{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

64真相,就係中共屠殺自己的人民

註冊日期: 2009之前

今日係2013年6月14日,由今日開始,我重新再只相信我廿四年來相信的事,呢個就係真相!
+ Favorite

註冊日期: 2011-6-4

上utube 可以睇到好多

我阿姐係北京人,當年64佢係year 1. 佢話好多同學去遊行,佢無去。
佢咁講我咁聽啦!因為當年我仲好細,跟本唔知發生咩事。

佢話當年係有人扇動學生上街遊行,佢相信軍人開槍係有人錯手,可能係太驚,又或者係聽錯指示,佢話大部分槍都係向天開的。
佢話佢明白點解要震壓,因為北京係首都,政府唔可以畀佢亂。

之後佢都無响北京完成大學,去左美國讀同做野,近幾年先掉返黎上海同香港。

淨睇大陸批鬥依個思維。都估到六四究竟大陸錯定人民錯

咁……即係學生真係暴徒?

註冊日期: 2011-2-6

唔好講笑,以前學校請左位當時在場GE記者返黎講TALK
內容係咩唔記得,太耐以前
但重要GE係北京政府出動坦克同槍去鎮壓一班手無寸鐵的學生
雖然我地都無係現場
但問題係﹐即使佢地係口中所謂「暴徒」﹐需要用呢D方法去對付咩?
如果錯係佢地身上﹐點解事後北京又周圍打壓言論自由同維權運動
點解六四呢樣野係大陸依然係一個禁忌?
你無做錯點解唔比人地講?

我覺得就算當年走去搧動的唔係學生而係佢地所講的”暴徒”, 有無需要出動到坦克? 有無需要去到殺人鎮壓的地步?
你上utube就可以睇到當年鎮壓的情況, 坦克, 槍聲, 仲有一具具年輕的屍體, 淨係睇片你都可以感受到當年的慘況。
樓上的sis講得啱, 如果錯不在中國政府, 點解到今時今日香港人每年都要叫同一個口號…
前幾日睇新聞, 個天安門媽媽講得好啱, 就算而家大陸發展得幾好都好, 但民主依然停步, 甚至卻步

真相? 你睇下大陸咁驚64, 唔比人提唔比人講唔比人悼念, 黎香港去完64晚會返大陸都比人又拉又鎖就知真相係乜, 中共都好清楚真相係點, 因為知道真相所以先會咁心虛.

當年香港100萬人上街, 當年思歪都有良心, 24年之後, 香港人開始淡忘都算喇, 仲傻到開始真係以為當年冇流過一滴血, 冇死過一個人................. 好可悲!

註冊日期: 2010-4-16

如果六四無學生死,咁d 天安門母親是甚麼人?

其實我覺得香港人淡忘都無可厚非,畢竟香港人自己都自顧不暇;但唔好衰到 (唔係話樓主你) 連歷史真相都扭曲埋!軍人都有死係事實,但死得最多係平民和學生。

註冊日期: 2011-2-6

最好笑係唔知點解香港新聞有自由﹐咩網都上到
要咩料都可以搵到﹐點解有人可以講得出「六四無人死」呢句說話
我相信當年有睇新聞GE人都會知道發生咩事﹐係米真係無人死

中共成日話日本人篡改和唔承認歷史,
咁中共自己呢?
自己的國家殺左自己咁多的人民而又唔認, 咁叫做咩?

我最記得我中四的時候中文科老師已經同我地講咩係64,
甚至俾埋片我地d學生睇,
老師仲話, 我地依一届的學生大部分都係89年出世, 好應該知道當年64發生咩事…
唔知而家的學生o係學校入面, 老師會唔會講64係咩事,
但我覺得老師係有責任向學生解釋咩係64, 如果唔係過多10年,
香港的下一代唔會再知道64係咩,
而我亦相信中共最想的就係香港的下一代再無人知道依件事…

found the previous post~

龍應台:誰,不是天安門母親?
http://beta.beautyexchange.com.h ... read.php?tid=441893

註冊日期: 2010-6-7

初中果陣唔覺意上網見到有關64既事(學校從來無提過)
之後不停上網搵左好多資料同片
印象好深刻睇左好多圖同片段, 好多屍體斷手斷腳同比坦克壓到溶溶爛爛
我有朋友係內地人, 我曾經同過佢地講64既事,佢地比我既回答係:「唔知咩係64,你唔好亂講野」
可見佢地好大部份人都已經俾人洗晒腦真係好心寒
正所謂有圖有真相,圖我就見到好多,亦都有好多見證過呢件事既人講返
到底信邊邊我諗好多人都有眼睇

註冊日期: 2010-3-15

之前有讀過有關64嘅course,
都有搵過好多相關資料嚟睇,
政府用不必要嘅暴力去鎮壓反對者係鐵一般事實,
同而家一般香港人認知嘅無咩出入。
我覺得好多人誤解嘅係捧上學生上神枱。
其實當時班學生處理得其實都幾差,
可能因為無經驗,絕對唔係而家好多人吹捧到咁叻/偉大。
但佢地絕對係為中國民主出過力,
而都deserve平反六四不必要嘅屠城。

註冊日期: 2009-8-10

真相係, 政府用殘暴手法去鎮壓人民.
89年我讀小學. 睇到新聞嘅片段D人重傷. 其後中國政府仲話冇死過一個人.

如果當年D學生真係失控到變左暴徒, 都冇必要用坦克車去輾人啩.
如果唔係身有屎, 做中國政府乜要對"64"咁敏感?
到而家當時有份指揮嘅人, 老嘅老死嘅死. 點解到今日都唔肯公開死傷人數?

如果呢一切, 係外國勢力誣捏中國, 想中國內亂嘅, 咁你諗下點解自己國民會因為64呢件事咁大反應?  當然唔排除有人煽動.

不過64鎮壓事件, 係鐵一般嘅事實.

註冊日期: 2009-8-10

found the previous post~

龍應台:誰,不是天安門母親?
http://beta.beautyexchange.com.hk/forums/viewthread.php?tid=441893
maris b 發表於 2013-6-6 11:27
thanks for sharing!

大部份死的在長安大街。

我表姐之前同個大陸女仔傾關於64
佢話個陣佢就係住天安門附近,當年佢幾歲,全晚都好噪好多人,之後佢瞓著咗,到開槍個陣醒咗,聽到出面bangbang聲,無bang聲之後就變得好靜好靜。直到第二朝,佢媽都唔俾佢開窗簾,佢只係知道唔見哂啲人,媽媽係咁喊。而佢一直一直都記得當晚所聽所聞。

只要去youtube 去打"無線新聞 89年6月4日"段片睇, 你自然知咩事實, 成段片不斷有槍聲, 係真槍! 仲有, youtube 仲有好多64片段, 唔需要係度問埋呢啲問題.
香港人唔係蠢材, 唔會蠢到24年嚟去一個集會悼念啲假既野, 更加唔會蠢到為左唔係事實而俾雨水照頭淋!!!
見到呢個問題真係好嬲!