{ FORUM - LOVE }
Search
Title / Tags Author

又同男友因為錢而鬧交...唔想再係咁,我應該點算

註冊日期: 2017-4-2

我今年29歲,同男友拍咗拖2年幾,一路都好好,佢本身好有計劃,已經儲咗錢買樓
原本我估佢今年年頭就會求婚,我地仲周圍睇樓
點知,佢移民咗去澳洲嘅阿哥生意周轉有問題,我男友唔單止將買樓嘅錢比晒佢阿哥,依家仲每個月要幫佢阿哥供樓!!
前晚我地去睇戲,睇到中間有一段方皓文講自己係一個好普通嘅女仔,只係想要個幸福嘅家庭…但係余文樂就破壞佢嘅幸福...我喊到收唔到聲...我男友完全唔明,仲問我做咩
其實我好驚,我好驚自己好似戲裡面方皓文咁,到三十幾歲,結唔成婚,咩都無晒....
離開戲院之後,我男友想拖我手,我無比佢拖
我問佢有無諗過我地將來?,佢話有...
我終於鼓起勇氣,求佢唔好再比晒啲錢佢阿哥,我希望佢為我地將來打算下
佢無出聲,我自己走去搭地鐵,佢都無跟住我
尋日佢又扮無事發生同我講無聊野
但頭先傾電話,又講開套戲,佢話方皓文個角色好港女,我又忍唔住喊...其實女人好簡單,只係想要個家,我忍唔住問佢幾時先會買樓同我結婚?如果佢再將啲錢比晒外人,咁不如分手
佢話嗰個係佢阿哥,話我計較,同啲港女無分別...仲cut我線
我真係好驚,我知我好煩,但係我只不過為將來著想,我想要個幸福嘅家,生幾個小朋友,我要求真係唔多...
我唔知點算...我應唔應該果斷分手?但我真係想同佢結婚,但係佢再係咁,呢幾年都買唔到樓,我點生bb?

+ Favorite

註冊日期: 2009之前

男友哥哥=外人
你真係要好好檢討下

註冊日期: 2015-8-22

阿哥=外人
阿哥係佢親人,你先係外人。港女,你唔需要煩,因為你好快會被分手。

我意思係想佢諗多啲我地將來嘅家,咁明明佢儲落嘅錢係用嚟結婚買樓,依家比晒佢阿哥不突止,仲每個月幫佢供樓
我唔明我有咩錯

我都有份儲錢,但係依家得返我嗰份,跟本買唔到樓

註冊日期: 2016-4-17

一啲都唔港女 咁問好正常
不過 呢啲野真係要直接問 冇回應 分手

註冊日期: 2010-9-27

Warwick999 發表於 2017-4-2 23:11
阿哥=外人
阿哥係佢親人,你先係外人。港女,你唔需要煩,因為你好快會被分手。 ...

佢以建立二人家庭嘅角度出發,咁阿哥當然係外人

kayla_b 發表於 2017-4-2 23:30
我都有份儲錢,但係依家得返我嗰份,跟本買唔到樓

我支持你,我同bf都係每個月一齊儲錢,佢人工高d所以儲多少少,依家香港樓市唔努力d真係上唔到車
如果你男友再唔應真答你,我覺得都係分手啦
女人青春有限啊

註冊日期: 2016-4-21

明你諗咩,但點解會話哥哥係外人

ColourS 發表於 2017-4-2 23:36
一啲都唔港女 咁問好正常
不過 呢啲野真係要直接問 冇回應 分手

佢份人係咁...唔出聲..次次鬧交其實都係得我講,佢粒聲都唔出
頭先cut我線之後到依家,都無打返比我,又無短訊...

註冊日期: 2015-10-25

坦白講,你bf幫自己阿哥其實都無得怨,都無錯既,錯左佢應該同你商量下,佢阿哥有無話幾時還?點還錢?
如果當係借錢周轉,咁就俾些耐性吧。
始終真係你男友自己既錢,你地又未結婚,好難管

caroline0317 發表於 2017-4-2 23:44
佢以建立二人家庭嘅角度出發,咁阿哥當然係外人

我係咁諗..
我29歲喇...真係好想快d建立屬於自己嘅家庭
咁佢阿哥都成家立室,應該自己供樓...

noilgip 發表於 2017-4-2 23:54
明你諗咩,但點解會話哥哥係外人

佢阿哥都移咗民,又唔理屋企,係我幫手照顧佢父母,仲要我男友幫佢供樓!...
諗起就想喊...

flymetothemoon 發表於 2017-4-2 23:55
坦白講,你bf幫自己阿哥其實都無得怨,都無錯既,錯左佢應該同你商量下,佢阿哥有無話幾時還?點還錢?
如 ...

佢阿哥無講,佢又唔肯問...次次講親錢佢就唔答我
點算,佢聽日又會扮無事,但係再拖落去,我就30歲...

註冊日期: 2016-5-28

幫阿哥好過出面養女人啦!佢哥個問題急切過同你結婚買樓,解決一樣還一樣啦

kayla_b 發表於 2017-4-2 23:56
我係咁諗..
我29歲喇...真係好想快d建立屬於自己嘅家庭
咁佢阿哥都成家立室,應該自己供樓... ...

真係唔好再等,佢一路拖你就一路浪費青春

flymetothemoon 發表於 2017-4-2 23:55
如 ...

所以一定要結婚

註冊日期: 2015-12-18

點解一定要買樓先結婚呢?其實你都唔係好愛佢姐,咁就要諗分手,我係女都覺得你港女太現實

註冊日期: 2015-7-6

你講得出呀哥係外人你已經輸了。兩年感情點都比唔上一世人親生兩兄弟。男朋友個角度睇,你都唔肯同佢共患難。明白你有份一齊儲錢,但最起碼佢無用埋你嗰份。證明佢真心一定要幫個呀哥。可能佢都想同你快d結婚,但現實未必係圓滿的。再講,香港大把人無樓都可以結婚生仔。咁嗰d人係咪要死?幸福唔係有樓就ok。真正共過患難,大家先會珍惜大家。30並唔係老。如果真心愛佢,等一兩年並唔係世界末日。要生仲有大把機會。格硬逼只會有反效果。我係過來人。曾經經歷過你個階段。但同男友經歷過痛苦,佢反而更努力去完成你想結婚個心願,佢娶你先會娶得安樂。結婚無非為一生一世。唔好為咗覺得身邊人都結婚生仔所以比自己一個期限再逼到自己同男朋友唔開心。

註冊日期: 2011-12-21

唉,我都明點解你會諗分手,如果你男友同你個遠景都唔一致,諗分手都好正常。只係我覺得唔應該咁易放棄,始終都一齊行到差不多結婚階段。我覺得你可以同男朋友傾下,講出你個諗法,一齊拆掂佢。同埋都同意上面sis 講,可以睇定D先,睇多半年/一年再決定。

BTW,係咪一念無明?我睇到方皓玟個part都有喊,勁慘