{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

算唔算性騷擾?

註冊日期: 2011-6-24

話說有個男同事(中年) , 平時都有兩句, 有咩唔識佢都好肯幫忙, 間唔中佢會wtsapp d 得意野我睇。

最近佢話send d 恐怖野我睇, 我話唔好, 我細膽, 佢話不是鬼怪野, 但講左句"不過女仔要小心d" 其實果刻我唔明, 但由佢send, 收左後亦擺底左冇左回事, 但佢往後每日都會問我睇左未(以前佢send 果d 佢唔會日日追問我睇左未) 連續幾日都係咁, 我都有d 唔好意思, 咪去開黎睇囉。

點知一睇, 係段强姦片黎。 愈睇愈唔安落, 唔係因為覺得條片嘔心or 强姦好變態, 而係心裡面覺得點解佢會send d 咁的野俾我。可能佢真係想提醒我要小心d? (條片係個女人行樓梯時被强姦, 加上佢send 前又講左果句"女仔要小心d") 但呢d 野需唔需要send 段咁真實的片黎提醒呀? 仲要好似好期待我睇左咁。

其實係咪我太敏感太小人之心呢。不過講真真係有小小不安, 同埋感覺被冒犯。 如果你地收到男同事send 段强姦片俾你, 你地會點諗?
+ Favorite

註冊日期: 2013-1-4

算!

註冊日期: 2009之前

要睇返對方係send左第一次之後會唔會再有第二次先...如果再有第二次會直接同對方講...

註冊日期: 2013-4-3

算!

你都係同佢保持距離好d!
仲要叫佢唔好再send呢d野俾你。

註冊日期: 2010-3-31

好odd喎。。。你真係要小心佢呀。

同上司備案.  非常不正確的行為.

註冊日期: 2012-6-25

感覺有點兒變態........ sis你真係要小心d...小心d佢!

段片裸露程度係去到邊?但佢又不停問你睇左未就好古怪,如果淨係想提醒你小心d應該send左俾你就算

唔好俾佢知你睇左,你試下係公司lunch time個時到大大聲話(要俾佢聽到):阿邊個send左條片俾我猛叫我睇,應該幾好睇,不如一齊睇下。睇下佢有無d慌張反應

唔好俾佢知你睇左,你試下係公司lunch time個時到大大聲話(要俾佢聽到):阿邊個send左條片俾我猛叫我睇,應該幾好睇,不如一齊睇下。睇下佢有無d慌張反應 ...
wyue0554 發表於 2013-4-18 16:16

咁人地一早講左唔係鬼怪野...

其實你問我, 我又覺得冇咁嚴重..
始終佢言語上冇講任野過界既野..真係只係send左片比你同埋問你睇左未...

其實你地平時有幾熟先, 會唔會已經好似朋友咁..
我反而覺得樓主直接reply個同事, "睇左喇, 點解send埋d咁既野比我睇呀, 好不安呀"
光明正大d表達感受會好d, 亦證明你唔係d會啞忍或唔出聲當冇件事既人,
你都講左好不安, 佢唔會再敢send來喇掛
如果再有下一次, 就要劃清界線或者同上司備案

即係好似果時台灣果個有錢仔迷姦女仔, 果d片, 我地朋友間都會send甚至一齊睇(判斷下係唔係迷,定自願)
所以要好睇你地熟悉情度..

可以同佢講
"你話係恐怖野, 又話女仔要小心d"
我唔敢自己一個睇
諗住遲D搵埋A,B,C(女同事名)先一齊睇
睇下佢咩反應
如果佢叫你自己睇唔好SHARE
就即刻話"唔好啦,即刻DEL佢先"

通常一開始都會腥得意野,或者你鍾意睇既野,之後就會腥d嘔心變態既野比你。。。
佢腥埋呢d野比你,係因為佢平時有睇開。。。

你要小心d呀,講清楚你唔鍾意,唔好太接近佢。。

註冊日期: 2012-9-18

算! 好埋好odd
你最好同佢講你好不安

依家D人真係痴痴地...

段片裸露程度係去到邊?但佢又不停問你睇左未就好古怪,如果淨係想提醒你小心d應該send左俾你就算
wyue0554 發表於 2013-4-18 16:08

其實唔係超H, 因為唔係近鏡, 同埋有D朦,
但見到女的上身露左, 男女下身雖然除左褲/裙, 但係睇唔到仔細的,
不過個動作好明顯係強姦緊= =

咁人地一早講左唔係鬼怪野...

其實你問我, 我又覺得冇咁嚴重..
始終佢言語上冇講任野過界既野..真係只係send左片比你同埋問你睇左未...

其實你地平時有幾熟先, 會唔會已經好似朋友咁..
我反而覺得樓主直接reply ...
alicew 發表於 2013-4-18 16:40

同事, 唔可以算朋友, 因為離開公司後/私底下唔會聯絡
佢之前wtsapp send野俾我睇, 我都係睇完就算, 冇覆過佢
但因為工作上成日會對話, 所以公司內黎計都可以叫做比較熟

其實我都覺得成件事好odd, 我諗如果我同老細講, 老細都會O咀望住我

同埋其實個男同事以我同佢相處+老細評價, 佢唔似壞人, 之前講過佢係好肯幫人, 仲要係幫到底果隻, 比起好多一問搖頭三不知果d同事, 佢係好好多, 我之前一直都幾欣賞同尊敬佢, 同埋佢響公司做左好多年, 老細都信任佢, 我怕我真係小人之心度君子之腹, 搞大左件事, 第時好面阻阻好尷尬......

保持距離,正常人唔會睇呢d片,仲要share。

佢whatsapp問你睇咗未定點?係就記得將所有訊息影低佢存檔,留份備用檔係屋企。

佢平時將message俾你睇,你有冇扮細路女、扮可愛咁回應?有冇俾咗d錯誤signal俾佢?正常你port上老細到,佢會咁回應。

如果你公司同上司冇好好處理呢單嘢,你可以去平機會投訴,等平機會處理。但你記得保留所有佢同你whatsapp訊息,冇咩唔好接觸、亦唔好表現得太異樣。等佢繼續send whatsapp,白紙黑字,唔怕被反咬口講無憑。

出得嚟做嘢,醒吓啦。一男一女,冇事冇幹鬼理你咩,係啦喎,好好心教吓你,人前人後見到你地關係良好;等你放低戒心,食完你再屈你自動送上門都大條道理。