{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

我想知大家對教會人有咩觀感?

註冊日期: 2009之前

會唔會覺得佢地道德水平高d? 又或者身邊有冇教會人真係人品特別好定點?
+ Favorite

註冊日期: 2011-6-30

其實教會咩人都有架
人品好/無咁好都有
唔番教會人品唔一定無教會人咁好
不過我覺得虔誠o既教徒就會自制d去跟從一d既定o既道德要求

註冊日期: 2012-5-8

道德水平高?
唔好講笑la,你唔係未聽過d洋鬼子神父成日性騷擾無知少女ma?{:4_154:}

註冊日期: 2010-4-25

我都想出呢個 post...
其實我自己係基督徒, 但無返教會...

但我之前識兩個基督徒:
1. 勁講人是非, 報仇, 得罪佢無好結果....
2. 性騷擾女同事....(但呢個講到自己好 "clean" 誠)

而家...我對基督徒...都會有介心....
以前以為所有基督徒都係好人....

樓上,基督教同天主教係有分別,樓主講教會應該係講緊基督教!神父係天主教,規條問題天主教特別多呢d事,但係基督教好少架囉,搞清楚。

註冊日期: 2010-1-4

信教嘅人都分2類,熱衷於教會活動or成日唔反教會

我認識2個熱衷活動嘅都態度都比較積極,好多野都正面咁諗,係幾放心交往嘅,但相處落你會感覺到佢地同樣有偏執嘅性格 覺得你某些事應該要點點點,未必會站在你角度或感受去諗,意見幾強硬@@ 所以識得耐都交心不到,有啲心底話真係溝通唔到………

而無固定反教會但會自己祈禱嘅朋友就無咩特別,正常人一個~而我身邊的都係一個好人啦

會唔會覺得佢地道德水平高d? 又或者身邊有冇教會人真係人品特別好定點?
michufat 發表於 2012-5-9 12:24

道德水平 -- 不會, 反而是有d成日標榜自己是教徒的人,成日做埋d衰嘢, 耍手段迫人走, 職場上玩人, etc...

道德水平人品是個人的, 我覺得同家教關係多一點.

好人壞人同宗教不一定有關.

註冊日期: 2010-5-16

乜人都有架,正如你問信佛係咪個個好人一樣,好同唔好都係睇本身個人有沒有守教會原則姐。。我又唔覺他們會標榜自己係教友轉過頭又做好好衰野,好多時係我地俾左個指標話教友就應該好好人,當他們有什麼得罪到人,我們就習慣發大㴝睇

註冊日期: 2009-7-26

我身邊大部份教徒都係好衰架,所以令到我好難信佢地個教羅

我唯一一次同教徒拍拖,亦係唯一一次俾男人呃,嗰個就係"虔誠o嘅教徒"(成日約朋友一齊祈禱嗰d,但勁多大話,勁小家,勁推卸責任),用自己嗰套去月旦同批評其他人,勁講人是非者亦好多;以偏蓋全都要講句,我同教徒做朋友都會小心一D,同男教徒發展更是免問

得罪講句,我盡量唔會同d成日返教基督教教會嘅人來往,佢地部分人思想偏激,好奇怪架,溝通唔到.
天主教我就ok,d人冇咁"浮誇",又唔會成日纏住你返教會.
其實我中學都有讀religious studies,對呢樣野有好感,但我好唔鍾意人開口埋口都講神,仲成日拉人返教會.

教會既人真係分好多類呀...
不過我感覺係成日將信教呀... 自己好虔誠... 開口埋講就主個d就特別麻麻地...
(我無任何攻擊成份呀)

不過識好多人... 唔會將信教成日掛係口邊.. 個d就真係人品好好, 性格都好好~

但掛係口邊個d, 一係唔做野 (我有個同事日日唔做野<但明明好多野等住佢做>, 做錯野, 但就成日無時無刻都見佢拎住聖經睇, 又搞教會既野....
一係就好黑心... 成日鬧人同咒人... 有少少挫折就求主幫佢咁..... 自己無嘗試努力過...

我覺得都係本身人品既問題...

註冊日期: 2010-2-21

其實不能以偏蓋全!
況且信仰是活出來的, 站出來就能見證自己的信仰。

認真說他們返教會, 當是否真心信教呢?

FB 句句都係感恩,。好悶, 我有個好朋友, 以前未返church 都會見下, 而家想見下佢真係超難, 五六日都返左church,佢連自己屋企人都少見左

我識既教會10個有9個都"熱心"到非常固執,煩到嘔
而且唔覺佢地人品/道德水平有幾好,見過佢地做d損人利己既事啦

註冊日期: 2011-8-2

我係christian,我唔係偏幫咩人
但係有人既地方就有是非
牧師唔一定係公平,會偏幫同鍚一D人
導師之間又會鬧交,做事手法唔成熟

咁其實係呢個社會上,無論係大學入面,公C入面都會有咁既人
so唔係教會人既問題,係有人既地方就有是非就有問題
I admit that some so called Christian係有問題,但只係一部分

係我識既christian中,有好有唔好
我覺得信主係俾信心俾能量你=)

有時有人話自已係教徒,但其實唔係真正的教徒
姐係同聖經講既唔同
所以我覺得唔可以賴落個信仰度,講一句自已係教徒人人都得啦

認真說他們返教會, 當是否真心信教呢?
阿ku* 發表於 2012-5-9 14:40

agree,隔離relationship都有人提議扮教徒去教會識男仔

註冊日期: 2009-9-14

熱衷教會活動果D人通常都諗野正面D
但下下都要感謝主...下下都關神事
下下都要講出黎...(我覺得收埋自己心裡面講咪得)
自己就唔係幾鐘意

有D frd 信教但少返教會果d. 就冇咩特別
唔係特別虔誠果d囉

我識既大部分都係正常人...
有少部分極度虔誠果d就比較固執...成日對住我傳教-.-

不過身邊就真係越黎越多人信左.....

註冊日期: 2011-8-2

FB 句句都係感恩,。好悶, 我有個好朋友, 以前未返church 都會見下, 而家想見下佢真係超難, 五六日都返左church,佢連自己屋企人都少見左
XXXYYYZZZ 發表於 2012-5-9 14:42

我試過因為之前summer得閒接左d補習學生
之後我開學一定要星期6日補
咁個學生住得遠,係我返church個頭
我就朝早返崇拜,之後下晏補習無返團契
我有一次為左想見一見佢地先去補習,點知俾佢地串我,叫我唔好掛住搵$
仲講左幾次,係我要走個時又講
個下好嬲,我知佢地未必係有心,但係你地又了解我既situation
我都要同個學生夾時間,加上佢要考AL,佢想星期6成日溫書星期日先補無咩問題呀
係呢次之後,我真係唔多想返去