{ FORUM - BEAUTY }
Search
Title / Tags Author

[分享] 親身體驗試bra之旅 (Satami,Mode Marie,Victoria Secret,68,Wacoal)

註冊日期: 2010-9-1

親身體驗試bra之旅  如何揀個岩既bra?
女人可以為一條線去到幾盡?
由於人為錯誤, 我細個一直戴錯Bar, 搞到胸形外擴
何謂錯? Size唔fit, 仲要係無鋼線個下最shit
老實講, 個個都追求cup大, 但其實A cup而集中係一定好睇過c級而外擴 (最sad既係我又唔大又唔集中)
為左補救, 3年前我踏上一條尋bra之路, 試左6,7個牌子, 認真打算亡羊補
時至今日都算尋有所成, 但用左咁多錢同時間, 我又唔想浪費幾年研究心血, 不如公諸同好, 所以第一次係到開post就係想同大家分享下買bra心路歷程

**量度呎寸
細個戴錯bra, 主因都係SIZE問題, 所以先講度size先
買Bra要知size是常識吧
細個就係太shy, 唔敢去店俾人度, 通常都係自己係屋企度完再去店拎幾個size去試,
最準確既自我度法就係
1. 烏低身 (令背脊啲肉去返前, 一個好既bra係會推返你背脊肉上胸架)
2. 量上圍 (預鬆少少)
3. 量下圍 (拉緊少少)
4. (2) - (3)相減
5. 得出cup既答案:
A 10 cm
B 13 cm
C 15 cm
D 18 cm
E 20 cm
6. 加埋下圍數字係前面, 就係要買既size
e.g. 下圍係75cm既, (2)-(3)係差13cm既, 咁要買既size就係75B了

理論係咁, 但係!
我想講自己度都係算吧啦
因為每個牌子甚至每款bra都有少少誤差! 要真係試上身先知岩唔岩, 尤其是cup數擲界個啲更要試上身再俾職員望下岩唔岩身! 我就試過職員拎足75B,C,80B俾我試晒先搵到岩既
一個fit身既bra係仲要較埋bra帶長度! 你較唔岩個杯都係會離罩架! 跟住你又誤以為自己細一個Size…
所以唔好好求其呀!

**牌子大比併

* 非矯型類別
一開始換返有鋼線bra就梗係未接受到矯型住, 但諗返都蠢左, 一開始就矯型bra慳返唔少錢…不過非矯型都有非矯型好處既! 就係一定舒服啲
Victoria Secret (Pink系列)

人生第一個擁有既鋼線bra就係VS (pink系列), 個時仲係學生, study tour時係美國買, 做緊sale, 平均價錢2xx一個 (諗返都覺得自己好豪氣! 但買左3個貴bra就導致我後期貪平買左好多平又無用既bra…)
VS既bra係極度舒服! 著左好似無著咁!
而且pink系列啲款好靚顏色多, 女仔實會鐘意
可惜我買3個vs都係棉質bra, 半年後就變型離罩, 個時想再買返都無機會, 因為香港個陣未有vs bra

Wacoal

Wacoal其實唔係我親自買, 家姐送既, 所以都唔知價, 不過都唔方平架喇
其實真係好好著, 同victoria一樣舒服, 又包得好好, 同埋唔係純棉質所以唔會點變形!

Victoria Secret (Pink系列)

我諗大部份香港女仔都聽過6ixty8ight, 價錢超平, 68hkd起! 仲要超多靚款!
所以當年仲係窮學生既我都買左好多
佢地啲bra每個都好厚墊, 第一次戴會覺得咁平都有啲野睇幾好丫
跟住先發覺哩堆棉質bra好快變形, 三個月就離罩 (又可能係我洗得太暴力啦)
啲墊又唔係活動式, 唔可以分開晾乾,梅雨季都幾麻煩
同埋佢地無乜承托力, 長戴會戴壞胸, 除非你一個月換一個新既同埋平時無咩點郁動都仲可以考慮
另外佢個啲前扣bra唔知係咪我買錯碼啦 (但不嬲著開個個碼), 個扣仲磨到我啲肉損左, 沖涼個時極痛! 至今無戴半年了都仲有痕係到..陰公
所以最唔好既呢就係68就只可以自己試bra, 唔會有人幫你睇size, 但當然啦…68蚊, 我仲想點呢
食得鹹魚抵得渴, 一分價錢一分貨。

另外我仲試過啲雜麥牌子既非矯型Bra, 不過感受唔深就算啦
+ Favorite

*矯型bra

講左咁多廢話終於去到萬聚期待既矯型bra喇!
一直上網睇資料最多人提及既都係以下3種
1.      Satami (莎娜美)
2.      蔡太 (依我所知係 = 莎娜美+專人度身改造服務)
3.      Mode Marie (係香港比較低調既台灣牌子)
由於蔡太個到等候時間長, 雖然我唔介意都預左上到去會當眾俾蔡太度尺寸亦係俾一堆陌生女人睇晒自己個胸, 但我介意自己一個苦等咁多時間, 而朋友們又介意俾人睇…唯有放棄啦, 就自己去左搵satami先

Satami 莎娜美

Satami真係梗有一間係你左近
但我聽聞有啲店比較趕客有啲又nice啲
第一次就戰戰競競去左比較好評既葵芳分店, 入面係一個幾nice既中年auntie黎既
買左咁多年bra我終於大膽啲, 今次連款都唔睇就直接同個auntie講話想搵啲三百幾蚊款既同埋唔知size
佢就先係我著住衫先就咁度一下size再拎左幾隻俾我, 然後入更衣室試左就禁鐘叫佢入黎 (其實好似俾媽媽睇自己戴bra咁, 都無尷尬既)
咁佢就幫我較好條帶, 口頭instruct我點樣戴好一個bra (要戴好後烏低身再伸隻手入胸罩內, 掏返啲肉向前, 咁一個矯型bra就suppose會幫你keep好個形)

第一反應: 嘩! 果然係矯型! 目測即刻大左同集中左啲!

加上姨姨啲售後服務真係好好, 見到我有啲大細胸 (正常女仔都係有啲), 仲俾左一邊胸墊我去矯返個型
咁就買左第一個satami喇 (圖中下款)

戴左幾日覺得ok喎, 就去左第二間買多一個, 但個間係一個候生女黎既, 其實服務都好好, 但俾陌生中年姨姨v.s.陌生同年女生去搞自己身上個胸圍既感覺….就係差咁啲 (個人問題)
咁佢就推介左相既上面個個俾我, 都係附有一邊既墊。

外觀方面
其實satami啲款真係好老婆婆…
不過唉內衣哩啲又唔係著出面, 要咁靚黎做乜丫, 有用咪得囉
咁諗好似開心啲
同埋佢全部都4個扣款黎, 好難扣, 要先係前面扣好再轉去後面,然後好似咩書包咁咩返條帶, 咁搞法條帶好易鬆返, 而唔係個時姨姨幫我較好個個位

咁效果方面呢?
好, 咁一著上身係真係有效果既
但係著左一排後發現, satami每日都要adjust個胸圍2-3次先可以確保包得好, 不然都係會有離罩問題
而且一唔戴satami就會打回原型, 要戴住先有效果
同埋棉質個個(圖上)竟然係三個月後又變型了 L令我好希望, 話晒都3百幾蚊, 點知都係捱唔得耐…只能說以後不要揀棉質了….又不過佢啲棉質bra既款係靚啲喎..真係魚與熊掌不可兼得
所以satami都未能令我滿意, 我就再去試多一款:

Mode Marie曼黛瑪璉
哩間野都未免太低調, 竟然得三間專間店, 仲要有兩間隱身於一田內
我就去荃灣個間既, 一黎又係同樣開場白
三百幾蚊既款同埋唔知哩個牌子自己咩size
今次都係中年姨姨職員, 又係先著住衫度, 但佢唔係搵尺度, 係搵手摸我啲肋骨位同篤下佢…(當然問左我介唔介意先啦)
然後又係試款, 不過MM試身室係無鐘禁, 要自己出聲叫返佢入黎
佢一目測完我胸型已經決定俾隻集中款我
哩個款係俾我著開既satami細一個cup但厚墊好多 (好似c cup以上先唔會有墊)
戴完佢會幫你較好帶, 同埋!, 佢係會 親.手.幫.你.掏.返.啲.肉.出.黎. (當然又係問左我介唔介意佢親自落手先)
即係咁, 其實我真係無咩所謂, 但係第一次咁俾個陌生呀姨放肆地左摸右摸都真係有少少尷尬, 又但係, 佢一調整完..

第一反應: 嘩! 傳說中既事業線呀!!!!!!!!!!!!

我差啲衝動到要即刻買左佢, 仲想買夠1000蚊做會員拎九折!
但我都好理智, 買左一個試住先
因為姨姨話可以一個月內草單草夠1000蚊做返會員
咁我就大安旨意打算下次先夾埋買夠1000拎返第二張單九折
點知原唔唔係咁計! (哩個後話)

效果
好喇, 又返去試啦, 真係好滿意, 一日內唔洗點adjust都keep住包到實一實
重點黎喇:
我著左兩日然後無著之後, 竟然仲keep到個shape一陣!!!
即係話真係有矯正到啦! 唔係除左就無, 戴左先有個種!
真係好感動!!
於是就叫左啲fds去買, 佢地仲癲到第一次買做埋會員
佢地試完都話同我講既一樣 :p

咁我又返去買喇, 點知發現草單做會員, 今次都係無九折
除非我一次過開1張單夠1000先可以即時享有折扣
下…蠢左TT
但原來我可以用人地會員no.去拎全單九折!
仲有個優惠係non-member經由member推介, 而買3件or以上既bra, 最平個件可以七折, 其餘都照樣九折 (不過我唔知哩個優惠係咪長做長有, 定係而家就黎新年所以先有)
估唔到錯有錯著, 叫左啲fd做會員先!
咁即刻又唔同講法喎!!!
於是我又入手多三件, 順便自己做埋會員
而mm bra啲墊又有分唔同種類個喎:

由左至由係
非活動式水墊 (實為空氣+礦物油), 按摩墊, 普通墊 (亦係我第一個買既款)

水墊係PUSH得最勁, 最有線, 又自然既, 同時見佢咁靚就知係最貴個款, 4XX, 九折左3百尾啦, 但女人錢真係好易呃, 話就話內衣著入面啫, 但著靚款心情都真係好啲 :p

按摩墊佢話可以邊行邊按摩乳腺, 根據我對個胸既多年研究, 按摩胸部係真係可以塑形加(可能心理上既)豐胸, 但個pad可以有咁既效果我就唔多信既, 不過價錢同普通墊款一樣, 著上身都舒服, 咁試下無妨既

普通墊同按摩墊都一樣可以push返條線出黎, 不過哩啲墊比較厚身, 好彩係活動性,晾時係一定要拎出黎分開晾, 不然嚴重者或者潮濕天會up住發臭 lol

最後mm其實好多款, 有光身杯for著簿衫用既同喱士靚靚杯啦
同埋佢有啲款既肩帶係有喱士/可以換帶,夏天可以撘配背心著, 露出黎都靚!
而佢係2/3個扣既設計, 背面扣都易啲嘛 (但3個扣既我都係投降係前面扣左先...)
但當然啦, 啲款都係無vs同68咁青春少艾…不過個人都好滿意喇!

所以呢, 最後最後我既尋bra之旅就暫時落腳在Mode Marie到喇
姨姨仲話持續著MM (而唔係同其他牌子間住著) 半年有機會升Cup添呀!
但唔重要啦, 就好似我開頭咁講, A cup而集中都好睇過C cup而外擴!
更何況我明明唔係大cup, 著出黎都有女仔fd話似係c, d cup!
而家有返條線, 人都自信啲, 都話女人錢易呃架啦haha

最後一啲個人hints (其實應該全世界都知..但我比較無知, 哩啲都係研究心得黎)
1.      洗bra最好用手洗, “卓”下佢得架喇, 太暴力會變形架, 機洗最好唔好啦
2.      Bra扣由最出個排開始扣, 除非你肥左好多, 不然每三個月扣入一排, 因為橡根會愈戴愈鬆, 哩個都係點解胭圍有三排扣既原因
3.      肩帶一定要俾專業既賣bra姨姨調較好, 然後三個月後鬆左時再依情況adjust下
4.      胸圍一定唔可以對摺儲放!! 係一定會好快變形!! 放平佢, 幾個bra疊埋一齊仲慳位過一個bra對摺
5.      戴胸圍呢著好之後, 要烏低身, 將左手伸入右邊胸罩內既腋下, 將啲肉拖返出黎, 去到胸下圍時再扣高手肘向上拖出黎, 咁先可以將背脊啲肥肉帶返去個胸既上面, 唔明既…去專門店搵姨姨親身示範啦lol

最後呢, 我post咁多bra唔係想幫人地賣廣告, 而係真係想幫大家搵返條線同著返岩個bra。但真心講句, 哩啲貼心衣物夾得我時又未必夾到你, 我覺得mm包得好, 可能你會覺得satami包得好啲, 所以都係勸大家試多幾個牌子就最好啦

**Update on 30th Apr
著左MM兩個月喇!
當然未至於有升CUP咁神奇
但feel到個shape明顯有改善左, 集中左
講緊係唔戴bra時都見到有改善, 而唔淨係戴住先有!
而離罩情況依然係無既 就算係心理作用都好, 感覺好開心:p
至於按摩墊同普通墊既分別, 著左兩個月我都feel唔到有分別
[size=14.6666669845581px]但價錢一樣就無咩所謂啦haha

**常見問題
1. mm地址
好多人問mm地址, 我唔想幫人地賣廣告, 其實google search就搵到架喇
佢有三間專門店既, 兩間係一田內, 一間係獨立鋪
提提大家, 獨立鋪逢星期四休息
我同我朋友上次就係咁摸門釘

2. 分銷店有無折?
其實我真係唔知 :p
不過以我個人理解, 應該要有mm職員先有得拎折
同埋mm職員先會幫你度身
所以有時間既都係去專門店吧

3. 而家仲有無折?
最近一次去買BRA, 職員同我講好似已經無左會員REFER折扣

註冊日期: 2013-10-29

好詳細既分析r
謝謝!

註冊日期: 2009之前

其實我覺得台灣牌子多D包得好既款
但靚唔靚就一DD, 有D好鬼老套

註冊日期: 2014-6-30

好詳細 可以 share 埋mm member no.  嗎?

註冊日期: 2014-6-12

Thanks for sharing
買BAR真係一門高深嘅學問

wow~ Thanks for sharing~
唔講都唔識mode marie呢個牌子!
等我搵日去睇下先~

註冊日期: 2015-2-6

VS香港有BRA賣咩??唔係accessory only??

註冊日期: 2015-1-24

Dorisxyz 發表於 2015-2-6 17:23
VS香港有BRA賣咩??唔係accessory only??

我都想知香港係咪有VS買!

michelle1909 發表於 2015-2-6 02:06
好詳細 可以 share 埋mm member no.  嗎?

pm左你

Dorisxyz 發表於 2015-2-6 17:23

我有寫我個三個vs bra係美國買架
我都唔知而家香港vs有無得賣bra..聽聞最近好似有? 但我已經轉左去矯型bra, 無點留意vs喇

福爾摩斯二世 發表於 2015-2-4 21:22
其實我覺得台灣牌子多D包得好既款
但靚唔靚就一DD, 有D好鬼老套

台灣款我淨係識mm, 仲有咩好推介?

註冊日期: 2012-6-19

可以share mm地址和member number嗎?

註冊日期: 2015-1-27

Can u share mm member number plz

我都係MM粉絲,著左已經好幾年…satami真係未試過,要搵次試下比較下

Haha thanks for sharing so interesting !

kellychanchan 發表於 2015-2-6 23:39
可以share mm地址和member number嗎?

PMed

iris09 發表於 2015-2-6 23:41
Can u share mm member number plz

PMed

*Elaine* 發表於 2015-2-7 01:10
我都係MM粉絲,著左已經好幾年…satami真係未試過,要搵次試下比較下 ...

Sis, 我想知呢...你著左mm好幾年咁有無傳說中既升級?

註冊日期: 2011-1-12

Pm pls...thx!