{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

道德判官

註冊日期: 2015-6-18

呢個forum好似比大家討論愛情既地方,但我唔知點解呢度比我既感覺似裁判處?一d唔啱口味,一d大家所謂既唔道德既事,一律要喪鬧,殺無舍!

首先,愛情上面個人認為係無對錯之分,只來於處理得好與唔好。舉例:當一個人唔再愛對方既時間,而想分手,即刻對方係百般優點,都會被罵成負心人,何解呢?愛情世界上,只有愛同唔愛,如果已經唔再愛,為何要繼續自己呃自己一齊?

二、一段感情岀現第三者,我認為三個人都要自我檢討,點解喺呢度永遠都指向第三者呢?個男人呢⋯⋯佢先係兇手喎!而個正室係咪都應該諗諗自己喺段感情裡面有冇咩地方係做得不足。

三、最近呢度多左d夜場小姐上嚟講經歷,人地只係講經歷並唔係鼓勵人去做,我唔明點解會岀現咁多毒舌!你唔喜歡可以唔睇,冇人迫你!

四、我想問當你地做道德判官去鬧人之時,有冇諗清楚你地呢生係咪無做過任何錯事,或者錯誤既決定,所有處理事件既方法都好恰當,而從來冇令人難受過?

最後,我想表達係上嚟問野既sis,都有佢自己煩惱,我地可唔可以持平地比意見,唔係只係不停咁鬧呢?
+ Favorite

註冊日期: 2015-11-25

其實BE大部分人都有比好多有用既意見、自己經歷、鼓勵說話都唔少。所以我唔覺得係一個道德判官咁。
你舉個D第三者搞人地屋企既例子,咁佢地比人鬧都好正常啦!唔通仲要人支持佢地?一句真愛無罪就大哂?我覺得呢D都只係普遍既價值觀,大家覺得岩就講,係理性既討論而唔係特登鬧人wor...就算好朋友見你有錯都唔會盲目支持啦?

唔係要支持第三者,而係一段感情有問題,有時可以個正室都有責任。我曾經有朋友個老公有第三者,而我朋友成日唔做家務,又成日去街。當初佢發現有第三者,人人都同情佢,但我話其實你自己都有負部分責任

註冊日期: 2009之前

如果個女友好好但個男嘅因為貪玩, 貪心而有第3者, 咁我唔覺得個gf有咩要檢討...
可能唯一要檢討你點解會多咗d咁嘅人一齊XD

不過我認同樓主, 呢到的確好多自以為事嘅道德lun...
無去了解過件事就喪插...
人哋可能真係迫於無耐先去做pr呢...
點解要講到人哋好似好cheap咁?

我唔覺得出去玩, 隨便跟人返屋企, 見過幾次就同人上床嗰d人又高級幾多lo...

註冊日期: 2015-5-22

其實我都認同,愛情只有愛同唔愛,呢個世界係無一個官將感情事去判對錯。就算係你岩晒啦,但係有時個男人係都要走,唔會因為你岩佢錯而愛返你㗎,係好無奈,但係有時要認要接受

註冊日期: 2015-4-9

道德??
咩黎的!?
點賣??食唔食得??

PS:
1)車車亦眼見唔少在情場上講道德跟住仆街收場既人
2)通常有逆向思維的都唔會係道德膠

註冊日期: 2016-2-4

我覺得fb仲多道德lun,明明一段休閒既搞笑短片,都會無啦啦勁認真講哂粗口鬧。
be都算係咁啦,好多人打野出泥都係求意見既。
同埋小三個d文,好多時打出泥個個都係正印,咁唔通人地條仔俾人搶左,你留言話「檢討下自己先啦」,咁其實人地打出泥都係想有人有你冇你同佢一齊鬧下d小三,個心安樂d,又唔使下下檢討自己咁自責咁辛苦,還掂三唔識七,佢自己真係有問題既佢衰佢既事啦

註冊日期: 2015-8-22

奇蹟 發表於 2016-5-12 03:47
唔係要支持第三者,而係一段感情有問題,有時可以個正室都有責任。我曾經有朋友個老公有第三者,而我朋友成日唔做家務,又成日去街。當初佢發現有第三者,人人都同情佢,但我話其實你自己都有負部分責任

如果大家感情有問題就應該分開,而唔係搵第三者,

註冊日期: 2015-8-24

其實我都覺 所以有時睇完就算 都廢事留言一陣俾人圍攻

註冊日期: 2015-7-11

一時人地分享上黎問上黎求教

一時d人既回覆往往傷害番樓主

令其他有心事既人都唔會想開post

檢討自己係令自己進步啫,同睇下自己有冇問題,唔係一個指定某一個人錯哂

註冊日期: 2015-7-11

但一時d回覆係一面倒錯哂。 唔係幫人解決問題咁。

citysuper 發表於 2016-5-12 05:04
我覺得fb仲多道德lun,明明一段休閒既搞笑短片,都會無啦啦勁認真講哂粗口鬧。
be都算係咁啦,好多人打野出泥都係求意見既。
同埋小三個d文,好多時打出泥個個都係正印,咁唔通人地條仔俾人搶左,你留言話「檢討下自己先啦」,咁其實人地打出泥都係想有人有你冇你同佢一齊鬧下d小三,個心安樂d,又唔使下下檢討自己咁自責咁辛苦,還掂三唔識七,佢自己真係有問題既佢衰佢既事啦

所以咪話處理手法問題,同埋好多人感情有問題會選擇逃避,直至有其他人岀現先會分手

註冊日期: 2014-11-23

如果感情係咁簡單就好,付出就要等於回報,呢個世界會係童話故事一樣美好,我都想付出好多然後happy forever

註冊日期: 2015-6-4

上得forum其實咩意見都有架啦~不過我都agreed樓主咁講~大部份愛情係冇分對錯, 不過仲有唔少人渣真係要鬧, 例如不安於室搞三搞四嘅男人就要鬧啦~
不過我覺得最銀眼係, 明明呢度係愛情forum, 點解咁多人喺度招乜招物招姊妹, 招閨蜜, 招行山, 招吹水友etc...............
識朋友去返gossip版啦頂~

註冊日期: 2016-5-7

開得post就預左有唔同意見架啦 接受唔到咪唔好開囉 乜野係持平? 個個人把尺都唔同

小娜娜 發表於 2016-5-12 09:13
上得forum其實咩意見都有架啦~不過我都agreed樓主咁講~大部份愛情係冇分對錯, 不過仲有唔少人渣真係要鬧, 例如不安於室搞三搞四嘅男人就要鬧啦~
不過我覺得最銀眼係, 明明呢度係愛情forum, 點解咁多人喺度招乜招物招姊妹, 招閨蜜, 招行山, 招吹水友etc...............
識朋友去返gossip版啦頂~

請分清楚⋯⋯鬧人同比意見係兩回事

Anabel1213 發表於 2016-5-12 06:33
如果感情係咁簡單就好,付出就要等於回報,呢個世界會係童話故事一樣美好,我都想付出好多然後happy forever

仲要賣演唱會飛麻,九唔搭八

註冊日期: 2015-8-18

終於有人開呢類既 post! 我都好by「愛情上面無對錯之分」。其實拍過咁幾次拖,都有試過出現第三者,但我唔會激動、唱人、埋怨、駁可憐。因為一隻手永遠拍唔響,反而我都會覺得自己過去做得唔夠好,而導致咁既局面出現。發生唔好既事唔係要埋怨、得到人可憐,而係要改善自己,令自己變得更好,得到更好。仲有,貼相出黎既更加討厭同可悲!又話小三點樣衰,咁你另一半寧願揀個樣衰過你既,都要出去偷食,點解仲要好威咁講出黎,每次我都好想留言叫正印po埋自己張相出黎比較下,睇下佢有幾靚!不過一定有好多道德撚出黎鬧

ladypan 發表於 2016-5-12 09:52
Anabel1213 發表於 2016-5-12 06:33
仲要賣演唱會飛麻,九唔搭八

多謝你既認同,因為最近睇到太多,我頂唔順要開post