{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

在台灣交往的個人經歷

註冊日期: 2015-10-1

男朋友係台灣人,年齡相差11年,認識時已經有知道佢有過一段婚姻,已離婚,有小朋友2歲,我有接受到依件事,有見過佢個小朋友 (小朋友跟媽媽個邊屋企人住),  每個月佢會見小朋友1日 陪小朋友玩1日,佢唔想小朋友會唔記得佢,做1日好爸爸,我有講唔想佢去見,我同你一齊仲要見小朋友!佢就會講:小朋友係無辜,小朋友係佢既骨肉,有流住佢既血。 我聽完成個心都碎!畢竟個小朋友同我冇關係,所以我對佢一d好感都冇,雖然係佢既血佢既肉,但我只係愛你,唔代表我都要愛埋佢,我真係唔可以大方到要接受埋佢,就算每月只係見1次 但每次見到佢同小朋友玩,好親密,甚至叫佢爸爸,我心裡好唔舒服,返到屋企沖涼個陣試過偷偷喊出黎,我真係好唔開心,但依件事一開始我已經係知,我同佢一齊已經知道佢有小朋友,我選擇左同佢一齊,即係我已經接受左依件事,所以我只可以強忍淚水,有一次佢知道左我因為依件事唔開心而喊,反而換來既係 佢好唔高興,我瞬間變得唔開心又嬲,唔通我唔可以唔開心嗎?究竟有冇係我立場諗下我感受?佢回應:你都已經知道依個事實,你點解要喊?我:如果你係我,你就會明白個心有幾咁酸。個一刻真係好想放棄,就當我好介意 你有個小朋友,我真係認輸,尤其大家吵架或發脾氣個時,我都被佢傷到我個心,佢舅父仲問我地幾時會結婚,我完全唔敢回答,一個女仔離鄉別井,仲要嫁到異鄉,女孩子一定要諗清楚,人生路不熟,語言不通,佢屋企人講台語,別說婆媳關係好唔好,吵交想走都冇車可以搭返自己屋企。其實佢都有優點既,下篇再打。一篇純屬個人經歷。
+ Favorite

註冊日期: 2015-1-10

Er..個小朋友無辜架喎,你唔可以咁自私要個小朋友冇得見自己親生爸爸,個小朋友一生就俾你影響到架啦,就算你唔愛屋及烏都有少少同情心啦

我覺得佢知道左唔高興好正常,反而係你太小器了,佢係同個仔玩唔係同佢個前妻玩,你接受唔到就唔應該繼續一齊,而唔係要人同個仔斷絕來往!

註冊日期: 2014-3-3

註冊日期: 2014-3-3

註冊日期: 2015-8-14

小朋友一個月見得一次,你都接受唔到,咁唔開心要喊咁,我覺得你真係要諗清楚可唔可以繼續落去囉,就算父母點,個小朋友無左完整家庭都已經係好唔健康既環境長大,但個爸爸都有責任心咁做爸爸既責任,雖然唔多但總好過唔理,試諗下,如果你一句唔想佢見佢就連親生仔都可以唔見,將來有咩事佢好絕你都唔洗問點解~同埋呢,人地有無叫你愛埋佢個仔先?其實你咁唔鐘意,一個月一日咁大把,俾番個爸爸陪小朋友,你咪唔好跟埋去囉,佢地可以enjoy 父子樂你又唔洗喊,搞掂

註冊日期: 2015-9-6

我明白你嘅感受 深感體會 唉

註冊日期: 2015-4-9

人係你揀既
而你識佢果陣,佢已經有化骨龍
基本上你真係冇權因為呢樣而唔開心
又要揀有化骨龍既離婚人士,又接受唔到人地有化骨龍,不如你話俾大家聽你想點啦
如果你係想佢以後唔見條化骨龍的話,你諗下你憑咩要佢聽你講先啦
XDDD

註冊日期: 2015-9-30

或者如果你真係接受唔到,你可以咁諗,佢每月只見佢1日,而你就見足佢365日,你就由佢去見個小朋友見足1日,我明白人總會有私心,所以你唔需要去討好任何1個人,佢去見個仔同時,你咪俾佢去見仔,順便當自己放1日假,煲下劇睇下小說,等自己有d野做,唔洗諗住個男人囉

註冊日期: 2015-6-10

血濃於水,佢係小朋友爸爸,呢D係親情;同你就係愛情,根本是兩碼子的事。你聽見小朋友叫爸爸不高興只因為你呷醋想起了媽媽另有其人。我明白一個女人很難對另一女人生的孩子有好感,尤其一個月才一次,那有時間建立感情。又或者你本身都不是特別喜歡小孩子要不兩歲多的小孩子一定很可愛。你可以不接受但不能阻止他去見小朋友因為那是很不人道。現在還小你已經這樣,有沒有想過大了、讀書了,到時學校家長會他要出席,小孩有表演,活動,節日,生日會也要現身,你又阻止?問心若果一個男人為了一個女人放棄自己的骨肉,這人沒有責任感,沒有宗旨,好極有限。或者在你眼中這就是愛吧!

註冊日期: 2015-6-6

觀察一個人好唔好,唔係只睇佢點對你,而係睇佢點對家人朋友甚至一D完全冇利益瓜葛的陌生人。如果佢對親生仔可以狠心到唔見,他日絕對可以同樣對你,尤其你老咗肥咗冇咁吸引的時候。
其實佢一個月先見一次,我覺得太少添!

註冊日期: 2015-6-10

阿草 發表於 2015-10-1 09:55
觀察一個人好唔好,唔係只睇佢點對你,而係睇佢點對家人朋友甚至一D完全冇利益瓜葛的陌生人。如果佢對親生仔可以狠心到唔見,他日絕對可以同樣對你,尤其你老咗肥咗冇咁吸引的時候。
其實佢一個月先見一次,我覺得太少添!

同意!其實一個月一次真係太少。但一次都好過無。如果係男仔更加要同爸爸多D接觸

註冊日期: 2015-8-4

咁介意就一早唔應該揀佢啦...人又係自己揀,轉個頭又想破壞人地父子關係,心理不平衡

註冊日期: 2015-4-8

愛屋及烏都做唔到既話,你最愛只有自己。唔好演苦情戲,你情我願知佢有小朋友既,唔得就分手。根本無資格要人唔見自己小朋友囉

註冊日期: 2015-7-27

唔好話叫你愛屋及烏呀 見一日姐話哂都係親生既 如果佢唔見咪係冷血 個爸爸唔開心係有理由 兩個都係愛既人 一個仔 一個女朋友

註冊日期: 2015-7-31

小朋友甘細個,甘得意,你嘗試下同佢玩多d,這是你愛的男人另一部分。

註冊日期: 2015-5-25

你唔可以咁自私架喎。。。好彩個bb唔係跟你男友咋 唔係到時日對夜對你容乜易虐兒架

註冊日期: 2013-12-15

如果佢連一日都唔想見佢既小朋友,
呢D男人你會想要嗎?

註冊日期: 2015-7-19

做人唔好咁自私,你識佢嘅時候已經知佢有個仔,佢嗰時都有見個仔㗎啦,如果佢離婚就完全唔見個仔咁無情,比你都唔好要㗎!況且只係一個月一日已經好小㗎啦!大方d啦!

多謝你地的回覆,你地既回應同反應,同我一開始既諗法一樣, 我知道佢好想盡返爸爸既本分,因為小朋友從小已經冇爸爸照顧,我好同情佢同理解佢要咁做,佢欠小朋友既野 我明白。 (一個月只見一次,係小朋友的媽媽跟他的協議) 每次去 帶小朋友出去,我心態都保持冷靜,當去個邊玩,行街咁,但每次去接小朋友,佢要我係7-11到等佢,到7-11就要我落車,每次我要落車,我都深深嘆氣,我好似唔見得人咁,唔比得人知咁。我有問過佢點解我要落車,佢都無正面回答我,問左2次都唔回應,我都無再追問,依舊去了n次,我也是先落車,接到小孩,佢先返黎接我。
當下感受,做女人 有邊個會唔心酸。
下個月中,小朋友會去爸爸屋企住一個禮拜,因為小朋友媽媽出國,掉兒子給爸爸照顧,而果個星期 我都會係佢屋企,之後3個一齊住既一星期會點,我都唔知點

其實當你們站係立場,看到男朋友同小朋友個畫面,你地就會明 究竟心胸可以有幾廣有幾寬,而唔係自己唔夠大方