{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

猶豫結婚?

註冊日期: 2016-12-11

大約一年前,因為我屋企有事我同男友講我地可唔可以結婚?男友當時應承,但有一次我地嘈交,好大獲果只,佢話分手。
但因為大家都唔捨得,無分到手,但當然婚亦結唔成。我覺得佢未準備好結婚,所以有d乘機叫分手。
咁之後繼續相處,感覺上佢可能內咎之前叫過一次分手對我造成既傷害,(其實我一直有條刺,衰d講我覺得佢悔婚),都會對我好d。

直至一二個月前,我問佢幾時結婚,佢話快架啦快架啦,當我確實問快架啦即係幾時?佢話一二年(咁都叫快?)。我再問你認定左我未?佢猶猶疑疑,我問係咪未認定?佢承認係,但差不多認定 (即係點?),跟住又話around一年會結婚。(又未認定?但又round一年結婚?)

其實想問下大家男士/女士心態,佢其實即係認定左未?佢係拖住我先?其實佢諗乜?
(如果佢未認定,又或者end up會悔婚,不如放生大家,搵過一個可以承諾婚姻,可以承諾交託對方既人)

+ Favorite

註冊日期: 2016-12-10

好多原因都可以有呢個結果,唔可以單憑以上證供作為依據去立論。
到時講錯累你做錯決定就盞搞!

SAM LEE 發表於 2016-12-17 10:52
好多原因都可以有呢個結果,唔可以單憑以上證供作為依據去立論。
到時講錯累你做錯決定就盞搞!

即係點?你係男?可唔可以講下男仔心態?

註冊日期: 2016-8-20

你鐘意咪繼續一齊,啱鐘意咪分手,啱好後悔呀

註冊日期: 2015-7-11

正如例上sam lee 咁,
好多原因
例如 你地感情穩定未
金錢因素 土地問題等等
我都已婚
之前等左6年幾
其中一既因素係奶奶 姐係原生家庭婚姻壯況
佢怕我會步佢後塵 我都係結婚前先知
中間以為感情好穩定 大家經歷一個大關卡
咪收成正果..
現階段我覺得樓主諗清楚男友係咪適合你
係咪可以過下半世
曾經我老公未婚前 都話本身結婚 之後又話5會結婚
如果你真係好愛1個人 你係唔會在乎一張婚紙
我有朋友拍拖13-14年, 佢(女)又唔想咁煩結婚住 可能等得幾耐得幾耐咁,但身邊朋友個個都叫佢做夫人 係差張紙
當然有係好過無. 但現階段我5覺得你係好愛你男友, 你只不過搵過你唔係太討厭既人要左你咁,,,

註冊日期: 2015-10-10

如果只著重為結而結既   你地結完都會離

fnc!k\"\" 發表於 2016-12-17 12:13
你鐘意咪繼續一齊,啱鐘意咪分手,啱好後悔呀

有時我都唔係好明,佢口口聲聲話好愛我?!
但好愛一個人,唔係會盡自己能力俾對方想要既野咩?
我個point係,如果咁耐都未認定,又或者我唔可以令佢有結婚既衝動?咁其實佢都唔係好愛我姐?咁不如我再搵一個可以互相委身既人

我覺得男友唔係唔愛,但冇以前咁愛,有時做d野似例行公事

註冊日期: 2014-9-5

俾你結到..婚姻生活都唔會開心!

註冊日期: 2016-12-12

其實你都幾煩!做咩要逼人娶你姐,佢要娶你自己會做野,反而你甘樣會對人地造成一定程度嘅壓力。
你係甘不憤,你自己可以走嫁,佢愛唔愛你得你自己知,問人地佢甘係點,我地又未同佢相處過,鬼知咩!唔好講到咩都係條仔有問題!佢唔肯娶你,你都要檢討下自己啦!如果你覺得自己無問題,係佢有嘅,甘你放生自己就咩問題都解決啦!

註冊日期: 2016-12-13

你真係好煩,係咁chur chur chur,有無諗過你男人分分鐘原本想結都俾你搞到唔想結?
認定左你同ready結婚兩回事黎嫁囉,男人做事要有plan嫁
好似你齋吹話結就結咩,定係你覺得剩簽紙就得,唔使大搞呀?!(但我睇你寫既應該想擺酒卦)

反省下自己先啦,你再chur你男人,佢幾愛你都會走

註冊日期: 2015-11-24

其實你做咩咁恨結婚?咁趕住結婚係為咩先?先唔講你男友有冇心結婚先,單單籌備婚禮都一年啦,一年你都等唔到,點同你過人世呀?定你你年紀有返咁上下,唔等得先?
同埋你有冇了解下你男友心態先,佢本身想唔想咁快結婚先?佢有冇經濟能力?佢玩夠未?

註冊日期: 2015-11-11

你連咩叫愛同結婚都唔知囉。你要結婚就要人地娶你,你自己又係咪認定左對方呀?你真係覺得話結婚就結婚咁易呀,可能你唔介意就咁簽張紙咩都唔搞,但你有冇理過對方既感受?結婚真係唔係兩個人既事,你自己覺得自己有冇條件/能力去照顧3個家庭?成篇野淨係見到你自私,港女。

註冊日期: 2015-9-7

我想知sis你幾多歲?

註冊日期: 2015-7-21

做女仔,何必逼人娶你?咁樣唔矜貴,結咗佢都唔會對你好!
佢要係未認定你嘅,無得逼;認定咗,係非你不娶嘅,佢自然會做嘢,根本唔需要逼囉~

註冊日期: 2016-11-21

有時睇得be多都有個疑問,女人一定要為結婚而結婚?我明白身邊會有好多壓力,利申我自己都遲婚,明白成日會被人問好煩,但我唔會為結婚而結婚,未同老公拍拖時呀姨話介紹男仔我識我拒絕了,當時36歲,識咗老公但未拍拖,我唔想為結婚而拍拖,有時唔明點解唔結婚就要分手?愛一個人唔應該輕鬆嗌分手,除非你根本唔愛佢!

註冊日期: 2016-11-3

我覺得佢係未準備好既,你都唔好催佢,始終每個人唔同既,比壓力佢可能會反效果。你自己都可以睇開啲,唔洗一定要同尼個人或者咁快結婚。

註冊日期: 2016-4-29

基本上佢咁答你。。佢跟本吾想結。。要結佢自然會開聲。。冇得迫架

註冊日期: 2014-11-22

你諗清楚你係咪想同呢個人一世先喇
睇完你個POST唔覺得你愛佢

註冊日期: 2014-8-21

問咗一次就算喇,唔好再問,我明你嘅感受,我同男友都6年半,有時見到身邊個個都話結婚,都會有呢個衝動,而且怕7年之癢,但係認真諗過之後,就知道未係時候,其實如果你同男友係相愛嘅,不妨喺佢角度諗下,佢或者唔係唔想娶你,只係佢想到可以肯定到畀到幸福你嘅時候娶你,男人有男人嘅想法,祝你幸福