{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

樓主: hiropp

我的麻煩團友......

註冊日期: 2011-3-16

反而我有個FD平時約佢出黎一定要特登同佢講早3個字-半個鐘

但係上年同佢+埋另一個FD 1齊去韓國...

同佢話幾點出門口/分頭買埋..幾點番番黎..佢都好準時

之後佢話: 難得1齊去旅行..唔想遲到..搞到D行程DELAY..陣間大家都唔開心

我同第2個女仔聽到勁感動

真正既朋友係會顧及你既感受~

註冊日期: 2010-8-25

呢d人平時都有樣睇,
我唔係最好朋友都唔一齊去旅行,

註冊日期: 2009-8-7

其實公主都係大家種出黎

其實如果係真係FD,咪直接講出黎
就係因為一直大家都唔講,佢先唔發覺自己有問題

尤其係去旅行,開心野黎架嘛

註冊日期: 2013-4-16

完全唔理人感受唔得law~
我同女仔fd去旅行..大家都有脾氣..但會互相遷就
我累同肚餓會唔出聲..女仔fd知道因為佢了解我所以就話去cafe 坐下食下野.返酒店抖抖...同出發前都會商量行程..想hea d定玩盡d...等等

註冊日期: 2009之前

去旅行最容易睇到對方嘅缺點, e個係我嘅經歷同埋外國D研究話架.

註冊日期: 2013-5-8

公主到

註冊日期: 2013-5-10

DAMNNNNN....SAME HERE! 惡夢的4天...
之前2月同朋友去既時候都發生過...BTW係佢邀請我, 但佢話咩都交比我搞..中途都有問佢意見, 不過佢就話冇意見信曬我(我大意了!).....出發前都比過我個行程比佢睇, 佢都冇意見, 睇左下就算.....上網爬文搵資料的全是我....

但去到韓國佢對任何野都唔認識, 唔知, 乜資料都冇睇過(我都估唔到!)。最後對個行程就嫌3嫌4...我就身兼領隊導遊呀媽......

佢好似咩都唔熱衷, 但一齊出發...堅係行街, 得個行字囉!!好多時D鋪頭都係我嗌佢入去佢先入....仲試過佢企係門口等我........! 佢仲同人呻話陪我去旅行。

經過今次我先明白原來同佢既思想都唔係甘夾...我中意睇平野, 捐窿捐LA搵好野食。但佢似乎對周圍捐窿捐LA唔太中意...

去完呢個旅行之後, 有時我搵佢, 佢都好似唔想理我甘, 而且冇再搵過我...唔知佢係咪仲唔滿意過我呢?

=_=因為忍唔住要留言所以開A/C...

註冊日期: 2010-3-28

[] 本帖最後由 honeycherry 於 2013-5-10 13:09 編輯

DAMNNNNN....SAME HERE! 惡夢的4天...
之前2月同朋友去既時候都發生過...BTW係佢邀請我, 但佢話咩都交比我搞..中途都有問佢意見, 不過佢就話冇意見信曬我(...

Same here~~~! 乜野都唔熱衷,冇黎神氣咁!見到都唔開胃!行程又係我plan,搵路又係我搵,去到唔中意地方又死下死下咁!慌死你唔知佢無聊兼悶!行錯路又唔幫手搵,仲要馬後炮,「頭先應該點樣點樣行啦,兜左路啦!」剩係棟企,我頂〜頭先你唔講!我鬼知啊!
佢咁嘅衰樣,搞到我唔夠膽入舖頭睇野,怕悶親佢!呢個人平時出黎食下飯就得〜去旅行?咪搞!之後都試過同佢同其他朋友去,又係咩都唔知!但今次數少少,有其他朋友幫手。
所以話呢,去旅行搵唔啱人,寧願一個去仲正!

註冊日期: 2013-5-10

Same here~~~! 乜野都唔熱衷,冇黎神氣咁!見到都唔開胃!行程又係我plan,搵路又係我搵,去到唔中意地方又死下死下咁!慌死你唔知佢無聊兼悶!行錯路又唔幫手搵,仲要馬後炮,「頭先應該點樣點樣行啦,兜左路啦! ...
charisma21 發表於 2013-5-10 14:11

嘩嘩嘩嘩!!!EXACT~~~~~~~LY!!!! 完全講中我的心聲!!!

嘩!!原來香港有好多公主!!但好似無咁多皇宮WOR!!

我會blacklist 左某d 朋友唔會同佢地海外旅行  
平時係香港有時間就下佢地就ok,
唔同佢地去都係唔想貼錢買難受!

blacklist 例子:
- 成日遲到
明明遲出門口,到約會時間都冇自動報到黎話遲到,永遠都係你等佢個隻
到去旅行個陣,預計佢地都係會咪咪模模先出到門口.......

- 成日點人做野
咁去旅行個陣買機+酒,plan行程等,佢乜都唔會做,交曬俾你做
做都冇問題,最怕做完後到步,不停投訴行程唔岩

- 成日要求share 食野  
中餐慣左大家叫餸食飯share就冇問題,但有些地方share 食野係唔禮貌,
無耐身邊有公主病的朋友,每次食飯都會話大家share一個價錢就食到x樣野好底!
唉.......你想食我個餐o者,唔代表我都想食你個餐!

結論係我鐘意搵d 守時 (識遵重朋友) 同獨立性強的朋友去旅行
如果唔係,真係一個人去好過

註冊日期: 2011-9-14

真係要搵啱有共同興趣,性格差不多的人一齊去旅行,才能盡興開心。

有次同朋友去日本旅行,佢唔可以早起身,又唔可以遲訓。佢又唔浸溫泉、唔游水,唔做SPA,唔食生冷嘢,又唔準搬酒店要固定住一間(因為佢話搬不動行李,要我哋幫佢搬),我叫佢帶必需品算,佢又唔肯。去6日帶了15套衫,佢好似搬屋咁,同佢去旅行,我真係貼錢買難受

咁我叫佢不如參加旅行團,佢又唔肯。佢話自由行好玩啲,但係佢嘅性格根本唔適合自由行,應該話旅行都唔啱佢

註冊日期: 2010-4-9

SIS個FD真係極品黎= =
比著我真係黑起晒面...咁難相處仲要一齊去旅行.
點頂啊

註冊日期: 2012-2-29

Sis你真係好好脾氣可以忍到呢d fd...去到睇韓劇食西餐...仲夠膽發脾氣...如果叫我拎野我真係成袋野ban埋佢到都似

註冊日期: 2010-5-28

我都有類似既經歷..!!!! 不過係去Thai
之前我係去過, 今次諗住係去relax下, 就想自遊行唔使比人咁住洗錢又去d無興趣既地方.... 點知佢未去過就怕死點都要跟團....
跟住填親d form, 緊急聯絡人叫我全部搞掂佢.... 跟住去到Thai 個導遊幫我地買電話咭上網, 我iphone用到, 佢仲未開通到就係度不停嘈話上唔到網又呀之呀jor, 開通之後就收晒聲... 仲要夾埋一個唔熟既男團友係我在車上訓緊時打左我一巴又話玩下..... 我果下堅嬲.... 跟住我成餐飯都黑晒面... 因為佢無道過歉, 最後佢都係死死地氣say sorry...
到最後一晚我真係頂唔順佢我話想係酒店休息下唔想出去, 佢話"你黎呢度係玩, 唔係係酒店休息".... 我聽到已經好慶, 但我忍, 最後都係同佢同d團友出左去....
到左最後返去時響機場, 佢地個個一有wifi就低頭族掛住玩電話... 我覺得咁樣去旅行好辛苦....
我決定下次唔會再同佢去任何地方! 我全程就好似褓母咁take care佢, 有d人, 係你既best friend都好, 一旦住埋同一間房, 就會有真性格出黎... 呢d野受唔受到試一次就知

*ps佢平時都係至少遲到成個鐘果d人, 我試過等佢兩個幾鐘....我已經成日打電話提佢起身, 有幾次又返訓, 我有次好惡咁講 "我唔會再叫你起身, 你自己好自為之" 之後cut左佢線.. 準時係好重要!! 係自己既責任!!! 點解可以當人地等自己係平常事, 佢以為自己係邊個? 而家我一知佢遲我就會行住街等佢唔理咁多

我都曾經有過咁既惡夢...真係比錢買難受~

註冊日期: 2012-4-20

我試過一起身無啦啦個wifi蛋唔見左,人又唔見~無wifi又唔出得門口,點知原來去左溝仔!由朝早等到4點先見人!好嬲!

註冊日期: 2013-4-29

吾夾,無謂勉強

你地d case真經典 haha

我以前個 best friend, 又係經常遲到, 30-45mins, 次次叫我行住街等佢
個次同佢一膂日本自由行, 之前好清楚講明唔可以瞓到晏一晏, 結果日日我都要叫佢好耐佢先至起身, 佢仲要hae住換衫化妝, 要成個幾鍾先至出得門口, 已經係午飯時間, 我覺得好浪費我寶貴嘅旅行時間, 自此, 我無再同佢去旅行, 兩個人出街都好少!!  好怕要 "等"

註冊日期: 2009-10-14

去旅行前最好了解下大家d習慣down定聲先,
但樓主個朋友似乎係性格問題..平時都會知