{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

今年18歲 生左個囡 根本同老公相處吾到

註冊日期: 2016-9-30

我16歲識我老公 17歲有bb 岩岩18歲生左囡囡
依家5個幾月 我老公28歲
我一向成績都係中上 所以學校都比我讀返中六考埋Dse 但係我奶奶同我老公都比好多壓力我

我個人一向好冷靜 吾出聲 奶奶講野難聽就硬食
我老公就淨係識打機 脾氣臭到躁狂症咁
我坐月個時己經有小小抑鬱
我老公因爲擺酒而好大壓力(雙方家人堅持要擺酒)郁手打我踢我  個次之後我已經死左心

我奶奶就火上加油 我係bb既媽媽我堅持要餵人奶 佢就不斷話我無奶叫我餵奶粉(如果我吾餵人奶我諗一日都吾洗抱下bb)
下刪100000字 生過bb受過奶奶氣就會明

好彩有我媽幫我 開解我
其實我本身個家庭都吾太好
呀爸呀媽既教育方式都吾同 兩個感情又吾好  由細到大佢地都成日話我蠢 做人要現實
但我個人比較感性 重情  
好後悔無好好聽佢地既說話
我老公係我媽咪既同事  我媽咪同佢關係好好
但自從結左婚之後完全改觀
對我屋企人樣樣都縮骨 對住佢屋企人就樣樣野都無所謂
我好僧我老公 問題已經講過好多次
但有個囡都無辦法

我老公所有野都會比我睇 吾會暪住我係我最欣賞佢既地方 每次嘈交我都好快無事
因為我覺得做人吾應該浪費太多時間係冷戰同鬥氣個到 珍惜眼前人
但只有單方面係無用架
我自問條件吾差 都吾算樣衰 正常樣
樣樣野都就哂佢

依家我學會左對男人吾可以太好
賤d反而佢先會更珍惜
我成日都同我老公傾 但佢次次都話我煩
完全同佢交吾到心。自此之後我就無再同佢傾

下年3月又擺酒 其實我真係好無奈 同一個無感情既人結婚擺酒有咩意思?
但我知道條路自己揀 仆街都無得喊

我唯有同奶奶搞好d關係 吾好令自己咁難受
有咩事都好少同朋友講 因為好少朋友係我哩個年紀生bb  更加吾會同呀媽呀爸講
因為我吾想佢地吾開心

我依家同時兼顧幾樣野 成績已經比以前差左一半。 我以前係諗住做空姐 依家仲做到嗎?
份份工都辛苦 不如揀份周圍飛既工
我無時間讀ive 老公叫我吾好再讀 哂錢哂時間
唉 哩一刻人生真係好灰
我吾怕辛苦 最怕做得吾開心
有無好建議?
淨係想草筆錢比自己 有咩事都有著落

我純粹呻下 不喜勿插
+ Favorite

註冊日期: 2016-3-8

我同你差唔多年紀,20歲,又係個女,不過佢未出世同擺咗酒,我老公同奶奶個邊對我都幾好,但我仍然有壓力都會迷茫,所以或者有點明白你感受。
但係照你而家既環境,最好就讀返書,未計你愛唔愛你老公,你老公而家都咁對你,萬一唔好彩佢識咗第二個,你都叫有張證書去搵工,養個女,你嫁咗去,咩都要靠自己架啦。
同埋擺酒,其實係應付四老啫,但係我自己都收唔少金器,係男家俾女家既心意,以後有咩事都仲有金器旁身,所以擺酒你係冇蝕,有咩事可以pm我傾下。

仲有,雖然你有個女我都唔想叫你離婚,但係你老公而家就打你,你奶奶又對你唔好,最好就呢幾年有經驗能力以後有咩事都唔使受委屈,最基本都養到個女。

好呀!我老公要我d金器放係屋企到 意思係大家既 邊個都吾準拎 佢樣樣野對我態度都好差 每日都至少發一次脾氣 我依家已經吾會理佢  全部野都係為左個女
寄人籬下

註冊日期: 2016-6-20

信我,去讀書一係揾嘢做。如果做空姐係夢想您可以去追,首先您要讀好英文,然後去讀空姐嘅course, 前排見到有賣過廣告。

呢種男人,為左責任而冇愛嘅關係,好快會破裂,而家唔會,遲下真係好難講。您奶奶,您老公,覺得您讀書晒錢晒時間,但如果您聽左佢地講,您會全職做左師奶,同社會,讀書會慢慢脫節。。您一定要增值自己,尤其您得18歲!

註冊日期: 2016-1-17

一定要讀書!只有讀書先會改你命運

好呀!我老公要我d金器放係屋企到 意思係大家既 邊個都吾準拎 佢樣樣野對我態度都好差 每日都至少發一次脾氣 我依家已經吾會理佢  全部野都係為左個女
寄人籬下

痴線金器係新娘架,我有好多都仲係自己屋企人送,關男家咩事??如果冇地方安置,賣咗佢地變錢旁身都一定好過俾你老公個邊知,起碼以後佢唔俾家用都有錢帶女睇醫生

註冊日期: 2015-10-13

你唔讀好書, 無一技旁身, 佢打你一百次都覺得你飛唔出佢掌心, 更放肆,唔好咁蠢覺得要忍,你媽生你出來唔係為左被人打的, 讀好書先有本事湊大個女, 有能力賺更多錢, 如果你家人仲係你後盾, 唔好報喜不報憂, 你係佢地親生女, 會心痛你, 幫你搵出路, 如果家人幫唔到就搵社工, 你一個妹妹仔, 唔應該承受咁多你處理唔到的事,唔係勸你離婚, 但家暴係唔可以忍, 佢打得你, 個女大左可能都會被打, 為個女為自己, 好好想定自己出路,搵人幫手

註冊日期: 2016-7-12

讀書方面可唔可以靠自己父母出$?咁你老公就冇得話你晒錢。
奶奶既然抱都唔畀你抱BB,咁直情畀哂佢湊,自己去讀書/返工。

註冊日期: 2013-5-13

最好就讀書,

唔讀書都要有工作經驗。

打你既男人,要唔要都霸啦

註冊日期: 2015-1-31

我都覺得你應該好好讀書,可能BB女啱啱出世你會有啲唔捨得,但係18歲嘅你,都要為之後嘅你著想。你仲有大把前途㗎,一定要繼續讀落去,之後先可以搵到一份工養得起自己同埋個女。我有個朋友19歲嫁咗俾佢老公,後來呢一個老公走咗佬,連贍養費都冇,佢一個女人仔又要打工又要照顧讀緊小學嘅女,人工唔高,真係好辛苦架。佢就係後悔冇讀好啲書,同埋太早嫁咗俾人

註冊日期: 2016-7-30

除左上面sis講ge,你要做好避孕,最好唔要在自己未站穩時生多個小朋友,對小朋友對你自己都不是太好

註冊日期: 2009之前

一定要堅持讀書直到做到空姐為止~
你愈係經濟上依賴佢, 佢就愈大聲。你要比佢知, 雖然你細個, 但冇左佢都可以好好, 咁佢先會對你敬重返些少。

同埋, 你工作好D的話, 識到的人又好D, 話唔定可以遇到對你同個女都好的人

註冊日期: 2016-3-12

唔好灰心, 我都係大你2歲生小朋友 宜家都係21歲
我同你唔同既地方係我讀唔到書 所以好早出黎做野

如果你鐘意讀書 一定要讀啦
女人一定要對自己好啲 留返一兩手比自己
靠男人係無用架

加油!

anna=0= 發表於 2016-11-18 03:05
我都覺得你應該好好讀書,可能BB女啱啱出世你會有啲唔捨得,但係18歲嘅你,都要為之後嘅你著想。你仲有大把前途㗎,一定要繼續讀落去,之後先可以搵到一份工養得起自己同埋個女。我有個朋友19歲嫁咗俾佢老公,後來呢一個老公走咗佬,連贍養費都冇,佢一個女人仔又要打工又要照顧讀緊小學嘅女,人工唔高,真係好辛苦架。佢就係後悔冇讀好啲書,同埋太早嫁咗俾人

佢係想搞野個時先似返個人 點解會咁..

piggy=) 發表於 2016-11-18 09:40
除左上面sis講ge,你要做好避孕,最好唔要在自己未站穩時生多個小朋友,對小朋友對你自己都不是太好

如果遇到 我孜離開佢同第二個一齊
我會吾會好賤?

hellograndma 發表於 2016-11-18 09:46
一定要堅持讀書直到做到空姐為止~
你愈係經濟上依賴佢, 佢就愈大聲。你要比佢知, 雖然你細個, 但冇左佢都可以好好, 咁佢先會對你敬重返些少。

同埋, 你工作好D的話, 識到的人又好D, 話唔定可以遇到對你同個女都好的人

Thank you sis!!一齊加油
我依家比佢食住 因為我讀緊書 經濟上又要靠佢
所以依家只可以忍 成日都哩埋喊既日子真係好難受

註冊日期: 2016-11-18

唔好放棄阿~
我20歲有bb,而家22,bb都就快1歲
我自問情況比起好多人好
但真心一句,真係要讀反書!
您仲要成績唔差,唔好浪費左自己
女人要有能力,先唔會俾人恰,唔會俾人騎住
您要對自己好d
每個人都有夢想,我相信只要唔放棄,一會成功
我而家都讀反書,仲有一年就畢業,可以做夢想既工作
我得,您都得!加油!

註冊日期: 2010-7-20

一開始揀錯唔緊要,但你而家明知行錯路都繼續行就唔應該...係我眼中只要個男人一動手就唔洗再忍佢..經濟方便既野你可以同你屋企人商量.千祈唔好因為冇錢冇能力就吞聲忍氣.而家唔同以前一定係男既搵錢,有好多資助坊間都有提供,你而家係要盡力獨立,唔係一錯再錯...就算俾你用個囡做理由去忍,到個囡大個都會睇你唔起...因為個囡只會覺得點解個啊媽有手有腳都唔去做野..如果到大個個老豆對個囡唔好...你會變成一個為左錢唔理個囡既幸福只係識得死忍既女人....18歲有人會話你仲細...但有能力做野就等於你己經長大.