{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

有冇SIS去過或正在星加波讀書/做緊

註冊日期: 2009之前

做左野3年. 想去個邊放自己一個STUDY BREAK, 所以想多D了解. thank you
+ Favorite

註冊日期: 2012-11-29

wt kind of study ?

註冊日期: 2009-12-10

i worked in sg last year..

我UGRAD左, 想去讀返個GRADUATE DIPLOMA, 關於自己工作個行既.
去左SG既SIS,覺得個邊點樣? 聽講個邊連WAITER都要PR.好保謢local.

之前去SG 做左2年野, 請人一係就PR, 一係就citizen, 咁其實都保護local 個飯碗係岩.
當然如果有公司肯請你, 佢地會同你攪employment pass

sis 係咪已經有心儀o既科目想讀?

仲揀緊, 因為租屋好貴, 想揀個短D又啱讀既COURSE.
可唔可以分享下個邊D人既CULTURE同生活?

個面既HDB通常都係3-5間房,
所以好多人會分租啲房出去
大概sgd600-800一間房(not master room) 包水電
個人覺得新加坡好悶,無香港咁happening
同埋有好多國藉既人
有d時間mrt會好多indians..bangladesh..唔係個個接受到

600-800 OK咼, 因為我上網睇到既要1000-1200, 係邊區? 企唔企理?
個人感覺佢地written english 好好, verbal english 好重singapore tone.
同同事講野/係街買野係講英文定中文?
佢地多大MALL, 賣野冇HK咁平咁多款.

600-800 OK咼, 因為我上網睇到既要1000-1200, 係邊區? 企唔企理? 個人感覺佢地written english 好好, verbal english 好重singapore tone. 同同事講野/係街買野係講英文定中文? 佢地多大MALL, 賣野冇HK咁平咁多款.

600-800唔會係cbd
我去做野係講英文,唔覺得佢地written eng好,佢地溝左好多hokkien malay字,同埋頭一排好難明佢地講咩,佢地d stress and accent同我地好大分別
買野好貴

註冊日期: 2011-12-6

地方望落干淨, 野食OK, 但係d人其實骨子裡質素好差, 好功利, 感覺佢地幾自負, 睇唔起香港人。出差去咁多地方做野, 星加坡同韓國既人都係我幾唔喜歡的。同樣地個地方都幾靚同企理, 但係d人都好功利, 而星加坡人d英文accent 較難聽。韓國人學習精神好好, 識講英文d人的英文都幾OK。不過見識下無妨。
P.S. 星加坡老闆同上司係世上最難服侍的。

佢地好多district malls,而且個個都差唔多,賣嘅嘢都幾貴,食野就唔錯啦

至於租屋,最好搵到工至搵屋,因為屋主如果租屋俾你,佢地要交你個名去HDB,同埋,要睇清楚租屋時包啲咩,例如水電,煮食等等。

人方面,都幾好嘅,英文好係因為佢地識嘅生字多,但口音其實都幾難聽,要好專心聽至得。

不過,overall我都好喜歡呢個國家

新加玻個D唔係英文, 係Singlish.
樓主見到個D written english我估係D post出來的document之類.  但當你真係同本地人溝通,你係唔會知佢講咩的。 所有野既尾音都會向左上,比如 peanut 會讀 "片甩“。 口講既時候grammar更加係跟左中文/malay.

人方面表面上D人都好relax/casual.  但如果去到有野fight既位,其實我encounter到既人都好自負。 而且地位觀念好重。  

(利申:長期去新加玻出短trip)

我地又唔係PR又唔係CITIZEN, 都搵到工?
D公司真係咁易肯幫我地整EMPLOYMENT PASS?

我地又唔係PR又唔係CITIZEN, 都搵到工? D公司真係咁易肯幫我地整EMPLOYMENT PASS?
我唔係PR

地方望落干淨, 野食OK, 但係d人其實骨子裡質素好差, 好功利, 感覺佢地幾自負, 睇唔起香港人。出差去咁多地方做野, 星加坡同韓國既人都係我幾唔喜歡的。同樣地個地方都幾靚同企理, 但係d人都好功利, 而星加坡人d英文a ...
Big cat 發表於 2013-3-23 17:15

wa...真係好多謝咁多位既分享, 糾正我既想法原來係我諗到個邊咁好, 哈哈.
UM, 因為我有幾個SINGAPORE MIX HK 既朋友, 佢地好NICE ,唔講是非好隨和. 真係估唔到好似你咁講, 佢地骨子裡素質咁差...

我唔係PR
hmh 發表於 2013-3-24 21:47

應該係香港公司派過去啦, 正路我地non Sing non PR 係冇人請.
我JOBSDB過, 佢地SALES 都要係PR/SINGAPOREAN.

新加玻個D唔係英文, 係Singlish.
樓主見到個D written english我估係D post出來的document之類.  但當你真係同本地人溝通,你係唔會知佢講咩的。 所有野既尾音都會向左上,比如 peanut 會讀 "片甩“。 口講既時候gra ...
cm60 發表於 2013-3-23 19:32

的確佢地係自負, 好重本土文化. 但我諗個邊仲未俾MAINLANDERS 入侵. 相反, 香港澳門就... 人越黎越多, 野都貴左.
anyway, still looking forward to experience new culture

no ah,...我搵新工, QUITED左HK份工過去..

的確佢地係自負, 好重本土文化. 但我諗個邊仲未俾MAINLANDERS 入侵. 相反, 香港澳門就... 人越黎越多, 野都貴左.
anyway, still looking forward to experience new culture ...
hehehehe 發表於 2013-3-25 11:04

你一定無follow到news, Singapore早排先有個好大(新加玻來講)既protest反對政府打算放多D immigrants入去, 主要都係against mainlanders.

share 多少少生活exp

我o個時只係租房, 一黎租成間屋貴, 二黎我怕lonely, 搬過幾次, 同分租o既人相處得好冇好睇彩數
weekend 真係冇hk 咁多野玩, 因為d shopping mall 一式一樣得好緊要, so 我都好少shopping, 反而會久唔久去下Indonesia, Malaysia 玩下

o個時朋友唔多, 但去到一個新o既地方, 要好好tone 自己o既諗法, 要be open, 朋友都係一個一個咁識返黎, 有local frd, 有malaysia, 有hk 人, 咁就得朋友, 當然都覺得佢地nice

工作方面, 幾認同上面sis 所講, d 人真係幾自負, 都好邀功吓, 但做野o既地方, 我估hk 都係咁. 同埋我覺得佢地轉數會慢過hk 人dd

我覺得如果後生, 去explore 下another world, 會係個好好o既經驗同回憶