{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

31 Jan updated 決心箍牙 join左隱適美invisalign (林靜怡醫生)

註冊日期: 2009-12-17

想箍牙好多年架喇.. 上星期終於的起心肝 去做下consultation
我去左搵sis 力推既dr. lam (林靜怡醫生)度做consultation

一早九點九準時去到, 見到都有幾個客坐低等緊..
填左form之後就照左兩張x-ray.. 聽講之前要上樓上照 要比330蚊
不過最近佢地診所自己買左部機  方便左之餘... 而家做深入既consult都可以free喇..
照完好快已經入得去見醫生... d booking既time management做得幾好
醫生佢話我上排牙疏同有少少哨  同埋有咬合不齊既情況
即上排牙及下排牙過深... 所以我一向咬野都唔夠力

聽完醫生既講解我個療程要點做 就過左隔離房聽clinic manager介紹返個價錢
簡單既case: 38000 + 4000 三個 retainer
覆雜/剝牙既case: 45000 + 4000 三個retainer
呢個價錢係全包 (包左三次 refinement, 洗牙都包埋)
有人介紹有九折.. 計落價錢唔算平 但都好合理

而payment方法就有幾種:
1. hsbc同dbs credit card可以24個月分期
2. 另可以揀每個月比$3000, 可比credit card or cash or eps都得
3. 亦可以先比15,000 之後每個月比$2000
4. 如果選擇現金or eps full paid既再平多3% (以簡單case為例, 38000*0.9*0.97=33,174)

個姑娘話dr. lam係隱適美引入香港第二年已經開始做, 即已經有十年經驗了
而家已經係全港top 2做隱適美既牙醫
因為上去做consult時  成個過程既感覺都幾好
環境舒適.. 醫生 姑娘全部都好nice... 又唔駛等太耐... 醫生對我個case都有信心
所以我即時confirm左join了

之後就入另一間房由胡醫生幫我倒牙模..
胡醫生應該係一個後生仔(因為佢帶左口罩睇唔清楚)..
佢幫倒牙模時動作係超溫柔... total倒左兩set.. 我完全唔覺得辛苦
好順利.. .. 出去比埋錢就搞掂哂...

好多謝sis既推介呀.. 佢地講既我都感受到係真既
不過仲要等兩個月先有3D圖睇.. 好心急
大家想去箍牙都可以去做同consult先... 全免架
聽講佢地仲擴充地方.. 租埋樓上既單位.. 而家裝修緊..
真係越做越大

兩個月後再update!!會keep住分享成個箍牙既經過
----------------------------------------------------------------------------------------------
睇左3D圖 我個case total 要36 tray
我23 NOV 2013 開始上第一個  我係電話個canlender mark低每兩月星期換一個
即預計 11 APR 2014 完成第36個
好期待呢日呢

----------------------------------------------------------------------------------------------
2014 JAN 03
今日開始換上第四個tray
基本上已經習慣哂了
有時會戴住食野  但千祈唔好戴住黎食濃味野同埋會染色既野
我試過戴住食韭菜餃 個牙箍會野左d味  幾日先散架
又試過戴住食沙嗲湯底打邊爐  染到個箍黃左  哈哈

上第一二個tray既頭幾日  都會覺得d牙會軟軟地
上第二個tray時痴左attachment 即刻覺得覺得緊左好多 食芥蘭都無食咬呀
但唔知點解第三四個tray 連頭幾日都無感覺.....

-----------------------------------------------------------------------------------------------
2014 JAN 31
今日換上第六個tray  都係同前幾個一樣 都無咩特別既感覺
我上網search 過 invisalign最新既物料SmartTrack係比之前用既物料舒服D既
我估係因為咁 我覺得帶得真係好輕鬆  完全對進食無影响呀
所以大家唔好諗住箍牙順道減肥啦... haha

SmartTrack 相關資料既link, 有興趣可以睇下
http://comms.invisaligneurope.co ... SmartTrack_FAQs.pdf

-----------------------------------------------------------------------------------------------

+ Favorite

註冊日期: 2009之前

我都係林醫生到箍!原來有新舖位,我上次都未聽佢地講,係就好啦尖沙咀果間真係幾細 haha !!

不過佢地個電話唔係一打就聽,有時太忙都會飛留言。岩岩上星期我打去問關於自己隻智慧牙既野姑娘都幫我問返林醫生,都跟得幾足!

姑娘話係同一幢大廈既樓上呀

要等2個月睇3D圖?我個醫生2星期就有等睇,然後再2星期就有等上第一個箍呀~~

註冊日期: 2013-9-4

sis 我都係係dr lam到箍r..我7月頭等到依家都未有3d圖睇..
果陣佢地話6個星期就有得睇,9月頭就可以上箍..點知上次打電話去問
佢地話醫生要改過我個plan
除左真係太慢之外...我都感受到佢地係好nice同埋專業既 ^^

真係咁耐架   可能醫生太多客喇  要排隊慢慢做

註冊日期: 2013-1-2

樓主!consult加照x ray係未吾洗錢?
定X ray 都係要另外俾錢?

註冊日期: 2013-9-4

等到頸都長...想快D上箍..日日都係到等電話 HAHA

consult 包左x ray 係唔駛錢架
可以考慮清楚再決左

註冊日期: 2012-1-17

我都係dr. Lam, 我等左一個月就有3d圖喇,依家等緊上cool, 好期待!

註冊日期: 2013-1-23

我都係dr lam度cool!我依家第3個cool喇! dr lam真係吾錯!!

真係咁多sis 都搵dr lam 整靚棚牙呀

我都想cool牙ar...
can u refer me to Dr lam
thx^^

岩岩pm 左你喇 sis 快d去做consult la 要一齊靚

等左差唔多一個月了
仲未收到電話有3D 圖 好心急呢

註冊日期: 2012-7-20

sis 我都係係dr lam到箍r..我7月頭等到依家都未有3d圖睇.. 果陣佢地話6個星期就有得睇,9月頭就可以上箍..點知上次打電話去問 佢地話醫生要改過我個plan 除左真係太慢之外...我都感受到佢地係好n...

我都等左6星期了,一開始佢同我講係6至8星期,希望真係可以8星期前喇,期待

即係你八月中join ar ?
佢同我講要等兩個月呀 仲要等多一個月

註冊日期: 2012-7-20

即係你八月中join ar ? 佢同我講要等兩個月呀 仲要等多一個月

係啊,8月中後,你依家已經等左幾耐喇?要脫牙嘛?

睇3D圖要等8星期?我响另一個牙醫度做,2星期有得睇3D圖,2星期上箍喇

註冊日期: 2013-6-13

我都等左2個月多dd,不過9月中睇圗既時間都好滿意..岩岩剥晒4隻牙其實可以上箍架啦~不過自己有d事要10月中先開始箍...好緊張呀!!!