{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

有冇sis試過太迷戀一個偶像?

註冊日期: 2009之前

想請教一下應該點樣脫離呢種不能自拔既地步。

我情況係幾個月前鐘意左一個海外明星,只要一有空閒就喺網絡挖他的消息呀圖片,時不時到他相關的討論區與同好們交流,每晚差不多三四點才肯睡。因而到了一種過份沉迷,甚至淪陷的地步-0-依家理性的想想,我咁迷戀他實在有點過份不設實際,也可說是浪費人生。但我真的仍是好迷戀他,求sis們提供脫離方法!
+ Favorite

我情況係幾個月前鐘意左一個海外明星,只要一有空閒就喺網絡挖他的消息呀圖片,時不時到他相關的討論區與同好們交流,每晚差不多三四點才肯睡。因而到了一種過份沉迷, ...
香芋妹 發表於 2012-11-30 13:09

中學試過,因為身邊有同學都鍾意,日日傾偶像,,
覺得最好就唔好同人不停交流太多,只會越傾越迷,其實過一排慢慢就會冷靜

註冊日期: 2010-10-31

我情況係幾個月前鐘意左一個海外明星,只要一有空閒就喺網絡挖他的消息呀圖片,時不時到他相關的討論區與同好們交流,每晚差不多三四點才肯睡。因而到了一種過份沉迷, ...
香芋妹 發表於 2012-11-30 13:09

首先你沉迷程度有無影響到你正常生活先,有的話就真係應該要改,若果只係空閒時間做,我又唔覺得係問題.
我自己都係Kpop 迷,一樣有空閒時間會睇佢地消息,買碟,睇concert.
但我唔會影響到自己日常工作,買碟,睇concert 都會係能力範圍內.
夜詶,香港人10個有9個都夜訓.
其實追星,我諗大部份人都經歷過,好多時只係一時沉迷,之後就無事.

有試過...
到現在都還是這樣-_-

話說其實我鍾意左周杰倫12年
即係由佢出道就開始鍾意
咁多年以黎佢只承認過一個女朋友, 就係侯佩岑
之前jolin果d雖然好真但始終都無認過架嘛
就係佢地公開左係一齊果排我真係超級唔開心
其實都唔知唔開心d乜
總之就係知道佢拍拖就好唔開心
直頭聽到佢d歌都會諗起又唔開心...

後尾過左一排
就唔知點解自己諗通左
佢拍拖我都應該鄧佢開心
亦可能因為咁佢可以有更多靈感作多d好歌俾我地fans聽...

其實我依家都仲係好鍾意佢
一見到facebook佢有新消息都仲會好開心

然後今年開始鍾意左宋仲基...
瘋狂程度亦差唔多
返工成日浪費時間睇佢d野
搞到d野做唔晒-_-

註冊日期: 2011-12-30

我以前都迷過飛輪海xdd

註冊日期: 2012-8-30

我都好迷架 瘋狂左4年

我覺得迷偶像唔係問題,只要你唔會影響到工作/學業就ok!同埋唔好盲目咁追、要理智d,唔好錯都夾硬話佢啱。

夜訓呢d就算唔迷都會架啦,唯有試下控制下自己!不過通常都好難成功。

註冊日期: 2010-2-26

我有啊... 已經持續左5年.. 但我覺得好開心 wor..
每個人都有興趣/嗜好 ga la.. 好似有d 人鍾意攝影.. 用好多錢去買鏡頭.. 但係佢本身又唔係靠攝影搵食.. 你問佢值唔值用咁多錢買鏡頭.. 佢會話自己開心就得..
所以我覺得追星都只係一種嗜好.. 係唔影響生活既前提下.. 自己開心咪得 lor..

以前勁迷周杰倫同李連杰, 成屋都係佢地d野... 佢地一黎香港就仆到去, 而家都仲好鍾意佢地, 不過當你日常生活中忙到飛起既時候, 就會好好多, 如果你空閒時迷下佢地我覺得又ok 既, 起碼都可以開心下~~~

註冊日期: 2010-3-6

中一開始鍾意TWINS+JOEY,,,成日放學就去YES STATION抽閃卡,,,去買明星相,,所有雜誌有佢地份都會買,,買左好多海報,,貼晒0係房間度,,買晒所有CD,,

X japan!

註冊日期: 2012-11-6

明星,也是人,只係佢哋嘅職業係公眾人物而已

註冊日期: 2012-2-25

以前好迷謝霆鋒,成日聽佢的歌,收集佢的剪報,雜誌,相~

註冊日期: 2012-7-27

我以前都迷過飛輪海xdd
Adamlambert 發表於 2012-11-30 14:07
我都係ah
戈陣超鍾意炎亞綸..

幸好我喜愛我的頭像還未到沉迷, 我個人幾鍾意一樣野, 瘋狂極都係一個星期影響生活, 之後又會back to normal~  

偶像也是人, 太沉迷不太好, 我們也要努力過自己生活呵, 喜歡佢地只為自己帶來快樂娛樂, 所以要在自己做完正經野先花時間落去, 如果會影響自己正常生活/情緒的話, 偶像這門娛樂不太適合你呢~

或許正面地想, 如果你不努力生活, 又哪裡有錢去支持偶像或者欣賞他們的作品呢?  要好好工作讀書, 所以就要先保重自己身體呵~

金賢重!!

中學時期好中意westlife,最中意mark feehily.

樓主你迷邊個 ?

我 : BigBang !

註冊日期: 2012-6-5

近排鍾意Psy,日日睇佢個mv,跟住跳舞{:6_175:}{:6_182:}{:6_174:}

註冊日期: 2012-8-30

幸好我喜愛我的頭像還未到沉迷, 我個人幾鍾意一樣野, 瘋狂極都係一個星期影響生活, 之後又會back to normal~  

偶像也是人, 太沉迷不太好, 我們也要努力過自己生活呵, 喜歡佢地只為自己帶來快樂...
kellylook 發表於 2012-11-30 22:42

sis 你中意arashi?

註冊日期: 2011-4-12

我都未試過喜歡一個偶像喜歡到不能自拔既地步@@
我性格本身係3分鍾熱度,所以就算幾喜歡一個偶像我都唔會買佢地既產品,因為知自己好快就冇左熱情
不過我覺得d細路女真係好易沉迷,好似前排喜歡聽bigbang既歌就上網搵下佢地d資料,先發現而家妹妹仔真係好變態,一發現有個女既同自己idol合照或gd like左某人的相片,d人就係甘攻擊果個人,又話接受唔到自己既偶像拍拖,會哭死,仲有d真係直頭bigbang係邊開演唱會、住咩酒店等等都知道及跟埋去= =
所以我真係好唔明點解有d人可以沉迷得甘誇張@@對我黎講,偶像都係普通人,又唔係神...我真係唔明