{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

空服員既心聲和客人既誤解

註冊日期: 2009-8-31

圖片為轉貼

睇完真係好無奈
同埋.真係好想代全部業內人士講少少心聲

其實.空服員主要既工作.係唔包括幫客人放行李
主要都係見到老人家就會幫
因為老人家可能真係無力放件行李上去
但你年青力壯..後生仔女..男士..點解期望件行李放低就會有人幫你放上去?
同埋可唔可以唸一唸..一架飛機坐幾百人
一個空服員有咩可能放幾百件行李?
唔通每個客人住我地笑一笑..
就要放哂幾百件行李?
日日係咁既話..我唸做半個月就要退休!
同埋如果真係咁重.其實可以寄艙!唔洗自己拎上飛機
就算空服員幫你手放行李..要求客人一齊出力放上去.都唔係無理既要求
既然重到自己一個放唔到既話.點解你認為一個空服員又可以有力幫到你?
而大部份空服員都腰背長期勞損
就係因為日日都拎重野

同埋其實係飛機起飛後..安全帶燈號熄左
先係空服員最唔得閒既時候
因為要預備客人既膳食
但往往既個時候
客人見無空服員行黎行去.就唸住空服員好得閒..
係到休息偷懶..就會按服務鈴(call bell)..
是是但但都要比少少野你做..
要pillow ..blanket ..headset ..landing form ..報紙..
但其實呢堆野一早已經派好哂比客人
之後又要嘈點解咁耐無飯食
原因就係因為客人要求其他野..安排膳食服務就會阻遲左!

其實空服員都係人.唔係超人
主要既工作.唔係提供膳食.飲品
而係安全!有緊急事既時候
邊個教你點逃生?邊個開飛機門比你走?
如果你認為普通侍應識得點做既話.咁係有緊急事既時候
唔好怪空服員唔幫你
搭飛機..未感受到安全有幾重要既.唔緊要
因為你好彩..順利安全咁到達你想去既地方
但起飛降落前.空服員check每位客人
要你地放好行李.扣好安全帶
其實係為你本身好.點解要惡言相向覺得空服員煩住你?
你知唔知如果有氣流.你可以一秒之間就拋上天花板?
到時無人幫到你...
所以..我地只係想.大家可以互相專重
明白大家既處境
+ Favorite

註冊日期: 2011-7-12

我次次搭飛機d空姐都好好人自己走埋黎幫我(可能見我5夠高)

註冊日期: 2012-2-11

好多時d人覺得自己比咗錢搭飛機就大晒
要求多多,最憎呢d人

註冊日期: 2010-1-15

真係好同意,客人自己拎吾到行李點解會覺得一個空中服務員可以幫你抬到上去。幫手一齊抬一啲都吾無理ga

註冊日期: 2011-1-23

我唔係空姐都好憎D人覺得自己唔夠力就要人老馮咁幫,唔夠力就唔好帶咁大份行李啦

係丫 其實我地好多時都一眼關7
見到真係要人幫既客人
我地無論如何都一定會幫
但真係好多人老憑成件行李放係到等你幫
唸住阻住條通道你就會一手幫佢放左就算

註冊日期: 2009之前

空姐嘅工作係唔包括幫人抬行李,因為工傷唔包,仲有,唔好以為買張機票大晒,空姐唔係你工人.

註冊日期: 2010-3-6

對d空姐唔好 人地都有呀媽生架 做人咪有風駛盡里

註冊日期: 2009-8-12

唔明點解唔check in 行李,辛苦自己又麻煩人地

註冊日期: 2009-8-12

唔明點解唔check in 行李,辛苦自己又麻煩人地

其實之後d留言都好難聽
又話咩茶餐廳侍應
又話我地富貴之手 唔肯幫之類

註冊日期: 2012-5-8

Support u sis!

註冊日期: 2011-8-16

係,我女朋友做空姐,
佢話係唔包幫人放行李,如果放行李整親佢地公司唔包架

註冊日期: 2011-6-6

我諗果位小姐唔係特登向空中服務員惡言相向,
只係對當時求救無援O既處境感到無奈而已~
亦都相信佢唔似係你口中所講"見你悠悠閒, 特登比O野你做"果D變態人
因為就算有D行李唔算大或重, 但如果生得細粒, 抬上去始終有D難度

當然也明白行行也有自己的苦處, 我亦都有空姐朋友,
唯有大家以禮相待,先可以減少怨氣!

我都係做服務行業
最憎D乞衣客,,下等人扮上等人
要求多多,,全部都唔MAKE SENSE

註冊日期: 2010-3-31

唔識尊重人。

註冊日期: 2011-5-6

係丫 其實我地好多時都一眼關7
見到真係要人幫既客人
我地無論如何都一定會幫
但真係好多人老憑成件行李放係到等你幫
唸住阻住條通道你就會一手幫佢放左就算 ...
Donuttt >3< 發表於 2013-1-22 22:15

其實有呢啲咁既衰人, 你哋又會唔會主動幫?
P.S. 我唔建議幫架

決定HAND CARRY 唔CHECK IN 即係你有能力可以自己拎上飛機啦, 我明有時有LIMIT 不得不帶多D 野上機, 但你放唔到上去都唔代表同你一樣身高體重既空姐可以舉得上去, 一齊既話OK 無問題, 再唔係搵多個客, 搵多個空姐一齊囉, 請人幫忙一定無問題, 問題係唔好奉旨要人幫你搬上去。

有D 機例好BOEING 機, D OVERHEAD LOCKER 係要向上推, 即入面有200 磅行李就要連埋呢200 磅一齊推上去, 真係手都痛埋, 仲要次次開聲先有男人肯幫幫手...好彩既會有人主動幫下手... 希望大家知道行李真係自己既責任.....
利申, 我係空姐

周圍去係我工作需要, 拖住D GIP 去CHECK IN 去返工都係, 都唔明D 人點解要LABLE 我地拖住個GIP 懶型..之後我地做乜都係錯既, 又話我地行路唔笑扮晒野, SORRY 我真係唔覺‘普通人’ 行路會笑......

註冊日期: 2012-2-17

我個friend做國泰空姐佢話到明,佢地作為FA係唔會幫客人拎行李o架,除非有特別情況,例如老人家咁當然要幫啦,牛高馬大都仲要人幫?況且拎得上機o既行李會有幾重?唔係自己衡量過先拎上機o架咩?我次次自己一個搭飛機就算我唔係唔夠力(加上我又生得細粒),身邊一定有乘客幫我手。佢托唔到咪搵其他乘客幫囉!

無錯!
其實我都明
可能個女仔唔係有心歧視/惡言相向
但佢唸野同講野真係太令人氣憤 不過我都知有好多人都唸住空姐幫佢地放行李係天公地道既事
唔好意思 你咁唸就大錯特錯 所以好想趁呢個機會澄清 行李係要客人自己放
好多唸住好心 見客人放緊行李企定係附近 一有咩事 唔夠力之類就即刻出手 費事件行李跌落黎又整傷其他客 但試過有對香港年青夫婦 一見到有空服係附近
就即刻成件行李掉低 用隻手指 指下你 又指下件行李 示意叫你放上去 第一 空服唔係你隻狗 用手指指人已經好無禮貌 同埋件行李你都放到一半 點解要無啦啦掉低要人地幫你放 係呢個時候 我相信 所以只要有腦既人 都會扮睇唔到 唔會幫你!