{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

<<分享>>淘寶開店,流程, 心得交流

註冊日期: 2009-8-12

大家好,小妹係淘寶開店半年多, 都有做D代購服務,同大家分享下 如何開店,開店流程, 賺吾賺到錢等等.....

如何開店:

淘寶開店, 話易又吾易, 難又吾難, 但都幾廢心思.

一: 先上大陸開一個戶口,
做生意緊係要搵錢, 無戶口點收錢
要帶D咩??
身分證
回鄉証
中國地址(職員吾會寄信去呢個地址,但你需要一個地址去開戶)
中國電話號碼(建議有心開店既人開一個一卡兩號, 大陸電話號碼係以後用淘寶都會用得著)

建議開一個中國銀行帳戶,即時開通網上銀行, 即時拎到一張UNION PAY既銀行卡,
因為中國係外匯方面都有限制,做得大,金額又大,換番黎係香港/海外都好麻煩,UNION PAY可以係ATM拎錢,匯率都吾錯.
我人係英國,如果要銀行正規手續換英磅轉黎英國,一年只可以換5萬磅,60萬港幣, 手續費仲好高, 所以我都係用ATM 拎錢,
又免得過甘多往來帳目,引人惑疑.
開通網上銀行, LOGIN 吾洗驗証, 轉錢,過錢,網上買野先要驗証,
驗証有兩個方法,一係用大陸電話號碼驗証, 二係有個E-TOKEN,
我係用E-TOKEN(係USB,電子驗證証書),
開淘寶係免費,但有用多服務都要比錢, 好似UPLOAD VIDEO(5蚊人仔一個月2段VIDEO, 攪特價,限時特價, 裝修下個淘寶,買下靚靚介面又5-15蚊一個月)
所以有個E-TOKEN比較方便.

二: 開完戶口,可以上淘寶開個戶口,準備開店!!!
淘寶戶口人人有,但係開店要考試,
考試都好簡單, 都係COMMON SENSE,
填廿幾條問題, 答中8-9成以上就PASS,
PASS左之後, 開店會要求你影相,做個實名驗証,
實名認証要你放個身分證資料上去,
PS 記住放回鄉証, 因為提現個戶口資料要同實名驗證資料一樣, 大陸開戶口會打簡化字, 實名驗證都要將中文名變成簡化字放上去,
如果吾係就拎吾到錢, D錢會轉吾番你個戶口到,
我一開始吾識,又無人教, 實名驗証用左英文名, 攪左成個月先知實名驗証要同戶口名係一樣!!!

影相點影? 要用拎住張回鄉卡, 影晒個頭同清楚地一齊影埋鄉卡資料,
仲要一張單人照,好似係半身.
UPLOAD左上去, 過幾日就會係帳戶上面寫明已通過實名認証.
大家係香港人,淘寶上會特登寫明係港澳賣家,
吾多吾少都會有少少加分

打到好累.....仲有好多可以分享, 內地同胞奇人異士特別多,
點樣增加客源, 點樣搵客,

要記住:::""""真正有錢人吾會上淘寶""", 所以價錢一定要合理,薄利多銷,
一開始要賺大錢確實比較難,都係慢慢做起
淘寶亦大多假野,十樣有9樣半都係假, 所以描述好重要.

寫住甘多先, 有人想睇再寫
PS黎左外國幾年, 中文水平確實下降左,可能打得吾係好清楚, 有吾明再開我啦
+ Favorite

註冊日期: 2009之前

勁,好似幾複雜,等你繼續share.

我去淘寶網睇左幾廿次點開戶都唔多明, 經你一講明好多呀, 多謝哂你無私的分享, 好有用呀.

註冊日期: 2010-1-21

好丫,教下我,我仲未開到

註冊日期: 2010-9-25

無諗過係tb  開鋪,但係好希望sis 繼續share ,

註冊日期: 2009-9-20

無私分享  讚呀{:4_162:}

註冊日期: 2013-6-22

好正! 繼續分享~

註冊日期: 2010-4-8

like,好詳細
本身屋企人開物流公司,幫人寄野去外國
想叫我開淘寶集運好耐
可以入黎學下野

註冊日期: 2012-5-12

註冊日期: 2012-12-2

thanks for sharing

註冊日期: 2012-7-29

push up
想sis你講多d!!

註冊日期: 2010-10-21

我都好有興趣呀...如果有問題, 你會唔會喺到解答呢???

thanks 呀

註冊日期: 2009-12-2

好難有個中國既地址
x 2
其實無中國內地地址得吾得呢?

我都好有興趣呀...如果有問題, 你會唔會喺到解答呢???

thanks 呀
pokcha 發表於 2013-8-28 00:31

可以阿, 我盡量解答,
吾識可以打去淘寶問.

我係做嬰兒食品一類, 有時會係QQ群上面拉下生意,
點知有一日有個人拍左我淘寶D產品, 跟住係淘寶通訊工具(旺旺)上面問我幾多錢,
跟住個時岩岩運費加價, 我又未改價錢,
甘我答左佢幾錢之後,,,,個PK,,,,即刻比錢,
如果按佢比錢個價錢我會蝕好多,

第二日我打電話問佢,明知價錢吾係甘都比錢,你有無病,
同佢講左一論都係話, 我吾理,總之我比左錢就要寄貨,
跟住我吹,我同你個區公安好熟,再係甘我去報警, 企圖行騙,
佢話,你恐嚇我, 岩岩對話我錄左音,我要去淘寶投訴,
我就打左去淘寶問, 淘寶客服話"除左旺旺聊天 紀錄可以做証據,其他任何聊天紀錄吾會成為証據"
跟住我就無理過呢條友,
之後佢都申請退款,
最後有朋友幫我搵到,原來呢個人都係賣奶粉, 成日係吾同人淘寶玩野.
B6特別多衰人,
大陸甘大, 各有各市場姐, 吾洗甘樣玩野姐.

事件教訓: 任何野都係據理力爭,由奇是同B6溝通,
淘寶大部份情況下都會幫買家,
所以賣家有咩都要係旺旺同客人溝通, 發貨單,都要留底,
一經發貨,除非佢退運件貨番黎, 如果吾係都吾可以退錢.
退件貨番黎之後先退錢, B6甘古惑, 放個空既包裹,假既運單號都有可能!!!

好似我甘, 係英國又有時差, 有好多B6都會用賣家延遲回覆, 不回覆作為退錢藉口.
好多時都好激氣,但解決左事情又覺得好好笑, 下次再講

x 2
其實無中國內地地址得吾得呢?
CJF 發表於 2013-8-28 00:50

開大陸戶口要有中國地址,
可以問下親戚借,

PS開左戶口半年幾,都無寄過信去我寫個個地址,
可以試下拎張卡片,填上面個地址

like,好詳細
本身屋企人開物流公司,幫人寄野去外國
想叫我開淘寶集運好耐
可以入黎學下野
kAmmyKAM 發表於 2013-8-27 15:22

係外國寄野番黎有無平??
PM個價錢比我阿,
我一個月都有兩次寄貨,都有1000KG UP.

註冊日期: 2010-4-8

無做外國寄番黎,淨係做內地/香港去外國渣

但係香港寄國內貴,d人都照比錢?

註冊日期: 2011-8-22

買得多都想試下賣

註冊日期: 2012-5-12