{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

skin care product成份比名氣重要

註冊日期: 2009之前

之前見到呢度嘅C打有人講到問有無人會留意skin care product嘅成份,我想講,我買每一件product都會睇,一睇到有我識而唔好嘅成份就再平,口卑再好brand再出名都唔會買。記住,貴唔一定等於好架。今日想喺度介紹一個解釋各成份作用,對皮膚好壞,同有專櫃roduct全成份分析嘅website www.cosdna.com,呢個website,我成日都去的,加上平時睇magazine,對部 份常見成份都有點心得,今日喺度講下吧

dimethicone 中文矽靈,要黎做出假順滑嘅感覺,body lotion, face cream/lotion,洗頭水都十二分常見,果個好用完好滑嘅效果就係咁黎,而呢個成份,係會block毛孔的 (comedogenic),所以我平時買,見到呢 個就即out,留意!由其係洗頭水,有呢個成份的話係會block毛囊,長遠引至脫髮架!

部份product,會寫明係non-comedogenic的,呢個point對油性皮膚嘅人由其重要,下次去慢0,屈人錢呢d可以比人慢慢睇product成份嘅地方就睇下啦。

另一個想講嘅就係Hydrogenated Castor Oil,呢個都算係一個常見成份,作用係溶劑,敏感皮膚用佢就好易出事。

之後想講講個人recommand同呢期大熱嘅成份

1.透明質酸  hyaluronic acid 呢個成份其實係一個幫你留住水份成份,所以佢一定要同其他waterlly base product同用先有水比你d皮膚抓住。我自己用法係透明質酸原液之後 spay花水或者之後就咁用 condense mask加礦泉水黎fu面,超吸收架

2.角鯊烯 Squalene, 留意,我講係Squalene,唔係Squal"a"ne (角鯊烷),鯊烯係天然存在於皮膚成份,不過本身結構唔穩定,唔com擺,所以就有存過工嘅Squalane出現,市而上好多product都寫鯊烯,其實係鯊烷,記住英文串法,唔好比人treat呀。佢本身有保濕同抗氧化作用,而唔block毛孔,係一個好好嘅成份。

3.分子釘 Ceramide, 正名係神經醯胺,佢有保濕,滋潤肌膚作用,油溶性,但係唔笠,可以重整細胞,加強彈性。sell呢個成份sell得最行嘅係花王Curl

4.藍銅胜肽 Copper Tripeptide 對傷口癒合有幫助,適合間瘡肌。另可增加肌膚彈性,有firming作用。知道有呢個成份嘅有Faith in Face嘅 Hold me Tight lifting & firming hydrogel mask。留 意,係Hold me Tight 先有,其他無的

最後share下個人心水 & bad list branding
心水: burts bee-因為成份天然,clinique-因為不會敏感,廣源良-平又好用,而且成份不錯
badlist: 大量開架韓brand-好多韓brand product都有酒精成份,會令皮膚更加乾的,買前最好睇睇,olay, loreal paris-多數已知唔好嘅成份都會出現喺佢地嘅product

+ Favorite

註冊日期: 2011-1-3

我用緊既都有呢啲,cool

註冊日期: 2013-12-26

Thanks,very useful information!

thanks for sharing

sis好有心機

Thx for sharing. 聽講Estee Lauder, SKII 等等都有激素... 拒地放0甘多錢落廣告.. 成分都吾見好得去邊...
所以說 "貴吾等於好用". so true...

nice sharing!!
bookmark先
依加真係買skincare之前要睇真d成份!

之前用過某大牌招牌marine cream,block毛孔嘅 dimethicone 就on list喇,重好前添(成份表唔係排名不分先後,係越前越多架)其中一個鍾意台灣牌子嘅原因係高勝價比同list哂成份,好多日牌都無成份listing架。記憶中,之前係睇過報導話skII有激素,除左佢,重有一大咋牌子添,所以買嘢用真係要小心

註冊日期: 2013-10-10

其實clinique都唔好得去邊… 矽唔係唔好 化妝品有佢係ok既 但油狀護膚品好鐘意加矽扮到好快吸收 咁就唔好啦

Welshcorgi 發表於 2014-1-8 12:49
之前用過某大牌招牌marine cream,block毛孔嘅 dimethicone 就on list喇,重好前添(成份表唔係排名不分先後 ...

可唔可以講邊個牌子嘅marine cream?

marine cream來自EleXXX囉!千幾蚊一bottle架。

的確,clinique都唔係咩都好架,用佢只係因為無敏感咋,講真就算專櫃,都唔易搵到一隻全部成份都好嘅,越少越好囉,都係主打天然成份嘅brand比較好

各位sis.

禁 La Roche Prosay , ORIGIN, FANCL 好嗎?

唔講真係唔識喎!!你好叻呀sis

其實我用嘅product都唔係咩好貴嘅product,反而因為自己皮膚多問題,所以我有需要睇清楚可能block毛孔或者至敏嘅成份,幾年之前sogo counter買過一個關芝琳代言嘅牌子,番去一用成塊而即時興合合紅哂。而家用得最多嘅係neostrata, bioderma, exuviance同彩豐行,對!係彩豐行,我由佢未有門市已經開始用,而家有shop就方便好多喇,可以上去睇清楚試清楚先買。佢而家product都係香港做的,而且價錢唔貴,用得過架...
大家不如share下其他牌子comment ar

wong wei 發表於 2014-1-8 14:32
各位sis.

禁 La Roche Prosay , ORIGIN, FANCL 好嗎?

Origin 同 facncl 都係話自己好天然甚麼的, 是假的嗎?

還有想問問大家BODY SHOP啲野好唔好, 最近行過見到佢有CONCEALER筆, 同新出左肌底液

註冊日期: 2012-7-26

好叻呀sis!good post!!!

其實我好buy BODY SHOP fair trade同環保嘅principle,不過佢d嘢好多香料>.<

註冊日期: 2013-7-5

GOOD POST!!! SUPPORT!! 我而家買SKIN CARE之前都會SEARCH下D成份先, 本身D 皮膚容易起粒粒, 唔想再用咁多CHEMICAL 既野去刺激佢

Thanks for sharing !!!!!
一級brand賣咁貴都係比代言人

註冊日期: 2013-3-5

Thanks for share!!useful information!!