{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

樓主: LoveYourLife

各位姐妹,千祈唔好信D小家嘅男人會改(不喜勿插,文長慎入)

註冊日期: 2017-2-4

唔好嫁呀!未嫁都咁既樣!點捱一輩子?當機立斷la!嫁左之後就真係唔知點算!

註冊日期: 2016-11-4

sis...未結都咁,,結左咪等離

註冊日期: 2017-1-26

痴線,佢都有份工有糧出吧,就低禮金去到盡二千八都要出囉,佢咁樣係攞緊你着數。我好好奇佢d錢去曬邊?咁你都應該有去過佢屋企見過佢屋企人吧?好想知窮到咩地步!?

註冊日期: 2017-1-26

同埋,唔好因為宜家已經宣告天下你要結婚,要請外國返黎既親戚飲你果餐,而唔敢宜家講分手。幾無面都好,比親戚知道曬都好,宜家分手仲黎得切!其他人點睇你都唔係最重要啦!

註冊日期: 2013-12-15

比著我我唔會同佢結婚,佢跟本係不負責任。同佢結左你有排受...好好諗清楚...

註冊日期: 2016-1-13

禮金都無限佢錢......
就算封888或者999拿個意頭都好。真心愛你就會為你著想。只能說佢愛自己多過愛你。
而家分開損失既係十年感情。
但結婚,賠上既係你既人生。你可能仲有七八十歲命,咁即係四五十年既事。你自己諗下自己想做一個咩人過咩生活。無男人係唔駛死既~一樣都可以開開心心咁生活。三十歲仲可以搵過另一個,但你結婚再拖就好難講了。大把人三十歲都未結婚,又何必急於一時?而家似係你迫婚,迫出黎既就即係唔係心甘情願。第日離婚,佢咪執住呢樣野黎話你。又何必委屈自己?你令自己受委屈,有沒有想過媽媽的感受?佢都會為你傷心難過的!
自己好好想清楚,人生是自己的!

註冊日期: 2017-2-4

講真,一個人本質係點好難改變,一個人愛你點會捨得妳咁樣?佢對你10年感情只有一句說話:食之無味 棄之可惜!記住啦,sis

註冊日期: 2016-11-12

其實好明顯佢係唔想結婚wo,邊有男人想結婚會甘樣對另一半架,佢唔肯分手我覺得可能係因為好難起出面再搵個好似你甘樣肯為佢付出時間同金錢既女人。。尼d比唔到承諾同未來但又要拖住你唔放既賤男人,sis早d走人la,你仲有幾多個十年比佢消磨丫?

註冊日期: 2015-1-31

睇—個男人係咪真心,真係好睇他肯為你做幾多。情願揾—個賺100蚊肯比99蚊你,都唔好揾個賺10萬比1蚊你慨人!結婚錢又唔出,力又唔肯出,咁樣慨人真係可以對一世?U deserve better than that!

註冊日期: 2017-1-29

喺外國番黎點會一蚊都攞唔到,小心佢呃你。
如果想繼續,就雙方父母見嘅時候,話尊重佢地,等佢地決定禮金,我父母無所謂,睇佢點。
如果佢發脾氣,話你落佢面,咁你大可即刻同佢講分手,無謂嘥大家時間。你唔想付出,我唔逼你,你慢慢追夢,我地所求嘅夢,所行嘅路已不同。
我要係共同付出,非單方面,不論感情定金錢。再見

註冊日期: 2009-10-23

依家先講禮金?其實咁委屈自己嘅何必勉強呢?

註冊日期: 2017-1-12

Sis 我只能同你講
佢最愛個個唔係你
無人屋企真係會一蚊都無
只係佢唔願意係你身上用錢
真係愛你 即使自己唔食唔洗
都會慳反啲錢 去用係你身上
Sis 佢講到自己屋企咁多債咁窮
你要認真諗下 婚後能唔能夠一齊捱
同埋 男方父母又點睇?
個仔結婚 難道 真係出唔到禮金?
如果係  勸你唔好結
因為 結左 真係 會後悔一世
女仔 要貼埋大床酒席禮金
個男既 一蚊都唔洗付出
其實 佢有幾愛你呢
何必委屈求全
放過自己啦

註冊日期: 2016-3-24

只能說你很on9 感情又如何 結婚後你一定仲辛苦

註冊日期: 2015-8-11

後悔一世

註冊日期: 2014-11-21

真係諗清楚,結左婚唔係想開口埋口講錢,但呢個係事實,就係咁現實,一頭家嘅開支絕對唔小,我當初都諗自己比多d唔緊要,就係咁。。。番唔到轉頭,佢有錢就洗哂,同你講冇錢,咩都你比哂,你負擔哂,你會好辛苦,莫講話要生小朋友,生完養小朋友都要洗費,一個女人仔,搵得再多都好,要養起一個家真係唔係咁容易,如果你選擇嘅另一半唔同你一齊揹起頭家,咁結婚嘅意義對你黎講係咩,你會開心咩?唔好到時結左婚先黎後悔

註冊日期: 2015-5-22

算啦!散啦!咁既男人仲要黎仲咩?
結婚連小小禮金都唔諗住出,拍拖又成日話冇錢,第時有小朋友的話邊個養?你而家好多錢去貼佢?而家唔係叫佢同錢拍拖結婚呀!你都已經就佢就到過晒火,佢都仲唔開竅咁仲可以點姐,最多同父母講唔結啦,同親戚朋友講番聲唔好意思,

註冊日期: 2016-10-31

比著我,我寧願同自己d親戚say sorry都好過隔硬做場大龍鳳,到時條仔係你父母面前咁講野:我屋企窮,抱歉,冇辦法
你咪仲落唔到台!
攪到好似自己得佢要自己咁,何必呢!

註冊日期: 2016-4-22

甘未來老爺奶奶點睇
結婚甘大件事 老爺奶奶都知要比禮金
一齊食個飯傾下囉

註冊日期: 2014-2-21

將來仲有好多路要行
既然咁辛苦
我就覺得千萬唔好因爲父母既開心而斷送自己幸福
因為你地第時如果成日嘈交唔係你地兩個唔開心!而係全家人!

註冊日期: 2014-9-14

Sis,你的情況同我好相似,女人往往就係衰心軟,呢d時候,你一定要為自己著想,唔好講唔捨得十年感情,如果一齊係唔適合,同埋只係單方面付出,就算你幾鍾意,都會有累既一日,假設你有朋友遇到呢d,又會點做?
跳出黎好好為自己諗下。