{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

唔好再嫌男朋友無錢要分手(no Facebook)

註冊日期: 2016-5-11

我係男,見周不時有人嫌對方無錢無將來,想分手。想分享少少我同女朋友嘅故事

我唔鐘意讀書,成績亦唔係特別好,中學畢業就無讀。讀書以外,運動、音樂全部都有少少成績,亦有一啲紀錄同排名,但我屋企傳統,唔支持我讀書以外嘅活動,從小到大已經習慣得不到稱讚。

相反,女朋友一向成績好好,入u入神科;係温室長大,由細到大想學咩就學咩,係充滿鼓勵同愛嘅環境成長,佢屋企對佢寵愛有加。

有段時間我為左返part time放棄田徑練習,我唔知點解要繼續比賽,即使得到再好嘅成績咁又點?
正當準備放棄,女朋友send左個msg比我,大意係話我呢刻唔盡力一定會後悔,機會係眼前唔應該白白放手,叫我放心去衝,佢會係終點等我,佢鐘意發光發亮嘅我。
之後每一次比賽佢都會黎支持我,有時練習仲會整定野食係運動場接我。佢廚藝了得,煮野食好好味。

佢好懂得欣賞人,大事小事都用欣賞嘅眼光。
我淨係識煮公仔麵,但只要係我煮,佢都會稱我用心煮,即使煮出黎好難食;
同佢一齊做完gym啲肌肉漲哂,佢會話「BB你好大隻」,
佢就會咁可愛,咁正能量。

拍拖初期我係窮小子,乜都無。女朋友唔介意同我捱,從無半點怨言。
佢自細出入有私家車,地鐵都唔識搭;喺高級餐廳、酒店食飯普通不過,好細個已經用名牌銀包、袋,中四佢爸爸已經送左隻rolex比佢,仲有好多好多,
但係佢眼中呢啲野平常不過,不值一提,所以係佢身上無半點銅臭味,佢亦從不炫富,所以拍拖前我根本唔知佢家庭咁富有;
但同我一齊之後搭巴工搭地鐵、食譚仔、麥當勞、KFC、放題,行街行旺角,當時嘅我亦無能力送咩名牌野比佢。
佢無介意過,仲成日要同我aa,為左幫我慳錢會諗好多低消費活動。亦因為我,佢第一次叔part time做炒散,無再用屋企錢。每次佢返完都筋疲力盡,因為佢係屋企從來唔洗做呢啲野,我好心痛,所以好快就無比佢再返。

佢身邊不乏追求者,但對我從無半點動遙,亦係最能夠比安全感我嘅女朋友,就算有異性朋友單獨約佢去街,我都好放心,對佢絕對信任,因為我知道佢好愛我。

即使無錢,但我地好快樂。

三年過去,我有穩定嘅收入,事業亦上左軌道。
當中無論高高低低,女朋友都係身邊鼓勵我、支持我,陪我跨過大大少少嘅難關、挑戰,因為有佢,先有今日嘅我,係迷惘、沮喪嘅時候永遠有佢扶我一把,係佢面前可以做最真嘅我。
最近亦買左車,因為希望比最好嘅生活女朋,好好咁愛佢、寵佢,令佢幸福;
以前佢係屋企嘅公主,宜家,佢係我嘅小公主。

因為佢,我肩膀變壯,以後嘅事就由我來承擔,佢只需要好好依靠我。
女朋友能夠同我「共患難」,我會好好珍惜,同佢「共富貴」。
btw打算佢一畢業就求婚
+ Favorite

註冊日期: 2015-8-28

現實係你點愛對方,做到點好都冇用,最後都係敵唔過錢

第一次電話出唔哂

註冊日期: 2015-6-4

終於守得雲開, 真係好似睇電視劇咁~恭喜晒~

其實香港地好多女仔都好重情重義嘅~

香港女仔要求其實好簡單, 唔怕同愛人捱, 只要愛人對自己一心一意, 咁就會百倍奉還~

最怕係果D港男冇錢又自大仲耍耍滾以為自己係情聖~

註冊日期: 2016-1-26

very sweet, 令我諗起我同我老公!
希望你哋會有一個 happily ever after, 加油!

註冊日期: 2016-5-7

講真其實香港真係仲有好多重情重義嘅女仔

註冊日期: 2016-2-19

你地係好sweet
但我好想講,當初我都相信無錢5等於無將來
我同我ex捱過,佢做物流,我曾經將錢睇到好輕,我個陣翻學既,我翻PT都無乜錢,我同佢出街,好多時係我比,我都無所謂
佢無屋企嫁,因為佢爸爸係佢24歲拋棄佢
佢自己出黎搵房住
後尾,我真係覺得無將來,連食個飯都話無錢5食。試問我點比我下半生幸福比佢?

大眼娃娃 發表於 2016-5-11 06:08
講真其實香港真係仲有好多重情重義嘅女仔

當然前題係男方有上進心,要有計劃先會達成目標。

註冊日期: 2014-12-31

你女朋友都好彩嘅,起碼你都上進,如果到最後你爛泥扶唔上x,咁佢就會愛一個上一課,吸取教訓搵個贏在起跑線上嘅男人

註冊日期: 2015-10-6

咁正面的例子應該放上facebook先啱,why no fb?

註冊日期: 2016-5-7

窮唔緊要可以一齊捱
最怕係預著d又窮又唔願捱既人

註冊日期: 2015-10-6

不過更多例子係女仔肯同男人捱,但男人不思上進,到最後發生“矛盾一生”而迫住分手呢

註冊日期: 2015-10-7

恭喜你地丫 繼續keep住放閃
正能量 其實最緊要大家都肯為對方付出 呢個心意

註冊日期: 2016-2-11

唔係所有男仔都識珍惜 有好多一有能力就唔記得以前個女仔點同會一齊過經濟但開心既日子 anyway要幸福呀!

註冊日期: 2015-7-21

大前提係 個女朋友要有錢可以負擔到。 如果雙方都冇錢就事哀,始終拍拖就算aa 都係要洗錢!

註冊日期: 2015-8-31

Agree! 我男友搵唔多,但我知佢中意而家尼份工都知道佢有努力為未來打算。
希望佢成功都當我公主養啦haha

註冊日期: 2016-4-20

so sweet <3 認同最重要都係真心, 多啲欣賞對方, 其他野慢慢一齊努力啦! 祝福

註冊日期: 2015-6-2

事業上咗軌道即你搵幾多?廿個?

註冊日期: 2016-2-12

男人冇錢唔緊要,但唔可以冇鬥志唔上進,我相信樓主一定俾到幸福你女友,加油!

註冊日期: 2015-6-6

完全體現到莫欺少年窮呢句話