{ FORUM - GOSSIP }
Search
Title / Tags Author

唔食牛既SIS入....

註冊日期: 2013-5-12

岩岩聽收音機話唔食牛會令到身體吸收唔到足夠鐵質, 製造唔到足夠血液供給身體而令到個人好易疲倦, 無精神, 呼吸系統問題, 甚至DEPRESSION, 咁岩我就係有哂佢講果啲癥狀, 一直都唔知起因, 因為我飲食都好健康, 多菜少肉多水, 但我一食牛就想嘔, 佢地話雖然食菜都有鐵, 但身體好難吸收, 始終直接食紅肉最好, SIS你地會點解決個問題?
+ Favorite

註冊日期: 2012-2-27

Same here ... I can't eat beaf, else i will vomit ...

I don't find any problems except for m pain ...

註冊日期: 2010-4-10

食supplement 得唔得?補鐵既supplement

註冊日期: 2009之前

鐵質? 好多野都有.

http://www.studenthealth.gov.hk/tc_chi/resources/resources_bl/files/lf_ane.pdf

註冊日期: 2009-10-5

其實鐵質唔吸收有好多原因....食肉既害處俾好處好好多~

註冊日期: 2011-10-7

其實唔會得牛先有足夠鐵質

我沒有食牛都有17年左右了,沒有所講的身體吸收唔到足夠鐵質而起的問題, 其實海藻,蛋黃,全穀類,堅果類,綠葉蔬菜都有豐富的鐵質, 亦可選擇外來補充品給收的

註冊日期: 2010-3-6

敏感唔食得牛..一食就會好痕..如果食蘋果得唔得?

我覺得哩個世界GE食物創造得出黎,係每樣都有好處壞處
所以每樣野都應該食少少,每樣野都應該有某D野係我地身體需要ge
但樓主你ge徵狀,我本身好鐘意食牛都會出現,所以我覺得唔關隻牛事

真係?因為其中一個主持話有啲蔬菜都有夠鐵質,但個醫生就話身體對植物吸收遠比直接食紅肉少,我都想知係咪因我成日食菜。。 我係皮膚易敏感先唔食牛,我一直都覺得成日好疲勞,唔夠氣同情緒低落,一直都唔知個原因,我反而無咩m pain

其實最主要係無足夠鐵質。

我都諗緊買善存,但之前睇新聞又話supplement無敢好

我都諗緊買善存,但之前睇新聞又話supplement無敢好

註冊日期: 2012-12-2

我都因為皮膚敏感o既問題而唔食牛
真係會覺得易攰d
但又唔會depression

Source from Red Cross Blood Transfusion Service

我不食肉幾個月了,不覺特別累。

我食牛肉, 都有缺鐵性貧血, 醫生開左鐵水比我

Source from Red Cross Blood Transfusion Service
Karu 發表於 2013-9-11 13:50

thx karu
原來黑木耳咁勁! 咁我要多d食先得, 唔好靠醫生開既鐵水鐵丸啦

註冊日期: 2009-8-10

之前自己上網搜集嘅食素TIPS. 比你地參考下
如有錯誤請指出
{:1_84:}

素食者避免鐵質缺乏的小技巧
1. 避免用餐前後飲用茶、咖啡等多酚類含量高的食物。距離用餐時間約2小時為宜。
2. 避免與鈣質補充劑同時食用。
3. 飯後食用維生素 C 高的水果如芭樂、奇異果。
4. 飲食中包含高鐵食物來源如: 紅莧菜、紫菜、莧菜、紅鳳菜、川七,花生、皇帝豆、花生、芝麻、南瓜子、紅豆等。
5. 豆類是素食中鐵質較高的食物,然而其植酸含量也高,素食者可由泡水,催芽,發酵等方式增加鐵質吸收率。
6. 可使用鐵鍋烹調,尤其煮酸度較高的食物如蕃茄、番茄醬等,更會幫助鐵質釋出。
7. 黑蜜糖 (black strap molasses) 含鐵量高,然而應選擇有機來源。黑蜜糖為黑糖精緻成白糖的殘留物質,若非有機來源,則有農藥殘留之慮。

素食常見問題
吃葷者剛開始吃素後容易有飢餓感該如何解決?
由於肉類較不容易消化,滯留於腸胃道時間較長,因此較有飽足感,因此葷食者改成吃素後,肚子可能很容易就餓了。 此感覺可能需要一段時間, 讓腸胃道適應。 此外,許多改成吃素的葷食者,剛開始可能只是將肉類刪除,主食方面還是選擇精緻的五穀根莖類,如白米飯,麵包,白糖,這些精緻糖類的升糖指數較高,因此血糖容易上升較快,此時,胰島素也會跟著快速上升,胰島素快速上升之後,血糖立刻下降,造成肌餓感。

以下建議可幫助您降低饑餓感的同時,讓您的素食更健康:
1. 選擇纖維質較高的五穀雜糧:糙米飯,五穀飯,乾豆類。 纖維較高的食物會延長消化時間,增加飽足感。若因糙米飯較硬,一時不適應,也可以一半米飯以白米,一半以糙米,另外可以外加地瓜。 地瓜也是屬於纖維質高,升糖指數低的澱粉類食物。麵包類食物由於已經先磨成粉,再製造,空氣含量高,較為鬆軟,使其澱粉較容易吸收,也容易造成血糖快速升高。
2. 適當搭配堅果類食物:花生,核桃,杏仁等。堅果類富含好的油脂加上纖維素,可以降低升糖指數,使血糖較穩定。
3. 避免含糖量高的食物: 白糖,方糖,果糖,含糖飲料等。此類容易吸收的養分,容易讓血糖高低起伏較大。
4. 每餐必須均衡,包括足夠的醣類,蛋白質及油脂。 蛋白質食物如豆類,及油脂食物如一般食用油,堅果類等有能夠緩和消化吸收速度,使血糖不易上升太快!

註冊日期: 2012-2-25

食多的車厘子得唔得呢 ?