{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

美肌小撇步 - 濕敷保養 + 濕敷好物雷品大公開

註冊日期: 2013-2-10

唔知大家對濕敷呢個Term有咩概念
香港未必好popular 但係係日本台灣有好多女仔都係靠住濕敷而Keep住佢地ge靚靚皮膚
濕敷Somehow係originate from中國的溻法 姐係敷藥All you need to do is 倒D化妝水係化妝綿上面 然後撕成幾片敷上面
係日本的佐伯婆婆就係靠住濕敷等佢可以70幾歲都有40幾歲的膚質
佢的原理係與敷面膜的原理類似,即係暫時封閉皮膚表面,通過局部溫度的升高與水分的浸潤,令到營養更加有效咁滲入肌膚同促進循環,但因為化妝水較面膜中的精華更溫和易吸收,可以根據季節、環境、皮膚狀況不同每天使用。但係試問邊個負擔得到日日敷面膜? 就算係最平的森田美肌都賣緊5蚊塊 一個月就150蚊了
而且
面膜太唔方便 咩都做唔到感 敷一敷就15分鐘 趕住出門口的我邊有咁多時間>_<
Especially 依家Winter 真係寧願快d上床訓多15分鐘好過!
所以慢慢地
濕敷就replace左我的面膜
到有日真係好得閒先拎反出黎用

幾時要敷?
基本上呢個問題係睇
膚況同你用咩化妝水而定
我係Suggest日日都
敷 你會諗WA! 咁未好貴?
未必 市面上有好多又平又大樽的化妝水(我會係下面介紹)\

佢地唔過100而且可以用>1個月 其實係平過你敷MASK好多
當你
皮膚Stable左 就可以慢慢減少用的次數

敷幾耐?

最多5分鐘,最好3分鐘 千其唔好因為怕哂野而敷耐d
因為
敷太耐佢會倒吸你皮膚入面的水份 會仲WORSE!

無錯係會好哂 因為你有可能係用緊成千蚊既TONER
所以我的做法有2個

1: 揸反哂D TONER出黎拍反上面 係有D disgusting. but who cares? No one knows besides u.
佢唔係吸左你皮膚入面D dirt, dun worry感係唔衛生!
2.
敷手手腳腳 但由於手腳呢d位太唔平 通常會搵保鮮"chi"固定反
保鮮"chi都唔平 所以係睇你用咩toner

*** 同樣道理 敷面都可以加保鮮"chi, 仲可以extend敷面的時間到10分鐘

用咩Toner 好物
平價日日敷版
1. 我的心機玻尿酸水嫩化妝水500ml Tst 龍城 59.9

係樣衰左少少 但係好好用 好保濕 價錢都好平

2.. 專科化妝水 (保濕歌隻)

3.  Juju 透明質酸

4. Naris up 全部都試過 最好係藍色的透明質酸 黃色的Vitamic c 冇咩料到
其他都係mama地
貴突發版
1. Albion 健康化妝水 (敏感紅,收毛孔用)

真係好鍾意呢枝野 做舒緩真係做得好好
無奈係真係有點貴
2. SK2 神仙水
其實單搽呢隻野真係冇咩料到 我大大話話用左佢>10年 (由小孩時代, 遲d出sk2文再講)
但係佢做濕敷係ok 敷完會Calm down左好多
但Albion會比佢好
雷品/ 不會recommend的products
其實叫佢地雷品有d衰既
但只可以講佢地唔岩用泥做濕敷

1. Kiehl's ultra facial toner / Kiethl's 金盞花Toner
我覺得呢2個就感用都ok ge. 但係濕敷真係唔好 可能太水
敷完同冇敷完全冇分別

2. Kiethl's 白泥 Toner
白泥 Toner 其實敷完係有分別的! 收毛孔同收紅其實都做得好好
但點解我唔推介全因為佢真係太重酒精啦
係一開就smell到 Toner唔應該有太多酒精
3. 肌研極潤
呢個又係平時用好好 但texture太杰 cotton pad唔會absorb到
其實我用過toner點只咁少 我只係selected 某D impressive 的TONER
你地都SHARE下你地用過咩TONER我有冇用過

最後係, 用咩COTTON PAD
我依家係用緊ALBION的COTTON PAD (香港要搵代購先買到, 最近好似都要台灣先有專櫃)
真心用過咁多個最好用係佢
佢好大塊 好吸收 吸引的意思係指你一倒就落到底
用過其他COTTON PAD都係你要係同一個位倒幾DROP先到到底
感其實好哂TONER, EVEN你之後都用反都好
而且佢係有彈力的 WHICH MEANS你貼上面的時候可以再拉大點
而一點都唔會爛!! 又冇棉絮飛出黎! 真係大大大推

其他COTTON PAD 真係MAMA地 冇話邊隻特別好
但想講特惠牌(welcome)的cotton pad其實唔差!

今次就share住咁多先
你地又有咩toner好推介?
Plz leave a comment below
黎講可能會有一個小小的giveaway
詳細會係下一篇BLOG公布)

+ Favorite

註冊日期: 2013-3-6

我會用自白肌粉紅色黎濕敷,
效果好好~ 同埋又平!

綿就會用SASA買到5層既化妝綿~
每次用一塊就可以做全面濕敷^^

我仲未用過自白肌的Products >_<
會唔會好水?

cotton pad係米一盒盒粉紅色歌隻?

註冊日期: 2013-11-20

依隻做濕full幾好~sasa賣$6x

註冊日期: 2009之前

自白肌都唔錯~~~!!

婷~*TING 發表於 2013-12-26 18:30
依隻做濕full幾好~sasa賣$6x

!!!
YES 呢枝D人係話平價版的Albion
都係有意仁成份
但聽人講佢入面酒精成份都幾重
sis 你覺得會唔會好重酒精味?

heiheiheib 發表於 2013-12-26 19:07
!!!
都係有意仁成份

呢支我都用過,唔錯,酒精味又係唔好覺,而家萬0都有得賣

註冊日期: 2013-10-10

其實酒精殺菌收毛孔有乜唔好?啲glycol paraben先驚!

其實酒精唔係話唔好什至有時話係necessary evil,但太多的酒精會破壞皮膚障壁, 因為酒精係一種有機溶劑,會溶解角質層中的脂肪而且破壞皮膚障壁功能,如果酒精未沖洗乾淨,蒸發後酒精的脂就會停留係皮膚表面,而皮膚結構按脂肪排列都無法恢復原本GE狀態

同埋如果本身SKIN係好SENSITIVE同有傷口都唔應該店到太多酒精

/_\ 所以買的時候要睇下酒精份量究竟佔幾重

SIS識睇glycol paraben好犀利 希望多D SIS睇就可以令到D生產商AWARE D

註冊日期: 2013-11-20

heiheiheib 發表於 2013-12-26 19:07
!!!
都係有意仁成份

酒精味唔係好覺呀,除非隻手掂到之後你係咁索隻手啦,咁就有小小~因為我唔係敏感肌,有小小酒精我反而覺得殺菌,但就唔知佢有幾多成份~
sis你都好叻識咁多成份上既野,你可唔可以share一下有咩成份既護膚品對皮膚害處多於好處,或者你平時見到有咩字眼既成份就一定唔會買?

哈哈thanks, 叫我冇啦啦諗又真係諗唔到,因為平時最在意都係睇有冇酒精同意HAIR PRODUCT有冇SILICONE
HAIR PRODUCT :
http://www.beautyexchange.com.hk ... =view&aid=86297
入面我都提左幾個成份好似dimethicone同Amodimethicone
等我遲D諗到再出篇文

另外酒精日文係:エタノール
要記住呢個名因為太多Products 係冇中文label了><><

註冊日期: 2013-12-6

我想問第一支a字頭果支化妝水幾錢同係邊到有得賣呀??

註冊日期: 2013-12-26

我都有試過
用missha的爽膚水感覺不錯的
好保濕
多謝分享,之前都唔知要日日敷的呢

註冊日期: 2010-9-29

albion 啲成份唔OK 絮

註冊日期: 2013-8-29

我用AQUAMOIST!! 都OK GA我覺得
FU完上妝都貼D

註冊日期: 2013-2-26

Thayers 幾好,又平又大樽,天然d

廣源良菜瓜水,平夾好用。
貴嘅就Shiseido Revital Lotion,我出濕疹時用嚟濕敷,一個星期後退晒,但真係貴。

請問邊到可買到Albion既護膚品?唔該哂!

Albion 我係IG SHOP 買的 叫BEAMANIZER
暫時我都未見香港有水貨店有
希望佢快D開啦
330ML我記得好似800﹣900
係貴的 OR SIS買佢地的MASK OR細枝TRY下先

菜瓜水我都有用!好好
THAYERS 呢個BRAND又真係未聽過
係歐美BRAND?