{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

其實台灣男仔幾好,香港女仔不妨嘗試下!

註冊日期: 2015-8-12

眼見越來越多港妹配台仔,有唔少仲開花結果,嫁埋去台灣(我自己係其中之一),想同各位sis分享下台灣男仔既優點!

不過注意,以下既都係我主觀意見,靠經驗和觀察,無數據支持架下!

1.台灣男仔心急結婚
而家好多港男同女朋友拍拖多年,但原來根本唔想結婚,令人傷心失望之餘,又浪費女仔既黃金時間。

台灣比較早婚,好多台仔2x就覺得差唔多要娶老婆,因為傳統觀念覺得9字尾歲數結婚唔吉利(例如29),但係30歲又偏遲,所以好多趕住在28歲結婚。如果識到一個26、27歲既台仔,佢好大可能視你為結婚對象,心急求婚。

我識唔少同台仔拍拖既sis,拍左幾個月拖,男方就已經問女仔會唔會跟佢去台灣生活。

想2x歲就嫁既sis可以試下同台仔發展,無謂係唔願意成家既港男身上哂時間啦。

2.台灣男仔願意照顧女朋友(生活和錢方面)
台灣男仔在大事上的確大男人少少,但其實佢地內心好體貼。我識好多台仔都覺得埋單係男人既責任,拍拖唔會俾女朋友出錢。我自己既經驗係,就算我唔舒服睇醫生,台灣男朋友都會主動俾醫藥費。

台仔好多都會主動幫女朋友拎袋,如果佢唔係返緊工,我要返學返工基本上佢一定會接送,有時叫佢day off就抖下,佢都唔肯,堅持要等我放工。有時行街行到腳累,返到屋企仲會幫我除鞋、按摩,好sweet架。

不過要注意,台灣人既物價觀念同香港有d分別,我地覺得唔貴,好正常既野,佢地可能會覺得貴!台灣薪水低,如果好渴望收名貴禮物既sis就唔好浪費時間同感情啦。

(未完,待續)
+ Favorite

sissyboy 發表於 2016-3-24 02:30
台灣經濟好差 普通d大學生出來得2萬幾台幣 約5/6千港紙 經濟能力弱 好難照顧到香港女仔

以香港既物價就好難架啦,講緊既係一齊在台灣生活,咁就仲okay,但1d公價品例如iPhone,名牌手袋,對佢地黎講就好貴了。

不過識個人工高既,都唔等於會送貴既俾女朋友

註冊日期: 2012-9-7

香港人過到去好難生活
第一已經唔知搵咩工做
唔通搵D SALES 賣野黎做 一個先得2萬幾台幣 野又唔係算平
只可以話岩岩夠生存

其實要取捨,睇下自己想唔想嫁人,一齊過簡單既生活~工既話就唔好諗住可以搵到同香港一樣咁多,但在台灣應付生活,養bb又可以既~

註冊日期: 2016-3-23

請問sis同男友點識嘅?

Yannnnn0 發表於 2016-3-24 03:38
其實要取捨,睇下自己想唔想嫁人,一齊過簡單既生活~工既話就唔好諗住可以搵到同香港一樣咁多,但在台灣應付生活,養bb又可以既~

上網識架,識左一年多少少,下個禮拜結婚啦^^

註冊日期: 2015-8-31

又真係同香港唔同,恭喜晒

註冊日期: 2009之前

我有幾個朋友都嫁左個台灣。
但佢地都幾大男人, 一結婚就要生bb,生左就唔准佢地出去做野,要做全職媽媽同全屋家務要做晒,仲要同奶奶住照顧晒佢地所有起居飲食。則係如果香港女仔係想要咁既生活,就好適合喇!

註冊日期: 2010-7-11

好奇問下sis, 上網識, 之後你飛去台灣見佢?

鱗兒 發表於 2016-3-24 05:06

哈哈!其實睇遇到咩人架咋。我老爺奶奶對我好好,佢地同我講,因為台灣女仔好多公主病,佢地見我會主動洗下碗,已經心足囉。佢地仲話要買車俾我,等我第日返工放工方便d

你d朋友點解遇到咁既家庭都嫁既?

註冊日期: 2016-3-21

我都想識台仔⋯但無乜方法咁⋯

Helloyoyo1 發表於 2016-3-24 11:32
鱗兒 發表於 2016-3-24 05:06
哈哈!其實睇遇到咩人架咋。我老爺奶奶對我好好,佢地同我講,因為台灣女仔好多公主病,佢地見我會主動洗下碗,已經心足囉。佢地仲話要買車俾我,等我第日返工放工方便d

你d朋友點解遇到咁既家庭都嫁既?

我果個就網上認識,有d sis就旅行時認識既!
網上認識方法就多啦⋯玩game,交友app,fb麵得
旅行時識都唔難丫,例如我地去台灣旅行,問路時順便傾多幾句,跟住主動提出交換line,機會其實都多架

註冊日期: 2015-8-14

我識既朋友10個有9個都覺得30幾先結,所以都唔算普遍早結婚
唔係所有台灣男仔好,台灣都有唔好既男仔,香港都有好有唔好啦。有緣識到岩自己既已經好足夠,男/女人都一樣,性格問題唔會關地方事~

註冊日期: 2014-10-11

我男友都係台灣人,旅行時識,都有計劃結婚,但又要捨棄香港好多野,好難取捨

小宛 發表於 2016-3-25 04:29
我識既朋友10個有9個都覺得30幾先結,所以都唔算普遍早結婚
唔係所有台灣男仔好,台灣都有唔好既男仔,香港都有好有唔好啦。有緣識到岩自己既已經好足夠,男/女人都一樣,性格問題唔會關地方事~

我係咁諗~親人想見既,放假買張機票咪可以見囉~事業既野,如果仲後生,我都覺得可以重頭develop過~

但係緣份錯過左就無,真係夾既話,我會選擇珍惜緣份多於其他野

我男朋友都係台灣人,佢既諗法其實同你所講既台灣男仔好唔同。另外我都識幾個台灣男仔朋友,每個人諗法都好唔同,應該都係因人而異既,正如我地香港女仔既諗法都未必係個個一樣。
我男朋友都有問我會唔會嫁去台灣,我其實一直都想離開香港,但當去到佢叫我嫁過去時我又真係好唔捨得香港,屋企人啦...朋友啦...好多好多

每個國家o既男人都有好有壞吧

註冊日期: 2014-10-11

亞L 發表於 2016-3-25 19:3
我男朋友都係台灣人,佢既諗法其實同你所講既台灣男仔好唔同。另外我都識幾個台灣男仔朋友,每個人諗法都好唔同,應該都係因人而異既,正如我地香港女仔既諗法都未必係個個一樣。
我男朋友都有問我會唔會嫁去台灣,我其實一直都想離開香港,但當去到佢叫我嫁過去時我又真係好唔捨得香港,屋企人啦...朋友啦...好多好多

係呀,有好多野要顧慮,不過我好鍾意台灣同佢,最後都係選擇嫁。。

註冊日期: 2011-9-5

之前都識過一個台灣男仔,曖昧左幾個月,中間有見過幾次面,但最後因為異地等好多因素冇一齊到
不過佢照顧女仔既意識真係好重,我去台灣搵佢既時候,基本上咩都佢比錢

註冊日期: 2011-9-5

同埋我好好奇SIS你嫁到去台灣會搵咩工?同埋平時溝通唔會有困難嗎?有時有D廣東話都唔知點轉番書面語講比佢聽