{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

結婚真係需要衝動?早求婚,遲結婚(多字)

註冊日期: 2015-8-22

我同男朋友一齊左3年半,拍左拖1個月,佢同我求婚,我應承左,個陣佢同我屋企人講好哂禮金幾多錢個d...有一日佢帶我去睇婚紗....但係我突然覺得20歲就結婚,我怕太衝動,況且佢都係23歲到.....於是,我就同佢講過多兩年先....
近呢一年,佢同人夾份開左公司,又中意左玩車換車買車d野....我地兩邊屋企人都催我地結婚生仔,仲叫我地旅行結婚...跟住,佢聽完冇反應...
唔知係咪因為同居左3年,所以佢覺得唔需要結婚,呢一年,佢真係提到冇提過結婚既野..就算新年連親戚都係咁催結婚生仔,佢都係唔出聲,等我自己同親戚講,未呀,過多幾年先.....我真係覺得好累,兩邊朋友都係到催催催,都係得我一個擋....
有一日,我問佢係咪唔想結,佢話唔係,我話佢忽略左我,剩係掛住玩車同公司..佢又話冇忽略我,又話開公司係為左我地既將來....其實我知佢放左好多錢落去玩車...
我問佢點解個陣,咁想結婚,佢話因為衝動,仲話而家同居同結左冇分別...d朋友都問我點解唔催佢(因為平時我開到聲,佢一定會做),但係我覺得要我講到出口,真係好冇意思...
我同佢講想搬返屋企住,佢又唔肯(其實我自己屋企係佢屋企附近,行路10分鍾)
佢係好愛我又專一(佢冇咩朋友,女仔朋友一個都冇)
但我真係覺得比身邊既人,催到好煩....
到底我可以點?我成日係到諗,與其係到哂時間,不如走啦....呢個問題,我真係諗左好耐(仲要我地一次分手都冇講過),我地大家都話過,講一次分手,就真係認真,到底我可以點?
+ Favorite

註冊日期: 2015-7-17

其實直接開聲啦,如果為左啖氣而錯失左愛既人值得咩?咪開玩笑講句:老公我想嫁喇,你肯唔肯娶姐

可能平時你答親戚果幾年佢怕佢行動你又好似上次咁話唔好哩,男人要面唔可以衰咁多次架

Ms.little 發表於 2015-8-23 00:30
其實直接開聲啦,如果為左啖氣而錯失左愛既人值得咩?咪開玩笑講句:老公我想嫁喇,你肯唔肯娶姐

唉....直接開聲好唔知點咁,唔想做到好似迫佢咁樣....咁樣都唔會開心

Kiyo315 發表於 2015-8-23 12:34
Ms.little 發表於 2015-8-23 00:30
唉....直接開聲好唔知點咁,唔想做到好似迫佢咁樣....咁樣都唔會開心

有冇諗過要小朋友丫?用哩個做開場白?

Ms.little 發表於 2015-8-23 00:40
有冇諗過要小朋友丫?用哩個做開場白?

我想要小朋友,不過佢唔係好想要小朋友,所以...真係好煩

咁ar... 嗲下笑住咁講問佢幾時娶你有冇試過?一係就親戚果d問你唔好答望住佢等佢黎

Ms.little 發表於 2015-8-23 00:49
咁ar... 嗲下笑住咁講問佢幾時娶你有冇試過?一係就親戚果d問你唔好答望住佢等佢黎 ...

其實佢有問過我,唔結係咪會走,我答係!

註冊日期: 2014-11-9

無計架喎,你自己錯過左,咁就要自己主動架啦

佢唔結,你走左,下一個一定好?當然都有機會比佢好。。

你自己諗清楚啦

優依 發表於 2015-8-23 01:06
無計架喎,你自己錯過左,咁就要自己主動架啦

佢唔結,你走左,下一個一定好?當然都有機會比佢好。。

我知真係自己錯過左....佢都話一定會結,只係冇講幾時姐,我係嬲佢,人地催個陣,佢又唔出聲

咁你答完係佢有咩反應?

註冊日期: 2015-8-6

你同我情況好似

註冊日期: 2015-5-22

同佢再傾,問佢可唔可以俾個時間?都仲有其他結婚既理由㗎,例如生仔。如果佢真係對你好,我覺唔好講分手咁衝動囉,有d野講咗收唔返

註冊日期: 2015-5-26

其實我都唔係好明,催結婚呢家野,點解唔係催個男仔?點解唔係叫個男仔快手做野?宜家又唔係我地唔嫁,唔通要女仔人家日夜lur人娶自己咩?

註冊日期: 2014-4-14

Ms.little 發表於 2015-8-23 02:29

可能平時你答親戚果幾年佢怕佢行動你又好似上次咁話唔好哩,男人要面唔可以衰咁多次架

同意。真心相愛洗乜介意姐。唔通真係因為咁分手咩⋯ 我之前未結婚都話想同老公生bb。依家婚已結左,bb都出左世喇。

註冊日期: 2015-4-16

其實客觀d咁睇,我會覺得"佢想結果陣我覺得太早,而家比人催佢又無話要結婚,想點?"呢d說話係你內心想要既野,但係佢角度諗"我想要果陣你又話早,到而家我覺得可以慢慢黎你又係到催",其實sis有無覺得,你講既成件事只係全部係自己立場諗晒,無為佢諗過?你而家既傷心同佢當時被拒婚既傷心係一樣,但你呢刻有諗過分手,咁點解佢果一刻孜無同你提分手?其實好多時唔可以淨係諗自己,都要諗下人

註冊日期: 2015-7-7

當親戚問你時,你答過多幾年先
佢會吾會誤會係你想過多幾年先?
我同你有少少似,一齊左幾個月果陣佢話想同我結婚,但果陣我想睇定d先,吾想嫁錯,跟住同佢講想拍兩年先開始plan結婚,plan都plan成年,結得黎就岩
點知一齊左2年之後,佢無再提結婚,所以我主動問佢幾時娶我,點知佢又話想留返多d流動資金做生意時周轉
當然我有d吾開心,但我都明白搵錢重要
之後又一年,一齊左差吾多3年,我見佢仲係無咩動靜,我就笑住同佢講:「喂!你係咪娶我嫁?吾娶吾緊要,不過早d單聲,吾好哂我青春時間」
跟住佢就好似有少少敷衍我咁話娶,我就問佢:咁即係幾時,我怕熱,出年秋天好無?
佢就好順灘咁答好
我就食住個勢咁話:「咁我搵人擇日子嫁喇」
就係咁,所有野都好自然咁計劃
其實有時男人吾係吾想結婚,只係怕煩吾想諗呱
有時佢地覺得反正都係一齊住,爭張紙姐,無咩分別

註冊日期: 2015-5-23

咩春冇意思。。。恨嫁又唔講。。第時做老姑婆唔好怨。。當時個男人想娶你。。你又唔結。。而家先識泥恨。。。人係咪永遠失去先會後悔

註冊日期: 2015-5-23

kayla_chu 發表於 2015-8-23 21:40
其實客觀d咁睇,我會覺得"佢想結果陣我覺得太早,而家比人催佢又無話要結婚,想點?"呢d說話係你內心想要既野,但係佢角度諗"我想要果陣你又話早,到而家我覺得可以慢慢黎你又係到催",其實sis有無覺得,你講既成件事只係全部係自己立場諗晒,無為佢諗過?你而家既傷心同佢當時被拒婚既傷心係一樣,但你呢刻有諗過分手,咁點解佢果一刻孜無同你提分手?其實好多時唔可以淨係諗自己,都要諗下人

中哂。。樓主根本自私

註冊日期: 2015-6-5

同居就係咁架喇,仲洗乜結啫。之前你覺得唔啱時候,而家到佢覺得唔啱,無計

註冊日期: 2014-11-25

咁除左方法可以點之外,
都要大家都要有呢個想法先得
無話女方提出就無義思既  重點係個結果
如果對方係無呢個諗法
証明大家人生目標唔同 一齊落去都係無結果架啦