{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

想問過來人sis的意見, 勿post上facebook

註冊日期: 2010-3-17

自己24歲,

同ex識左9年,佢23歲,一齊左4年多d,因為出左黎工作,大家思想開始不同。所以不情願地分開,覺得放手對大家先好。
我想結婚,佢都想,但大家都冇錢冇屋...我覺得冇將來
但係佢有好努力為我變,想盡力俾更好既將來我。只不過係我心急,唔想等...
而忍痛分開。但係佢對我好好,好過我屋企人所有人,佢好愛我,佢係有$10比$10我個種人..我地相處好好,興趣相近,好小不和。
佢仲愛我,想和我一齊。佢真係好錫我對我好到冇得再好。佢愛我多點。佢會成熟的,只不過不是現在,佢有做好多事努力。

而現任28歲
諗野好成熟,佢可以guild到我好多野,無論工作上定私事上,我想我將來既另一半就係佢咁,但係佢可能真係諗野成熟,唔會花好多時間陪你,我覺得。(因為以前ex可一齊同居的。)而我都想自己好成熟,唔洗咁痴身。但係有時我會好需要另一半在我身邊陪我,佢有時陪唔到。因為佢結婚之前都唔會同居的。佢都愛我,不過唔夠我愛他多,有時我會累.....佢工作和家境都好過ex好多,會比到我想要既將來,但係過程有時好辛苦成日,唔開心。

想問而家結左婚或有經驗的sis
邊個先會更開心幸福?
我知自己年紀仲小,但係我唔想再重新識過,磨合,等待,這些感覺好辛苦....
+ Favorite

註冊日期: 2015-5-20

有錢有幸福有將來

得閒同ex打下友誼波

兩全其美

註冊日期: 2015-6-4

我會簡一個有10$會比10$我既人,佢唔成熟可以陪佢變成熟,呢個係一個好開心既過程,
而到你ex成熟左/相處耐左都可能一樣唔會痴身,如果會有咁既情況到時你又接唔接受到?

問題係你已經同現任一齊左係唔係唔係咁應該將兩個人比較呢,會唔會對現任好唔公平呢?

你同一個細過你既人一齊,佢對你所有野都好,但你嫌佢未夠成熟,
到你同一個你覺得足夠成熟既人一齊,你又覺得人地陪唔到你咁多,

世上既野邊有得咁兩全其美呢?

我記得唔知邊度睇過,男人抱起你就要放下磚頭,拎起磚頭就要放低你,

你唸清楚啦,你愛邊個多d?唔好害左兩個人害埋你自己。

註冊日期: 2009之前

你問人做乜?我同你講揀自己最鍾意果個,唔好為結婚而結婚
你又會話錢對你黎講好重要,咁你咪揀現任囉
你要結婚丫嘛,你要能力丫嘛,你唔等得丫嘛,咁你做乜姐?
呢個世界邊有兩全其美?你根本就自私啦,乜都想要
又要愛情又要面包,又要對方成熟又要成日陪住係你身邊
呢d男人你自己整個出黎啦!

註冊日期: 2015-1-27

我都曾經有同樣問題,我最後揀左有$10比$10我0個個。。。宜家結埋婚。。錢係唔多。。但係我地生活得
好開心。。有埋小朋友。。笑一齊笑喊一定會陪我。。永遠將我排第一。。
成熟0個個我都試過。。。不過始終我覺得唔係愛。。只係我覺得佢比到好既生活我。。。但係一齊一陣之後就諗。。環境好d..但係唔係將我排第一。。我始終都會唔開心。。佢咁成熟又唔會陪我做低能野。。就算笑。。我都覺得唔係由心笑出黎。。所以我最後無
揀麵包。。揀左愛情!

註冊日期: 2015-6-4

tammay 發表於 2015-6-10 16:19
我都曾經有同樣問題,我最後揀左有$10比$10我0個個。。。宜家結埋婚。。錢係唔多。。但係我地生活得
好開心 ...

好幸福阿!!~要一直下去

註冊日期: 2015-6-7

梗係揀佢愛你多過你愛佢啦,現實點

AQUA001 發表於 2015-6-10 18:29
梗係揀佢愛你多過你愛佢啦,現實點

愛就夠嗎

好開心。。有埋小朋友。。笑一齊笑喊一定會陪我。。永遠將我排第一。。
成熟0個個我都試過。。。不過始終我覺得唔係愛。。只係我覺得佢比到好既生活我。。。但係一齊一陣之後就諗。。環境好d..但係唔係將我排第一。。我始終都會唔開心。。佢咁成熟又唔會陪我做低能野。。就算笑。。我都覺得唔係由心笑出黎。。所以我最後無
揀麵包。。揀左愛情!

想問sis買左屋嗎?我怕我地冇屋,將來冇得一齊好開心,因為雙方都搵好小。同埋成熟個個大你幾多歲?當初他愛你嗎?

註冊日期: 2014-9-11

點解樓主。。我依家經歷緊既野同你咁似架

tingv_v 發表於 2015-6-10 20:2
點解樓主。。我依家經歷緊既野同你咁似架

你又係點啊

註冊日期: 2015-6-10

呢個係睇你感覺,你同邊個幸福D,想唔想同佢一世,呢D都係睇你個心,人地好難答你,但我覺得你選擇左就唔好再去諗,珍惜2+呢個,唔係到時冇埋,你仲煩

註冊日期: 2015-5-16

當然俾到開心感覺你個個,俾你嫁而家個個又點呢,唔開心嘛,仲要講緊將來一齊生活,我怕你會更唔開心

註冊日期: 2014-11-28

If a man were rich and having a good job (assume he is not putting you in the first position)... He would have more choices and higher chances to give up you

If I were you, I would choose the one who love you so much and don't care about the money, he would try to give you everything within his abilities. This is already a valuable characteristics that you need to cherish. You mentioned that he did try to improve himself and tried to give the best to you, if he insist on these goals, he would become successful one day Bcoz of your assistance and spiral consolation. Somehow one day he become very rich, don't be regretful.

註冊日期: 2009之前

兩個都愛的話,我會㨂現任。如果想結婚,成熟同經濟條件好重要,而且我傾向同一個我欣賞既人一齊多d.加上同ex事隔幾年,好多野都唔同左啦。但我估你問得都傾向ex多d,想試就試啦。

註冊日期: 2015-6-9

我會簡一個我愛既男人然而吾系陪吾陪到我既男人。

mona mona 發表於 2015-6-11 1:40
兩個都愛的話,我會㨂現任。如果想結婚,成熟同經濟條件好重要,而且我傾向同一個我欣賞既人一齊多d.加上同ex事隔幾年,好多野都唔同左啦。但我估你問得都傾向ex多d,想試就試啦。

我傾向現任多d,他都愛我我都愛他他對我越來越好。只不過ex太好,我冇遇過咁好既人,怕自己下錯决定

coey cc 發表於 2015-6-11 1:4
當然俾到開心感覺你個個,俾你嫁而家個個又點呢,唔開心嘛,仲要講緊將來一齊生活,我怕你會更唔開心

而家呢個都好開心,不過要工作,唔會經常陪到

yuki_baby1314 發表於 2015-6-11 3:19
我會簡一個我愛既男人然而吾系陪吾陪到我既男人。

愛現任
ex已經沒有這麼愛,只不過我覺得自己不會搵到一個這麼愛你的人

註冊日期: 2015-4-22

好開心 ...

認同~~完全無錢當然唔得~最緊要有正常收入,夠用。我都寧願搵個錫自己o既。佢搵好多錢但唔係用返係你身上,又有咩意思