{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

yahxx拍賣無落bid中招,LOL

註冊日期: 2009之前

我係yahxx拍賣買野買左一個巴黎世既長銀包,十成十假既,但個衰人post既實物相okay,咁我就上當lu...

交易經過:

我係問答度問有無巴黎世Money 既某一隻顏色,衰人賣家就話email聯絡我,
之後我就即日問可唔可以即日交收,seller話可以,時間都確認左,之後就話要先過數然後面交,
我聽到可以即刻交收咁我就過左數,hkd550...(咩藉口都假,蠢就蠢)
點知我過左數佢就話面交唔到,要速遞俾我,話要(明天)先會收到
我話想落bid就發現佢block左我已經限制左我唔俾我bid亦唔俾問問題,

到左(明天),我中午都仲未收到再email佢,佢話要再遲一下先會收到,
而且要加多200蚊,原因係呢款漲左價,收貨時200蚊尾數交俾快遞公司代收.
咁我就話唔洗寄,要退錢,因為已經唔係一早傾果個價,亦唔係yahoo拍賣果個標價,
一早知要+200,我亦都唔會買啦...
我話退錢佢無回覆,我係咁叫佢退錢佢先回覆話
叫我幫幫手,件貨已經送左去快遞站.200蚊尾數交俾快遞公司代收.
當快遞員上門果時,快遞員堅持要收左200蚊先肯交貨,
而且唔可以先check貨(快遞公司問題-全x通)
而快遞員話果200蚊係seller指明快遞公司代收
咁我當然無收貨,退番去.
之後check mail seller話若果我拒收,可能會退錢
咁我咪覆賣家請佢即日退錢,若果唔係報警,
點知佢就叫我去報警.
我再點炸佢mail之後再無回覆.

全程都係email溝通,佢唔肯俾電話號碼我,亦限制我ac唔俾落標.
由佢答應我時間okay面交叫我過數果時,已經儲心積累呃我錢,屈多我200
佢根本唔打算面交,等我過左數佢先話寄,係奈佢唔何
BANK AC無名,無電話,無地址...

快遞公司-全x通 話件貨係由大陸寄黎,
當我退貨,快遞員係report香港公司,公司再report大陸全x通,
大陸先再聯絡seller.
所以我係無方法搵到佢.

另外yahxx果度我發現仲有2個賣家,我懷疑係同一個人
出post既方式相似,例如可以面交,速遞屋企/office
重點俾佢地好評既ac個名全都係怪怪地
我亂作一個,e.g: ttgdjffre
而所有ac無一個係有信用卡驗證

今次呢個教訓真係...唉

希望多d sis睇到
無論點俾多少少拍賣費都要bid,唔係無人幫到你.
最好就面交,一手交一手,過數post就真係要自己衡量(應該係得我咁豬=.=)
收唔到貨,貨不對版,呢d風險都要自己承擔架.

警已報,yahxx已投訴,海關已報
其他因為資料唔夠...

歡迎sis pm我拎黑店既資料幫手投訴,
亦歡迎幫手轉載出去,
好人有好報,
我信壞人一定會受法律制裁,上得山多終遇虎,遲定早既姐

最後一問,係咪平常人係check唔到其他人ip???

************2/08/2012 update*************

各位sis,我已經拎番錢...
我開個新ac去bid,
佢本來仲想取消我得標資格,
因為我bid+俾佢呃果款銀包斷晒...

岩岩又再收到一位sis告知我被騙,
=( 希望大家幫忙share出去...
佢有我地址電話係我最擔心既野...
希望佢唔會再做d咩...

另外一講.yahxx cs真係廢到無人有.
我無落bid佢地唔受理,okay,係我自己疏忽,
我辛辛苦苦開新ac草評分再去report,
佢都仲係話我未能成功交易.
我就好彩今次拎得番,
咁其他人呢?
yahxx完全無想改善既意思,
賺埋d拍賣費就縱容d騙子係度呃人...
真係對yahxx完全反感.
anyway,
記得落bid!!!!!
不過bid左都唔代表保障到你,
因為yahxx都未必會做野的!
有全名,電話,地址先有機會追討.
無就機會微
唔係儲心呃你聽你話報警會驚,
係想呃你就唔驚架啦.
+ Favorite

咁鬼衰既!!
記住keep住入數紙和email紀錄…試下再狂email佢,睇下有無回覆!
有無第2個yahxx a/c?落bid再試下揾佢!

Yahoo好多假野,買名牌真係唔好。我n年前已經中過招。
報晒警,報晒海關,最後又係不了了之。

if you buy brand name product, better bid it and face trade. i sell some of my brand name goods through yahoo bid and i only do face trade only ( from an honest seller point of view, the buyer can check when I trade with him/ her .. I afraid if i trade by post the buyer changed the product and accused me of selling fake product.)

可唔可以聯絡銀行話你入錯戶口,叫佢退返出黎?

註冊日期: 2009-8-26

系未叫shek_hing ?

可唔可以聯絡銀行話你入錯戶口,叫佢退返出黎?
Viva la Vida 發表於 2012-07-18 09:58
其實你可以聯絡銀行話你入錯戶口,叫佢退返出黎。
無記錯,如果佢唔退就可以告佢盜竊

開名,等人警愓下,我有時都會係y拍睇名牌,不過純睇款only

註冊日期: 2010-8-19

SISTER 簡得面交就唔好過錢比佢嘛... YAHOO拍賣真係信唔過架~

我都唔明點解面交仲要過數比佢?

支持開名!!!我成日用Y 拍的,唔想中招/__\

咁鬼衰既!!
記住keep住入數紙和email紀錄…試下再狂email佢,睇下有無回覆!
有無第2個yahxx a/c?落bid再試下揾佢!
icecream~icecream 發表於 2012-7-18 04:29

無左覆,佢限制左10分先bid,我開新都未夠.

Yahoo好多假野,買名牌真係唔好。我n年前已經中過招。
報晒警,報晒海關,最後又係不了了之。
lovely_irene 發表於 2012-7-18 07:46

受過教訓好深刻=(

註冊日期: 2010-5-8

我見BK有一個post都發生左類似呢d事件

4# Karen20082008
你就好小心慬慎 我就鬆懈到咁/_\

5# Viva la Vida

都要個賣家肯先得?,thanks

其實你可以聯絡銀行話你入錯戶口,叫佢退返出黎。
無記錯,如果佢唔退就可以告佢盜竊
Mavis.C 發表於 2012-7-18 10:16

真係?但係過左幾日啦喎,,,個賣家都唔會肯啦?

SISTER 簡得面交就唔好過錢比佢嘛... YAHOO拍賣真係信唔過架~
Banana蕉 發表於 2012-7-18 12:25

我知錯架啦/_\ 佢話要落訂先,我又無為意...咁就...

我都唔明點解面交仲要過數比佢?
Riva* 發表於 2012-7-18 13:59

我知錯架啦/_\ 佢話要落訂先,我又無為意...咁就...

我見BK有一個post都發生左類似呢d事件
肉丁 發表於 2012-7-18 15:42

BK?