{ FORUM - TRAVEL }
Search
Title / Tags Author

Plan緊一個人去旅行,有冇一個國家係啱我要求?

註冊日期: 2009之前

-因為我一個女仔,最緊要治安好-12月去
-我只會去一個國家,大概14天,想relax下,唔需要順路去埋附近國家
-希望景點集中一些,唔會下下要搭好多個鐘車程先去倒,因為都驚自己唔識路
-本身想去布拉格,但有d擔心治安差,也想過德國,奧克蘭。英國已去過
-自己一個試過去新加坡,感覺很好,所以今次想去遠d
希望sisters比d意見,thank you!

+ Favorite

註冊日期: 2014-8-5

12月去new zeland其實好好,但淨係去auckland會太浪費,要去埋南島。But it involves a lot of traffic, not too difficult, and it worths.

去歐洲會凍,如果唔怕凍,可以去瑞士,鐵路完善,方便去唔同既景點。

註冊日期: 2011-8-2

I went to Australia. Stayed in Melbourne for a month!
Really ok, I went sightseeing in the afternoon and attended lessons at night (after 9.30pm)
Very safe and a nice experience!

我試過一個人去德國. 絕對推介. 原因有以下
1. 先進國家,罪案率低,德國是眾歐洲國家中經濟持續穩定
2. 交通便利,班次準時. 無論是火車還是地鐵都能覆蓋大部份地方,且班次十分準時, 很少甩漏
3. 人民質數很不錯,民族有點像日本人, 講求紀律.較理性. 仿似好cool, 但其實你問路都樂意幫你. 甚至主動幫你拿行李. 因為宗教信仰主要為基督教和天主教, 所以較重視家庭倫理, 周末最易見到一家大細family day
4. 地方非常乾淨整潔, 都係因為有些像日本民族吧.
5. 物價指數較法國、英國、意大利等便宜, 只是比東歐貴少許
6. 風景美麗, 各地方有不同特色. 想去類似童話國可以去南方 eg 新天鵝堡、Rothenburg、紐倫堡...如果想睇歷史文化可去柏林、東德果邊.  

我是因為去完德國, 就勁愛德國, 之前已去了兩次, 下年會去第三次, 每次去吾同city, 會有好多吾同體會和得著的

補充, 如果冬天去會失色不少,因為每天都是灰灰和白白的天空. 遇上x'mas public holiday更是慘不忍睹
所以最好不要冬天去. 夏秋開了花, 又藍天白雲影相會靚好多
不過, 我試過冬天去, 在x"mas前有許多聖誕市集, 勁有氣氛和勁靚的
附照是Rothenburg, 4月拍.

fleurs_mon 發表於 2014-8-27 11:32
12月去new zeland其實好好,但淨係去auckland會太浪費,要去埋南島。But it involves a lot of traffic, no ...

多謝回覆啊,我就係有d擔心d交通會比較複雜,想問下,例如由Auckland 去南島,係要搭機嗎?

Kelly_stitch 發表於 2014-8-27 11:37
I went to Australia. Stayed in Melbourne for a month!
Really ok, I went sightseeing in the afternoon ...

多謝回覆啊!

pool pool elsie 發表於 2014-8-27 17:13
2. 交通 ...

嘩,非常詳盡,謝謝!
一直都聽聞過德國係好安全的,如果我第一次去,建議去邊d地方先呢...?係咪由Frankfurt 開始?我都想去下Heidelberg ,一定好靚!

好同意上面既SIS說法, 我岩岩6月自己一個人去左德國一星期, 黎緊PLAN下年一個人去奧地利~~

其實德國有唔同城市, 睇你鍾意邊類型既野, 想睇城堡古蹟大自然湖泊等等, 我主要去左KOLN HEIDELBERG 同 新天鵝堡, 因為BERLIN同FRANKFURT比較城市化唔會特登去, 當時你坐飛機多數都依兩個機場落順便就冇問題, 德國已經係全歐洲最安全的城市了, 所以我首選都係依度

今年5月尾去左布拉格, 試過自己一個人周圍觀光, 好安全交通好方便, 周圍都係遊客, 冇巴黎同意大利D小童同吉卜賽人偷野, 完全唔驚, 而且係夏天, 日長夜短, 成9時至天黑, 因為天黑後真係少人行, 個心都有D驚, 所以學樓上SIS話齎夏天去天氣好, 又唔熱, 日照時間又長, 可以玩耐D, 正!!!

註冊日期: 2014-9-8

台灣都唔錯~

有冇sister 想過年去日本呀??

註冊日期: 2014-9-18

我今年五月份自己去歐洲旅行嘅行程:
比利時→荷蘭→英國→希臘→奧地利→克羅地亞→匈牙利

以上國家我都覺得安全,晚上一個人行街都冇問題,
希臘~如果你想relax, 希臘最relax, 不過12月去太凍,冇得落水
荷蘭, 奧地利,匈牙利, 比利時~每個city算集中,不過比利時應該去唔到14日,荷蘭,奧地利,匈牙利 ok。
克羅地亞絕對去到14日,不過每個city距離太遠。
英國~你去過唔講。

總結係荷蘭,奧地利,匈牙利係最建議,BTW要睇你想睇咩,鐘唔鐘意去museum, 睇景,好大影響。

註冊日期: 2014-9-18

去歐洲嘅sis,想問你哋嘅trip用咗幾多錢??

一個人窮遊用左二萬五
包機票, 住精品酒店單人房, 包食, 車飛, 參觀費用, 買左D手信

如果係我,我會揀瑞士,果度治安好,交通又方便,好多solo travelers,我上次就去左Zurich、Lucern、Chur,上埋Zermatt,所有地方都係坐火車,d人亦好nice英文好好,唔似其他歐洲地方大多數人講意大利文、法文同西班牙語~

pool pool elsie 發表於 2014-8-27 17:13
2. 交通 ...

I got robbed in Germany.....so the crime rate is not that low...

註冊日期: 2014-9-24

不丹十分安全!如果喜歡寧靜,看寺,聽下歷史故事

註冊日期: 2011-10-5

去澳洲,SYDNEY或MELBOURNE 都OK,即將唔自駕,搭公共交通工具都好OK.而且12月當地是SUMMER,體驗一下另一個不同的12月夏天.

註冊日期: 2014-2-19

極力推介德國!
岩岩去完德國旅行,雖然語言不通,但德國人大多數都好Nice