊就即刻抱........
lilic 發表於 2012-2-16 16:01

千祈唔好呀,佢一叫一喊我就走去睇佢,同佢傾下計,玩下,但就唔抱住,除非佢繼續喊,可能因為有氣未嘔出嚟,咁我就抱起佢掃下,掃咗出嚟就放返低啦.
同埋哄佢瞓覺千祈唔好抱住哄呀,如果唔係就好大鑊,我第一個仔就係咁,攪到我哄佢瞓覺就成個鐘,一放低就喊,越攪越衰.阿女我餵完佢飲奶就放低,佢同佢玩下傾下計,跟住佢就自己玩玩下瞓著.

Re: cowcowcow
我個女六個月呀岩岩

唔,可能係第一個既關係,我地真係抱好多,同埋唔係關唔關佢係女事,佢好嗲架,所以邊捨得唔抱?不過醫生咁講之後咪收斂d 囉,hahaha.

不過抱慣左同就慣佢呢,佢做唔到既野(例 ...
atom 發表於 2012-2-17 11:49

真係唔好抱咁多,同埋佢自己做到就要佢自己做呀,唔係越大越難攪呀.呢一刻你可能覺得無所謂,但遲d就會好麻煩呀,我見唔少朋友d仔女都係咁呀.

我家姐之前返黎探我地,果時bb 四個幾月,佢不斷再三叮囑,唔可以抱咁多,又話其實bb 都已經算好乖,好小喊果種,唔好就慣佢攪到佢唔喊都變易喊!

呢兩日真係抱小好多架!慢慢黎大家習慣囉! Haha!

其實我個女都肯俾人抱同同其他人玩既,不過肚餓眼訓就真係唔可以俾其他人囉。

唉,我舊老細係咁說我返去幫佢,講真多份人工真係會好鬆動,但係首先我又唔捨得個女,跟住返去係攪返掂麻煩野,再黎我真係諗唔到邊個可以攪掂我個女,同埋老公同大部分朋友都唔贊成(因為我份工本身超忙),雖然老細會明白今時唔同往日,但佢擺到明就希望我可以好似以前咁賣命,唉,真係。

講真我都走左半年有多,佢都唔請個人黎頂我個位,留返俾我,仲請多左人幫輕我以前唔耍家果part, 一來小左野做,二來人工福利所有冇變,仲等足我咁耐,就算我返part-time先都肯等我,我真係好開心同感動,有人咁欣賞自己,但返去係要收拾爛攤子,一個唔覺意攪唔掂咪死?係咪留返個好既完結俾大家會好d 呢?始終冇做野剩係對住個女幾個月,真係返返工又驚自己唔慣,又怕公司好多野唔同左,唉,真係煩爆呀我而家。

當然我有諗過出返黎做野(不過都唔係而家),但真係一路都唔係諗住要返轉頭去舊公司,因為真係太辛苦喇以前做得。大家覺得呢?唔好意思呀,寫咁長, 因為身邊大部分人都覺得我以前份工根本唔適合一個媽媽,所以冇人贊成,除左一個朋友。而我自己,其實我真係睇錢份上咋,呢份工有好多好既野,但都有唔小唔好既,但人工真係唔錯,同埋之前做左好多年咁多少有d 感情....

註冊日期: 2009-12-5

我兩個都係抱住訓...唸起就辛苦...
記得有晚抱住家姐...拍拍拍...唸住佢訓著...坐低..佢出聲話..."唔俾坐"
而家細佬...成日要幫佢掃背脊先訓得著/先肯訓

最好真係唔好拍咁多, 唔好抱咁多, 可以自己訓俾佢自己訓. 細細個就易搞..大下大下人又重左, 同埋一直KEEP 住又抱又拍..對一雙手都唔好.

佢地琴晚俾我99發現咗阿b頸左邊腫咗,一唔抱就喊到屎屎下.........
唔知點搞???

我抱阿女訓抱到佢兩歲,手都甩

第時真係要狠心d.....唔好一叫/喊,就心軟!!!

我諗自阿仔出世以嚟,我單獨同朋友食飯/老公拍拖應該十隻手指數得晒..............
不過好在阿仔有嘢食就乜人都跟,阿女就係人都俾抱,咁都唔算極黐身,差在我老公唔捨得放低下佢地,haha.其實佢最黐身.
不過我覺得bb俾 ...
ckm80 發表於 2012-2-17 12:41

我諗我老公實會好似你老公咁,當個仔/囡係"金菠蘿",錫到濃.......

好應同你話,俾佢見多d人,得佢唔好旬"陌生人"!!!

我家姐之前返黎探我地,果時bb 四個幾月,佢不斷再三叮囑,唔可以抱咁多,又話其實bb 都已經算好乖,好小喊果種,唔好就慣佢攪到佢唔喊都變易喊!

呢兩日真係抱小好多架!慢慢黎大家習慣囉! Haha!

其實我個女都肯 ...
atom 發表於 2012-2-17 13:31

咁我覺得,如果可以做part time,不妨做下,因為經濟上可以鬆動d,同埋同bb分開下,都係件好事,haha.

佢地琴晚俾我99發現咗阿b頸左邊腫咗,一唔抱就喊到屎屎下.........
唔知點搞???
lilic 發表於 2012-2-17 13:57

腫左?點腫法呀???紅唔紅,有無嘢流??

我兩個都係抱住訓...唸起就辛苦...
記得有晚抱住家姐...拍拍拍...唸住佢訓著...坐低..佢出聲話..."唔俾坐"
而家細佬...成日要幫佢掃背脊先訓得著/先肯訓

最好真係唔好拍咁多, 唔好抱咁多, 可以自己訓俾佢自己訓. 細 ...
noel  po 發表於 2012-2-17 13:34

我大嗰個半歲後戒得甩,但又因為同床瞓,佢瞓覺要黐住我同玩我d頭髮,呢下唔知點戒好啦,唉.

我抱阿女訓抱到佢兩歲,手都甩
ausansan 發表於 2012-2-17 14:24

重死........

腫左?點腫法呀???紅唔紅,有無嘢流??
ckm80 發表於 2012-2-17 17:46

條"筋"腫咗,紅咗.....無流嘢!!!

第時真係要狠心d.....唔好一叫/喊,就心軟!!!
lilic 發表於 2012-2-17 17:29

係呀,同埋耐咗你會分到佢真定假喊,真係有唔同.同埋喊唔一定要抱至安撫到佢.做咗其他嘢都唔得至考慮抱.

我湊阿仔時成日帶佢出街,d sale姐姐見佢得意/我想試衫時,我都會俾佢地抱o架.我最鐘意人地問我可唔可以抱b,haha.

咁我覺得,如果可以做part time,不妨做下,因為經濟上可以鬆動d,同埋同bb分開下,都係件好事,haha.

Re:Ckm80

正正常常去做下part-time, 返工就返工,放工冇野煩就幾好既,但我了解我老細同公司culture, 佢真係唔係咁諗。

Re:Ckm80

正正常常去做下part-time, 返工就返工,放工冇野煩就幾好既,但我了解我老細同公司culture, 佢真係唔係咁 ...
atom 發表於 2012-2-17 22:55

如果會咁忙你真諗清楚好D啦.HOME WORKING得唔得?