{ FORUM - PARENTS }
Search
Title / Tags Author

單親媽媽的煩惱…

註冊日期: 2016-4-22

我係個單親媽媽
Bb已經32週大
之前同男朋友分開左之後先知有左
但因為佢已經開始左另一段感情
我無再搵佢..
可能因為我自己情緒問題
Bb唔太長肉
照超聲波醫生話係中碼偏細
同埋我自已又貧血
醫生叫我食多d野 開埋鐵丸
我都有照做照食
但一直好擔心遲d bb出世後既健康問題
講真人地兩公婆有咩可以有商有量
睇個醫生都有人陪
我雖然都有屋企人幫手
但始終唔係24stand by
如果bb足磅健健康康就話姐
我一諗起唔足磅身體差要成日跑醫院檢查呢樣檢查個樣 心情就好差 好內疚…

+ Favorite

註冊日期: 2015-6-26

唔好諗咁多,我之前陀呀囡都係中碼偏細,我都係有貧血,呀囡出世6.9磅,好健康,其實最緊要媽媽個情緒,因為bb出世後情緒仲更反覆,好易有產後憂鬱架,加油呀媽媽

註冊日期: 2016-12-11

唔使咁擔心,我嘅B B早左2星期出世得6磅4,现在已经18歲,好健康。出世後好好養育就可以了。单親媽媽好偉大,即然决定生落來,凡事就想得正面啲,自然會勇敢面對各種問题。加油啊!

註冊日期: 2016-11-9

Sis唔好咁擔心!你既心情會好影響到bb架
我大女出世都係得五磅 算細b
但俾心機湊都可以健康成長
佢依家都三歲了 唔叫肥肥白白 但總算健健康康!祝好孕!

註冊日期: 2013-4-15

你唔好咁擔心啦…我都係單親媽媽。我有左bb個時我老公要同我離婚。
我未生之前都好想有佢陪我,當然一次都冇啦!
眼見個個人都有人陪心裏係會難受。同埋會擔心生個時點呢?自己一個得唔得呢?
其實原來到你生個一刻。你有陣痛。計住幾耐痛一次既時候,你唔會再諗到呢d野。你只會想快d生左出泥。
到生左。係,有時望住個仔我會好內疚同唔開心好似令佢冇爸爸咁。但唔係我想的。佢爸爸對我唔住仲趕我走。我而家唯一擔心既只係佢唔好反泥搶我個仔就得了。
我bb40週3出世都係得6磅8
。可以我有食d精神科藥物所以個bb輕左d la...但係而家過左一個月多d都9磅幾啦!所以唔洗擔心呀!你信自己得做得到就得嫁啦。我都係痛到忍唔住先同阿媽講叫佢陪我入醫院。之後叫佢反屋企先。我生完打俾佢。到而家照顧bb所有野我都自己做。所以我得。你都得。加油。

註冊日期: 2015-6-5

我個女出世得6磅5, 一路都係中細b, 而家已經十幾歲。加油!

註冊日期: 2016-3-18

我生孖胎 兩兄弟出世得每個得四磅幾
訓左成個月保溫箱先可以返屋企
其實之後係點無人知 都控制唔到
但為小朋友做足檢查已經係對佢健康一個負責任既表現

註冊日期: 2012-9-23

中細碼出世都有6磅幾,不知幾好生!唔一定要肥施大隻既,夠磅咪得囉,都係健康寶寶。

註冊日期: 2017-3-19

加油!

mamaA 發表於 2017-3-17 12:07

註冊日期: 2016-5-3

mamaA 發表於 2017-3-17 12:07

我都係咁話!
我個陣陀住bb除左每月一次既產檢 仲自己搵左做結構 產前血 代謝病呢d檢查
講真又唔係貴 當俾錢買個安心

無錯
我記得我對孖仔個陣搵左間安康檢做代謝病都係一千左右
智力健康呢d唔講得笑 穩陣d好

註冊日期: 2017-3-10

加油!!

註冊日期: 2017-3-10

我都做過單親媽媽,我仔歲幾果時個男人走左

現在我仔悟空已經13歲,仲高過我,讀書成績都ok,心地亦都善良。

我亦已經再婚,先生同老爺都對我唔錯
(雖然我地唔係有錢人,亦唔係好似電視劇一樣,從此過住幸福甜蜜嘅日子,但起碼兩公婆有商有量,有粥食粥。)

只想給妳力量,一齊加油!!

單親唔係世界末日,做女人,無辦法,往後打醒十二分做人

珍惜自已,愛護BB~

註冊日期: 2017-3-26

唔使咁擔心,妳依家乜嘢都唔使諗,只係諗要食多啲有養營嘅嘢,開開心心咁生bb出嚟,首先妳要保持自己健康,妳食乜嘢bb就吸收乜嘢,這樣妳又健康bb又健康。
明白做單身媽媽嘅苦況,所以妳一定要堅強,妳家人一定會幫助妳的,最緊要做一個好媽媽。

註冊日期: 2015-8-20

我囝囝出世只有5.2磅,依家8歲啦,好活潑健康。所以媽媽不用太擔心BB的磅數及憂慮太多,放鬆心情對自己及BB都好。其實單親媽媽有什麼好怕,我都是其中一位,在我的心中,我囝囝至係人生第一位

註冊日期: 2016-8-17

要做單身媽媽係你自己既選擇,遇到問題無人一齊分擔都係你揀既。你怨咩者。
bb唔健康咪就因為你自己唔樂觀去思考囉!
咁悲觀,生黎做咩

註冊日期: 2016-11-27

加油,你係一個偉大的媽媽

註冊日期: 2017-5-8

唔好太悲觀 諗得多會諗埋一面 因為荷爾蒙影響 孕婦好易有產前抑鬱 多啲搵人傾訴 保持心境開朗啦 諗得多都無用咖 加油!

註冊日期: 2017-5-8

一生只愛一次 發表於 2017-5-30 01:58
我囝囝出世只有5.2磅,依家8歲啦,好活潑健康。所以媽媽不用太擔心BB的磅數及憂慮太多,放鬆心情對自己及BB都好。其實單親媽媽有什麼好怕,我都是其中一位,在我的心中,我囝囝至係人生第一位

其實每個人選擇唔同
可能佢唔忍心傷害自己bb呢
唔想破壞人地段感情所以唔同前度講
睇得出佢係善良人
而且佢有咁既選擇係好堅強
但始終情緒上 單親媽媽個種壓力唔係話控制就控制到
加上荷爾蒙影響
我地外人未必太體會到個種無助感
你咁同佢講只會更傷害到佢